Översikt

Tidningen Vi: Mord och kultur i Midsomer County

Följ med Tidningen Vi på en kultur- och tv-historisk resa till England! Vi reser till de historiska grevskap väster om London kring Chiltern Hills som i våra tv-rutor blivit känt som ”Midsomer County”. Vi besöker platser som använts vid inspelningar av Morden i Midsomer, Kommissarie Morse, Harry Potter, Wolf Hall, Shakespeare in Love med flera tv-serier och filmer.

Vi letar upp de charmiga småbyarna, strosar i de livaktiga marknadsstäderna, hittar de mysigaste pubarna och hänger oss åt engelska mord och engelsk litteratur, kultur och historia. Vi går i kommissarie Barnabys fotspår, men får också uppleva herresäten och slottsinteriörer som Blenheim Palace, Broughton Castle, Stonor Park och Grey’s Court, alla platser med en rik och skiftande historia. En heldag ägnar vi åt lärdomsstaden Oxford. Resan leds av Mats Sandberg som är väl bevandrad i engelsk litteratur, kultur och historia.


Om vår ciceron Mats Sandberg

Mats Sandberg är ursprungligen gymnasielärare i svenska och engelska från Norrbotten, med ett starkt intresse för historia (särskilt brittisk) och litteratur. Mats har lett många resor till Storbritannien, Baltikum, Kina, Indokina och längs Transsibiriska järnvägen. Mats är en av mycket uppskattad färdledare med brett register och kompetens, i synnerhet när det gäller historia, politik och samhällsförhållanden. Han får högsta betyg av sina resenärer, bl a för sin förmåga att med humor, kunskap och tydlighet levandegöra historiska skeenden och gestalter.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, Beaconsfield, Bekonscot Model Village

  Avresa från Arlanda med SAS, ankomst till London Heathrow. Färdledaren Mats Sandberg möter gruppen. Den gamla marknadsstaden Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens ”rich and famous”, blir vårt första stopp. Litteratur- och filmkopplingarna här är många. Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen), och också många avsnitt av Morden i Midsomer. Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929, som i en fin parkanläggning visar upp miljöer och byggnader från 1930-talets England fruset i tiden. Ett avsnitt av Morden i Midsomer (Small Mercies från 2009) har spelats in här, och anläggningen förekommer också i en av Enid Blytons historier. 

 • Little Missenden, The Royal Standard of England, Aston Rowant

  Delar av det allra första Morden i Midsomeravsnittet, ”The Killings at Badger’s Drift”, spelades in i den lilla byn Little Missenden. Här ser vi den smala bygatan, bypuben och kyrkan från 900-talet. Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget. Kommissarie Barnaby har ätit här. Och det spökar! Efter maten fortsätter vi till vårt hotell för resan, Mercure Thame Lambert Hotel, ett fd coaching inn, alltså ett värdshus för resande med vagn, beläget längs vägen mellan London och Oxford. Hotellet ligger i lantliga omgivningar vid foten av Chiltern Hills. Byn intill, Aston Rowant, har förstås också den förekommit i Morden i Midsomer.

 • Dag 2 Thame

  Vi börjar dagen med ett stopp i välmående marknadsstaden Thame, ungefär femton minuter från vårt hotell. På tisdagar är det marknad här, enligt en gammal kunglig stadga. Thame är en av ett knippe marknadsstäder i omgivningarna som spelar rollen som huvudorten Causton i Morden i Midsomer och vi känner igen en hel del exteriörer.

 • Oxford

  Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Dudley Moore. Och många andra. Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre (ritad av berömde Christopher Wren), Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som matsalen på Hogwarts trollkarlsskola i Harry Potterfilmerna. Lunch på egen hand. 

  På eftermiddagen en liten litterär och akademisk pubvandring, som bl a kan inkludera The White Horse (som figurerar i kommissarie Morsefilmatiseringarna), The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton ”didn’t inhale” när han var Rhodes scholar i Oxford). Promenaden avslutas på puben Eagle and Child, stamställe för den litterära diskussionsklubben The Inklings, som kunde räkna CS Lewis och Tolkien till sina medlemmar. Middag här.

 • Dag 3 Blenheim Palace

  Idag blir det förs ttflykt till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata ”palats” (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå får kallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat palatset. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah. Eller den undersköna Consuelo, importerad från USA för att få bli hertiginna i en affärsuppgörelse och ett äktenskap som skulle rädda palatsets underhåll. Och så sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. 

 • Broughton Castle, Lewknor

  På eftermiddagen beger vi oss till utkanterna av The Cotswolds, till Broughton Castle, ett medeltida herresäte som bl a använts för som inspelningsplats för filmerna Shakespeare in Love, Jane Eyre och The Madness of King George, samt för prisade tv-serien Wolf Hall. BBC har också sänt brittiska Antikrundan härifrån. Trots att historien verkligen sitter i väggarna här är det också ett personligt hem för en familj. Här guidas vi runt och intar sedan ett klassiskt engelskt afternoon tea. Lunch och middag på egen hand. Efter hemkomst på eftermiddagen tar de som önskar en promenad till vår grannby Lewknor, en mycket gammal Chilternby vars småskola och kyrka förekommit i Morden i Midsomer. På kvällen samlas vi i hotellets pub för en Pub Quiz med brittiskt tema. 

