Översikt

Vivaldi & Verdi i vårens Venedig

Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur, förnämliga museer och utsökta butiker.

Följ med på en strålande vårresa till sagostaden Venedig i sällskap av
kompositörerna Verdi och Vivaldi. Ja, i Venedigs skimrande vårljus blir staden något utöver det vanliga. Staden omgiven av vatten behöver egentligen ingen närmare presentation. Här har olika folkslag mötts sedan urminnes tider genom sjöfarten och från början var det en by bebodd av fiskare. Men med dess strategiska läge skulle den lyfta som en fågel Fenix till att bli en av de viktigaste handelsstäderna i Europa med maktens tentakler sträckta långt ut över Medelhavet.
Lagunen som är sammanbunden med kanalerna har givit staden sitt utseende och här använder man sig av "vaporetto" - kanalbåt istället för buss. Venedigs gator i dess historiska centrum är sammanbundna av en mängd broar och de vackert dekorerade palatsen som uppfördes av stadens adelsfamiljer från 1300-talet, skvallrar om en svunnen storhetstid. Under medeltiden och renässansen levde man ett liv i lyx och flärd. Mottagningarna i palatsen avlöste varandra och många kända artister,

författare och musiker tillbringade längre tider i Venedig.
Vi promenerar över livliga gator och torg, "calli e campietti", och dess vackert välvda stenbroar över kanalerna. Vi promenerar i spåren av stadens musikaliska geni Antonio Vivaldi vars musik ljuder i kyrkorna och vi lyssnar till en konsert för stråkar och cembalo i fina kyrkan San Vidal. På ärevördiga operahuset La Fenice kan vi njuta av Giuseppe Verdis älskade "La Traviata". I denna stad på vattnet lever den litterära figuren kriminalkommissarie Guido Brunetti och vi gör en annorlunda och spännande promenad i författarinnan Donna Leons kriminalromaners spår.
Vi upplever Venedigs sevärdheter med kunnig skandinavisktalande licensierad guide och vår omtyckta ciceron Ki Månsson. Vårt boende är ett bra beläget familjedrivet mellanklasshotell Antiguo Trovatore som ligger i gränderna bakom Markusplatsen vilket gör egna strövtåg i staden lättillgängliga och kanske lockar vaporetto eller promenader genom smala gränder och över kanalernas trappbroar.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Venedig

  Ankomst till Venedigs flygplats efter en mellanlandning i Köpenhamn. Här möter vår omtyckta och kunniga ciceron Ki Månsson Gallone med privata båtar för transporten över vattnet till Venedigs huvudö och vårt hotell med centralt läge. Incheckning samt efterföljande lätt lunch. Eftermiddagen på egen hand och säkert lockar en stunds siesta efter morgonens tidiga uppstigning. Lite senare gör vi en orienteringspromenad i kvarteren vid hotellet före vi beger oss till vår middagsrestaurang.

 • Dag 2 I Vivaldis spår - konsert

  I behaglig tid efter frukost möter den licensierade och omtyckta guiden Christina upp på hotellet och vi ska göra en stadsvandring i musikens tecken då vi bl.a. upplever platser som är förknippade med kompositören och violinisten Antonio Vivaldi som föddes i Venedig år 1678. Under vår promenad ser vi den gotiska kyrkan San Giovanni in Bragora där Vivaldi döptes. Vi föreställer oss hur den lille Antonio följde sin far, violinisten, då denne spelade i olika kyrkor runt Markusplatsen. Idag finns få platser kvar där Vivaldi framträdde och verkade, under 1800-talet rasade flera kyrkor samt en teater men kyrkan Chiesa della Pietà där Vivaldi undervisade finns kvar. Kyrkan fick dock en omfattande ombyggnad i mitten av 1700-talet.

  I stadsdelen Sestiere Castello ligger Scuola Grande di San Marco, en speciell venetiansk inrättning som instiftats för att skydda konstnärer och behövande från slutet av 1400-talet. På torget står Verocchios berömda ryttarstaty över den skicklige kondottiären Bartolomeo Colleoni. Vid sin död 1475 testamenterade han 100.000 gulddukater till Venedig, på villkoret att staden använde en del av dem till att resa en förgylld ryttarstaty över honom på Markusplatsen. Dogen, det stora rådet och Tiomannarådet tog emot pengarna och lät florentinaren Andrea Verocchio utföra statyn, men den kom aldrig upp på Markusplatsen utan här på Campo Santi Giovanni e Paolo. Vandringen avslutas vid Museo della Musica kommer vi även att passera Markusplatsen med sina eleganta butiker och serveringar i arkaderna samt Markuskyrkan. Vi sätter oss till bords och intager en gemensam lunch. Eftermiddagen är till eget bruk innan vi samlas igen till kvällen för att promenera till kyrkan San Vidal där vi ska njuta av en konsert med musik av Vivaldi framförd på stråkinstrument och cemballo.

