Översikt

Musik och Mosaiker i Ravenna med Izabella Donkow

Landskapet söder om Bologna kröns av kulturstaden Ravenna med sina bysantinska mosaiker och en operafestival som styrs med kompetent hand av Signora Muti, den legendariske världsdirigentens livskamrat. Ravennafestivalens operautbud i november bjuder på två klassiker, Giuseppe Verdis "Aida" och Georges Bizets älskade "Carmen". Under resan visar vår historiskt kunniga ciceron Izabella Donkow, de överdådiga bysantinska skatter som gett Ravenna världsarvsstatus.

Ravenna, belägen i regionen Emilia Romagna öster om Bologna, är staden som kan ståta med att ha varit såväl romerskt kejsarsäte som gotisk huvudstad och därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien. Under senantiken (235–636) och den tidiga medeltiden var Ravenna en av västvärldens mest betydelsefulla städer. Få städer har ett sådant överdåd av mosaikprydda byggnader som Ravenna, eller är så lättöverskådlig och promenadvänlig. På en liten yta samsas mosaikbeklädda kyrkor, mausoleer och enastående museer med
mysiga kaféer, restauranger och exklusiva butiker. Åtta av stadens kyrkor och monument återfinns på Unescos världsarvslista. Kulturstaden Ravenna har en stor mängd begivenheter med allt från teater, poesi och mosaik-konst till nydanande operaföreställningar, detta inte minst på grund av sitt starka band till stadens dotter Cristina Mazzavillani Muti, hustru till världsdirigenten Riccardo Muti.


Den forna operasångerskan Cristina är Ravennafestivalens president, konstnärliga ledare och starkt bidragande till stadens och festivalens många oförglömliga operaframträdanden. Höstens festival bjuder på klassiker där vi valt ut "Aida" och "Carmen". Men på denna resa kommer du inte bara att förtrollas av operasmycken utan även av stadens konstskatter och dess rika kulturliv.
Vår historiskt kunniga ciceron är arkeolog Izabella Donkow, som genomfört många resor i Ravenna med fokus på dess världsarvsskatter. Bekvämt boende på centralt belägna mellanklasshotell Centrale Byron med promenadavstånd till de flesta besöken.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Ravenna

  På eftermiddagen reser vi med mellanlandning i Köpenhamn till Bologna, staden med Europas äldsta universitet och ett Mecka för matälskare. Vi fortsätter direkt österut mot världsarvsstaden Ravenna. Vårt hotell ligger i stadens historiska centrum med gångavstånd till alla sevärdheterna. Efter incheckning samlas vi för gemensam välkomstmiddag på en av Ravennas bästa restauranger.

   

 • Dag 2 Ärkebiskopens palats - Domus dei tappeti di Pietra - operakväll "Aida"

  Vi inleder dagen med ett stopp vid Ravennas katedral och Ärkebiskopens palats. Katedralen uppfördes i slutet av 300-talet av biskop Ursus, men den nuvarande interiören dateras till tidigt 1700-tal. Palatset innehåller förutom ett museum för tidigkristen konst med dess stora praktpjäs - den bysantinska biskopsstolen, helt i elfenben - också biskopens privata kapell tillägnat helgonet Andreas. Vi besöker det intilliggande välbevarade och rikt utsmyckade Ortodoxa baptisteriet, även känt som Battistero Neoniano och uppkallat efter biskopen Neonius. Efter en gemensam lunch besöker vi Domus dei Tappeti di Pietra, lämningarna av ett bysantinskt palats från 400- och 500-talen med välbevarade mosaiker, som ligger under kyrkan Santa Eufemia.

 • På kvällen återsamlas vi för att promenera till Teatro Alighieri, Ravennas neoklassiska klenod från 1852 och kvällens föreställning av Verdis opera Aida (kl. 20.30).
  Verdi komponerade Aida på uppdrag av Egyptens vicekung Ismail Pascià inför invigningen av Suezkanalen och premiären uppfördes 1871 på Kairos Opera med både italiensk dirigent och italienska sångare, men den italienska premiären begicks året därpå i Milano på Teatro alla Scala. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascismen.

