Översikt

Opera, konst och gastronomi i Baskien

Spaniens mest mondäna konst och kulturlandskap har vuxit upp längs den gröna Atlantkusten - i Bilbao och San Sebastian, med juvelen Guggenheim. Baskisk gastronomi är Europas mest uppmärksammade kök just nu och regionens nya operahus firar triumfer.

Välkommen på en musik- mat, och konstupplevelse i Baskien! Bilbao är en av landets mest spännande konststäder med konst från alla epoker – Bellas Artes samt Guggenheimmuséet men även San Sebastians skulpturpark Museo Chillida Leku.

Vackert belägna San Sebastian vid snäckbukten, havets Getaría och konstens Bilbao bjuder in till såväl traditions- och smakrik matlagning på charmfulla lokala restauranger och en måltid på en Guide Michelinbelönad restaurang. Vidare väntar läckerbitarna "pintxos" och havets frukter samt vinprovningar av det vita och mycket regionstypiska Txakolivinet samt de röda vinernas högborg i La Rioja.
Mångfacetterade Spaniens gröna Atlantkust bjuder på en gammal industristad som putsats upp alltsedan 1990-talets kultur och arkitektursatsningar. Idag har Bilbao lyfts till en högre kultursfär, inte minst tack vare Frank Gehrys magnifika skapelse Guggenheimmuséet och vi njuter även av dess jugendarkitektur under promenader.

Under sommarsköna dagar i maj avnjuter vi George Bizets eteriska "Pärlfiskarna" på det nya operahuset i Bilbao.
Vår kunniga ciceron är svensk-norske journalisten Jakob Wilhelm Aarsheim som spenderar större delen av året i Baskien sedan över tio år. Engelsktalande guider visar oss den stora variationen i arkitektur och konst i Bilbao och San Sebastian. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell i San Sebastian och Bilbao.

Reseprogram

 • Dag 1 San Sebastian - Pintxos

  Flyg från Sverige via München till Bilbaos flygplats, som är ett verk av den världsberömde spanske arkitekten Santiago Calatrava. Avresehallen ser ut som en stor vit fågel färdig att flyga medan ankomsthallen ligger i och under markplan. Här möts vi av vår ciceron Jakob Wilhelm Aarsheim för vidare färd med buss mot vårt hotell i San Sebastian för två nätter på fyrstjärniga Silken Amara. Vi inleder dock vistelsen med att ta ett kort panoramastopp uppe på Monte Igueldo som ger betraktaren perfekta vyer över San Sebastians ljuvligt snäckskalsformade bukt La Concha. Incheckning och därefter en kort stadspromenad till fots som avslutas med en middag på en välrenommerad pintxosrestaurang vid åttatiden. De små läckra munsbitarna pintxos erbjuder stor variation men ofta spelar havets frukter, landets lufttorkade skinka och säsongens grönsaker huvudrollerna. Vi återvänder till hotellet.

 • Dag 2 Den vilda västkusten - Michelinkrog

  Den baskiska kusten är vild, grön och vacker. De skräckinjagande vågorna i Biskayabukten har satt mången sjömans liv på spel genom historien och kustens städer har fostrat sin beskärda del upptäckare, pirater och fiskare. Kusten karaktäriseras av klippor som störtat i bråddjupet, piratvänliga grottor och klippformationer skapade av erosionens krafter. Men vi befinner oss även i hjärtat av vindistriktet Getariako Txakolina vars vita, karaktärsstarka vin har ursprungs-klassificerats. Vi inleder i byn Zarautz på en bodega för att se omgivningarna samt prova Txakoli, ett lätt spritsigt vitt vin som inte krusar någon - ett vin att förstå regionens kultur i och ett vin att dricka till pintxos. Kuststaden Getaria har anor från romartiden och blomstrade under medeltiden. Här föddes kapten Juan Sebastian Elcano, den förste mannen som seglade runt jorden med fartyget Nao Victoria, vilket det enda fartyg ur Magellans expedition som kom hem igen. Här föddes även den spanske modekungen Cristóbal Balenciaga. När vi har tagit en promenad genom stadens centrum, ser vi den unika kyrkan inbyggd i stadens ringmur och avrundar med en trevlig lunch.
  Vid tretiden är vi tillbaka i San Sebastian med tid för egna strövtåg innan vi samlas vid åttatiden för att resa upp till Restaurante El Mirador de Ulia för en middag med Michelinstjärnglans.

