Översikt

Sydafrika de Luxe med Zambesis skatter

Följ med på en resa utöver det vanliga, med tre nätter på Rovos Rail från Victoriafallen till Sydafrika, som ger dig möjlighet att njuta av en av världens mest välrenommerade och kända tågresor i lyx genom ett suggestivt vilt landskap.

En sinnenas resa för dig som älskar tågresans bekvämligheter, att i rälsens dunk förlora sig i perspektivet bortom horisonten eller nyfiket kika ut över städer, vidsträckta savanner och naturskön landsbygd, men ändå kunna röra sig fritt bland medresenärerna.
Vi är glada över att kunna presentera en innehållsrik och bekväm resa till Sydafrika där du får uppleva kanske den mest spektakulära sträckan längs Rovos Rails linjenät, från dr Livingstones skummande Viktoriafall till Pretoria. Vi inleder med en vacker och jungfrulig vildmark med naturpromenader längs fallen i Zambesi National Park och safarijeepturer i Botswanas kända Chobe National Park ingår – liksom, som sig bör, en Sundowner eller två!
Njut av förstklassig service under våra tre nätter ombord på sträckan ned till Sydafrikas välordnade huvudstad Pretoria – känd som jakarandans stad. På tågresan njuter vi av uppmärksamma servitörer, vilsamt och smakfullt dekorerade vagnar och delikata fyrarättersmenyer, ackompanjerade av noggrant utvalda sydafrikanska viner. Vi gör fina safariturer i ett landskap som präglas av Zambesiflodens nycker. Afrikanska blodapelsinröda solnedgångar över ett safariland där lejon och leoparder gäckar betande antilophjordar.

De dånande vattenmassorna Mosi-oa-Tunya var en helig plats för Batolafolket och andra lokala folkslag. I november 1855 paddlade hövding Sekeletu av Makololofolket ut med dr Livingstone till en ö nära fallen i Zambesifloden varifrån den skräckslagne men fascinerande skotten kunde känna dånet och skummet från fallen. Fyra år innan hade den skotske missionären David Livingstone först hörts talas om de mäktiga vattenfallen. I sin dagbok skrev Livingstone om fallen att "de hade aldrig skådats av europeiska ögon men säkerligen har änglarna skådat dem ovanifrån". En man som i sitt hemland upphöjdes till närmast mytisk status och blev en av de mest populära och folkliga hjältarna av alla viktorianska upptäckare. Inte bara en kyrkans man, men även sin egen lyckas smed, från fattig arbetarklass till välbeställd och välutbildad. Livingstone arbetade aktivt för att få till ett förbud för slaveri och reformera samhället  - hans planer bakom expeditionerna att finna Nilens källor var att de skulle ge honom tillgång till de mäktiga männens öron för hans idéer. Efter det mystiska försvinnandet 1874 blev hans äventyr och upptäcktsfärder dock upptakten till koloniseringen av kontinenten samt startskottet till kristna missionärer att följa hans spår.

Vår resa avrundas i njutbara Kapprovinsen med två olika fina hotell i Kapstaden, dels trädgårdshotellet The Vineyard Hotel & Spa samt på The Portswood Hotel vid härliga V&A Waterfront. Härifrån gör vi utflykter till Godahoppsudden, pingvinernas Boulders beach, rosornas Elgin och det kända vindistriktet i vackra Stellenbosch.
Sydafrika är den afrikanska kontinentens juvel. Färgsprakande, kraftfull och livsbejakande. Från medelhavslika blommande ängder, till en brusande vild och vacker kust där två världshav möts. Kapstadens folkslag är verkligen en salig blandning tack vare läget vid den spektakulära Godahoppsudden, vilket avspeglats på ett fantastiskt vis i gastronomin.

En av världens vackraste regioner väntar dig under en resa med inspirerande och energigivande möten med människor, musik och vilda djur i tryggt sällskap av likasinnade. Vår ciceron är kunniga Brit Skontorp, en veteran inom resebranschen som arbetat med resor till alla världens hörn sedan över 35 år.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - London - Johannesburg

  Under sen förmiddag avgår flyg till London där vi sedan byter flyg för resan direkt ned till Johannesburg.

