Översikt

Tjeckiska musikpärlor - fyra operor på fyra hus

Följ med på en musikresa med kultur till två historiska pärlor till städer. Från kulturstaden Brno och Unescovärldsarvet Telč vid Morava till skönheten Prag vid Moldau. Vi njuter av fyra operaverk på fyra olika operahus, ”La Gioconda” av Amilcare Ponchielli och Antonín Dvořáks ”The Devil and Kate” i Brno samt Prokofjevs ”L’amour des trois oranges” i Prag. Vi avrundar i stor stil med ”Figaros bröllop” på Ständernas teater med ett omskrivet gästspel av den tjeckiske världsstjärnan Adam Plachetka i rollen som count Almaviva. Brno bjuder in till nutid och dåtid i en vacker men okänd pärla i centrala Europa. Följ med till Mährens huvudstad där medeltid och barock möts vid floderna Svratka och Svitavas sammanstrålning. Brno har blomstrat de senaste åren och fått liv med nya butiker, upputsade fasader och ett mycket rikt kulturliv. Staden är kanske mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet, men staden har anor längre bak än så och grundades år 1030. Brno blomstrade sedan som en del av Österrike-Ungern. Vi kommer att besöka båda Brnos operahus, Janáček Theatre som var Tjeckoslovakiens mest moderna och tekniskt bäst utrustade när den invigdes 1965. Mahen Theater, byggd 1884, var den första teatern med elektrisk belysning designad av Thomas Alva Edison själv.

Prag är en sagostad, en leende pärla mitt i Europa. När solen går ner bakom Pragborgen, tänds belysningen på katedraltorn och palatsfasader och ett gyllene sken från de små gatlyktorna lyser upp de trånga gränderna – då förnimmer du själen i det magiska Prag. Staden bestod ända fram till 1784 av fem olika städer vid Moldaus stränder, var och en med sin speciella karaktär: Pragborgen, Gamla staden, Nya Staden, Judiska staden och Lillsidan.Prag har också med sina tre operahus långa traditioner som musikstad. Mozart var en regelbunden besökare i Prag och på Ständernas Teater finns alltid flera av hans operor på repertoaren. Detta praktfulla operahus öppnade 1783 och ligger i Gamla Stan. Nationalteatern i Prag är Tjeckiens nationalscen och den mest kända teatern invigd 1881 av kronprins Rudolf av Österrike. Vi bor bekvämt och centralt i Brno och Prag på fyrstjärniga hotell samt provar regionens gastronomi med utvalda måltider. Vår svensktalande ciceron Calle Rüster, bosatt i Prag sedan många år, lotsar oss genom städernas spännande historia. 


Prag har också med sina tre operahus långa traditioner som musikstad. Konserter ges ständigt, förutom i Rudolfinum även i palats och kyrkor. Mozart var en regelbunden besökare i Prag och det var här, på Ständernas Teater (Stavovsketeatern) som han komponerade och själv dirigerade uruppförandet av sin ”Don Giovanni” som vi får tillfälle att avnjuta i just detta praktfulla operahus. På Nationalteatern väntar oss Verdis ”Aida”. Prag bestod ända fram till 1784 av fem olika städer vid Moldaus stränder, var och en med sin speciella karaktär: Pragborgen, Gamla staden, Nya Staden, Judiska staden och Lillsidan. Vi utforskar tillsammans de olika stadsdelarna och provar öl med vår svensktalande licensierade guide Carl Rüster.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Brno – operakväll ”La Gioconda”

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Prag. Vid ankomst väntar transport genom den tjeckiska landsbygden till Mährens huvudstad Brno och på vägen dit äter vi en gemensam lunch. Väl i Brno installerar vi oss på fyrstjärniga Grand Hotel Brno.
  Under kvällen väntar sedan en promenad på ca femton minuter till Janáček Theatre för att få njuta av "La Gioconda" av Amilcare Ponchielli från 1876. Librettot är baserat på Victor Hugos pjäs "Angelo tyrann av Padua" som beskriver skräckväldet i medeltidens Padua med spioner och despoter. Operan blev snabbt populär i en tid då Verdi annars var mannen på allas läppar.

 • Handlingen utspelar sig i 1600-talets Venedig, en tid av dekadens där inkvisitionen tar tag i moralens sönderfall.
  Den vackra gatusångerskan La Gioconda ser till att hennes blinda mor, tiggerskan La Cieca, får en plats i solen på gården till hertigpalatset i Venedig, för att tigga under en stor regatta. På vägen hejdas unga La Gioconda av inkvisitionens onde spion Barnaba, som bjuder ut henne. Hon avvisar honom och Barnaba hämnas direkt genom att inbilla stadsborna och skepparen Zuane att han förlorat regattan eftersom hans båt varit under en förtrollning lagd av La Cieca. Den vidskepliga folkmassan kastar sig genast över den blinda tiggerskan och moderns förtvivlade rop tillkallar La Gioconda och den unge sjökaptenen Enzo Grimaldo som hon är förälskad i. Enzo lyckas slå undan angriparna och tillsammans med inkvisitionens ledare hertig Alvise och dennes hustru Laura räddar de La Cieca. Enzo blir ensam med den listige Barnaba som upptäckt något utöver det vanliga i Enzos och Lauras samspel och avslöjar att han känner till deras kärlek till varandra. Enzo blir förvånad men glatt överraskad när Barnaba säger att han kan hjälpa dem att fly Venedig tillsammans. Den försmådda La Gioconda planerar att mörda sin rival men bevekas att istället försöka hjälpa dem eftersom Barnaba har avslöjat Enzos och Lauras kärlek för hertig Alvise. Hämnd, intriger och passion är huvudingredienser i en opera som blivit känd för sin svåra titelroll, tidigare spelad av bland annat Maria Callas, men melodierna har inspirerat fler än så; som Cornelis Vreeswijk i sin Brevet från kolonien. Denna intrigs upplösning drabbar oss innan det är dags att promenerar tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 2 Brnos skatter – operakväll ”The Devil and Kate”

  Efter frukost gör vi en stadspromenad genom Brnos gamla stadsdelar. Vi ser en glimt av stadens förflutna med jugendbyggnaderna i Gamla stan, tvillingspirorna på den nygotiska Peter och Paul-katedralen samt njuter av ett av de äldsta torgen i staden där Parnassen står fontän. Redan på 1000-talet blev Brno residens i ett av de fyra furstendömen som utgjorde regionen Mähren och under 1300-talet fram till 1411 residerade de mähriska markgrevarna på borgen Spielberg, dagens Špilberk. År 1642 blev Brno Mährens huvudstad och efter en lång tids tillbakagång fick staden en ny blomstring då mycket av Österrike-Ungerns förvaltningsapparat flyttades hit liksom mycket textilindustri. Under Andra världskriget förstördes stora delar av stadens gamla stadsdelar genom allierad bombning. Grönsaksmarknaden eller den övre marknaden Horní trh, har genom alla tider varit en plats där folk handlade med varor och färska råvaror. På 1200-talet började källarutrymmen byggas under torgets hus för att skapa förvaring och de fungerade även som skyddsrum i krigstid. Här finner vi Parnassen-fontänen och stadshuset med den sägenomspunna Draken från Brno. Gemensam lunch sedan några timmar på egen hand. Under kvällen samlas vi för att se Antonin Dvoraks sagoopera ”The Devil and Kate” på Mahen Theater. Det är en av få tjeckiska operor där handlingen inte rör sig om kärlek. Efter operan äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten.

 • Det dansas utanför ett värdshus en sommarafton. Herden Jirka måste motvilligt lämna dansen för att arbeta. Ingen vill dansa med den tjocka och pratglada Katja. I sin sorg lovar hon att dansa med djävulen om ingen annan vill. Ögonblickligen dyker demonen Marbuel upp och dansar med Katja som alltför villigt låter sig lockas med till hans "röda slott". Paret försvinner ned i marken. Jirka, som nu har förlorat sitt arbete, anmäler sig frivilligt att rädda henne. Operan hade premiär den 23 november 1899 på Nationalteatern i Prag. Den blev snabbt populär i hemlandet på grund av sina många folkloristiska motiv.

 • Dag 3 Världsarvstaden Telč - Prag – operakväll ”L’amour des trois oranges”

  Efter frukost fortsätter vi vår resa mot Telč som grundades på 1200-talet som ett kungligt fort vid vattnet längs de livliga handelsvägarna mellan Böhmen, Mähren och Österrike på floden Morava, en biflod till Donau. Staden byggdes upp av Hradec-styret då italienska arkitekter transformerade det gotiska fortet till ett magnifikt renässansslott under 1600-talet, liksom det unika torget och dess arkader. Dessutom byggde jesuiterna en kyrka 1667 enligt ritningar av Domenico Orsi. Eftersom staden till stora delar bevarades i sitt renässansskick under barocken och under senare epoker, så togs Telč upp på Unescos världsarvslista 1992. Det är svårt att finna något mer romantiskt än denna stad som hämtad ur en HC Andersen saga, med det romantiska slottet och kristallklara guldfiskdammar i en engelsk park. Vi gör en stadspromenad samt äter en trevlig lunch innan det är dags att ta vägen norrut till Prag. Vi lämnar den mest perfekta italienska renässansstaden norr om Alperna och ankommer sen eftermiddag till fyrstjärniga historiska hotell Modra Ruze, bra beläget i gamla stan mellan Wencelastorget med den berömda klockan och bredvid Ständernas teater, det vackraste av stadens operahus. Vi promenerar dock inledningsvis till den magnifika Nationalteatern för att se operan "L'amour des trois oranges" av Sergej Prokofjev på kvällen.

 • Prokofjevs opera skapades i tumultartade tidevarv, såväl politiskt som musikaliskt. Bolsjevikernas revolution till makten, de europeiska monarkiernas maktsönderfall och demokratiernas framväxt samt Första världskrigets ofattbara fasor. Prokofjev skissade på operan redan 1917 som en satirisk motvikt till musikens och teaterns vurm för realismen. Efter oktoberrevolutionen reste Prokofjev på inbjudan till Chicago där han ombads att skriva en opera och plockade fram sin skiss på "kärleken till tre apelsiner". Även om detta är Prokofjevs mest populära opera så är den inte ofta spelad sedan premiären i Chicago 1921. Men nu gör vi en djupdykning ned i ett verk som delvis är saga, delvis fars men helt och fullt satir om den stackars Klöver kung som är så bekymrad över att Arvsprinsen är kroniskt sjuk i hypokondri. Retur till vårt hotell.

 • Dag 4 Pragborgen - Karlsbron - operakväll ”Figaros bröllop”

  Efter frukosten på hotellet väntar Calle med buss för att ta oss till den stora Pragborgen från 800-talet. Innanför slottsmurarna ryms både palats, kyrkor och kloster. Vi besöker Strahovklostret, varifrån svenskarna en gång rövade med sig Silverbibeln. Efter besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet avslutas rundvandringen med Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna. Via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borgområdet och äter en gemensam lunch. Vi fortsätter vår vandring över Karlsbron till Gamla och Nya staden. En marknadsplats belägen på den plats där Gamla stadens torg ligger idag omnämndes för första gången 1091. Hus och kyrkor byggdes runt torget och gatorna började vindla sig fram. Många av dessa gator finns kvar än idag. Gamla staden utgör Prags hjärta.  Nya staden som grundades av Karl IV under 1300-talet byggdes runt tre centrala marknadsplatser: och beboddes i början av handelsmän och hantverkare. Under slutet av 1800-talet revs stora delar av Nya staden och stadsdelen byggdes om från grunden till dagens utseende.

 • Vår avslutande opera i en odyssé av fyra på varandra efterföljande, är passande nog på fina Ständernas teater i operastaden Prag. Kvällens föreställning av "Figaros bröllop" har dessutom stolt proklamerat gästspelet av den tjeckiske världsstjärnan basbaritonen Adam Plachetka i rollen som Count Almaviva. Vi ser en rasande grann uppsättning av det som många kallar operornas opera Mozarts "Figaros Bröllop", som också är en djupdykning i människonaturens labyrinter och ingen lär lämna salongen utan en eller fler melodier ringande i öronen.
  Vi avslutar kvällen med ett glas bubbel med snacks på hotellet.

 • Dag 5 Prag – Stockholm

  Efter en lugn morgon beger vi oss till flygplatsen för avresa från Prag till Arlanda med ankomst på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Fyra Operor
 • Fyra operahus
 • Guidningen i alla stadsdelar
 • Unescovärldsarvet Telč

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/5
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 1790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Prag t/r, flygavgifter 
 • Entréer
 • Visningar och transporter enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra luncher
 • En middag 
 • Ett glas bubbel med snacks
 • Fyra operor kategori 1
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt         
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Brno – operakväll "La Gioconda"
Dag 2. Brnos skatter – operakväll "The Devil and Kate"
Dag 3. Världsarvstaden Telč - Prag – operakväll "L'amour des trois oranges"
Dag 4. Pragborgen - Karlsbron - operakväll "Figaros bröllop"
Dag 5. Prag – Stockholm

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-05-17 2019-05-21 12 990 kr 2 Boka resa