Översikt

Tidningen Vi: Magiska Marrakech och Atlasbergen

Marrakech är verkligen ett paradis för den som är intresserad av orientalisk design och konst och nyfiken på Orientens mystik! Följ med Reseklubben till den moriskt sirliga staden Marrakech som glimmar gammalrosa under Atlasbergens majestätiska vita toppar.

Vi besöker Djema el-Fnaa som också kallas Gycklarnas torg, torget är ett av Unescos världsarv på grund av de muntliga berättartraditioner som hålls vid liv här. Djema el-Fnaa ändrar skepnad flera gånger under dagen, från apelsinjuicestånden dagtid, till solnedgången och kvällens grillstånd som säljer mat till besökarna. Vi ser ormtjusare, sagoberättare, musiker och dansare. Torget ligger i direkt anslutning till souken, basaren – närmast labyrintiskt vindlande handelsmarknader, med sina olika skrån. Vi kommer bl a se järnsmidesskrået och ylleskrået med flera för att se hur hantverkarna arbetar med uråldriga tekniker. Vi börjar med att bo på s k riader, omgjorda traditionella herrehus med innergård. Riad är det arabiska ordet för trädgård men är ett litet hus eller palats med en inre palatsgård där den inåtvända planeringen möjliggjorde en privat fristad för familjen med skydd mot kyla och hetta, de flesta hus med takterrasser. Resan tar oss också till berbernas värld i Atlasbergen där vi gör en lättare vandring i en orörd dalgång.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa mot magiska Marrakech

  Avresa från Arlanda med Norwegians direktflyg till Marrakech kl 12.25, ankomst kl 16.35. Vi möts av vår guide Maria Sebnat och en bekväm buss som ska ta oss till Medinan, där vi ska inkvarteras på våra riader. Vi kommer att bo två nätter på riad och två nätter på hotell. Genom en kombination av boende ges möjlighet att uppleva de väldigt olika atmosfärer som Marrakech har att erbjuda. Efter incheckning samlas vi för middag på Riad Karmel. Marrockansk traditionell mat är god och vällagad med grytan tagine som en av paradrätterna. Efter middagen berättar Maria lite om livet i Marrakech, om riader, ger tips på prutning etc.

 • Dag 2 Marrakech, souken med hantverkare, antikbutik, torget

  Vår guide Maria leder oss för att utforska Marrakech kulturella hjärta, den historiska medinan med muséer och palats. Vi kommer ge oss ut på promenad tillsammans i den gamla delen av Marrakech med den gigantiska souken, basaren. Vi kommer sedan ha tid att på egen hand återvända hit. Maria kommer att visa oss sina hemliga favoritbutiker och vi kommer se de olika skråna. Det vimlar av fynd för den som önskar sig vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, skor och väskor i allsköns färger. Här dinglar Maria Montazami-tofsar och vackra dyrbara lampor ovanför skålar i arbetat järn och färgat glas. Mattor, träsniderier och den undergörande arganoljan, vars buskar bara växer här, säljs sida vid sida med kryddor och skira teglas med snirkliga mönster. Frukt- och grönsaksmarknaden är en sevärdhet i sig och det är lätt att känna sig som i Alladins guldglänsande grotta. Men här möter du också den fascinerande konst och arkitektur som gör staden så älskad av så många, vi besöker bl a en antikbutik som figurerat i tidningen Condé Nast Traveller. Lunch intar vi på en takterrass. Vi besöker den vackra koranskolan Ben Youssef och Musée de Marrakech, belägen i Menehbipalatset. Vi avslutar dagen med det sägenomspunna torget Jema el Fna i solnedgången. Middagen är fri, vi kan boka bord på någon trevlig restaurang för de som vill det. Det går även bra att äta på gycklartorget vilket är ett litet äventyr i sig. (Det är inte alla restauranger som serverar alkohol).