 • Dag 4 Stonor, Ewelme, Warborough, Dorchester-on-Thames

  Hela dagen ägnar vi åt byar, herresäten och marknadsstäder i ”Midsomer County”, alltså platser i Chilternkullarnas natursköna omgivningar där Morden i Midsomer och många andra filmer och tv-serier har spelats in. Först till Stonor Park, den katolska familjen Stonors residens sedan 850 år tillbaka. Här bjuds vi på spännande historier om gömda präster och en familj som försakade ära och rikedomar för sin tro. Ändå har det inte gått så dåligt för familjen, den nuvarande ägaren har varit drottningens Lord Chamberlain och arbetat för Rotschilds. Omgivningarna har använts i..., ja ni vet vilket tv-deckare... Här får vi en guidad rundtur. Stopp i lilla Ewelme, som ofta fått bidra till atmosfären i Morden i Midsomers mordiska idyller. Byn är också känd för sina fattighus från 1400-talet som fortfarande är i funktion, samt för kopplingarna till Alice Chaucer, en av . Lunch på puben Six Bells Inn i Warborugh, en halmtakstäcktpub som också den återkommande fått hoppa in för roller i Morden i Midsomer och fått se kommissarie Barnaby höja en pint. Närliggande byn Dochester-on-Thames, med egen mäktig katedral, har också den medverkat i Morden i Midsomer ett flertal gånger.

 • Grey's Court, Henley-on-Thames

  Grey’s Court är en högreståndsboning med rötterna i medeltiden. Godset nämns redan i The Domesday Book, men hade den liberale affärsmannen Sir Felix Brunner med skådespelande fru Elizabeth som siste ägare. Huset visas idag som det såg ut när lady Brunner gick bort 2003, och de miljöer som möter oss speglar hur en välbeställd och intellektuellt intresserad familj bodde under andra halvan av 1900-talet. Här finns också en intressant och populär trädgård. Avsnitt av Downton Abbey, Morden i Midsomer och Poirot har bl a spelats in här. I närheten ligger trendiga marknadsstaden Henley-on-Thames, känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson och Dusty Springfield. Staden har återkommande fått utgöra kuliss i Midsomeravsnitt och har en pub med egen Midsomer Ale. Trerätters avslutningsmiddag på vårt hotell på kvällen. 

 • Dag 5 Aston Rowant, London Heathrow, hemresa

  Med buss tillbaka till London Heathrow flygplats. Hemresa med SAS från London Heathrow Airport till Stockholm och Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Litterära universitetsstaden Oxford
 • Atmosfären på Broughton Castle
 • Byarna, småstäderna och pubarna i "Midsomer Country"

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 27/5
Pris Från 14 490 kr
Enkelrumstillägg 2 400 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS från Stockolm eller Köpenhamn tur och retur i ekonomiklass inkl flygskatter.
 • Resan leds av Mats Sandberg som möter på Heathrow.
 • Fyra nätter på Mercure Thame Lambert Hotel, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost.
 • Måltider enligt program (exkl. måltidsdryck), en lunch, en afternoon tea, tre middagar.
 • Variationsrikt program inkl entréer.
 • Lokal guide på Broughton Castle och Stonor Park.
 • Kompendium med Morden i Midsomer-dokumentation samt kartor.
 • Dricks till chaufför.
 • EU-moms. 
I priset ingår ej

-Avbeställningsförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa, ankomst London, buss till Aston Rowant med stopp i Beaconsfield och Little Missenden
Dag 2. Aston Rowant, bussutflykt till Thame och Oxford
Dag 3. Aston Rowant, bussutflykt till Blenheim Palace och Broughton Castle
Dag 4. Aston Rowant, bussutflykt till Stonor, Warborough, Dorchester-on-Thames och Henley-on-Thames
Dag 5. Aston Rowant, transfer till London Heathrow, hemresa med flyg

Valuta

Brittiska pund

Resans karaktär

Vi färdas huvudsakligen med buss, men under heldagen i Oxford blir det en hel del promenader i stadsmiljö.

Deltagarantal

15-24

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Vi bor på hotell The Mercure Thame Lambert Hotel. Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 35 dagar före avresa.

Boende

 • Mercure Thame Lambert Hotel

  Vårt hotell är ett gammalt värdshus, ett s k "couching inn", ursprungligen byggt för resande mellan London och Oxford. Hotellet ligger i llugna och antliga omgivningar mellan byarna Lewknor och Aston Rowant. Idag är renoverat till ett bekvämt och modert hotell. Rummen är rymliga, och har platt-tv och vattenkokare. Hotellet har en stor och trevlig uteplats, ett gym, en pub/bar, som också enklare rätter, samt en bra restaurang.