 • Dag 3 Skulpturparken Chillida Leku - Guggenheimmuseet

  Utcheckning och avfärd till Hernani för en speciell upplevelse på Museo Chillida Leku strax utanför San Sebastian. Det berömda skulpturmuseet med Eduardo Chillidas konst har stängt för allmänheten pga de ekonomiska svårigheter som drabbat landet, men vi får en privat visning av engelsktalande guide. Eduardo Chillida studerade till arkitekt men efter andra världskrigets slut tog han upp konst och skulpteri. Efter en vistelse i Paris återvände Chillida till Baskien och arbetade med järn, trä och stål – Baskiens industritradition och han ville återskapa landskapet och dess svarta ljus. Resor till Grekland och Italien gav honom den livslånga kärleken till förhållandet mellan ljuset och arkitekturen. Hans konstverk drivs av sökandet efter rymden i materialets naturliga former, av enkelhet och balans. Chillida gick bort år 2002.

   

 • Därefter går färden mot Bilbao för att ta in för tre nätter på fyrstjärniga hotell Mercure Jardines de Albia med gångavstånd till Guggenheimmuseet med mera.
  Miljonstaden Bilbao är Baskiens största stad och grundades officiellt år 1300, även om här bodde människor långt tidigare. Redan de gamla romarna kände till områdets mineraltillgångar, som även idag ligger till grund för dess välstånd och industri. Bilbaos naturhamn har varit viktig för handeln sedan medeltiden. Under Francotiden var staden en grå, murrig industristad – något som Bilbao nu, likt en fågel Fenix, uppstigit ur askan från.
  Vi installerar oss snabbt på vårt hotell för att njuta av en gemensam lunch på ett av Bilbaos äldsta kaféer som öppnade 1903, vid den vackra Albiaparken. Med kakel i morisk mujédarstil, flerfärgat tak och färgstarka väggmålningar är den en institution i staden.

  Därefter tar vi en promenad genom gamla stan över till juvelen i Bilbaos krona, Guggenheim-museet där dess licensierade guide väntar oss. Byggnaden som ritats av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry ligger som ett glänsande skepp – eller kanske en strandad val – i titan, glas och sten vid floden Nervión. Sedan muséet öppnades hösten 1997 har konstintresserade strömmat till. Den och hela stadens upputsade fasader med ny flodpromenad och operahuset har gett den tidigare slitna hamn- och industristaden Bilbao en ny karaktär. Vi får en dryg timmes visning av det spännande museet, vars samlingar har europeisk och amerikansk konst från tiden efter 1945.
  Du har tid på egen hand att utforska museets konst på egen hand under kvällen fram till dess att museet stänger kl 20.00. Du tar dig tillbaka till hotellet på egen hand.

 • Dag 4 La Riojas skatter

  Idag vänder vi bussen söderut mot vindistriktet La Rioja. Redan de gamla romarna odlade vin här. Efter bladmöglets och vinlusens härjningar i 1800-talets Frankrike sökte sig många franska vinmakare till området för att odla och lagra vin enligt Bordeauxmodellen. Detta lyfte Riojas viner från enkla klosterviner till DOC märkta smakrika och lagervänliga pärlor. Under senare år har även vissa hus gått ifrån ursprungsmärkningarna för att kunna framställa viner som matcher den nya världens mer fruktiga viner.
  Idag räknas Rioja som en av världens fem mest kända och viktigaste vinregioner. Här har verkligen vinerna utvecklats till förfinade höjder och vi väljer ut ett par kontrasterande upplevelser i vinområdet Rioja Alavesa och dess huvudort Laguardia, vackert belägen på en höjd med bergen i fonden. Staden har anor sedan förromersk tid då kelter  befolkade området och 1164 fick Laguardia vissa privilegier av kung Sancho VI av Navarra. Den medeltida atmosfären är bibehållen och de enda fordon som tillåts i stadens hjärta är traktorerna som levererar druvorna till det nätverk av närmare trehundra grottor som är belägna under staden för att lagra och producera vin. Sju meter under författaren Felix Samaniegos palats ligger El Fabulista, en grottvingård som producerar unga viner av tempranillo. Man framställer vinet med traditionella metoder i tre parallella och sammanbundna grottor, en för pressningen, en för lagring och en för provsmakningar. Vi besöker det och njuter av det vackra torget och dess historiska byggnader. Kyrkan Santa Maria de los Reyes var förmodligen ett korsriddarkloster och bredvid den står tornet vars gotiska fasad med en unik portik, närmast intakt från 1300-talet och färggrant målat under 1600-talet.