 • Dag 3 Besök till Jardin majorelle – Yves Saint-Laurents trädgård och museum

  Trädgården Jardin Majorelle designades av den franske konstnären Jacques Majorelle under 1920-30 talen. Även om Majorelles akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre bortglömda så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av stolt koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Majorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och i koboltblå krukor huserar blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död 2008, då hans aska spreds i trädgården. Numera finns även ett mycket sevärt litet museum i trädgården, Berber-museet (väl värt att betala den lilla entréavgiften).

  Och vi kommer även att besöka det nyöppnade YSL-muséet. I anslutning till museet finns en "concept store" som representerar 70 av Marockos bästa designers och här kommer vi ha tid att botanisera. Lunch på egen hand.

 • Dag 4 Heldag i Atlasbergen

  Idag ska vi uppleva de Höga Atlasbergen och Berbernas värld under en dagsutflykt till en orörd dalgång på 1500 m ö h. Vi åker iväg efter frukost för en färd på ca 1,5 timme upp till kanten av Toubkals Nationalpark. En engelsktalande bergsguide ansluter för en vandring på mellan på ca 2,5 tim. Terrängen är lätt och vandringen kräver endast god grundkondition och ett par vettiga promenadskor. (Du kan mot en liten extra kostnad även få en mula att rida på.) Vandringen går igenom berberbyar och odlingar på de stigar som än idag utgör enda vägen för ortsbefolkningen. Efter vandringen intas lunch på en restaurang, som även har trädgård och pool. Vår buss väntar på oss här  för återfärd till Marrakech, åter på hotellet ca 17.00. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 5 Tur med hästdroska - hemresa

  Frukost på hotellet. Den avslutande dagen har vi förmiddagsprogram. Vi börjar med att ge oss ut på en tur med hästdroska genom Hivernage-kvarteren. Stadsdelen La Mamounia sammanförde art decostilen med orientalisk marrakeshi design på ett elegant sätt och i Hivernagekvarteren skapades en vinterkoloni av artister som Josphine Baker, Edith Piaf och Maurice Chevalier med andra skådespelare och konstnärer. Under 1960-talet blev Marrakech trendigt bland hippies, musiker, modelldivor och filmstjärnor och besöksströmmarna startade i kölvattnet efter Yves Saint-Laurent, Beatles, Rolling Stones och John-Paul Getty. Sen fortsätter vi med att Maria visar oss flera häftiga butiker och konstgallerier i Guéliz, den moderna delen av staden. Vi intar vår avskedslunch på hotellet och därefter gemensam transfer till flygplatsen.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 23/2
Pris Från 14 795 kr
Enkelrumstillägg 4 900 kr
I priset ingår
 • Flyg med Norwegian Stockholm-Marrakech tur och retur.
 • Flygskatter 
 • Resan leds av Maria Sebnat som möter på flygplatsen i Marocko och medverkar under hela resan.
 • 2 nätter på riad och 2 nätter på hotell Atlas Medina & Spa, hög turistklass/förstaklass, del i dubbelrum.
 • Måltider: frukost varje morgon, 3 luncher och 3 middagar, inklusive mineralvatten, kaffe/thé.
 • Heldagsutflykt till Atlasbergen
 • Program och utfärder enligt ovan.
 • Transfers och angivna transporter.
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Ej prenumerant 1 000 kr

Heldagsutflykt till Atlasbergen

Resplan

Dag 1 Avresa med flyg till Marrakech
Dag 2 Marrakech, besök på marknaden och antikbutiker mm
Dag 3 Marrakech, Yves Saint Laurents trädgård mm
Dag 4 Heldagsutflykt till Atlasbergen
Dag 5 Marrakech, hästdroska, hemresa

Visum

Deltagande i resan kräver pass, svensk medborgare behöver inte visum för denna resa. Är du inte svensk medborgare ansvarar du själv för att ta reda på vad som gälle för inresa till Marocko.

Resans karaktär

För en god reseupplevelse krävs god vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-02-23 2019-02-27 14 795 kr 5+ Boka