 • Dag 3 Donna Leons Venedig- operakväll ”La Traviata”

  Donna Leon är en amerikansk författare som bosatt sig i och älskar staden Venedig sedan 1981. Hennes kriminalromaner om kommissarien Guido Brunetti är inte enbart deckarhistorier utan övervägande del av böckernas popularitet baseras på den insikt läsaren får i dagens Venedigs vardagsproblem och liv. De drygt 20 böckerna innehåller kontroversiella ämnen som korruption, sexturism och flyktingtransporter och trots att böckerna översatts till 23 språk är italienska inte ett av dem. Händelsälskaren Donna Leon vill nämligen inte bli känd i Italien. Med vår guide Christina ska vi göra en stadsvandring för att få uppleva de platser där Guido Brunetti vistas under sina utredningar. Våra vägar skiljs sedan åt för egna äventyr – kanske lockar en typisk Brunetti-företeelse – att ta en “ombra med cicchetti” på en bar. “Ombra” betyder skugga och det började med att gondoljärerna drack ett glas vin i skuggan av kampanilen på Markusplatsen. Det hände sig att det blev mera än ett glas och då behövde man även något att tugga på och så skapades “cicchetti”, dvs en slags tapas. Gemensam lunch.

  I slutet av 1700-talet fick Venedig sin "teatro all'italiana". Under 1800-talet komponerade Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini och Gaetano Donizetti operor för Teatro la Fenice. Namnet symboliserar pånyttfödelse som fågeln Fenix eftersom teatern förstörts av förödande bränder, men återuppbyggts och idag kan man njuta av ett av Italiens vackraste och mest kända operahus. Vi samlas i receptionen för att promenera till Teatro La Fenice där vi ska njuta av Giuseppe Verdis "La Traviata".
  Kl 19.00. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet.

  I vårkvällen promenerar vi sedan hem för egna vidare aktiviteter, kanske lockar ett glas Sgroppini eller en Bellini med lite tilltugg på någon bar för att utbyta meningar om operan, eller för den som är kvällstrött så bär det iväg direkt till hotellet.

   

 • Dag 4 Guggenheim

  Idag ska vi förflytta oss lite längre fram i tiden för museet Peggy Guggenheim Collection står på programmet med verk av mera nutida konstnärer såsom Picasso och Miró. Guggenheim är beläget i stadsdelen Dorsoduro och vi tar en vaporetto strax efter Markusplatsen för att komma snabbast över till andra sidan av kanalen.

  Peggy föddes i slutet av 1800-talet i New York där hon bodde fram tills i början av 1900-talet då hon begav sig till Europa och Paris tillsammans med sin make. Hennes far var för övrigt en av de som omkom när Titanic stötte emot det ödesdigra isberget. Peggys första galleri öppnade hon i London, en av hennes goda vänner, Samuel Beckett, rådde henne att ställa ut modern konst och hennes första utställning blev en succé med verk av Jean Cocteau. Den andra utställningen var ingen mindre än Kandinskys första i Storbritannien.

  Krigsåren närmade sig och då varken London eller Paris är så säkra längre, så flyttar Peggy tillbaka till New York med familjen och den förnäma kollektion som hon har samlat under åren. År 1947 återvänder hon till Europa och hennes kollektion ställs ut under Venedigs stora konstevenemang La Biennale och för första gången visas verk av konstnärer som då var helt okända i Europa. När Peggy köper Palazzo Venier dei Leoni i Venedig 1949 förflyttar hon sin magnifika kollektion hit och år 1962 utnämns Peggy Guggenheim till hedersmedborgare av Venedig. Vi guidas av en av museets egna amerikanska guider och efter avslutad visning kan den som önskar botanisera i museets omtyckta kuriosa-, och bokaffär. Lunch på egen hand och en gemensam middag på kvällen.

 • Dag 5 Egna strövtåg - hemresa

  Du har förmiddagen på egen hand där du kanske lockas av möjlighet att se ytterligare konst, shoppa eller bara njuta av dessa klassiska vyer. Privat båt hämtar sedan för färd till flygplatsen och hemresan via Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Operahuset Teatro La Fenice med Verdis La Traviata och Vivaldikonsert
 • Promenader i Vivaldis och Brunettis spår med våra omtyckta ciceroner
 • Museum, arkitektur och stämningen i sagostaden på vatttnet

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 31/3
Pris Från 19 980 kr
Enkelrumstillägg 2750 kr
I priset ingår
 • Flyg Arlanda-Venedig t/r via Köpenhamn, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher med vin/vatten
 • Två middagar med vin/vatten
 • Två operabiljetter på parkett
 • Licensierade engelsk- eller skandinavisktalande lokalguider
 • Svensktalande ciceron
 • Venedigs hotellskatt
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig - guidad promenad
Dag 2. Vackra Venedig i Vivaldis spår - Konsert
Dag 3. Guggenheimmuseet – "La Traviata"
Dag 4. Donna Leons Venedig
Dag 5. Hemresa

 

 

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-03-31 2019-04-04 19 980 kr Väntelista Förfrågan