Översikt

Opera och konsert i Spanska Baskien med SvD accent

Societeten vimlar nu längs den gröna kusten – Spaniens mest mondäna konst och kulturlandskap vid Atlanten – här njuts Riojas viner, konst i Bilbao och i gastronomins högborg San Sebastián finns ett av världens mest uppmärksammade kök just nu! Följ med och njut av Guggenheim, konsert och opera på Baskiens operahus ABAO!

Välkommen på en musik- mat, och konstupplevelse i spanska Baskien!
Bilbao är en av landets mest spännande konststäder med konst och arkitektur från många epoker där det ikoniska Guggenheimmuséet står ut. Resan inleds i vackra Laguardia, staden i Rioja Alavesa, för att utforska pilgrimsorter och vinhistoria. Spektakulära San Sebastian vid snäckbukten, Gernika och konstens Bilbao bjuder sedan in till såväl lång historia och skönhet, som traditions-, och smakrik mat på charmfulla lokala restauranger och en måltid på en Guide Michelinbelönad restaurang kröner de gastronomiska upplevelserna. Förutom läckerbitarna "pintxos" och havets frukter väntar även vinprovning under jord i Rioja Alavesa.

Mångfacetterade Spaniens gröna Atlantkust bjuder på en gammal industristad som putsats upp alltsedan 1990-talets kultur och arkitektursatsningar. Idag har Bilbao lyfts till en högre kultursfär, inte minst tack vare Frank Gehrys magnifika skapelse Guggenheimmuséet och vi njuter även av dess jugendarkitektur under promenader.

Under vårsommarsköna dagar i maj avnjuter vi Bilbaosymfonikernas konsert samt premiären
av Gaetano Donizettis smärtsamt vackra "Anna Bolena" på det nya opera- och konserthuset i Bilbao. Vår ciceron Jakob Wilhelm Aarsheim tar dig med till hans egna favoritplatser och restauranger och ser till att du får en unik inblick i vad som verkligen är essensen med både
Baskien och Rioja. Vi upptäcker just sådant som man förväntar sig att en kunnig ciceron som bott 15 år i området ska bjuda på. Jakob utlovar en speciellupplevelse för dig som tycker om att njuta av livets goda och sätta lite guldkant på tillvaron. Familjärt skötta och trevliga mellanklasshotell, Villa Laguardia i den vackra historiska vinstaden Laguardia och Hotel Codina i San Sebastián med promenadavstånd till snäckskalsbukten. I Bilbao bor vi på omtyckta fyrstjärniga Hotel Abando under resans avslutande dagar.

Boka din resa

2020-05-12 2020-05-17 27 990 kr KLM Stockholm 3 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Bilbao – Rioja Alavesa - Laguardia

  Flyg från Sverige via Amsterdam till Bilbaos flygplats, som är ett verk av den världsberömde spanske arkitekten Santiago Calatrava. Avresehallen ser ut som en stor vit fågel färdig att flyga medan ankomsthallen ligger i och under markplan. Här möts vi av vår ciceron Jakob Wilhelm Aarsheim för vidare färd med buss genom Baskien till vinregionen Rioja där vi ska bo i medeltida Laguardia, vackert belägen på en höjd med bergen i fonden. En charmig by som brukar räknas som en av de vackraste och bäst bevarade medeltidsbyarna i Spanien. Staden har anor sedan förromersk tid då kelter befolkade området och 1164 fick Laguardia vissa privilegier av kung Sancho VI av Navarra.

 • Den medeltida atmosfären är bibehållen och de enda fordon som tillåts i stadens hjärta är traktorerna som levererar druvorna till det nätverk av närmare trehundra grottor som är belägna under staden för att lagra och producera vin. Vi anländer på kvällen för att installera oss för två nätter på mellanklasshotellet Villa Laguardia, och för de som vill blir det sedan en
  liten promenad runtom i byn, innan vi äter en god middag på en restaurang innanför ringmurarna.

   

 • Dag 2 Pilgrimernas Santo Domingo de la Calzada - Laguardias skatter

  Santo Domingo de la Calzada är en av landets allra mest kända pilgrimsstäder och här upplever vi den berömda katedralen. Katedralen grundlades till minne av Domingo García som sedermera blev den helige Santo Domingo de la Calzada och 1000-årsminnet av hans födelse firades ifjol.
  Redan de gamla romarna odlade vin i distriktet La Rioja. Efter bladmöglets och vinlusens härjningar i 1800-talets Frankrike sökte sig många franska vinmakare till området för att odla och lagra vin enligt Bordeauxmodellen. Detta lyfte Riojas viner från enkla klosterviner till DOC-märkta, smakrika och lagringsvänliga pärlor. Under senare år har även vissa hus gått ifrån ursprungsmärkningarna för att kunna framställa viner som matcher den nya världens mer fruktiga viner.