  Efter vårt besök här väntar en helt modern skapelse av en historisk vingård från 1858 i Elciego. Marqués de Riscal är en av Riojas äldsta vingårdar och 2006 övertalade man Frank Gehry att designa hotellet bland vinägorna med utsikt över den vackra lilla byn Elciego. Byggt i titan precis som Guggenheimmuséet, böljar strukturen i vingårdens färger, rosa för vinet, guld och silver såsom detaljerna på flaskorna. Hotellets restaurangkök övervakas av Francis Paniego, Riojas förste kock att få en Michelinstjärna. Vår lunch serveras i bistron innan vi vänder åter till Bilbao för en fri kväll.

 • Dag 5 Museo Bellas Artes - operakväll "Pärlfiskarna"

  Under morgonen inleder vi med en kort promenad ned till Bilbaos konstmuseum Bellas Artes som består i två sammanslagna konstsamlingar i ett - såväl äldre konst som modern. Här får vi en guidning för höjdpunkterna ur samlingarna som innehåller verk av El Greco, Zubarán, Goya, Sorolla och Barceló mfl.

  Därefter gör vi en tur tillbaka i tiden, från nuvarande moderna design-Bilbao – förbi den slitna industristaden och vidare ut till älvmynningen där minnessymbolen för Bilbaos storhetstid under den industriella revolutionen i landet tronar – den Unescovärldsarvsmärkta bron Puente Colgante. Lunch serveras under dagen.

  På kvällen träffas vi på hotellet för att ta ett glas cava och några pintxos innan det är dags för vår operaupplevelse på Bilbaos nya operahus. Det gamla operahuset Teatro Arriaga ligger i centrala Bilbao men i februari 1999 invigdes Palacio Euskalduna, där såväl Bilbaosymfonikerna som operan ABAO har sina föreställningar. Euskalduna är precis som Guggenheim symboler för det nya Bilbao och båda är belägna i stadsdelen Abandoibarra. Arkitekter är Federico Soriano och Dolores Palacios som designade huset som ett fartyg upplagt i docka under konstruktion, för att fira stadens forna varvsindustri som var belägen just här. Buss till operan för George Bizets opera "Pärlfiskarna". Operans handling utspelar sig bland fiskare på Ceylon i antik tid. Med sång och dans ber pärlfiskarna om gudarnas välsignelse i deras farliga arbete och väljer den nya hövdingen Zurga. Dennes vän Nadir återvänder efter en lång tids bortavaro och fiskarna enas om att vara trogna sitt gemensamma löfte om att avstå kärleken, eftersom de en gång förälskat sig i samma kvinna. En prästinna utses som i slöja avlägger kyskhetslöftet men Nadir känner igen sin älskade Leilas röst. I konflikten mellan plikten och kärleken segrar den senare men de älskande blir tagna på bar gärning. Zurga befaller att de båda älskande skall brännas på bål men slits samtidigt mellan svartsjuka och den tidigare vänskapen. Vi återvänder till vårt hotell.

   

 • Dag 6 Bilbao - Tyskland - Sverige

  Efter en lugn morgon väntar bussfärd till Bilbaos flygplats för flygningen hem mitt på dagen via München.Resans höjdpunkter

 • Konstskatterna på Guggenheim, Bellas Artes och Chillida Leku
 • Gastronomin på Michelinkrog och i La Rioja
 • San Sebastian vid La Concha

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 23/5
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 4 590 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bilbao, via Tyskland t/r, flygavgifter
 • Alla transporter, entréer och visningar beskrivna i program
 • Fem nätter på bättre mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostbufféer
 • Fyra luncher med viss mängd måltidsdryck
 • Snacks med ett par pintxos samt ett glas vin
 • En middag med viss mängd måltidsdryck
 • En pintxos-middag
 • En vinprovning
 • En opera på parkettplats
 • Svensktalande ciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. San Sebastian – Pintxos
Dag 2. Den vilda västkusten – Michelinkrog
Dag 3. Skulpturparken Chillida Leku – Guggenheimmuseet
Dag 4. La Riojas skatter
Dag 5. Museo Bellas Artes - operakväll "Pärlfiskarna"
Dag 6. Bilbao - Tyskland - Sverige

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-05-23 2019-05-28 23 990 kr Väntelista Förfrågan