Översikt

Elbphilharmonien och Opera i Hamburg

Vi är mäkta stolta att presentera en resa till den efterfrågade Elbphilharmonien i hansastaden Hamburg där vi ska njuta av Ludwig van Beethovens ”Missa Solemnis” i D-Dur, opera 123. På Staatsoper ser vi Alban Bergs opera ”Lulu” och avslutar där med Verdis klassiker ”La Traviata”.

Med tåg som färdsätt kommer vi lagom till kvällen fram till staden som är Tysklands näst största och i folkmun kallad ”min pärla”. Hamburg är känd för sin stora hamn som har en av Europas största containerhamnar. Genom sin roll som sjöfartsstad har Hamburg varit öppen för många influenser från världens alla hörn och staden är Tysklands mest välbärgade. Här finns en mängd gallerier, museer och trevliga shoppingkvarter samt ett sprakande nattliv. Elbphilharmonie är det nya praktfulla konserthuset med den imponerande glasfasaden och det vågliknande taket i Hamburgs HafenCity. Akustiken är vida känd och den stora orgeln i Grosser Saal är byggt längs ena sidan över tre våningar som man som besökare kan känna på! Elbphilharmonien är värd för solister och orkestrar från hela världen och uppför klassiska verk liksom experimentella format som får bryta ny mark här. Som kontrast är Staatsoper ett operahus med en lång tradition ända från 1721 där bl a Händel anställdes som violinist och cembalist. Byggnaden har rivits och förstörts ett antal gånger, senast under andra världskriget i ett luftanfall. Men efter en insamling av 1,5 miljoner D-mark kunde dagens operahus åter öppnas 1955.


Under vår vistelse bor vi på fyrstjärniga Hamburg Marriott Hotel på ABC Strasse med närhet till shopping i Alsterhaus, till Rathhusmarkt, restauranger och caféer.  Med på resan är vår skickliga operaciceron Roger Wallén som på ett målande sätt förmedlar intressant information om Tyskland som operaland i allmänhet och om de operor vi ska uppleva i synnerhet. Våra dagar i Tyskland avslutas med flyg hem.

Boka din resa

2020-02-08 2020-02-12 22 990 kr Tåg/flyg Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Hamburg

  Under morgonen avgår vårt tåg från Stockholm Central. Vi njuter av landskapet som passerar och i restaurangvagnen finns mat och dryck till försäljning. På vägen byter vi tåg i Köpenhamn och till kvällen rullar tåget in på Hamburgs Centralstation för vidare färd en kort bit med buss till vårt hotell. Välkomstmiddag på hotellet eller på restaurang i närheten där vi bekantar oss med varandra och vår ciceron.

 • Dag 2 Stadsrundtur – Kunsthalle Hamburg – operakväll ”Lulu”

  På vår stadsrundtur med buss berättar den lokala guiden om Hamburg  nu och då, om Gamla Stan där de förnäma köpmännen handlade med kaffe, te och kryddor och där man idag hittar originella restauranger, vackra bostadshus och kontor från 1600-1800-talet. I stadsdelen S:t Pauli finns berömda Reeperbahn och känt är också Fischmarkt i Altona där det är en upplevelse att bevittna fiskauktionen tidigt en söndagsmorgon. I Jungfernstieg kan man både göra fynd på stadens fashionabla shoppinggata och flanera längs vackra strandpromenaden vid sjön Binnenalster. Turen avslutas med besök i Hamburger Kunsthalle  - ett av Tysklands mest imponerande konstmuseer. I den utmärkta permanenta utställningen upplever vi sju sekler av konsthistoria, från medeltida altare av Mästare Bertram till dagens kända konstnärer som Gerhard Richter och Neo Rauch. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri att upptäcka Hamburgs sevärdheter självständigt.  

  Tidig kväll promenerar vi till operahuset för att beskåda Alban Bergs opera ”Lulu” i tre akter. Lulu bygger på teaterstyckena Jordanden och Pandoras askar av Frank Wedekind. Berg hann bara färdigställa de två första akterna av operan innan sin död 1935, och inte förrän efter änkan Helenas död 1976 kunde den tredje akten göras klar. Operan tillhör de mest stilbildande under 1900-talet med en stark handling utanför borgerlighetens moral. Lulu är den eviga kvinnan som behärskar männen men som till sist blir deras offer. Lulu spelas av den kanadensiska sopranen Barbara Hannigan och Grevinnan Geschwitz av vår egen Anne-Sofie von Otter.