 • Idag räknas Rioja som en av världens fem mest kända och viktigaste vinregioner. Här har verkligen vinerna utvecklats till förfinade höjder och vi väljer ut de mest spännande vingårdarna i området Rioja Alavesa. Laguardia grundlades långt före Spaniens enande och var en av kungen av Navarras fästen, varför han byggde den kraftiga stadsmuren men även hemliga tunnlar för att kunna ta sig ut från byn och slå fienden i ryggen om byn blev belägrad. I fredligare tider började man använda katakomberna till att lagra vin och vi besöker en av de underjordiska bodegorna som fortfarande bedriver verksamhet. Efter det äter vi traditionell Rioja-lunch på vingård.
  Fri kväll att strosa i den medeltida stadsmiljön samt äta middag på egen hand.

   

 • Dag 3 Kantabriska havets pärla San Sebastián - Guide Michelinkrog

  När vi lämnar vackra Laguardia styr vi kosan mot San Sebastián – gastronomins högborg och underskön kuststad. Vi inleder vår vistelse här med ett kort panoramastopp uppe på Monte Igueldo som ger betraktaren perfekta vyer över San Sebastians ljuvligt snäckskalsformade bukt La Concha. Incheckning på vårt hotell Codina, för en natt, belägen nära strandpromenaden. Vi upptäcker San Sebastián under en promenad genom de historiska kvarteren där vi förstår varför den spanska drottningen Maria Cristina blev så förtjust i staden att hon gjorde den till sitt sommarresidens i slutet av 1800-talet.

 • Vi avnjuter en pintxolunch där dessa små läckra munsbitar "pintxos", erbjuder stor variation men ofta spelar havets frukter, landets lufttorkade skinka och säsongens grönsaker huvudrollerna. Efter lunchen har du tid att njuta av San Sebastián på egen hand – visste du att många krogar och barer här närmast tävlar om vem som gör den bästa och mest innovativa gindrinken?

 • Till kvällen ska vi njuta av en en-stjärnig Guide Michelinupplevelse på en av stadens många krogar med stjärnor i den berömda guideboken.

 • Dag 4 Den vilda västkustens Gernika - Bilbao - Konsertkväll

  Färden mot Bilbao går delvis längs den baskiska kusten - vild, grön och vacker. De skräckinjagande vågorna i Biskayabukten har satt mången sjömans liv på spel genom historien och kustens städer har fostrat sin beskärda del upptäckare, pirater och kärva fiskare. Delvis rör vi oss även i de inre, grönt vinklädda regionerna där man gör det vita, smakrika vinet som inte krusar någon – txakoli.

 • Mitt i distriktet ligger byn Gernika, känd från Picassos målning med samma namn. Här ser vi la Casa de Juntas, den gamla baskiska regeringsbyggnaden, murdekorationen som efterliknar Picassos målning och den fjärde ättlingen till det berömda baskiska ekträdet, där byarepresentanterna samlades för ting förr. På området står även skulpturer av Chillida Leku och Henry Moore. Vi avnjuter en fin lunch med strålande vyer över denna vilda kust och kustens Bermeo.

 • Fortsättningsvis går färden mot Bilbao för att ta in för två nätter på fyrstjärniga hotell Abando med gångavstånd till Guggenheimmuseet och stadens centrala delar.
  Miljonstaden Bilbao är Baskiens största stad och grundades officiellt år 1300, även om här bodde människor långt tidigare. Redan de gamla romarna kände till områdets mineraltillgångar, som även idag ligger till grund för dess välstånd och industri. Bilbaos naturhamn har varit viktig för handeln sedan medeltiden. Under Francotiden var staden en grå, murrig industristad – något som Bilbao nu, likt en fågel Fenix, uppstigit ur askan från. Du har tid att utforska staden en smula och kanske äta något innan bussen tar oss till Palacio Euskalduna för kvällens konsert.

 • Det gamla operahuset Teatro Arriaga ligger i centrala Bilbao men i februari 1999 invigdes Palacio Euskalduna, där såväl Bilbaosymfonikerna som operan ABAO har sina föreställningar. Euskalduna är, precis som Guggenheim, symboler för det nya Bilbao och båda är belägna i stadsdelen Abandoibarra. Arkitekter är Federico Soriano och Dolores Palacios som designade huset som ett fartyg upplagt i docka under konstruktion, för att fira stadens forna varvsindustri som var belägen just här.
  Kl 19.30 bänkar vi oss inför Bilbaosymfonikerna för att njuta av en afton med giganterna från barockens tidevarv – Bach och Händel. Tolkar och leder musiken gör Spaniens just nu främste organist, den världskände Juan de la Rubia, huvudorganist i Sagrada Familia samt musikprofessor. Till sin hjälp har han framstående barocksångerskan Marta Infante och Bilbaosymfonikerna.
  Programmet bjuder på G. F. Händels konsert för orgel och orkester HWV 289, op. 4, no. 1,
  J. S. Bach: Cantata BWV 170 “Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust”, G. F. Händel, konsert för orgel och orkester, Fa mayor, HWV 292, op. 4, no. 4, JS Bach - Cantata BWV 35 “Geist und Seele wird verwirret” samt JS Bach, symfonin ur kantat BWV 146 “Wir müssen durch viel Trübsal”. Buss tillbaka till hotellet efter konserten.
   

