Översikt

Elbphilharmonien och Opera i ett vårfagert Hamburg

Vi är mäkta stolta att återigen presentera en resa till den efterfrågade Elbphilharmonie i Hansastaden Hamburg där vi ska njuta av en konsert med Hamburgs NDR Elbphilharmonie Orchester som ger Mozarts ”Grosse Messe”. På Staatsoper Hamburg ser vi Richard Strauss klassiska opera ”Elektra”.

Med tåg som färdsätt kommer vi lagom till kvällen fram till staden som är Tysklands näst största och i folkmun kallad ”min pärla”. Hamburg är känd för sin stora hamn som har en av Europas största containerhamnar. Genom sin roll som sjöfartsstad har Hamburg varit öppen för många influenser från världens alla hörn och staden är Tysklands mest välbärgade. Här finns en mängd gallerier, museer och trevliga shoppingkvarter samt ett sprakande nattliv. Elbphilharmonie är det nya praktfulla konserthuset med den imponerande glasfasaden och det vågliknande taket i Hamburgs HafenCity. Akustiken är vida känd och den stora orgeln i Grosser Saal är byggt längs ena sidan över tre våningar som man som besökare kan känna på! Elbphilharmonien är värd för solister och orkestrar från hela världen och uppför klassiska verk liksom experimentella format som får bryta ny mark här. Som kontrast är Staatsoper ett operahus med en lång tradition ända från 1721 där bl a Händel anställdes som violinist och cembalist. Byggnaden har rivits och förstörts ett antal gånger, senast under andra världskriget i ett luftanfall. Men efter en insamling av 1,5 miljoner D-mark kunde dagens operahus åter öppnas 1955.


Under vår vistelse bor vi på fyrstjärniga Lindner Hotel Am Michel på Neanderstrasse 20 som ligger i närheten av St. Michaelskyrkan och Landungsbrücken.  Med på resan är ciceronen och operasångerskan Linnea Sallay som på ett målande sätt förmedlar intressant information om Tyskland som musik- och operaland i allmänhet och om den opera vi ska uppleva i synnerhet. Våra dagar i Tyskland avslutas med flyg hem.

Boka din resa

2020-05-11 2020-05-15 21 990 kr Tåg/flyg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Hamburg

  Under morgonen avgår vårt tåg från Stockholm Central. Vi njuter av landskapet som passerar och i restaurangvagnen finns mat och dryck till försäljning. På vägen byter vi tåg i Köpenhamn och till kvällen rullar tåget in på Hamburgs Centralstation för vidare färd en kort bit med buss till vårt hotell. Välkomstmiddag på hotellet eller på restaurang i närheten där vi bekantar oss med varandra och vår ciceron.

 • Dag 2 Stadsrundtur – Speicherstadt – HafenCity – operakväll ”Elektra”

  På vår stadsrundtur med buss berättar den lokala guiden om Hamburg  nu och då, om Gamla Stan där de förnäma köpmännen handlade med kaffe, te och kryddor och där man idag hittar originella restauranger, vackra bostadshus och kontor från 1600-1800-talet. I stadsdelen S:t Pauli finns berömda Reeperbahn och känt är också Fischmarkt i Altona där det är en upplevelse att bevittna fiskauktionen tidigt en söndagsmorgon. I Jungfernstieg kan man både göra fynd på stadens fashionabla shoppinggata och flanera längs vackra strandpromenaden vid sjön Binnenalster.

  Turen fortsätter till Speicherstadt och HafenCity. I århundraden har Hamburgs hamn format utvecklingen av Hamburg. Skeppsvarv och bryggor, terminaler och fartyg från hela världen är en lika stor del av staden liksom floden Elbe, sjöarna Alster och Jungfernstieg. Speicherstadt är världens största sammanhängande lagerområde och ligger i Frihamnen – en idyll som man knappast tror ska ligga i en världshamn. HafenCity - Europas största stadsplanering kombinerar tradition och modernitet i en unik symbios med bostäder, restauranger och kontor, och kontrasten mellan sjömanstraditionerna och den moderna arkitekturen sätter sin specifika prägel på områdets atmosfär.

  Vi får en guidad promenad bland klassiska tegelbyggnader, kanaler och glänsande glasbyggnader och vi ser också den mest kända byggnaden i HafenCity – konsertbyggnaden Elbphilharmonie.  Gemensam lunch och retur till hotellet.

