Översikt

Tusenårig historia på Malta och Sicilien

Medelhavet och dess öar – den antika världens mittpunkt – kommer alltid att vara ett av världens mest intressanta historiska områden. I en kombinerad resa fullmatad med historiska nedslag besöker vi både den till ytan lilla ön Malta och dess mäktiga granne Sicilien, två av de viktigaste öarna i detta hav. De har koloniserats, ockuperats och varit omstridda av fenicier, greker, kartager, romare, bysantiner, saracener, normander, turkar, tyskar, spanjorer, fransmän, britter och italienare. Under andra världskriget utgjorde Malta en viktig brittisk bas i kampen om Medelhavet och efter att de allierade segrat i Nordafrika landsteg de på Sicilien som ett första steg mot Rom i syfte att slå ut Italien ur kriget. Invasionen på Sicilien i juli 1943 – operation Husky – leddes inledningsvis från stridsledningscentraler på Malta.

Vår resa börjar på Malta där vi under tre dagar gör intressanta nedslag i huvudstaden Vallettas långa dramatiska historia och vi gör också en utflykt till Maltas gamla huvudstad – antika Mdina. Från Valletta tar vi en kvällsfärja till Sicilien där vi landar i Pozallo och åker till Syrakusa. Här börjar en fem dagar lång rundtur där vi ”motsols” tar oss runt på Sicilien. Vi följer historien, såväl öns omväxlande och dramatiska äldre historia liksom fälttåget på Sicilien sommaren 1943. På Sicilien bor vi två nätter i Syrakusa, en natt i Palermo, en natt i Milazzo och sista natten i Zafferana på Etnas sluttning.

Unikt specialprogram som leds av Marco Smedberg - en av Sveriges främsta militärhistoriker! Bekvämt boende på bra mellanklasshotell.


Om Marco Smedberg

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Från Sicilien till Rom, kriget i Italien 1943-44 (2006). Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg kommer att ta oss med till historiskt viktiga platser på Malta och på Sicilien och på ett engagerat och kunnigt sätt levandegöra händelseförloppet. Vi får bakgrunden, analyserna av vad som hände och förklaring på hur historien har påverkats.Boka din resa

2020-04-20 2020-04-27 26 590 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Detta är en samarbetsresa mellan Historiska Resor och Favoritresor. På resan gör vi  spännande nedslag på historiskt viktiga platser från antiken till världskrigen. 

 • Dag 1 Sverige – Malta – Valletta

  Vid ankomsten till Maltas flygplats på eftermiddagen möter oss vår
  ciceron Marco Smedberg med buss som tar oss till Valletta där vi checkar in på vårt centralt belägna Osborne Hotel.  Därefter gör vi en liten rundvandring i Valletta till Upper Barrakka Garden varifrån man har en fantastisk utsikt över Valettas naturliga djuphavshamn – Grand Harbour. Den storslagna hamnen har varit skådeplatsen för många historiska händelser såsom ottomaners misslyckade erövringsattacker mot den romersk-katolska Malteserorden till den stora tornadon år 1550 som dödade över 600 personer och ödelade Maltas skeppsarmada. Och på grund av det strategiska läget med närheten till Nordafrika utspelades här ”Belägringen av Malta” under andra världskriget mellan axelmakterna och de allierade. Promenaden fortsätter till Ristorante Republica 59 för en gemensam välkomstmiddag där vi bekantar oss med varandra och pratar om de kommande dagarna.

 • Dag 2 Fort St Elmo – La Sacra Infermeria – Casa Rocca Piccola – Mdina

  Efter frukost promenerar vi knappt två kilometer genom ett vårskönt Valletta till museet i Fort St Elmo där vi får en bra överblick över Vallettas spännande historia. Fortet var scenen för ottomanernas massiva invaderingsförsök under ”The Great Siege of 1565”. Vi fortsätter sedan till det intilliggande La Sacra Infermeria som en gång var Europas största sjukhus och drevs av Johanniterorden, även kallad Malteserorden. Byggnaden från 1500-talet imponerar med sin långa stensal och kunde under sina verksamma år ta emot inte mindre än 2500 patienter. Förmiddagen avslutas med ett guidat besök i det eleganta privatpalatset Casa Rocca Piccola med anor från 1500-talet. Känslan i palatset tar dig tillbaka till en svunnen era med flärd och elegans. Titta t ex på den gyllene bärstolen som var den finaste stolen att ta sig runt med på Malta vid den här tiden, och se också sommarmatsalen i Art Noveaustil inredd i början av 1900-talet.