 • Dag 3 Speicherstadt – HafenCity – konsert ”Missa Solemnis” på Elbphilharmonie

  I århundraden har Hamburgs hamn format utvecklingen av Hamburg. Skeppsvarv och bryggor, terminaler och fartyg från hela världen är en lika stor del av staden liksom floden Elbe, sjöarna Alster och Jungfernstieg. Speicherstadt är världens största sammanhängande lagerområde och ligger i Frihamnen – en idyll som man knappast tror ska ligga i en världshamn. HafenCity - Europas största stadsplanering kombinerar tradition och modernitet i en unik symbios med bostäder, restauranger och kontor, och kontrasten mellan sjömanstraditionerna och den moderna arkitekturen sätter sin specifika prägel på områdets atmosfär. Vi får en guidad promenad bland klassiska tegelbyggnader, kanaler och glänsande glasbyggnader och vi ser också den mest kända byggnaden i HafenCity – konsertbyggnaden Elfbphilharmonie dit vi återvänder på kvällen. Lunch och eftermiddagen fri för egna upptäckter.

  På kvällen samling på hotellet för busstransport åter till HafenCity. I Elbphilharmonies Grosser Saal ska vi njuta av Ludwig van Beethovens ”Missa Solemnis” med Hamburgs Filharmoniska orkester. Verket dedikerade Beethoven till Rudolph, ärkebiskop av Olomouc, beskyddare av de Sköna Konsterna och Beethovens nära vän. Dirigent är Kent Nagano, sopran österrikiska Genia Kühmeier, alt tyska Tanja Ariane Baumgarten, tenor tyska Christian Elsner och bas Kuwaitfödda Tareq Nazmi.

 • Dag 4 Miniatur Wunderland – operakväll ”La Traviata”

  Idag upplever vi modelltågens förtrollande värld i Miniatur Wunderland – världen största modelljärnväg som huserar 930 tåg, nästan 14.450 vagnar och 13.000 meter av spår. 230 anställda arbetar med att i detalj utarbeta landskapen med träd, figurer, broar och t o m båtar och flygplan till en komplett värld helt styrd av datorer. Var femtonde minut skiftas landskapen mellan dag och natt och det finns även ett Elbphilharmonie i miniatyr!

  Gemensam lunch på en lokal restaurang och fri tid på eftermiddagen.

  På kvällen samlas vi åter för att promenera till operahuset där vi ska uppleva Verdis klassiker ”La Traviata”. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan La Traviata efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet. Violetta spelas här av Christina Poulitsi – känd för sin kristallklara röst och briljanta koloratursopran.


 • Dag 5 Hemresa med flyg

  Våra dagar i Hamburg går mot sitt slut och efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen för flyg hem till Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Att uppleva en konsert på Elbphilmarmonien kryddat med operor på Staatsoper Hamburg.
 • Spännande Speicherstadt i HafenCity
 • Roger Walléns djupa operakunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/2
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 3.590
I priset ingår
 • Tåg Stockholm-Hamburg
 • Flyg Hamburg-Stockholm
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på förstaklasshotell med del i dubbelrum
 • Hotellskatt
 • Fyra frukostar
 • En lunch exkl dryck
 • En middag exkl dryck
 • Två operor i kat 2
 • En konsert i kategori 1
 • Svensktalande eller engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt
 • (Tågtiderna är preliminära fram till 3 månader före avresa)
I priset ingår ej

Drycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Resan går med tåg på utresan och flyg på hemresan. Tiden för tåget är preliminär.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm – Hamburg
Dag 2. Stadsrundtur – Kunsthalle Hamburg – operakväll ”Lulu”
Dag 3. Speicherstadt – HafenCity – konsert ”Missa Solemnis” på Elbphilharmonie
Dag 4. Miniatur Wunderland  – operakväll ”La Traviata”
Dag 5. Hemresa med flyg

Boende

Hamburg Marriott Hotel **** (4)

Resesätt Tåg/flyg
Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Inspiration

Elbphilharmonie