Översikt

Yorkshire & Lake District med Tina Engström

Berättelser om galenskap och besatthet, om passion och kärlek. Associationer som väcks av norra England och av den litteratur som skapats där. Följ med på en resa till Yorkshire och Lake District och möt storslagna herresäten, sjölandskap och färgsprakande hedar.

Vidsträckta, vindpinade ljunghedar. Tät dimma och piskande stormar. Stengärdesgårdar som sträcker sig genom gröna landskap av kullar och dalgångar. Rök som stiger upp från en värmande eldstad. Åldriga borgar och historiska hus som bär på berättelser om uppror och krig. Norra Englands romantiska landskap bildar fonden till en intressant resa under kunnig ledning. Vackra välbevarade ringmursstaden York ger oss spår av både romare, vikingar och medeltida herrar. Här får vi en guidad visning av Jorvik vikingacenter samt berömda York Minster – norra Europas största medeltida gotiska katedral. En resa som bjuder på en fullmatad blandning av skön natur, romantisk litteratur, praktfulla herresäten och dramatisk historia, i en miljö som känns igen från kända tv-serier, samt många deckare och filmer!

Det engelska sjödistriktet, Lake District, är i allra högsta grad ett område där natur och kultur smält samman i skön förening. Här inspirerades de romantiska poeterna William Wordsworth, som levde större delen av sitt liv i regionen och frekventa besökaren John Keats. Naturen har också fått en hel del välkända deckarförfattare som Reginald Hill, Val McDermid och Elizabeth George att förlägga sina mordfall i området.
Vi följer i de romantiska poeternas fotspår med William Wordsworth i fokus. Vi ser hans stuga Dove Cottage i Grasmere med Wordsworth Museum and Art Gallery, men vi besöker även hans älskade familjehem i Ambleside, Rydal Mount.
Vår ciceron Tina Engström har arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter runt om i England. Med sitt intresse av historia, konst, kultur, trädgård, språkhistoria och fotografering är Tina en mycket uppskattad ciceron. Vi bor centralt och bra på fyrstjärniga hotell i York och Ambleside samt på flygplatshotell vid Manchester.

Boka din resa

2020-09-21 2020-09-26 19 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2020-09-21 2020-09-26 19 990 kr SAS Köpenhamn 4 Boka resa
2020-09-21 2020-09-26 19 990 kr SAS Göteborg 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Manchester - Bakewell - Haddon Hall - York

  När vi ankommer Manchester sätter vi kursen söderut mot Peak District, Englands äldsta nationalpark. Resan går förbi den viktorianska spa-staden Buxton, känd för sin operafestival, samt till den charmiga lilla staden Bakewell för lunch på egen hand. Här finns typiska engelska pubar, antikviteter och många små butiker.
  Eftermiddagen inleds med ett besök i ett av landets bäst bevarade befästa, medeltida hus – Haddon Hall. Dagens ståtliga säte är uppfört i flera omgångar från 1180 till 1565 av familjen Vernon. På 20-talet renoverade hertigen och hertiginnan av Rutland sitt Haddon till sin forna elegans och idag ägs herresätet av deras sonson lord Edward Manners. Haddon spelade huvudrollen som Thornfield Hall i filmatiseringen av "Jane Eyre" samt figurerar i "Den andra systern Boleyn", "Stolthet & Fördom", "Elizabeth" och "Kommissarie Lynley".

 • Under färden mot vår bas för två nätter i York ser vi mer av nationalparkens säregna landskap som inspirerat deckarförfattare som Stephen Booth och Val McDermid. Vid ankomst till York installerar vi oss på hotell Indigo York, beläget innanför stadsmuren och nära till stadens många sevärdheter, med bl a en kvarts promenad från katedralen och museer. Gemensam middag.

 • Dag 2 Vikingarnas och katedralens York

  York är norra Englands historiska centrum och en plats där många centrala händelser i Englands historia utspelats. York räknar sin historia från romarnas ockupation av England, men var också huvudstad för den del av England som blev en nordisk domän under vikingatiden. Stadens betydelse i England och senare Storbritannien understryks av att den brittiska monarkens näst äldste son i regel bär titeln hertig av York. En här av danska vikingar ledda av Ivar Benlös, den "Stora hednaarmén", intog York i november 866. Vikingarnas kontroll över York och norra England kom sedan att bestå i nästan hundra år, till 954, då Erik Blodyxa drevs ut ur staden. Men det innebar inte slutet på det nordiska inflytandet över England, det kom att bestå i ytterligare ett århundrade. Vikingarnas betydelse för York understryks när vi besöker Jorvik Viking Centre. Här har allehanda audiovisuella och sensoriska effekter använts för att ta oss tillbaka till eftermiddagen 25 oktober år 975 och den vikingatida bosättningen Jorvik med dess invånare, deras fornnordiska tungomål, deras verksamheter och de ljud, lukter och intryck de skapade.