   

 • Dag 2 Victoriafallen - solnedgångskryssning

  Vid ankomst till landets största stad skall vi resa vidare till Zimbabwesidan av Victoria Falls där vi installerar oss på Ilala Lodge nära Victoriafallen. Här kommer vi att göra upptäcktsfärder i Zambesiflodens nationalpark samt i norra delen av Chobe nationalpark i Botswana, känd för sina elefanter. Safari betyder "att resa" på det central- och östafrikanska språket ki-swahili. Detta blir i sanning en resa för livet med spännande möten med djur
  och fåglar på en unik plats mellan skog och flod. Vår mycket trevliga lodge - Ilala Lodge, ligger med åtta minuters promenad till fallen och blir vår bas under tre nätter.

   

 • Vi samlas för ett första möte med den mytomspunna Zambesifloden under en trevlig solnedgångskryssning. Under kryssningen kan vi föreställa oss detta okända land i de europeiska upptäckarnas tidevarv med dr Livingstone i spetsen. Har vi fru Fortuna på vår sida finns chanser att se det vilda djurlivet under just denna tid då djur och fåglar gör sig redo att möta den sammetssvarta afrikanska natten. Vi kryssar i ett område där det finns många små öar i floden och det händer att man stöter på krokodil, flodhäst, bushbuck och kanske tom elefanter som svalkar sig. Efter turen äter vi en gemensam middag på vår lodge.

 • Dag 3 Zambesiflodens nationalpark & Victoriafallen i fokus

  Den "stora floden"- mäktiga Zambesi, är kontinentens fjärde största flod och flödar över 3.500 km från den centralafrikanska platån i Zambia österut genom södra Afrika till utflödet i den Indiska Oceanen. Zambesi korsar eller gränsar till sex länders territorium, ger energi i två av Afrikas största vattenkraftverk och dess vatten omges av flera internationella överenskommelser

  Zambesiflodens vatten är den livgivande nerven i landskapet och djuren söker sig till fallen och floden för vatten. Vi startar mycket tidig morgon för att ge oss ut på en tur i Zambesiflodens nationalpark som utgör floden och blandskogen med teak och mopane i området kring Victoriafallen. Dagen inleds tidigt med en morgon- och förmiddagssafari i den övre delen av Zambesi nationalpark för att skåda efter områdets fågelliv med över 400 arter, med Schalows turako som möjlig, om än sällsynt, höjdpunkt, men färgstarka biätare, kungsfiskare och blåkråkor, charmiga hornskator, rosaryggig pelikan, afrikansk fiskuggla samt många arter vattenfåglar har också floden och dess skog som sitt hem. Ibland ses elefanter korsa floden och här finns även sebror, gnu, afrikansk buffel samt vattenbock m fl gräsätare. Under senare år har antalet lejon, leoparder och även vildhund ökat i området och har vi stor tur kan vi få se en glimt av dessa pulshöjande, vackra rovdjur.

  Vi återvänder till vår lodge och har lunchen till eget förfogande.

 • Världsarvet Victoriafallen är ett av världens sju naturens underverk och går lokalt under namnet Mosi-oa-Tunya, den åskande röken, på grund av de enorma mängder vatten som slås till fin vattenspray i de kaskadande vattenmassorna. Fallen markerar slutpunkt för den övre delen av Zambesifloden, härifrån rinner den vidare i raviner som skapar ett hårt tryck under regnperioden i mars och april. Vattnet från floden flödar rytande och skummande nedför branterna i klyftor som skapades för en halv miljon år sedan, då lava flödade i tjocka lager över jordskorpan, vilken stelnade och krackelerade. Ärren i jordskorpan fylldes med lösare sediment som med regnen och Zambesiflodens krafter kunde erodera skorpan till djupa ravinbranter. Idag har åtta vattenfall i följd skapats. Vi gör en tur runt fallen samt besöker den trevliga hantverksmarknaden.
  Under kvällen väntar en speciell middag med tyngdvikt på afrikanska smaker och instrument. Menyn har en tonvikt på grillat, "braai", med vilt, fisk, grönsaker, soppa och sötpotatis, majsgröten sadza eller ris smaksatt med jordnötter. Under vår middag underhålls vi av det mest afrikanska av alla instrument – trummor.

