Översikt

Vin och gourmet på Blaxta Vingård

En njutningsresa i mörka november. Byt ut julbord och sydländska viner mot en svensk gourmetlunch signerad Göran Amnegård, berömd krögare, entreprenör och vinmakare på en av världens nordligast belägna vingårdar i Sörmland. Res med oss till Blaxta Vingård. Vår kunniga och omtyckta ciceron är matskribenten och vinexperten Gunilla Hultgren Karell.

Vi färdas genom ett typiskt svenskt novemberlandskap – har vi tur är det sol.
Men vår resa lyses oavsett upp av behagliga och kunniga vin- och matexperten Gunilla Hultgren Karell. Liksom av det vi färdas mot – framgångssagan på den sörmländska landsbygden där paret Amnegård har byggt upp en gastronomisk dröm, för många ouppnåelig, men beundransvärd och inspirerande.
Blackstaby Gård ligger med ett utmärkt söderläge utmed sjön Långhalsen, mitt i Sörmlands vackert böljande jordbrukslandskap bland runstenar och vikingagravar. Genom hårt arbete och stor, icke sinande passion driver man här grönsaksodling, håller djur samt odlar sitt vin.

Blaxta Vingård är Sveriges nordligast belägna vingård och av många ansedd som världens nordligaste kommersiellt framgångsrika vingård. De allra första vinstockarna planterades under sensommaren 2000 och paret Amnegårds vingård var den första i landet som använde enbart svenskodlade druvor. Från mitten av 80-talet bodde Göran i Kanada och även om han anlände som handelssekreterare för Exportrådet så skapade han sig en ny karriär genom att gå kockskola och blev mästerkock, som bl a fick tävla för det kanadensiska kocklandslaget. Idag gästkockar han bl a på Guide Michelinkrogar där hans passion för säsongens färska grödor och sitt vin förundrat mången besökare.

Boka din resa

2020-11-11 2020-11-11 3 390 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Svensk vinodling

  I Sverige finns ett fyrtiotal vingårdar, främst i Skåne, Öland och Gotland, där man främst odlar, den för många helt okända, druvan Solaris, som tagits fram i Tyskland för odling av vita viner i kallare klimat.
  Blaxta ståtar med drygt 5.500 vinstockar på friland av ädelvinstockar (vitis vinifera), av druvsorterna vidal blanc, chardonnay och merlot, som sagt, till skillnad från de flesta andra svenska vingårdar. Göran berättar att han även har på försök en liten del Cabernet Franc plantor. Produktionen ger små kvantiteter men med hög kvalitet och mycket av det prisbelönta isvinet exporteras.

  På ägorna ryms faktiskt Europas största odling av druvsorten vidal blanc som trivs bra med långa ljusa dagar och långsam mognad där druvorna skördas så sent som i mitten av december. Göran lärde känna Icewine under sin tid i Ontario, Kanada, där det är ett mycket uppskattat dessertvin och hans isvin bjuder på tydliga aprikosaromer i kombination med honung och är flerfaldigt belönat i olika vintävlingar.

 • Icewine

  De senaste årens varma somrar med mycket ljus och torra höstar ger fina förutsättningar för hög druvkvalitet och 2016 vann Blaxta Vingårds Icewine i vin-VM för femte gången. Till skillnad från vad många svenskar tror är klassen söta viner en verklig prestigeklass med flest deltagande viner från flest olika länder i grym konkurrens av såväl tokajer som sauternes med flera tungviktare. Den varma sommaren 2018 skapade en mycket fin årgång som skulle ha tävlat i år men corona satte tyvärr stopp för evenemanget.

 • Vingård och vinfabrik

  Under morgonen kl 08.45 träffas vi på Cityterminalen vid anslagen gate för att färdas söderut och stannar till för att sträcka på benen och få oss lite kaffe utanför Nyköping. När vi anländer till Blaxta tas vi emot för att inleda besöket här med den fina vingården och vinfabriken. Vi inleder vistelsen i vingårdens fabrik och i vinkällaren från 1500-talet som nu är iordninggjord för visningar. Nu får vi en god inblick om hur äkta kvalitetsviner framställs, skillnaden på naturliga viner, svavlade viner och ekologiska viner, vi får veta mer om odlingsförutsättningarna i Sverige, vår s k terroir och att man redan i samband med vinterbeskärningen bestämmer kvaliteten på det vin man ämnar framställa.

 • Gourmetlunch

  Därefter är det dags att avnjuta en spännande buffé med säsongens primörer samt gårdens och närområdets håvor. En särskild passion för många av de gamla allmogeköksväxterna som fanns redan på Linnés tid såsom jordmandel, havreror, sockermorötter, vildrovor, ostronört och mycket annat. Göran Amnegård botaniserar vidare i ett klassiskt matarv för att finna gamla smaker och råvaror som tillagas och presenteras i modern form.

 • Ackompanjerande viner

  Till detta ackompanjerar fem utvalda viner från Blaxta – var och en med sin historia, inte minst världsmästarvinet Vidal Icewine. Gårdens viner går att beställa från Systembolaget.
  Vingårdens bordsviner och det berömda isvinet kompletteras med flera prisbelönta bärviner, såsom de som produceras av vildhallon, Åkeröäpplen och nypon, för att ackompanjera smakrika ostar, desserter och anklever.
  En god dessert med kaffe avrundar måltiden och det är så småningom dags att färdas tillbaka genom novemberdagen mot Stockholm.  En mycket spännande och givande inblick om hur ett vin blir till från början till slut.

 • Novemberfika

  Vi styr kosan norrut, mätta på intryck. Men vi skall göra ett litet stopp på vägen där vi sträcker på benen och tar en kaffe/te med ett bakverk på uppskattade Taxinge Slottskafé för att därefter anlända Cityterminalen framåt kl 18.00-18.30.

Resans höjdpunkter

 • Gourmetbuffé och provning av fem viner under visningen av Blaxta Vingård.
 • Gunilla Hultgren Karells initierade kunskaper och sätt att förmedla dem.
 • Mötet med en entreprenörsfamiljs förverkligade dröm.

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 11/11
Pris Från 3 390 kr
I priset ingår
 • Busstransporter under dagen med privat buss
 • Två kaffestopp med fika
 • En gourmetbuffet med ackompanjerande viner på Blaxta Vingård
 • Guidning på vingården
 • Svensk expertciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Avresa från Cityterminalen kl 08.45 - hemkomst ca kl 18.30

Resplan

Cityterminalen - fikastopp - Blaxta Vingård - fikastopp - Cityterminalen

Boende

Endagsresa

Resesätt Buss
Deltagarantal

Minst 15 och max 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka att förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk.
Vår buss har 55 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.