Översikt

Vivaldi & Verdi i Venedig

Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur, förnämliga museer och utsökta butiker.

Följ med på en strålande majresa till sagostaden Venedig i sällskap av kompositörerna Verdi och Vivaldi. Ja, i Venedigs skimrande vårljus blir staden något utöver det vanliga. Staden omgiven av vatten behöver egentligen ingen närmare presentation. Här har olika folkslag mötts sedan urminnes tider genom sjöfarten och från början var det en by bebodd av fiskare. Men med dess strategiska läge skulle den lyfta som en fågel Fenix till att bli en av de viktigaste handelsstäderna i Europa med maktens tentakler sträckta långt ut över Medelhavet.
Lagunen som är sammanbunden med kanalerna har givit staden sitt utseende och här använder man sig av "vaporetto" - kanalbåt istället för buss. Venedigs gator i dess historiska centrum är sammanbundna av en mängd broar och de vackert dekorerade palatsen som uppfördes av stadens adelsfamiljer från 1300-talet, skvallrar om en svunnen storhetstid. Under medeltiden och renässansen levde man ett liv i lyx och flärd. Mottagningarna i palatsen avlöste varandra och många kända artister, författare och musiker tillbringade längre tider i Venedig.


År 1637 hade Venedig sex operahus, som allesammans var privatägda av betydelsefulla patricier och var privata nöjespalats med opera och teater. Idag finns endast tre i bruk och under denna resa får vi uppleva såväl La Fenice som Malibran!
Vi promenerar över livliga gator och torg, "calli e campietti", och dess vackert välvda stenbroar över kanalerna. Vi promenerar i spåren av stadens musikaliska geni Antonio Vivaldi vars musik ljuder i många av stadens kyrkor och vi kommer att uppleva hans opera "Farnace" på Teatro Malibran. På ärevördiga operahuset La Fenice kan vi njuta av Giuseppe Verdis älskade "Rigoletto".
Vi upplever Venedigs sevärdheter med kunnig skandinavisktalande licensierad guide och vår omtyckta ciceron Ki Månsson. Vårt boende är ett bra beläget familjedrivet mellanklasshotell Antiguo Trovatore som ligger i gränderna bakom Markusplatsen vilket gör egna strövtåg i staden lättillgängliga och kanske lockar vaporetto eller promenader genom smala gränder och över kanalernas trappbroar.

Boka din resa

2020-05-07 2020-05-10 18 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Venedig

  Ankomst till Venedigs flygplats efter en mellanlandning i München. Här möter vår omtyckta och kunniga ciceron Ki Månsson Gallone med privata båtar för transporten över vattnet till Venedigs huvudö och vårt hotell Antigo Trovatore med centralt läge. Incheckning samt tid på egen hand. Lite senare gör vi en orienteringspromenad i kvarteren vid hotellet innan vår gemensamma middag.

 • Dag 2 Vivaldis Venedig- operakväll ”Rigoletto”

  I behaglig tid efter frukost möter vår uppskattade skandinavisktalande, licensierade guide Christina upp på hotellet. Vi ska göra en stadsvandring i musikens tecken då vi upplever platser som är förknippade med kompositören och violinisten Antonio Vivaldi, som föddes i Venedig 1678.
  Under vår promenad ser vi den gotiska kyrkan San Giovanni in Bragora där Vivaldi döptes samt kan vi föreställa oss den lille Antonio som följde sin far som också var violinist och som spelade i olika kyrkor runt Markusplatsen. Dessvärre så raserades under 1800-talet både ett par kyrkor samt en teater där Vivaldi framträdde och verkade. Kyrkan Chiesa della Pietà där han undervisade finns kvar i våra dagar men inte i orginal efter en omfattande ombyggnad i mitten av 1700-talet.
  Vi passerar stadsdelen Sestiere Castello med Campo Santa Maria Formosa, Scuola Grande di San Marco vid Campo Santi Giovanni e Paolo. Scuola var en speciell venetiansk inrättning som kom till för att skydda konstnärer och behövande i slutet av 1400-talet. På torget står Verocchios berömda ryttarstaty över den skicklige kondottiären Bartolomeo Colleoni. Vid sin död 1475 testamenterade han 100.000 gulddukater till Venedig, på villkoret att staden använde en del av dem till att resa en förgylld ryttarstaty över honom på Markusplatsen. Dogen, Stora Rådet och Tiomannarådet tog emot pengarna och lät florentinaren Andrea Verocchio utföra statyn, men den kom aldrig upp på Markusplatsen utan placerades här på Campo Santi Giovanni e Paolo.
  Vandringen avslutas vid Museo della Musica och vi passerar även Markusplatsen med sina eleganta butiker och serveringar i arkaderna.