 • Delar av Yorks stadskärna utgörs av förvånansvärt välbevarade medeltida kvarter och fortfarande omges stadskärnan av en ringmur, som till större delen härstammar från medeltiden men vars äldsta delar härrör från den befästning romarna uppförde år 71. Faktum är att York har landets längst och bäst bevarade stadsmur och den medeltida känslan märks särskilt längs gatan The Shambles, där en del av husen härstammar från 1300-talet. Detta var en gång Yorks köttmarknad. Vi vandrar vidare genom Yorks stadskärna och besöker givetvis också York Minster som uppfördes under tidig medeltid, katedralen som betecknas som norra Europas största gotiska katedral och som är säte för ärkebiskopen av York. Det är en storslagen byggnad med sina imponerande stenarbeten, men vi ska särskilt lägga märke till och låta oss fascineras av de väldigt vackra, mäktiga, medeltida fönstren av målat glas.

 • Vi har sedan tid att äta lunch på egen hand innan eftermiddagen bjuder in till barockslottet Castle Howard, ett av Englands största herresäten med sina närmare 150 rum. Men det är för sina framträdanden i tv-rutan som detta slott har vunnit sin främsta uppmärksamhet. Castle Howard har två gånger fått ikläda sig rollen som Brideshead, familjen Marchmains country house i Evelyn Waughs roman Brideshead revisited, "En förlorad värld" på svenska. Dels i tv-serien från 1981 med Jeremy Irons and Anthony Andrews, dels i filmen som gjordes 2008. Ett palatsliknande familjeresidens som passar alldeles utmärkt som bakgrund när man ska skildra det förfinade livet i den högre engelska aristokratin. Gemensam middag.

   

 • Dag 3 James Herriotts Yorkshire Dales - Sjödistriktets skatter

  Vi lämnar nu sevärda York för att resa vidare nordväst mot Thirsk, "i vår herres hage" för att besöka The World of James Herriot. "James Herriot" var pseudonym för författaren och veterinären James Alfred "Alf" Wight. Alfreds veterinärklinik har idag omvandlats till ett museum tillägnat hans liv och verk, känt genom hans böcker och kanske främst genom den tv-serie som på engelska hette All Creatures Great and Small. Lunch på egen hand under dagen och vidarefärd genom Yorkshire Dales som bl a inspirerade Reginald Hills många deckare om Delziel & Pascoe.

 • Englands nordvästra hörn uppvisar verkligen dess sista vildmark och bjuder på några av örikets mest hisnande vyer. Den världsarvsklassade nationalparken Lake District ståtar med Englands högsta berg – Scafell Pike – och landets djupaste respektive största sjö. Närmare tjugo stora sjöar har gett området dess namn. Terrängen varierar från mjukt böljande gröna kullar till raggiga vindpinade hedlandskap upp till alpint karga bergspass. Vyerna är storslagna. Trots att vi förflyttat oss en bit från Skandinavien befinner vi oss i åtminstone namnmässigt välkänd terräng, eftersom vi omges av fells, tarns, dales och becks, inte av mountains, lakes, valleys and rivers. De skandinaviska ortnamnen härstammar från den tid då vikingarna gjorde strandhugg och slog sig ner här. Nordiskt familjärt känns också det faktum att det i Storbritannien bara är i några sjöar i Lake District som man kan hitta siklöja!

 • Bondgårdar, små byar och mindre städer ligger utspridda i området som har varit kulturmark i årtusenden. Ett antal stencirklar från stenåldern återfinns här. Romarna var här och byggde befästningar. Vikingarna kom hit från Irland. Turister har kommit till detta märkvärdiga område sedan 1700-talet, då det omtalas av Daniel Defoe i hans bok om resande på brittiska öarna som synnerligen kargt och ruggigt. Till skillnad från i Sverige så är marken i nationalparken Lake District till större delen privatägd. Över hälften av marken används fortfarande för jordbruk, främst fårskötsel. Vi kommer att bo nära en av sjöarna i den lilla orten Ambleside med två nätter på fyrstjärniga The Ambleside Salutation hotel. Gemensam middag.

 • Dag 4 I poeters sällskap

  Grevskapet Cumbria är idag Englands till ytan tredje största men var under tidig medeltid ett halvt självständigt kungarike under skotsk överhöghet. Vi färdas till några av landets mest poetiska platser i Lake District, som bland många inspirerade Englands klassiska romantiska poeter som William Wordsworth och barnboksförfattarinnan Beatrix Potter. Förutom litterär inspiration hittar man här Englands högsta berg, samt dess djupaste och längsta sjö. Området är nationalpark och sedan 2017 också med på Unescos världsarvslista. Vi njuter av besök på William Wordsworths hem – charmiga Dove Cottage och Rydal Mount. Under en vandringstur 1799 förälskade sig William Wordsworth i Dove Cottage och den lilla byn Town End. Raskt bosatte sig han och systern här.

 • Här skapade Wordsworth flera av sina mest älskade poem. Idag är det museum med brev, journaler och manuskript som tillsammans väver bilden av en komplex och fängslande personlighet. Trädgården är en engelsk äng i hjärta och återskapad som den beskrevs av syskonparet.
  Även familjehemmet Rydal Mount ligger i området med underbara vyer över sjön Windermere, Rydal Water och de omkringliggande bergen. Detta var Wordsworths mest älskade familjehem och han levde här under stora delar av sitt 80-åriga liv. Rydal med sina rötter i 1500-talet, ägs fortfarande av hans familj. Wordsworth var även en dedikerad trädgårdsälskare med engelsk parklandskapsdesign som kännetecken. Hans trädgård är än idag till stor del utformad som han designade den.

  Vi gör en vacker båttur med ångfartyg på Windermere, Englands största sjö.
  Retur till vårt hotell. Gemensam middag.

 • Dag 5 Söderut mot Svindlande höjder

  Det blir oundvikligt under resan söderut att Emily Brontës klassiska roman Svindlande höjder, har inspirerat vår resa, 201 år efter hennes födelse! För här i västra Yorkshire och södra ändan av bergs- och höglandskedjan Penninerna är det dags för att knyta an till de författare som odödliggjort det karga landskap som vi färdats genom på denna resa.

 • Vi stannar i byn Haworth för ett besök vid the Brontë Parsonage Museum, den prästgård där systrarna Charlotte, Anne och Emily Brontë levde med sin alkoholiserade och opiumberoende bror Bramwell och där de skrev sina klassiska romaner som Wuthering Heighs och Jane Eyre. Efter att ha bekantat oss med deras liv och verk, äter vi en gemensam avskedslunch samt fortsätter vi till Manchester för en panoramatur genom staden och en sista övernattning på flygplatshotell. Kvällen till eget bruk.

 • Dag 6 Manchester - Sverige

  Avresa under tidig morgon mot Sverige.

Resans höjdpunkter

 • York med dess katedral under Tinas kunniga ledning
 • Lake District med dess charmerande landskap
 • Haddon Hall, Castle Howard och systrarna Brontës Parsonage Museum

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 21/9
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 2 790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn - Manchester, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
 • Fyra engelska frukostar
 • En picknickfrukost
 • Fyra middagar
 • En lunch
 • Svensktalande ciceron oxh licensierad guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Manchester - deckarnas Peak District - Bakewell - Haddon Hall - York
Dag 2. Stadsrundtur i York med Jorvik & Eve York Minster - Castle Howard
Dag 3. World of James Herriott - Yorkshire Dales - Lake District - Ambleside
Dag 4. Dove Cottage - Rydal Mount - Lake Windermere kryss
Dag 5. Lake District - Bronte Parsonage Museum - Haworth - Manchester
Dag 6. Tidig avresa till Sverige 

Boende

Två nätter på fyrstjärniga hotell Indigo York, med centalt läge i York
Två nätter på fyrstjärniga The Ambleside Salutation Hotel, i Ambleside
En natt på fyrsjärnigt flygplatshotell, Crowne Plaza Manchester 

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Resans karaktär

För en trevlig reseupplevelse rekommenderas normal grundkondition och hela leder.

Deltagarantal

20 - 27 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.