  Retur till vår lodge.

 • Dag 4 Botswana och Chobe nationalpark

  Tidig avfärd mot en av Botswanas fina viltparker, elefanternas Chobe. Under dagen kommer vi att göra safariturer såväl med jeep som med båt och vi har möjligheter att få uppleva elefanter, giraffer, krokodiler och flodhästar i en storslagen och varierad natur - savannområden där elefanter och antiloper letar bete och lejon spanar för byten. De tillsynes döda, taggiga akaciorna som vävarfåglarna gärna bygger bo i och som giraffen älskar så högt, små och stora vattendrag där krokodil och Afrikas farligaste djur, flodhästen, lever samt buskage

  och snår där fåglar vilar under dagens heta timmar. Kikare, kamera och solhatt är receptet för en lyckad safari.

 • Efter en dryg timmes körning når vi gränsen där pass-, och visumformaliteter klaras av, vi byter fordon till fyrhjulsdrivna safarijeepar och desinficerar våra skosulor i regionens kamp mot mul-, och klövsjuka. Vi går ombord i båt för att färdas på Chobefloden i dess flodslättsområde där det är vanligt med elefanter. Vid lunchtid väntar en buffetlunch och under eftermiddagen fortsätter vi med safari nu i fyrhjulsdrivna jeepar. Under kvällen är vi tillbaka till lodgen med en fri kväll.

 • Dag 5 Historiska Victoria Falls Hotel - Rovos Rail

  Efter en lugn morgon är det utcheckning från vår lodge. Bagaget packas in i minibuss som tar väskorna till förvar på Victoria Falls Hotel. Vi promenerar själva över till denna institution av elegans. Såsom ett av Afrikas absolut äldsta hotell byggdes Victoria Falls Hotel år 1904 för att härbärgera arbetarna som byggde tåglinjen från Kairo till Kap, beställd av Cecil Rhodes. Vännen och kollegan sir Charles Metcalfe konstruerade den första bron över den mäktiga Zambesifloden och Cecil Rhodes insisterade på att bron skulle byggas på precis
  det ställe där fallens skummande vattendroppar skulle skölja över de passerande tågen. Under 1970-talet togs driften av hotellet över av en professionell hotellfirma och idag är det legendariska lyxhotellet Victoria Falls Hotel medlem i kedjan The Leading Hotels of the World. Hotellområdets vackra liljedammar, loggior och breda verandor är som gjorde för att njuta över en drink eller en kopp te.

 • Här njuter vi av omgivningarna, terrasserna mot fallen och vi äter lunch på hotellet innan det är dags att ta bagaget och promenera med det från hotellet till Victoria Falls Station och där installera oss ombord på Pride of Africa - Rovos Rail.
  Efter incheckning i vald hyttskategori byter vi om inför den första kvällen ombord där tågets internationella resenärer möter upp i loungevagn eller observationsvagn längst bak i tåget. Senare serveras middagen ombord.

   

 • Dag 6 Safari i stil Hwange nationalpark - förbi Bulawayo Zimbabwe

  En kontinental frukost serveras vid kl fem för ett s k Early morning game drive vid gryningen då djur- och fågelliv vaknar upp efter natten. Hwange National Park består både av det statligt skyddade naturområdet liksom av små privata koncessioner.
  I det stora ödsliga området med grässavanner, akacia- och teakskogar, palmströdda slätter och de torrare delarnas jättelika baobab-träd har det bott väldigt få människor historiskt sett. Jägar-och samlarkulturer har bebott området sedan tiden för vår tideräknings början. San-folket efterföljdes på 1000-talet av herdefolk och hövding Hwange av Lozifolket slog sig ned i området, men genom historien blev de i sin tur ivägkörda av den mäktigare Matabelestammen som var på flykt undan zulukungen Shakas erövringar i södra Afrika.
  Kung Mzilikazi av Matebele gjorde området till sin personliga jaktmark under tidigt 1800-tal då européernas ankomst och hänsynslösa jakt började ta ut sin rätt på djurbestånden. En lycklig omständighet är att det torra landskapet omöjliggör odling och att området blev skyddat relativt tidigt 1929, idag är Hwange Zimbabwes största nationalpark.