  I slutet av 1700-talet fick Venedig sin "teatro all'italiana". Under 1800-talet komponerade Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini och Gaetano Donizetti operor för Teatro la Fenice. Namnet symboliserar pånyttfödelse som fågeln Fenix eftersom teatern förstörts av förödande bränder, men återuppbyggts och idag kan man njuta av ett av Italiens vackraste och mest kända operahus.

 • Vi samlas i receptionen för att promenera till Teatro La Fenice där vi ska njuta av Giuseppe Verdis ”Rigoletto”, en opera från vad som brukar kallas Verdis ”mellanperiod”, alltså efter ungdomsverken och innan de sena storverken Aida, Maskeradbalen, Othello och Falstaff.
  I ”Rigoletto” berättas den hjärtskärande historien om den hunsade hovnarren Rigoletto, vars dotter Gilda blir förförd av den cyniske Hertigen. I Rigoletto hörs tydligt att Verdi nu har hittat en ny stil som pekar fram emot de sena operorna Maskeradbalen, Aida och Othello. Men ”Rigoletto” skrevs ändå under den tid då Verdi redan firade stora triumfer i Europa och verket baserades på Victor Hugos förbjudna verk ”Le roi s´amuse”.
  Den österrikiska överhögheten tillät verket först då den frivola huvudpersonen bytte identitet från fransk kung till hertigen av Mantua. Det ursprungliga namnet på verket - ”Förbannelsen” syftar på den vanskapte narren Rigolettos vackra dotter Gildas olycksaliga förälskelse i kvinnokarlen hertigen av Mantua. 
  I sen majkväll promenerar vi sedan hem för egna vidare aktiviteter, kanske lockar ett glas Sgroppini eller en Bellini med lite tilltugg på någon bar för att utbyta meningar om operan, eller för den som är kvällstrött så bär det iväg direkt till hotellet.

 • Dag 3 Fri tid - opera "Farnace" på Teatro Malibran

  I Venedig finns mycket att se och utforska och säkert kommer förmiddagen fyllas av intressanta besök på några av alla de muséer som staden erbjuder såsom Peggy Guggenheims Collection med mästerverk av bl.a. Picasso, Miró, Klee, Ernst och Giacometti – i stadsdelen Dorsoduro eller något mera klassiskt som Barockpalatset Ca' Rezzonico som idag inrymmer Venedigs stadsmuseum för 1700-tals konst.

  Varför bara inte strosa omkring bland broar, kanaler och pittoreska gator och torg eller ta en glass eller något att dricka på något av de historiska caféerna under valven på den storslagna Markusplatsen och studera det brusande gatulivet.
  Lunch på egen hand och strax efter möts vi för en presentation av kvällens föreställning på Teatro Malibran och Farnace som börjar kl 15.30.