 • Dag 3 Theoderiks palats - Sant´Apollinare Nuovo - Dante - Operakväll "Carmen"

  Efter frukost promenerar vi till lämningarna av det s.k. Theoderiks palats i stadens östra del. Härifrån hämtade Karl den store i början av 800-talet marmor för att smycka sitt palatskapell i Aachen. Ett stenkast bort ligger basilikan Sant'Apollinare Nuovo från år 504 som ostrogoternas kung Theoderik lät bygga under sin tid som härskare över Italien. Här finns de vackra mosaikerna som avbildar Classes stadsmur med öppningen mot hamnen och de romerska skeppen samt Theoderiks palats. Stora delar av de ursprungliga mosaikerna är borttagna och har under Justinianus tid ersatts med processioner av martyrer och helgon.

  Världsarvsdeklarationen slår fast att kyrkan, såväl utvändigt som invändigt, på ett unikt vis illustrerar fusionen mellan västerländsk och österländsk konststil. Efter en kaffepaus tar vi oss an basilikan San Francesco med sin suggestiva översvämmade krypta, liksom den närbelägna sista viloplatsen för Italiens nationalskald, florentinaren Dante Alighieri. Förmiddagen avslutar vi med att besöka Dantemuseet, vackert beläget i det forna franciskaner-klostret. 

 • På eftermiddagen väntar Bizets verk Carmen (kl. 15.30). Uruppförandet av Carmen i Paris, den 3 mars 1875, blev närmast ett fiasko. Librettot bygger på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för dåtidens publik. Bizet anklagades också för "wagnerism". Motståndet mot verket blev inte långvarigt och "Carmen" är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick, emellertid, Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären. Efter operan väntar en gemensam middag i en närbelägen restaurang.

 • Dag 4 Theoderiks mausoleum - Bertinoro med vingård - Classe

  Dagen ägnas åt en utflykt söder om Ravenna till den högt belägna medeltida staden Bertinoro, känd för sin årliga "Gästvänlighetens festival", vingården Fattoria Paradiso och den antika romerska hamnstaden Classe. På vägen mot Bertinoro stannar vi till vid den ostrogotiske kungen Theoderiks mausoleum från tidigt 500-tal. Theoderik uppförde som sitt sista vilorum historiens kanske mest originella kupolbyggnad. Som krön på sitt tiohörniga mausoleum av kvaderstensblock valde han att placera en kupol av ett gigantiskt stenblock som väger 230 ton. Aldrig någonsin har ett tyngre stenblock använts som byggnadselement. Blocket bröts i Istrien och fraktades med båt över Adriatiska havet till hamnen i Ravenna. Att transportera och sätta detta block på plats är kanske forntidens största teknologiska bedrift. Theoderiks hisnande företag speglar väl hans politiska och dynastiska ambitioner. Framme i Bertinoro möter oss den medeltida "Gästvänlighetens kolonn", med sina tolv ringar. Om stadens besökare band fast sin häst i en av kolonnens ringar inbjöds de som gäster hos
  en av Bertinoros tolv adelsfamiljer. Inte långt därifrån ligger en vingård med gamla anor som såväl utländska som inhemska politiker, konstnärer och skådespelare gärna besökte. Där väntar oss en guidad visning av vinkällaren följd av vinprovning med åtföljande lunch.

 • På vägen tillbaka stannar vi till vid basilikan Sant´ Apollinare in Classe strax söder om Ravenna. Det romerska Ravenna låg endast fyra km från havet och där beslöt Julius Caesar att den romerska flottan skulle ha en huvudhamn. År 30 f. Kr. uppförde den förste romerske kejsaren Augustus hamnstaden Classe som byggdes som bas för 250 romerska fartyg - på den tiden halva den romerska flottan. Classe blomstrade med stor varvsindustri och exporterade sparris, fisk och timmer från norra Italien. I Classe, vars kustlinje har flyttats betydligt, ligger världsarvet Sant´ Apollinare in Classe, en basilika ensligt belägen vid vidsträckta sädesfält. Med tanke på dagens fridfulla omgivning är det svårt att föreställa sig det vimlande folkliv som rådde här för över 2000 år sedan. Kyrkan är samtida med kupolkyrkan San Vitale och är tillägnat Apollinaris, Ravennas första helgon, ovanpå vars grav den restes. Resten av dagen till eget förfogande.

