Översikt

Musikens Dresden

Ett förstklassigt program i ett vackert Dresden som inkluderar besök på museer med dess konstskatter, Meissenporslin, Pillnitz slott och trädgård, vinprovning och stadspromenader i ljuvliga Elbflorens. På Semperoperan väntar två ljuvliga musikupplevelser i bästa kategori. Vi ser världsstjärnor som Adrianne Pieczonka som Floria och Aleksandr Antonenko som Mario i Puccinis ”Tosca” under musikalisk ledning av Christian Thielman. Verdis ”Otello” leds av Daniele Callegari.

Dresden är idag en av de vackraste barockstäderna i Europa, en modern stad fylld med konst och musik. Natten mellan den 13 och 14 februari 1945 förstördes stadskärnan totalt genom massiva bombanfall. Efter kriget har man återuppbyggt många av de historiska byggnaderna, bland andra Zwinger, Hofkirche, Frauenkirche och Staatsoper, mera känd som Semperoperan och ett av Europas vackraste operahus.

Under århundradena har staden varit med om mycket: storhetsperioden under kurfursten av Sachsen och kungen av Polen, Fredrik August I den starke av Sachsen, de stora europeiska krigen och DDR:s socialistiska maktperiod. Med rötterna i rika traditioner och beläget i floden Elbes floddal har ”Elbflorens” utvecklats till en modern stad, vars attraktion är baserad i rikedomen av konst- och kulturskatter samt den framtida orienteringen som vetenskapligt och industriellt centrum.


På resan till Dresden får vi en guidad visning på Gemäldegalerie Alte Meister i Zwingerslottet, porslinverkstaden i Meissen med visning i själva fabriksverkstaden. I Neues Grüne Gewölbe, den berömda sachsiska skattkammaren beundrar vi konstföremål och konstskatter och dessutom får vi njuta av två fantastiska musikförerställningar. Vi gör en utflykt till det omtalade palatset Pillnitz Palace and Park och provar viner och äter utsökta måltider. Centralt boende på fyrstjärnigt hotell vid den berömda Frauenkirche. Ciceron är vår lokalguide Liane Richter.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Dresden

  Vid ankomsten i Berlin väntar guide och buss för avresa mot Dresden och vårt fyrstjärniga Hotell Innside Dresden, centralt beläget nära den berömda Frauenkirche i den historiska stadsdelen. Vi promenerar till en lokal restaurang och äter en gemensam middag.

 • Dag 2 Dresden - "Otello"

  Vi börjar morgonen med en visning på ”Gemäldegalerie Alte Meister” i Zwingerslott. Detta berömda museum är en av världens rikaste samlingar av europeiskt måleri från 1400- till 1700-talet med verk av Tizian, Rafael, Rembrandt, Vermeer, Rubens, Cranach, Holbein, Dürer med flera. Därefter får vi en visning i det berömda ”gröna valvet” på Dresdens renässansslott. Neues Grünes Gewölbe, är den berömda sachsiska skattkammaren. Här finns drygt 1.000 konstföremål av guld, silver, ädelstenar och elfenben från renässans till klassicism. Namnet på denna Europas mest omfattande samling av juveler, kommer från de tidigare malakitgrönt målade kolumnerna. Förutom det gröna valvet är ca. 3000 konstskatter utställda i slottets historiska rum.  

  Efter museibesöken går vi på en stadspromenad genom Dresdens historiska kärna med sina berömda barockbyggnader. Vi ser Zwingerslottet, hovkyrkan, Semperoperan, det nyrenoverade renässansslottet och tittar på Furstetåget, världens största väggmålning av meissenporslin innan vi avslutar med en sen lunch.

