Översikt

Den sjungande dalen

Magnifika Hälsingegårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För tjugonde året i rad arrangerar Jussi Björlingsällskapet konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren. 


På konserten i Voxnabruks Kyrka medverkar Tenoren Markus Pettersson, 2015 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris. Markus familj härstammar från Voxna och han har en sommarstuga där. Han har den gångna säsongen sjungit på Göteborgsoperan. Sopranen Magdalena Risberg slog igenom i La Traviata på Norrlandsoperan i Umeå och var av tidskriften Opera en av fyra nominerade till Årets Operapris 2019. Magdalena har på Kungliga Operan sjungit huvudroller ibland annat Turandot och Trollflöjten, hon har även sjungit på Geneve Opera och varit anställd på Theater Luzern. Barytonsångaren Richard Lindström har gångna säsongen sjungit på Kungliga Operan i Carmen samtidigt som hans studerat på Operahögskolan. Publiken i Hälsingland har hört honom i ”Förklädd Gud” i Alfta kyrka. Dessa ackompanjeras på flygel av musikdirektör Lennart Eng. Årets lovande sångare är sopranen Wilma Skäryd som, efter studier på Kappelsbergs Folkhögskola i Härnösand, nu studerar på Operahögskolan i Stockholm. Hon ackompanjeras på flygel av Bollnäs Estetiskas eldsjäl Lena Rieback.

Presentatör i Voxna kyrka är Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingssällskapet.Vår ciceron under resan är Niklas Lindblad.

Boka din resa

2020-07-06 2020-07-07 4 790 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Jussi Björlingsmuseet - Konsert i Voxna Kyrka

  Buss avgår kl. 08.30 från Cityterminalen i Stockholm. Vi reser mot Borlänge ochJussi Björlingsmuseet. Vi stannar på vägen och fikar. När vi kommer fram till museet vi möts av dess grundare Harald Henrysson. Harald tar oss med på en spännande guidad tur och berättar om Jussi, hans liv och karriär. Museet är ansett som ett av världens bästa museum för en sångare.

  Vi äter en gemensam lunch och fortsätter sedan vår resa mot Edsbyn. På vår bussfärd kommer Harald Henrysson, ge oss programmet ”en Önskekonsert med Jussi”.

  Väl framme i Edsbyn, checkar vi in på charmiga Järnvägshotellet som ligger på bekvämt avstånd från Voxna. Vi åker gemensamt till Voxnabruks kyka och efter konserten återvänder vi till vårt hotell för en gemensam middag.

 • Dag 2 Voxnabruksherrgård - Edsbyns Hembygdsgård - Hemresa

  Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, även känt som Hälsinglands enda slott. Där träffar vi Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve som samtalar med artisterna från konserten om deras karriärer. Samtalet övergår i ett program om Hovsångaren Erik Saedén. Hovsångerskan Anita Soldh, som var elev till Saedén, medverkar i programmet. Hon har även varit röstpedagog för Markus Pettersson.

  En gång i tiden fanns i Voxnabruks Herrgård det mycket populära Doktor Skoras Vaxkabinett, dit tusentals personer kom på besök varje sommar. Dockorna är mycket välgjorda och har nu återbördats till Herrgården. Vi är lovade att dockan av Jussi Björling kommer att kunna beskådas!

  Därefter följer en ”Rundtur i Björlingars spår” i Voxnabruk. Vi får höra om Voxnabruks stolta historia med tonvikt på släkten Björling.

  Efter lunch på Voxnabruks Herrgård besöker vi Edsbyns vackra Hembygdsgård, som väl kunnat ingå i UNESCO:s Världsarv Hälsingegårdar. Vi blir guidade av den omtyckta lokala guiden Elisabeth Eriksson. På Hembygdsgården finns ett unikt musikinstrument från mitten av 1700-talet, som Stefan Olmårs kommer att berätta mera om när ni är där.

  Avslutningsvis visar Stefan Olmårs väggmålningar från mitten av 1700-talet i sitt föräldrahem Ol-Mårs i Alfta. Dessa målningar anses av museifolk ha inspirerat dalamålare till att senare utveckla det berömda Kurbitsmåleriet i Dalarna.

   

  Återresa till Stockholm och beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 21.00.

Resans höjdpunkter

 • Konsert till minne av Jussi Björling
 • Musikciceron Niklas Lindblads medverkan
 • Jussi Björllings museeum i Borlänge

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/7
Pris Från 4 790 kr
Specialpris Medlemmar i Jussi Björlingsällskapet har 300 kr rabatt på resan. Du måste uppge vid bokningstillfället om du är medlem, för att få rabatten.
I priset ingår
 • Bussresor enl. program
 • Förmiddagsfika
 • Eftermiddagsfika på hemvägen
 • En natt på hotell, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Två luncher exkl. dryck
 • En middag exkl. dryck
 • Konsertbiljett
 • Visningar och entréer enligt programmet
 • Ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm – Jussi Björlingsmuseet - Konsert i Voxna Kyrka
Dag 2. Voxnabruksherrgård - Edsbyns Hembygdsgård - Hemresa

 

Resesätt Buss

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.