Översikt

Den sjungande dalen

Magnifika Hälsingegårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För Nittonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris 2019 är tenoren Per Lindström. Priset delas ut i samband med den konsert Favoritresor är med om i Voxna Kyrka, där Per Lindström är med och sjunger. Per har sjungit i ”Vampyren” på Läckö slott sommaren 2018 och gjort stor succé i huvudrollen i La Traviata på Norrlandsoperan i Umeå 2018 - 2019.


Priset delas ut av Jussi Björlingsällskapets mångårige ordförande Bengt Krantz, som även sjunger i konserten. Han är anställd som barytonsångare på Malmö Opera. I konserten medverkar även sopranen Sabina Bisholt som 2019 sjunger Mimis roll i La Bohème på Kungliga Operan, där hon även gör Micaelas roll i Carmen. Sommaren 2019 gör hon Paminas roll i Trollflöjten i Opera på Skäret. En ung, lovande sångare från Bollnäs Estetiska Gymnasium medverkar. Sångarna ackompanjeras av musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiska duktiga eldsjäl Lena Rieback på flygel. Presentatör är Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingsällskapet.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar.Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker Edsbyns muséum.Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

  Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

 • Dag 2 Voxnabruk – Stockholm

  Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där tidskriften Operas chefredaktör Sören Tranberg samtalar inför publik med sångarna om deras karriärer. Samtalet övergår lämpligt nog till att prata om Rolf Björling, med fina ljud-illustrationer. Före lunch sker en rundtur ”I Björlingars spår”, där Voxnabruks stolta historia och samband med familjen Björling visas. Efter gemensam lunch på Voxnbruks Herrgård besöks Edsbyns Museum och utställningen om naivisten Lim-Johan, av vilken en del verk visades på 2018 års konstblennal i Sao Paulo (besökt av 736000 personer) i Brasilien. Resan avslutas med besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björlingsällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Återresa till Stockholm, beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

Resans höjdpunkter

 • UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar
 • Konsert till minne av Jussi Björling
 • Musikciceron Niklas Lindblads medverkan

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/7
Pris Från 3 990 kr
Specialpris Medlemmar i Jussi Björlingsällskapet har 300 kr rabatt på resan.
I priset ingår
 • Bussresor enl. program
 • Förmiddagsfika
 • Eftermiddagsfika på hemvägen
 • En natt på hotell, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Två luncher
 • En buffémiddag
 • Konsertbiljett
 • Visningar och entréer enligt programmet, ciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Avresa - Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert
Dag 2. Voxnabruk – hemresa

 

Resesätt Buss

Boka din resa

2019-07-08 2019-07-09 3 990 kr Buss Stockholm 2 Boka resa