 • forts

  På kvällen tar vi buss till operahuset för att njuta av Strauss ”Elektra”. Strauss spännande operadrama är skriven 1908 och historien som är baserad på Sofokles klassiska tragedi är en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. Elektras far Kung Agamemnon har blivit mördad av moderns älskare, och Elektra fantiserar om att hämnas mordet på sin far och dansa segerdansen med sin syster och bror. Förvecklingar, ånger, galenskap, hämnd, triumf och död utspelas framför våra ögon. Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. I denna uppsättning spelas Elektra av den ryska dramatiska sopranen Elena Pankratova och välkända Kent Nagano står för den musikaliska ledningen.

 • Dag 3 Miniatur Wunderland

  Idag upplever vi modelltågens förtrollande värld i Miniatur Wunderland – världen största modelljärnväg som huserar 930 tåg, nästan 14.450 vagnar och 13.000 meter av spår. 230 anställda arbetar med att i detalj utarbeta landskapen med träd, figurer, broar och t o m båtar och flygplan till en komplett värld helt styrd av datorer. Var femtonde minut skiftas landskapen mellan dag och natt och det finns även ett Elbphilharmonie i miniatyr!

  Åter till hotellet mitt på dagen och lunch på egen hand. Eftermiddagen och kvällen fri att upptäcka Hamburgs stora utbud.

 • Dag 4 Kunsthalle Hamburg – Komponisten Museum – Elbphilharmonie

  Kunsthalle Hamburg är ett av Tysklands mest imponerande konstmuseer. I den utmärkta permanenta utställningen upplever vi sju sekler av konsthistoria, från medeltida altare av Mästare Bertram till dagens kända konstnärer som Gerhard Richter och Neo Rauch.

  Komponisten Museum är ett samarbete mellan flera museer som erbjuder spännande och interaktiva utställningar om livet för Hamburgs världsberömda kompositörer. Den kulturella metropolen Hamburg har en rik historia när det gäller musik. Enastående kompositörer föddes antingen här eller tillbringade några år av sina liv här för att göra Hamburgs musikaliska landskap ännu mer mångsidigt. Kvarterets första museum öppnade 1971 och bjuder in musikaliskt intresserade besökare från hela världen att utforska livet och karriären hos Johannes Brahms. Här finns också världens första och enda Telemann-museum och tre showrooms som handlar om Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Adolf Hasse och Fanny & Felix Mendelssohn. En annan utställning om Gustav Mahler öppnades i maj 2018.

  Gemensam lunch på en lokal restaurang mellan museibesöken och retur till hotellet på eftermiddagen.

  Senare på kvällen åker vi så till mäktiga Elbphilharmonie beläget vid vattnet i HafenCity. I Grosser Saal ska vi njuta av Mozarts ”Grosse Messe” med NDR Elbphilharmonie Orchester och NDR-kören under ledning av Herbert Blomstedt. Sopraner är Christina Landshamer och Anna Lucia Richter, tenor Tilman Lichdi och Johann Kristiansson är baryton. Vi lyssnar även till Arthur Honeggers Symfoni nr 3 ”Liturgique”.

 • Dag 5 Hemresa med flyg

  Våra dagar i Hamburg går mot sitt slut och efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen för flyg hem till Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Att uppleva en konsert på Elbphilmarmonien kryddat med en opera på Staatsoper Hamburg.
 • Spännande Speicherstadt i HafenCity
 • Kunsthalle och Komponisten Museum

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 11/5
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 4.890
I priset ingår
 • Tåg Stockholm - Hamburg enkel väg
 • Flyg Hamburg - Stockholm enkel väg
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på förstaklasshotell med del i dubbelrum, hotellskatt
 • Fyra frukostar
 • Två trerätters luncher exkl. dryck
 • En tvårätters middag exkl. dryck
 • En opera i kategori 2
 • En konsert i kategori 1
 • Svensktalande eller engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Resan går med tåg på utresan och flyg på hemresan. Tiden för tåget är preliminär.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm – Hamburg
Dag 2. Stadsrundtur – Speicherstadt – HafenCity – operakväll ”Elektra”
Dag 3. Miniatur Wunderland 
Dag 4. Kunsthalle Hamburg – Komponisten Museum – Elbphilharmonie
Dag 5. Hemresa med flyg

Boende

Lindner Hotel Am Michel **** (4)
Neanderstrasse 20
https://www.lindner.de/en/hamburg-hotel-am-michel/welcome.html

Resesätt Tåg/flyg
Valuta

Euro

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Inspiration

Elbphilharmonie