  Efter en gemensam lunch åker vi buss i en halvtimme till Mdina som före år 1530, när Johanniterorden tog över Malta, var öns huvudstad. Egen rundvandring i denna charmiga bysantinsk/arabiskt präglade lilla stad. Besök  t ex katedralmuseet som har en imponerande samling sakral konst, berömda målningar och originaldokument från inkvisitionen. Vi tar sedan bussen tillbaks till Valletta och middag på egen hand.

 • Dag 3 Stormästarens Palats – St Johns Co-cathedral – Lascaris War rooms – katamaran till Sicilien

  Johanniterorden grundades år 1099 i Jerusalem och är världens äldsta ännu existerande riddarorden. Orderns syfte är att hjälpa utsatta, sjuka, äldre, handikappade och barn över hela världen men har historiskt sett också sysslat med piratverksamhet för att försvara kristna köpmän mot ottomanerna. Ordern fick sitt fäste på Malta år 1530, fick namnet Malteserorden och styrde ön från 1530 fram till 1798 då man förlorade mot Napoleons trupper. Stormästaren var Maltersorderns ledare och valdes på livstid. Vi checkar ut från våra rum och inleder dagen med att promenera ca 500 meter till Stormästarens palats med sin magnifika vapensamling och vackra gobelängsamlingar där vi får en visning.

  Vi fortsätter till St Johns Co-Cathedral. Katedralen byggdes på order av Stormästaren Jean de la Cassière mellan 1572 och 1577 och är dedikerad till Johannes Döparen. På 1600-talet blev katedralens inredning omgjord till barock och räknas idag som en av de finaste exemplen på barockinredning i Europa.

  Förmiddagen avslutas med ett besök i Lascaris War Rooms. Härifrån ledde britterna först luftförsvaret av och konvojstriderna till Malta för att sedan tillsammans med amerikanerna leda invasionen mot Sicilien i juli 1943.

  Lunch på egen hand och lite fri tid att upptäcka det sista av Malta innan vi hämtar ut vårt bagage och tar eftermiddagskatamaranen till Pozzallo på Sicilien. Båtresan tar ca 1,5 timme. I Pozallo väntar en buss som på ca 1,5 timme tar oss till Syrakusa där vi checkar in på hotell Grand Albergo Alfeo och äter en enklare kvällsbuffé.

 • Dag 4 Syrakusa med Ortygia – Castello Eurialo – Grekiska teatern

  Vackra Syrakusa är listad på Unescos världsarvslista och grundades av de gamla grekerna redan på 700 talet före Kristus. Flera folkslag har styrt Syrakusa och skapat den stad vi ser idag. Vi börjar dagen med en gemensam rundvandring med vår lokalguide i Ortygia – den gamla staden av Syrakusa vackert beläget på en ö. Vi ser fästningen Castello Maniace med sitt ursprung redan från år 1038, den vackra domkyrkan i barock-och rokokostil,  och rester av grekiska tempel och stadsmurar. Vi besöker också den arkeologiska parken Neapolis med den grekiska teatern. Lunch på egen hand och lite fri tid att strosa i Syrakusa.                      

  På eftermiddagen åker vi buss i en halvtimme till Castello Euralio och ruinerna av den stora grekiska teatern från 400-talet före Kristus som båda vittnar om grekernas storhetstid på Sicilien och i Medelhavet. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 5 Gela – Villa Romana del Casale – Enna – Palermo

  Vi lämnar Syrakusa och åker längs sydkusten mot staden Gela och kör på så sätt rakt in i de allierades landstigning på Sicilien den 10 juli 1943. Efter en gemensam typisk siciliansk lunch på lantgård besöker vi den romerska Villa Romana del Casale utanför byn Piazza Armerina. Villan är en av de mest fascinerande sevärdheterna i det arkeologiskt rika Sicilien med dess utsökta golvmosaiker och är ett världsarv sedan 1997. Därefter åker vi buss till Palermo. Under färden passerar vi bergsstaden Enna som ligger väl synligt med sin dominerande borg. Härifrån försökte italienarna och tyskarna inledningsvis leda försvaret av Sicilien 1943 innan de tvingades att retirera.

  Ankomst till Palermo på kvällen och gemensam middag på Ristorante Cin Cin i centrum av staden. Därefter incheckning på vårt hotell Garibaldi och övernattning.