 • Dag 5 Strövtåg i Bilbao med Guggenheimmuseet - Operapremiärkväll "Anna Bolena"

  Idag gör vi en intressant och vacker promenad genom det gamla Bilbao över till juvelen i stadens krona, Guggenheim-museet, där dess licensierade guide väntar oss. Byggnaden som ritats av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry ligger som ett glänsande skepp – eller kanske en strandad val – i titan, glas och sten vid floden Nervión. Sedan muséet öppnades hösten 1997 har konstintresserade från hela världen strömmat till. Den och hela stadens upputsade fasader med ny flodpromenad och operahuset har gett den tidigare slitna hamn- och industristaden Bilbao en ny karaktär. Vi får en dryg timmes visning av engelsktalande guide i det spännande museet, vars samlingar har europeisk och amerikansk konst från tiden efter 1945.

 • Därefter njuter vi av en gemensam pintxolunch på ett av Bilbaos äldsta kaféer som öppnade 1903, vid den vackra Albiaparken. Med kakel i morisk mujédarstil, flerfärgat tak och färgstarka väggmålningar är den en institution i staden. Den som önskar kan fortsätta
  att utforska Guggenheimmuseets konst på egen hand under eftermiddagen eller flanerar i en livfull stad med mängder av små intressanta butiker, parker och konstmuseer.
  Ikväll väntar premiären av Gaetano Donizettis dramatiska opera som ingår i dennes berömda trilogi om Tudordrottningarna – Anna Bolena. 

 • Anna Bolena är en opera tragedia lirica i två akter, som handlar om den tid då Henry VIIIs andra fru Anne Boleyn hamnar i onåd och rivalen Jane Seymour äntrar scenen. Den hade bejublad premiär i Milano 1830 och inledde Donizettis karriär. Just duetten "Sul suo capo aggravi un Dio" mellan sopranrollen Anna Bolena och rollen som Jane Seymore (mezzosopran) anses som en av operavärldens absolut vackraste. Samproduktionen mellan Opera Lausanne, Wallonie-Liège och ABAO ville föra tillbaka Anna Bolena närmare den "Rubini"-version som Donizetti skapade 1830. Produktionen av Stefano Mazzonis di Pralafera är både innovativ och traditionell med en färgsprakande tidsenlig kostymering à la 1536 i London. Karaktärerna var utmanande och kontroversiella på sin tid, liksom nu med vissa friheter tagna - som då en naken Jane Seymour springer ut ur kungens sovgemak eller då duetten mellan Anna Bolena och hennes bror avslöjar ett nästan incestuöst förhållande. Dirigent är Giampaolo Bisanti och i rollen som Anna Bolena ser vi prisbelönta amerikanska sopranen Angela Meade. I övriga roller återfinns italienske basen Roberto Tagliavini som kung Henry VIII, spanska mezzosopranen Silvia Tro Santafé som Jane Seymore och som herrskapets lorder återfinns spanske tenoren Celso Albelo, Bilbaosonen och baritonen Jose Manuel Diaz, spanske tenoren Josep Fadó. I rollen som Smeaton ser vi den vitryska mezzosopranen Marina Pinchuk, utbildad i Ryssland och vinnare av BBC Cardiff Singer of the world 2015. Föreställningen är 3,5 timme inklusive paus.
  Retur med buss till vårt hotell.

   

 • Dag 6 Bilbao - Amsterdam - Sverige

  Vidaretransport till flygplatsen för flygningen hem mitt på dagen via Amsterdam.


Resans höjdpunkter

 • Konsten på Guggenheim och Gernika, San Sebastians gamla stadsdelar och Santo Domingo de la Calzadas magnifika katedral
 • Gastronomin på Michelinkrog och i La Rioja
 • Upplevelserna av opera och konsert i Bilbaos nya operahus

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/5
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 4 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bilbao, via Amsterdam t/r
 • Flygavgifter
 • Alla transporter, entréer och visningar beskrivna i program
 • Fem nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostbufféer
 • Fyra luncher med viss mängd måltidsdryck
 • En vinprovning med ett par pintxos
 • Två middagar med viss mängd måltidsdryck, varav en är på Guide Michelinstjärnkrog
 • En opera på parkettplats och en konsert på parkettplats (kostnad ca 2600:- )
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande konstguide
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Bilbao - Roja Alavesa - Laguardia
Dag 2. Santo Domingo de la Calzada - Laguardias viner
Dag 3. San Sebastian - Pintxos - Guide Michelinnkrogsmiddag
Dag 4. Gernika - kustvyer - Bikbao - Bilbaosymfonikerna med Juan de la Rubia
Dag 5. Guggenheim - Pintxos - fritid - Operapremiär "Anna Bolena"
Dag 6. Bilbao - Amsterdam - Sverige

Boende

Två nätter på Villa Laguardia Hotel, Laguardia
En natt på Hotel Codina, San Sebastian
Två nätter på Hotel Abando, Bilbao

Resesätt KLM

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Bra leder och normal grundkondtion för stadspromenader och besök borgar för en fin vistelse.