 • År 1637 hade Venedig sex operahus, som allesammans var privatägda av betydelsefulla patricier och var privata nöjespalats med opera och teater. Det första kommersiella operahuset för allmänheten hette Teatro Tron. Familjen Grimani ägde det operahus som idag heter Teatro Malibran, familjen Venier ägde Teatro La Fenice och familjen Vendramin ägde Teatro Goldoni, som idag används till pjäser, barnteater och baletter. Familjen Grimani uppförde Malibran under endast fyra månader i slutet av 1677 på den plats som en gång var Marco Polos hem. Det skulle bli Venedigs största, vackraste och viktigaste operascen enligt kritikerna och invigdes 1678 under namnet Teatro San Giovanni Grisostomo – det första av fler namn under århundradena. Venedigs stormaktstid var över och många teatrar och palats förföll. Familjen sålde sitt operahus till Gallo 1819 och denne påbörjade restaureringen av teatern. År 1835 sjöng spanska stjärnsopranen Maria Malibran här i en uppsättning av La Sonnambula. Hon vägrade ta betalt för sin insats och sade att pengarna skulle gå till upprustningen av det förfallna operahuset. Alltsedan dess har operahuset gått under namnet Teatro Malibran, till hennes ära.
  Den radikala renoveringen 1919 i egyptisk stil gav oss den teater vi ser idag. Då teatern köptes av kommunen Venedig 1992 planerade man för en stor förändring – men eftersom La Fenice brann ned 1996 så ändrades planerna och man beslöt att endast skapa ett översvämningsskydd, utvidga orkesterdiket och man tog fram de fina interiördekorationerna som hade täckts för av gips. Den underbara ridån av Cherubini i tempera på kanvas med guld och silvertråd, kunde renoveras och Teatro Malibran kunde åter öppna 2001. Två år senare invigdes det återuppbyggda La Fenice.

 • Farnace är egentligen titeln på flera 1700-tals operor med olika libretto. Vivaldi använde Antonio Maria Lucchinis libretto och operan hade premiär på Venedig-operan Teatro Sant´ Angelo 1727. Den blev oerhört populär och sattes även upp i Prag men fölls sedan i glömska och återupptäcktes först i slutet av 1900-talet.

  Operan förtäljer en saga om kung Pharnaces II alias Farnace, regent i Pontus, som ligger i dagens Turkiet. Han besegrades av Julius Ceasar år 47 e Kr. varpå denne skall ha uttalat den berömda sentensen "Veni Vidi Vici". Berättelsen tar sin inledning i efterspelet efter det förlorade slaget då Farnace beordrar sin hustru Tamiri att mörda deras son och sig själv för att inte falla i fiendens klor. Men Tamiris moder Berenice avskyr sin svärson och har allierat sig med Pompejus, Ceasars motståndare i Rom. Selinda, Farnaces syster blir tillfångatagen av romaren Aquilius, som förälskar sig i henne, liksom Berenices kapten Gilades. Selinda spelar ut dem mot varandra i sina försök att rädda sin broder. Under ledning av Diego Fasolis ser vi Carlo Vistoli som Farnace, Sonia Prina som Tamiri, Lucia Cirillo som Berenice, Rosa Bove som Selinda, Raffaele Pe som Gilades, David Fern Durà som Aquilius och Valentino Buzza som Pompejus. Vi promenerar tillbaka till vårt hotell efter operan för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 4 Venedig - Stockholm

  Efter frukost hämtar privat båt oss för färd till flygplatsen och hemresan via München.

Resans höjdpunkter

 • Venedigs operahus Teatro Malibran med Antonio Vivaldis "Farnace" och Teatro La Fenice med Giuseppe Verdis "Rigoletto"
 • Promenader i Venedig och Vivaldis spår med våra omtyckta ciceroner
 • Museum, arkitektur och stämningen i sagostaden på vatttnet

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 5 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Venedig via München t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Ett dygns vaporetto-kort
 • Tre nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • En lunch med viss måltidsdryck
 • Två middagar med viss måltidsdryck
 • Två operabiljetter på parkett(kostnad 3.360 kr)
 • Skandinavisktalande licensierad Venedigguide
 • Svensktalande ciceron
 • Venedigs hotellskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig - guidad promenad
Dag 2. Vackra Venedig i Vivaldis spår - operakväll Verdis "Rigoletto"
Dag 3. Fri tid - operakväll Vivaldis "Farnace"
Dag 4. Hemresa via München

Boende

Tre nätter på trevliga mellanklasshotellet Antigo Trovatore

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Bra att veta

Hela leder och bra grundkondition är en fin förutsättning för en bra reseupplevelse. Venedigs stenbroar och kullerstenstäckta gator kräver bra och väl ingångna promenadskor.