 • Dag 5 Galla Placidias mausoleum - kupolkyrkan San Vitale - mosaikmuseet TAMO

  På morgonen väntar dagens, kanske hela resans, höjdpunkt - besöket i kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från tidigt 400-tal samt den intilliggande kupolkyrkan San Vitale med dess spektakulära mosaiker, avbildande den bysantinske kejsaren Justinianus och hans gemål Theodora. Galla var dotter till kejsar Theodosius I, halvsyster till den romerske kejsaren Honorius, som beslöt att flytta kejsarsätet till Ravenna, och förmyndarregent åt sin son Valentinius. Trots namnet på byggnaden antas Galla ha dött och begravts i Rom. Mosaikerna går i hänförande starka färger – djupblått, guld, grönt och rött och förenar klassiskt romerskt formspråk med tidigkristna motiv. Många har hänförts av färgerna och formen på denna arkitektoniska pärla, inte minst Gunnar Ekelöf som ger uttryck för sin förundran i dikten "Galla Placidia". 

 • Basilikan San Giovanni Evangelista är stadens äldsta kyrka från det tidiga 400-talet e.Kr. Den skadades svårt under de allierades bombningar av staden hösten 1944. Därifrån fortsätter vi till det närbelägna Arianernas baptisterium, ett av få bevarade monument tillägnat arianismen, en försvunnen riktning inom kristendomen som den ostrogotiske kungen Theoderik förespråkade.

 • Efter lunchpaus på egen hand besöker vi Museo TAMO. Detta Ravennas yngsta museum, tillägnat mosaikkonsten, är inhyst i en före detta kyrka med intilliggande kloster. På kvällen återsamlas vi för en avskedsmiddag.

 • Dag 6 Nationalmuseet – ”Garibaldis hydda” – Bologna – Sverige

  På morgonen checkar vi ut och samlas för att besöka Nationalmuseet med dess arkeologiska fynd från romersk och bysantinsk tid. På eftermiddagen lämnar vi denna mosaikernas stad för avfärd med buss till Bologna och flygresa hem till Sverige. På vägen till flygplatsen stannar vi till i utkanten av Ravenna för ett stopp vid den så kallade ”Garibaldis hydda”, där den italienske frihetskämpen, sommaren 1849, stannade till kort.

   

Resans höjdpunkter

 • Två klassiska operor i ett intimt operahus
 • Mosaikskatterna i världsarvsstaden Ravenna under kunnig ledning
 • Gemensamma måltider i en promenadvänlig vinterstad och lättsamt besök bland vinerna i Bertinoro

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/11
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 1 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bologna, via Köpenhamn, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar omnämnda i programmet
 • Fem nätter på mellanklasshotell del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Tre luncher med måltidsdryck
 • Två middagar med måltidsdryck
 • En vinprovning med tilltugg
 • Två operabiljetter på parkett (kostnad 1.700 kr)
 • Svensk historiskt kunnig ciceron
 • Hotell och reseskatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Bologna - Ravenna. Domus dei Tappeti di Pietra.
Dag 2. Ärkebiskopens palats. Battisterio Neoniano. Operakväll "Aida".
Dag 3. Theoderiks palats. SantÁppollinare Nuovo. Dante. Operakväll "Carmen".
Dag 4. Theoderiks mausoleum. Byn Bertinoro med vinprovning. Classe.
Dag 5. Galla Placidias mausoleum. Basilika San Vitale. Mosaikmuseet TAMO.
Dag 6. Nationalmuseet – ”Garibaldis hydda” – Bologna – Sverige

Boende

Vårt mellanklasshotell är bra belägna och trevligt skötta Centrale Byron, för hela vistelsen.

Resesätt SAS
Klimat

Under vintern ikläds Ravenna ofta av dimma då de milda havsvindarna förs inåt land. De senaste årens novembertemperaturer har som lägst på dygnet legat kring 11-12 grader och som högst på dygnet legat kring 15-17 grader.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Många men långsamma promenader på ojämn gatubeläggning kräver hela leder och normal grundkondition.

Boka din resa

2019-11-08 2019-11-13 16 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan