Översikt

Le Grand Opera - Le Grand Hotel - Les Grands Vins

Bordeaux vid havet är en av Europas vackraste städer och vi bor utsökt på Grand Hotel de Bordeaux. En förstklassig föreställning väntar på ett av Europas legendariska operahus och njutningen fullbordas av besöken i Saint Emilion och på Medochalvön med dess världsberömda viner. Följ med och njut av musiken, arkitekturen och vinslotten vid Dordogne!

Mitt i Bordeaux ligger den magnifika Stora teatern, Operan, som glädjande nog återigen kan leva upp till sitt namn och producerar fullskaliga operaföreställningar. Den byggdes innan Franska Revolutionen, 1780, och samtidigt designade arkitekten Victor Louis ett stadspalats mittemot som idag utgör lyxhotellet Grand Hotel de Bordeaux.
Det är alltså en självklarhet att när vi beger oss till Bordeaux för att avnjuta den franske kompositören Jules Massenets bombastiska hyllning till fransk rokoko i succéoperan ”Manon” på ett av Europas legendariska operahus, så bor vi även lyxigt på det nyligen återuppståndna femstjärniga Grand Hotel, eftersom de två byggnaderna hör ihop.

Självklart tänker man på vin när man nämner Bordeaux, staden är ju omgiven av vindistrikt. Likaså är det en av de städer där man äter allra bäst i Frankrike. Vi ägnar givetvis uppmärksamhet åt vinet, under utflykt till både Medoc och St Emilion, samt äter gott i både Bordeaux, bl a på hotellets restaurang och i St Emilion. Vår uppskattade ciceron är Frankrikeexperten Peter Hagwall.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bordeaux

  Vi landar tidig kväll i Bordeaux där vår ciceron Frankrikeexperten Peter Hagwall väntar med en buss på att föra oss den korta sträckan in till Bordeaux centrum där vi inkvarterar oss på Grand Hotel. Efter att ha tagit våra rum i besittning väntar middag på hotellets restaurang som drivs av den världskände Gordon Ramsay.

 • Dag 2 Promenad i Bordeaux – Medoc halvön

  Vi inleder dagen med en orienterings- och historisk promenad i de centrala delarna av staden, utmed den stora gågatan Rue Ste Catherine, i den gamla stadsdelen, på boulevarderna i den sk Gyllene Triangeln och längs Garonnes kajer. Vi avslutar med en lätt lunch tillsammans.

 • På eftermiddagen beger vi oss ut på den s k Medoc-halvön, med floderna Garonne och Dordogne på ena sidan och Atlanten på den andra. Här blåser det svala vindar på sommaren och de rika köpmännen i Bordeaux byggde magnifika sommarnöjen på sandjordarna som visade sig vara perfekta att odla vin på.

 • Här ligger de flesta av de världsberömda slotten på rad, Chateau La Tour, Mouton Rothschild, Margaux, Beychevelle. Vi åker den s k slottsvägen förbi några av de allra mest kända, och vi gör även ett besök på ett av vinslotten. Väl tillbaka i Bordeaux är resten av kvällen till eget förfogande i staden.

 • Dag 3 St Emilion – Operakväll ”Manon”

  Idag ska vi göra en tur till ett annat av de mest kända vindistrikten runt Bordeaux, St Emilion. Det ligger några mil rakt österut nära Dordognefloden, och efter en tur mellan några av de mer kända slotten ska vi besöka den lilla vinorten som är oerhört pittoresk med en delvis rent medeltida arkitektur.
  Efter en god lunch på en bra restaurang återvänder vi till Bordeaux, för lite ledig tid innan kvällens föreställning av Manon Lescaut. Vi klär oss festklätt och promenerar till operahuset tvärsöver gatan.  

 • Operan Manon blev en veritabel storsuccé för den franske kompositören Jules Massenet med premiär i Paris 1884. Librettot på operan bygger på Abbé de Prévost roman om den lyxälskande skönheten Manon Lescaut och hennes öden. Nio år efter det att Massenets opera gjorde sitt triumftåg runt Europas operascener kom Puccini med sin mer bokstavstrogna version av Manon Lescaut. Bland peruker, rokoko och puder berättar Massenet historien om kvinnan som förälskar sig i en student och sedan överger honom för pengarna och ett flärdfullt leverne med en äldre man. När hon sedermera överger honom maler dygdens kvarnar och Manon arresteras för stöld. Massenet ville med denna opera göra ett monument över l´Ancient régime, den franska rokokons flärd och hans musik karaktäriseras av den charm och vitalitet som fanns inom såväl musik som kulturlivet i Paris under La belle époque.

 • Manon är en nyproduktion för Geneveoperan och under ledning av Marc Minkowski och Oliver Py har handlingen förlagts till modern tid. Den sköna Manon gestaltas väl av prisbelönta, trettio-åriga amerikanska lyriska sopranen Nadine Sierra som arbetar på världens främsta operascener. Hennes kavaljerer spelas av Bordeaux-sonen, unge tenoren Thomas Ellinger samt välmeriterade franske bas-barytonen Laurent Alvaro, m fl.

 • Dag 4 Flanerande vid kajerna

  Denna vår sista dag är helt och hållet till eget förfogande i centrala Bordeaux. En lördag är alla affärer öppna hela dagen och folklivet som livligast. Vare sig man väljer att ströva på den stora affärs- och gågatan Sainte Catherine, flanera utmed de vackra kajerna, eller beundra blomstermarknaden, så står en uppsjö av möjligheter till buds.
  Vi summerar intrycken av denna vårsköna stad vid havet med en avskedsmiddag.

 • Dag 5 Bordeaux - Sverige

  Efter ytterligare några förmiddagstimmar till förfogande tar vi bussen ut till flygplatsen för vidare hemflygning till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Peter Hagwalls kunniga guidning
 • Den legendariska Stora teatern & Operan med succéföreställningen "Manon"
 • Utflykter till vindistrikten Medoc och St Emilion

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 10/4
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 5 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bordeaux via Paris t/r,
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra övernattningar på Hotel Grand Hotel de Bordeaux del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher inkl en viss mängd vin
 • Två middagar varav en middag på Gordon Ramseys restaurang på hotellet
 • Biljett till Jules Massenets opera "Manon" på bra platser
 • En vinprovning
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Resa Sverige - Bordeaux. Välkomstmiddag
Dag 2. Stadspromenad - Medoc-halvöns slott - Provning
Dag 3. St Emilion - Lunch. Operakväll "Manon", Massenet
Dag 4. Flanerande på egen hand. Avskedsmiddag
Dag 5. Fri förmiddag. Resa Bordeaux - Sverige

Klimat

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-10 2019-04-14 24 990 kr 5+ Boka resa