Översikt

Nyår i musikens Bratislava

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra, huvudstaden håller snabbt på att bli en "innestad" i Europa. Här finns två förnämliga operahus, det äldre i stramt utsmyckad nyrenässans samt det yngre som är lika stramt men modernt, luftigt och upplagt för den mest utsvävande och utrymmeskrävande operakonst.

Bratislava är alltså en av de yngsta huvudstäderna i Europa där få känner till att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern. Idag genomgår Bratislava en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud.
Stadens stadsbild karaktäriseras av såväl medeltidstorn som barockpalats men även modernare arkitektur i 1900-talsbyggnader. Slovakien är också landet med de vackra bergsscenerierna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är det mest föredragna fordonet.

Bratislava ståtar med två operahus och ett konserthus. Nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog nästan ett decennium att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd än på den gamla operan, men man dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen.På den nya operan ser vi Giacomo Puccinis ”Turandot” och så njuter vi av den slovakiska filharmoniska orkestern med solister ur den slovakiska nationaloperans ensemble på den klassiska Sylvesterkonserten.

Upplev en dagstur till Wien med en österrikisk kulturkväll med middag och konsert på slottet Schönbrunn. Sedan 1996 finns slottet Schönbrunn med på Unescos lista över världens kulturarv. Hela ensemblen, slottet, slottsparken och de många brunnarna och figurerna är unika i sitt slag.
De 120 hektar som utgör slottet Schönbrunn och dess ägor tillhörde ätten Habsburg under sexhundra år. Kejsar Maximilian II förvärvade ägorna i jaktsyfte och Leopold I beställde det storslagna slottet. Tillbyggnationer till den ursprungliga barockbyggnaden uppfördes under Maria Theresias styre, Österrikes 1700-talskejsarinna och mor till den franska drottningen Marie Antoinette.

Under vår resa till Slovakiens huvudstad bor vi på fyrstjärnigt hotell, äter gott och njuter av musik. Vår ciceron är Niklas Lindblad och vi leds även under intressanta stadsvandringar av kunnig engelsktalande guide.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava – "Turandot""

  Tidig avresa från Stockholm till Wien med transport till Bratislava. Väl framme i Bratislava väntar guide med buss för en kort sightseeingtur genom staden och den nya imponerande stadsdelen Eurovea. Vi äter en gemensam lunch innan vi checkar vi in på vårt centralt belägna fyrstjärniga Hotel Devin. Tid till eget förfogande innan vi äter en tidig gemensam middag på en restaurang nära vårt hotell. Efter middagen transfer till nya operahuset för att se Puccinis opera "Turandot" som börjar kl 19.00. Puccini hann inte fullborda tredje akten före sin död 1924. Hans arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926.

  Det är en storslagen berättelse om död, galenskap, passion, kärlek och makt. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, som handlar om den vackra och grymma prinsessan Turandot. Puccini förlade handlingen i Peking. Från fjärran länder kommer friare som ämnar gifta sig med prinsessan. För att få hennes hand säger lagen att de måste svara rätt på Turandots tre gåtor och besvaras de fel ska de halshuggas. Prins Calaf befinner sig i Peking där han får se den gudomligt vackra prinsessan ”Turandot” och blir förälskad i henne. Trots varningar från hans fader Timur, dennes slavinna Liu samt av de tre hovmarskalkarna så antar han utmaningen. Efter operan transfer tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 2 Bratislavas skatter

  Efter frukost möter vår lokala guide upp på vårt hotell för en stadspromenad i de centrala delarna av Bratislava. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet mellan Napoleons Frankrike och Österrike, efter slaget vid Austerlitz år 1805.
  Vi avslutar vid den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd år 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. Gemensam lunch. Efter stadsrundturen är eftermiddagen fri och man kan upptäcka staden på egen hand. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Heldagstur till Wien – Schönbrunn med konsert och middag

  Efter frukost möter vi vår guide i receptionen för att ta bussen till Wien, resan tar ca 1,5 timme.
  Vi upplever Wien till fots och under dagen finns även ledig tid då du har möjlighet att äta lunch på egen hand. Återsamling tidig kväll för att med buss se stadens ljus innan vi fortsätter till Schönbrunns slott för en trerätters middag.
  Konserten äger rum på den plats som spelade en viktig roll under Mozarts karriär - det omsorgsfullt restaurerade slottsorangeriet.
  Efter konserten återresa med buss till vårt hotell i Bratislava.

 • Dag 4 Nyårskonsert – Slovakisk Sylvestersupé

  Efter frukost finns tid för egna strövtåg med lunch på egen hand, för att upptäcka staden.
  Tidig eftermiddag samlas vi på hotellet för ett glas mousserande/alkoholfritt och musikstund med Niklas. Därefter beger vi oss med buss till Bratislavas vackra moderna operahus som invigdes år 2007. Här njuter vi av en Nyårskonsert med Bratislavas välrenommerade filharmoniska orkester. Buss väntar för transport tillbaka till vårt hotell och tid för ombyte finns innan nyårsfestligheterna startar. På hotellet serveras en fyrarätters nyårsmiddag.

 • Dag 5. Bratislava - Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till Wiens flygplats för vår hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Nyårsaftons konsert med Filharmonikerna
 • Bratislava i vinterskrud
 • Giacomo Puccinis "Turandot" på det nya operahuset
 • Konsert med middag på Schönbrunn

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/12
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2 690 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda - Wien t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fvå trerätters lunch
 • En tvårätters middag
 • En trerätters middag
 • En fyrarätters nyårsmiddag
 • Ett glas mousserande/alkoholfritt med musikstund
 • En opera i kat 1
 • En konsert på Schönbrunn kat B
 • En nyårskonsert i kat 1, lokal engelsktalande guide
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Information om avresor

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Bratislava – "Turandot"
Dag 2. Bratislava - Wien stadsrundtur - Schönbrunn med middag och konsert
Dag 3. Bratislava – Nyårskonsert – Slovakisk Sylvestersupé
Dag 4. Bratislava - Hemresa

Resesätt Austrian Airlines

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha hela leder och promenadvana på ojämnt underlag. 

Boka din resa

2019-12-28 2020-01-01 18 990 kr Austrian Airlines Stockholm Väntelista Förfrågan