 • Här finns över 100 däggdjursarter med livsdugliga bestånd afrikansk buffel och ett av Afrikas största bestånd av elefant. Lejon, leopard, afrikansk vildhund, gepard, hyena samt den stora och vackert nattsvarta sabelantilopen. 
  Vår rejäla brunch avnjuter vi ombord på tåget innan vi färdas över savanner med jättelika baobabträd under en av världens längsta tågraksträckor, de 11,4 milen förbi Zimbabwes andra stad Bulawayo, landets industriella huvudstad. Te serveras ombord och inför middagen är det lämpligt att ta med sig passet inför morgondagens gränspassage in i Sydafrika.

 • Livet ombord

  Tågets gemensamma utrymmen karaktäriseras av en vackert avspänd sekelskiftesstil med edvardianska inslag, i blankpolerat trä och mässing. Här har du magnifika vyer över savannen, bergen och dagligt liv längs spåren.

   

 • Under tågresan äter vi magnifika fyrarättersmåltider, serverade på finaste vita linne med silverbestick i den viktorianska restaurangvagnen. En gonggong signalerar måltidens servering. Maten ackompanjeras av välkomponerade dryckespaket medan Afternoon tea serveras i salongvagnarna. Baren ombord på tåget serverar bl a de bästa sydafrikanska viner och om du har en Deluxesvit så fylls din minibar med de drycker som du själv önskar och ingår i resans pris. De allmänna utrymmena är helt fria från tv, radio, mobiltelefoner, laptops eller ipads.

 • Du bokar antingen en Pullmansvit, om ca sju kvadratmeter med egen dusch/toalett och soffa eller en större Deluxesvit om knappt elva kvadratmeter med egen dusch/toalett, två små fåtöljer och minikyl. Klädstilen är avspänt elegant under dagen, praktisk under utflykterna och mer uppklätt till middagarna.

 • Dag 7 Skön dag ombord i Kräftans vändkrets

  Under våra tidigare resor på Rovos Rails Durbansträcka har våra resenärer sagt att det funnits så mycket att se och göra, vilket gjort att kanske inte riktigt hann stanna upp och njuta av vistelsen ombord på tåget. Därför har vi valt denna sträcka med en natt längre ombord på tåget. Dagens resa är en sådan chans att riktigt njuta ombord under färden över Kräftans Vändkrets och förbi småorter med fantasifulla namn som Warmbath efter ortens varma källor och Nylstroom som boerna tänkte sig vara Nilens källa eftersom ortens flod rann norrut.
  Lunch och middag serveras ombord.

   

 • Dag 8 Jakarandaträdens Pretoria – Voortrekker Monument – Kapstaden

  Efter en tidig frukost är det dags att förbereda utcheckning från vår resa med Pride of Africa, se till att du har ditt pass. Runt 10-tiden rullar vi in på stationen och här möter vår privata buss för en stadsrundtur i Sydafrikas administrativa huvudstad Pretoria.
  Normalt blommar tusentals vackra jakarandaträd i lysande blålila under månadsskiftet oktober november, längs vägar och i parker som gett denna historiska stad epitetet "jakarandans stad". Regeringen håller till i den imponerande byggnaden Union Building. Här ser vi en stad som främst befolkas av boer och arvet från apartheidregimens dagar känns mer närvarande här än i någon annan stad.