 • Dag 6 Palermo – Vincenzo Florio bilmuseum – Cerda – Milazzo

  Vi checkar ut och börjar dagen med en guidad rundvandring i Palermo. Namnet Palermo kommer av feniciskans Panormos som betyder hamn och var stadens ursprungliga namn. Palermo blomstrade under romarna men dess guldålder inträffade under arabisk överhöghet när staden tävlade med Cordoba och Kairo i skönhet. Palermo drabbades hårt av allierade bombanfall 1943 och återuppbyggnaden blev kaotisk på grund av maffian och politisk korruption. Idag har utvecklingen vänt till det bättre och vi besöker några av Palermos mest berömda sevärdheter. Vi passerar teatrarna Teatro Politeama och Teatro Massimo, den färgglada gatumarknaden  ”Il Capo” och i stadens stolthet ”Il Cattedrale di Palermo” får vi en visning. På Via Vittorio Emanuele ser vi de pampiga palatsen och vi passerar också den berömda fontänen Fontana Pretoria som representerar de 12 gudomliga olympierna, andra mytologiska figurer och djur.

  Efter rundturen lämnar vi Palermo och åker österut mot Buonfornello där vi äter lunch på en traditionell rustik restaurang. Vi fortsätter österut längs kustvägen till Cerda och besöker ett museum över biltävlingen Targia Florio som en gång ansågs vara världens hårdaste biltävling. I staden pågår även den årliga kronärtskocksfestivalen som är en mycket populär händelse på året.

  Turen går vidare till Milazzo där vi på sena eftermiddagen gör en rundvandring i den magnifika normandiska borgen som började byggas 1239. Milazzo var ursprungligen en grekisk koloni som sedan blev normandernas viktigaste kustfäste. Vi checkar in på vårt hotell Garibaldi och har middag på egen hand.

 • Dag 7 Messina – Taormina – Zafferana Etnea

  Med bagaget i bussen startar vi mot staden Messina vid Messinasundet längst upp på Siciliens högra hörn. Vi gör ett kortare stopp och får höra den spännande historien om vad som hände i hamnen i samband med krigsutbrottet 1914 samt hur de allierade erövrade staden i augusti 1943 och den därpå följande invasionen av det italienska fastlandet rakt över Messinasundet. Vi fortsätter färden söderut mot den pittoreska staden Taormina belägen på en klippa  med bedårande utsikt och med vulkanen Etna i blickfånget. Staden byggdes redan 500 år FK och är känd inte minst för sin gamla antika teater som användes flitigt av romarna och som fortfarande används. Vi går en tur i staden och intar en god pizzalunch. Efter lunch fortsätter vi till byn Zafferana Etnea som ligger på Etnas sluttning och är en populär ort för vandrare och skidåkare. Vi checkar in på vårt hotell Esperia Palacace och äter en gemensam avskedsmiddag och summerar veckan som gått.

 • Dag 8 Hemresa med flyg Catania – Stockholm

  Frukost och utcheckning och en sista busstransport till flygplatsen i Catania för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Historiska Valetta med Grand Harbour, La Sacra Enfermeria, Casa Rocca Piccola, Stormästarens Palats och Lascaris War rooms
 • Förtjusande Mdina
 • Världsarvsstaden Syrakusa med Ortygia
 • Antika Villa Romana del Casale
 • Spännande Palermo
 • Vackra Taormina

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/4
Pris Från 26 590 kr
Enkelrumstillägg 3 190 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Malta, Catania – Stockholm inkl flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sju nätter med del i dubbelrum på angivna hotell eller likvärdiga
 • Sju frukostar
 • Fyra luncher med vin och vatten
 • Fyra middagar med vin och vatten
 • Svensk expertciceron
 • Engelsktalande lokalguide på Malta
 • Svensktalande lokalguide på Sicilien
 • Skatt
I priset ingår ej

Dricks

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Malta - Valletta
Dag 2. Fort St Elmo – La Sacra Infermeria – Casa Rocca Piccola – Mdina
Dag 3. Stormästaren Palats –  St Johns Co-cathedral – Lascaris War rooms – katamaran till Sicilien
Dag 4. Syrakusa med Ortygia – Castello Eurialo – Grekiska teatern
Dag 5. Gela – Villa Romana del Casale – Enna – Palermo
Dag 6. Palermo – Vincenzo Florio bilmuseum – Cerda – Milazzo
Dag 7. Messina – Taormina – Zafferana Etnea
Dag 8. Hemresa med flyg Catania – Stockholm

Boende

20-22 april
Osborne Hotel ***(3)
50 South St, Valletta
Malta

22-24 april
Grande Albergo Alfeo **** (4)
Via Nino Bixio, 5
96100 Siracusa

24-25 april
Hotel Garibaldi **** (4)
Via Emerico. Amari, 146
90139 Palermo

25-26 april
Hotel Garibaldi *** (3)
Via Marina Garibaldi 311
98057 Milazzo

26-27 april
Hotel Esperia Palace **** (4+)
Via delle Ginestre, 27D
95019 Zafferana Etnea

Resesätt Lufthansa
Klimat

Medeltemperatur på Malta i april är 20 grader och på Sicilien 19 grader.

Valuta

 Euro

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.