  Klockan 19.00 befinner vi oss i den legendariska Semperoperan, förstörd under kriget men återuppbyggd 1841 i minsta detalj av arkitekten Gottfried Semper. Verdi skrev ”Otello” vid 74 års ålder och den blev hans näst sista opera. Operans libretto, som bygger på Shakespeares pjäs, skrevs av Arrigo Boito. Rent musikaliskt betraktas den som ett moget och mästerligt verk där tonsättaren visar upp avancerad instrumentering och den psykologisk gestaltning som krävs av ämnet och den utmanande lyriken. (ca 2 tim 50 min).  

 • Dag 3 Pillnitz Palace & Park – ”Tosca”

  På morgonen beger vi oss med båt till Pillnitz slott och trädgård, vackert inbäddat mellan Elbfloden, vindistriktet och den saxiska huvudstaden Dresden. Pillnitz anses vara ett av de viktigaste chinoisepalatsen i Europa. Det har varit ett sommarhem för de sachsiska kungligheterna och platsen för många bröllop och festligheter ända tillbaka till Augustus ”The Strong” tid på 1700-talet. Museer flyttade in i palatset på 20-talet och slottet är stadens vackraste rekreationsort för både kultur- och trädgårdsälskare. Vi får en guidad tur i parken, som är känd för dess överflöd av botaniska skatter, med sitt mer än 230 år gammal kameliaträd, ca 400 krukväxter och dyrbara gamla träd.
  Efter en gemensam lunch återvänder vi med buss till Dresden där vi får en kortare orientering av staden innan vi är tillbaka till vårt hotell för lite avkoppling innan vi än en gång beger oss till det vackra operahuset. Klockan 18.00 ser vi Puccinis ”Tosca” med Adrianne Pieczonka som Floria och Aleksandr Antonenko som Mario. Puccinis Tosca har sedan premiären 1900 behållit sin plats som en av de mest spelade operorna. Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker skildras sångerskan Tosca och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras ofrånkomliga resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Operan rymmer allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död och flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade. (2 tim 15 min).

 • Dag 4 Meissen

  På morgonen väntar tusenåriga Meissen, den vackra staden vid Elbe, världsberömd för sitt eftertraktade porslin. Här grundades Europas första porslinsfabrik 1710, efter att kemisten Johann Friedrich Böttger fann hemligheten med att tillverka porslin. Vid ankomst till Meissen väntar en visning i fabriksverkstaden där vi kan följa tillverkningsproceduren av de vackra porslinföremålen. Vi beundrar tusentals olika föremål av Meissenporslin i utställningen.
  Under föreställningen ”Kaffe, te, choklad – de tre lustdryckerna” – ges ett exklusivt föredrag med Meissenporslin och underhållande historier om de nya lyxdryckerna kaffe, te och choklad som kom under 1700-talet. Här njuter vi av en fikapaus och går sedan på en kort promenad i staden.
  Därefter går färden till Weingut slott Proschwitz, den äldsta privatägda vingården i Sachsen. Här får vi en guidad rundtur med efterföljande middag och vinprovning.

 • Dag 5. Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till Berlins flygplats med ett kort stopp i Pfunds Molkerei, som utan tvekan är den vackraste mjölkaffären i världen som förtjänar ett besök.  

Resans höjdpunkter

 • Semperoperan med världsstjärnor
 • Pillnitz slott och trädgård
 • Gemäldegalerie Alte Meister
 • Neues Grünes Gewölbe
 • Vingården Weingut slott Proschwitz
 • Meissen och föreställningen kaffe-te-choklad

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 20/4
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2 590 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Berlin t/r, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En föreställning/fika ”Kaffe, te, choklad
 • Tre luncher, varav en med vinprovning
 • En middag
 • Två operaföreställningar (kat 1) på Semperoperan
 • Svensktalande guide
 • Skatt

 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst Dresden
Dag 2. Gemäldegalerie - Neues Grünes Gewölbe - "Otello"
Dag 3. Pillnitz Palace and Park - "Tosca"
Dag 4. Meissen - Vingården slott Proschwitz

Boka din resa

2018-04-20 2018-04-24 16 990 kr Väntelista Boka