 • Vi får en guidad tur på Voortrekker-monumentet som initierades 1938. Här hyllar man de boer som flydde från britterna 1835 - 1854, från Kapprovinsens kustberg in i landets vilda hjärta där zulufolket härskade. Här äter vi också lunch på en lokal restaurang På eftermiddagen reser vi till Johannesburgs flygplats för att kliva ombord på inrikesflygningen ned till landets sydligast belägna provins Kap vars närmsta granne söderut är Antarktis. Här har våren gjort sin entré.
  I Kapstaden möts hela Afrika med Europa, få städer har så mycket kontraster och det är spännande att flanera utmed gator och stånd med konsthantverk från hela södra Afrika. Trots att det är en storstad är det lätt att orientera sig.  Här råder medelhavsklimat och vinden från havet, ofta mycket kraftig, kallas Kapstadens doktor, Cape Doctor, och gör att luften är frisk och hälsosam. Med sina ca 3,5 milj. invånare är det en kosmopolitisk stad, som under de senaste åren utvecklats till en handels- och turiststad.

 • De första européer som kom till Sydafrika var portugiserna. På 1500-talet passerade holländska, engelska och franska fartyg udden på sin väg mot Indien. Under resan drabbades sjömännen ofta av skörbjugg och andra sjukdomar och Kaapstad grundades 1652 av holländare för att förse de holländska fartygen med färska grönsaker och färsk frukt. Idag är staden en metropol med en blandning av raser, språk, färger, stilar och religioner.
  Vi övernattar två nätter på trevliga Vineyard Hotel i utkanten av Kapstaden och har kvällen till eget bruk.

 • Dag 9 Rosornas dal - vinets Stellenbosch

  Gudarna måste ha varit på sitt allra bästa humör när de skapade Sydafrikas Kapprovins. Ett milt klimat och ett rikt hav har kombinerat de härliga afrikanska färgerna och frodigheten med Medelhavsliknande förhållanden. Provinsen är både hem för en helt unik, exotisk och färgsprakande flora som ursprunget till våra mest älskade patio- och krukväxter som mönjeliljan, den afrikanska liljan och pelargonen.

   

 • Här finns även rosenentusiaster som varje år öppnar sina trädgårdar för besökare. Vi skall därför njuta av två privatpersoners vackert designade trädgårdar i deras hem i den gröna Elgindalen, hem för mycket av landets fruktproduktion. Den första trädgården tillhör en av frontfigurerna i den lokala trädgårdsföreningen. Hennes trädgård böljar fram och nästa upplevelse avslöjas först när du kommer runt nästa krök. För en nordbo känns det som att alla blommor oavsett säsong blommar samtidigt här, fuchsia, azalea, prydnadskörsbär, historiska och moderna rosor, exotiska perenner, fingerborgsblommor och stolta riddarsporrar bland färgsprakande japanska lönnar.

 • Precis som på nästa trädgård gör mängden av blommande arter och skyddet från buskar
  och träd att fågellivet är mycket rikt. Här i paret Waltons trädgård har fokus varit på det inhemska blomster-, och fågellivet. En livslång kärlek till rosor finns hos paret sedan barnsben och detta känns verkligen som en växtsamlares dröm.

   

 • Sydafrikas viner är med rätta världsberömda och landets finaste vindistrikt ligger mellan de skyddade bergen mellan de gamla franska hugenotternas Franschhoek och vackra Stellenbosch. Vi tar oss därför ut i de ilsket vårgröna böljande vinklädda kullarna som ramas in av blågrå taggiga bergskedjor. Centralorten är vackra vita Stellenbosch med sina holländska kapvillor och engelska viktorianska hus i vitt. Här har vi tid att strosa efter det att vi har besökt en av regionens många högkvalitativa vingårdar för en trevlig lunch på Blaauwklippen Estate. Vid återkomst till The Vineyard Hotel är det lite tid innan det är dags att äta på hotellets fina restaurang The Myoga.

 • Dag 10 Trädgårdspromenad - Godahoppsudden - Kapstadens Waterfront

  Vårt hotell The Vineyard har mycket fina grönytor men det är i ravinen intill hotellet som man har byggt upp en fin trädgård med landets egna växter, buskar och träd i vackra repetitioner. Vi leds av hotellets egen hortonom Adrian. När vi reser med bagaget i bussen, vid Atlantkusten genom Kapstadens finare förorter så sker det längs vackra stränder genom Constantias vindistrikt, Silvermine naturreservat, Scarborough, och förbi dimmiga klippor mot udden. 

 • Godahoppsudden består av skyddad natur där två oceaner och två ekosystem möts i näringsrika vatten. Vilda vågor som slår mot de skarpa klipporna gör att man förstår sjöfararnas respekt inför passagen runt udden. Enligt legenden seglar spökskeppet "The
  Flying Dutchman" fortfarande här. Är sikten och lyckan god kanske du ser det vilt som lever här; makakapor, strutsar, sebror och bontebok. Vi tar linbana till fyren och den som önskar kan promenera tillbaka ned till centret, då väder och vind tillåter, nedför de många stentrapporna där förhoppningsfulla kapbabianer väntar på att lägga tassarna på de som olyckligtvis bär med sig tabletter, frukt eller godis i sina väskor.

 • Vi äter en fin lunch bestående av havets frukter på vår väg härifrån mot en av den sydafrikanska pingvinens hemvister längs kusten. Boulders Beach är en del av Taffelbergets nationalpark och är skyddat område för den afrikanska pingvinen och trots att det kan vara svårt att föreställa sig så ligger Antarktis rakt söderöver. Från endast två häckande par 1982 så finns här idag tusentals pingviner.

 • När vi sedan tar oss in till Kapstaden igen tar vi oss upp till Signal Hill för fantastiska vyer över den ikoniska staden, havet med Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad 18 år, samt Taffelberget - stadens stora symbol - tronandes 1088 meter ovan staden.

  Vi bor mycket utmärkt två nätter på The Portswood Hotel direkt på Waterfront – stadens hjärta vid havet där butiker, uppträdanden, det stora akvariet och kulturutbudet ger en härligt avslappnad atmosfär i vackra omgivningar. Den mondäna hamnens fina kvarter med butiker, Cape Town Eye och fräscha restauranger lockar för fina promenader och ca en kvart till fots härifrån kan du njuta av afrikanska konsthantverk på Greenmarket Square. Ledig kväll.

 • Dag 11 Kapstadens townships - ledig tid

  Dagens besök i två stycken s k townships ger oss upplevelser för livet. Trots svåra livsomständigheter och fattiga förhållanden upplever vi den livsbejakande kraft och tågan hos de som bor här. Vi träffar entreprenörer, hör om historien före, men framförallt efter apartheid, får reda på mer om de utvecklingsprogram som initierats samt upplever livet i townships och interagerar med de boende. Vår engelsktalande auktoriserade townshipguide möter oss för en stark upplevelse i mötet med livet i de mindre bemedlade delarna av Kapstaden.

  I stadsdelarna Langa och Khayelitsha gör vi en rundtur i detta township som består av flera delar av olika standard. Från hus i korrugerad plåt till de nya mindre stadsradhus som stadsstyret byggt upp.

  Retur till The Waterfront med tid på egen hand innan vi träffas igen för en avskedsmiddag.

 • Dag 12 Kapstaden - London

  Du har förmiddagen till eget förfogande och behåller rummen till sen eftermiddag då vi kliver ombord på bussen för att köra till Kapstadens flygplats och vår flygning över natten via London till Sverige.

 • Dag 13 Hemkomst

  Mitt på dagen ankommer vi hem.

Resans höjdpunkter

 • Tre nätter ombord på Rovos Rail - sträckan Victoria Falls - Pretoria, tid att njuta på vägen från ett av världens mest kända vattenfall.
 • Djurlivet och den fantastiskt vackra och unika floran.
 • Kapstaden-vistelsen på våra hotell, fina The Vineyard med trädgård samt The Portswood på V&A Waterfront.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/10
Pris Från 58 990 kr
Enkelrumstillägg Pullmansvit: 18 590 kr och Deluxesvit - 25 590 kr
Detaljerade priser

Resan har två priskategorier beroende på om du väljer Pullmansvit eller Deluxesvit på tåget.

I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Victoria Falls via London och Johannesburg, inrikesflyg Johannesburg – Kapstaden, Kapstaden – Stockholm via London
 • Flygavgifter
 • Två nätter ombord på flygsträckorna
 • Tre nätter på bra mellanklass game lodge
 • Tre nätter ombord på Rovos Rail del i dubbelrum/tågsvit
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Flygmåltider på de interkontinentala sträckorna
 • Tio frukostar
 • Sju luncher
 • Sju middagar
 • En vinprovning
 • Svensktalande ciceron
 • Auktoriserade engelsktalande guider
 • Skatt
I priset ingår ej
 • Måltidsdrycker utanför Rovos Rail
 • Visumavgift ca 45 USD för dubbla inresor till Zimbabwe
 • Dricks till personalen på Rovos Rail, ca 10-20 USD per natt och per person.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa till London och byte av flyg.
Dag 2. Flygning till Johanesburg och byte av flyg till Victoria Falls och inresa i Zimbabwe. Solnedgångskryssning på Zambesifloden och gemensam middag på Ilala Lodge, 3 nätters boende.
Dag 3. Safari i Zambesiflodens Nationalpark. Eftermiddagstur till Victoriafallen. besök på hantverksmarknad. Grillmiddag med trumföreställning.
Dag 4. Inresa i Botswana för safari i jeep och båt i Chobe Nationalpark, inkl lunch.
Dag 5. Lunch på anrika Victoria Falls Hotel och ombordstigning på Rovos Rail med helpension.
Dag 6. Safari i Hwange national park.
Dag 7. Skön dag ombord att njuta av tåget Pride of Africa.
Dag 8. Utcheckning och stadsrundtur i Pretoria. Flyg till Kapstaden, med två nätter på The Vineyard Hotel.
Dag 9. Besök hos privata trädgårdsentusiaster i Elgin. Vinprovning Stellenbosch och middag på The Myoga.
Dag 10. Trädgårdsvandring på hotellet. Godahoppsudden och pingvinerna vid Boulders Bay. Incheckning två nätter på The Portswood Hotel i Waterfront.
Dag 11. Township-tur och ledig eftermiddag. Avskedmiddag i Waterfront.   
Dag 12. Flygavresa under eftermiddagen från Kapstaden mot London.
Dag 13. Byte av flyg i London till Sverige. 

Boende

Utöver våra två nätter ombord på de interkontinentala flygningarna så bor vi på trevliga fyrstjärniga hotell med bra belägenhet samt har tre nätter ombord på The Pride of Africa, Rovos Rail från Victoriafallen till Pretoria.

Tre nätter på Ilala Lodge, Victoriafallen.
Tre nätter ombord på Rovos Rail
Två nätter på The Vineyard Hotel utanför Kapstaden
Två nätter på The Portswood Hotel vid V&A The Waterfront i Kapstaden. 

Resesätt British Airways
Klimat

Vi reser genom flera klimatzoner mot sydafrikansk vår och ju närmare Södra oceanen vi kommer desto svalare blir klimatet.
Vid Victoriafallen befinner vi oss i slutet av torrperioden med en genomsnittstemperatur av 19 grader som lägst under dygnet och en högsta genomsnittstemperatur på 34 grader på dygnet.
I Pretoria är genomsnittstemperaturen som lägst på dygnet 15 grader och som högst på dygnet 29 grader och i Kapstaden ligger genomsnittstemperaturen som lägst 12 grader och som högst 24 grader.

Vaccination

Krav kan finnas på bevis att man vaccinerat sig mot Gula febern i god tid innan avresa - kontakta din närmaste vaccinationscentral för senaste information från WHO gällande det och andra eventuella vaccinationer som är nödvändiga för området.

Resans karaktär

Safariturer i båt och jeep på dammiga, icke asfalterade vägar samt promenader på ojämnt underlag med trappor och naturstigar.

Deltagarantal

16 - 20 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Hela leder och knän samt en normal grundkondition är receptet för en lyckad reseupplevelse. Kläder för alla väder samt kikare och bra kamera under safariturerna ger en större upplevelse.

På Rovos Rail klär man upp sig till middagen men rekommenderar ledig klädsel för dagarna.