Översikt

Festspelen i Bergen för SvD accent

Sagostaden vid havet – Bergen med sina hansafasader som inspirerade Disney till sin senaste megasuccé “Frost”. Här inleddes en tradition av musikfester under ledning av Edvard Grieg redan år 1898 och Festspelen firar i år 66 år.

Festspelen i Bergen bjuder på ett fyrverkeri av musik från mäktiga konsertverk till intim kammarmusik sedan 1953. Den gamla Hansastaden, sedan århundraden känd för handel och sjöfart är en kulturstad av rang med världens äldsta symfoniorkester, bildad 1765. Staden har fostrat kompositören Edvard Grieg, violinisten Ole Bull, författaren Ludvig Holberg och landskapsmålaren J.C. Dahl.

Vi får i vackraste försommartid uppleva Bergen, som klättrande längs fjället är inkörsporten till det hisnande vackra norska fjordlandskapet. Det är nu i denna årstid som Bergen visar sig från sin allra finaste sida enligt väderstatistiken. På 1800-talet var Bergen Europas största trästad, tätbebyggd med små vindlande kullerstensgator, torg och gränder. Medeltida Bryggen var centrum i den gamla trähusstaden där en gång Hansan hade sina kontor. Idag står det på Unescos lista över vårt gemensamma kulturarv och dess museum är byggt över resterna av Bergens äldsta bebyggelse från början av 1100-talet.

Under festspelsdagarna skall vi vara med om fyra konserter av olika karaktär, två i rad med världspianisten Leif Ove Andsnes i Troldsalen och hans syster Ingrid Andsnes i Edvard Griegs villa, båttur ut för en konsert med färgstarka världsviolinisten Eldbjørg Hemsing och den ukrainska pianisten Anna Fedorova i Ole Bulls gamla hem på Lyseøyen samt avslutningsvis en vacker konsert med världstenoren Joseph Calleja i välrenommerade Grieghallen.

Bergen har precis kommit med på Unescos lista över kreativa städer, där man alltså får kvalitetsstämpeln för kreativitet inom konst, musik, design och gastronomi. Våra middagar går helt i denna nya norska mattradition med fokus på lokala färska råvaror och vi äter på tre prisade restauranger, bland dem Cornelius, vackert belägen på en ö och ett favoritval för prominenta statsbesök.
Boende på bekväma och helt nyöppnade mellanklasshotell Bergen Børs, beläget i en klassisk byggnad från 1862. Vår musikciceron är välkända och mycket omtyckta Richard Klingspor, erfaren färdledare och bosatt i Norge sedan många år, i sällskap av lokala norsktalande guider.

Reseprogram

 • Dag 1 Bergen - Troldhaugen

  Vi flyger in från Stockholm under dagen. Vår ciceron Richard väntar med privat buss för turen in till Bergens centrum och vårt hotell för de kommande fyra nätterna. Vi installerar oss på rummen och samlas sedan för en orienteringstur till fots i de centrala delarna av staden.

  Efterföljande gemensam middag på Bare Vestland, en av de nya tidens norska restauranger som specialiserar sig på närodlat och kortresta råvaror från fjord, som serveras som Vetlands-tapas.

 • Efter middagen promenerar vi rakt över gatan och tar bussen till Edvard Griegs hem på Troldhaugen. Griegs hem är beläget på en udde i Nordåsvannet med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet. Här ser vi hans "komponisthytte", ett museum, gravplatsen samt villan och Troldsalen där vi skall uppleva två konserter med syskonen Andsnes.

  Leif Ove Andsnes är den prisöverhängde världspianisten med egen festival och Norges mest kände pianist under 2000-talet. Leif Ove spelar verk av Mozart, Bela Bartók, samt Grieg.

  Efter en paus spelar Ingrid Andsnes, pianist och upplevelseförmedlare av hög rang, verk från tre kompositörer, det äkta paret Robert och Clara Schumann som samarbetade med Johannes Brahms i ett av musikhistoriens mest berömda och skandalomsusade samarbeten.
  Deras samarbete utvecklade den tyska, romantiska pianomusiken. Clara Schumann var en av Europas viktigaste pianister och kompositörer på 1800-talet. Genom sin betydande roll i musiklivet banade hon väg för sin man Roberts musik och då Johannes Brahms gjorde entré i deras hem som ung och vacker kompositör i vardande blev han genast en fin vän och kompanjon till såväl Clara som Robert. Denna romantiska konsert avslutas runt midnatt och i den ljusa sommarnatten återvänder vi till vårt hotell efter en trolsk afton.

 • Dag 2 Ole Bull - Eldbjørg Hemsing - Cornelius sjømatrestaurant

  Idag skall vi uppleva mycket under en vacker dag. Mitt på dagen beger vi oss med båt till Lysekloster genom en vacker skärgård. Här ligger den världsberömde norske violinisten Ole Bulls sommarvilla, byggd 1872-73, som han ömsint kallade sitt "lilla Alhambra" i norsk tall, med lökkupoler och en säregen blandning av schweizisk alpstil och moriskinspirerade dekorationer. Han förvandlade den 175 tunnland stora ön till ett sagolandskap med grottor, lusthus, utsiktstorn och snäckskalsbelagda gångar.

  Undersköna och talangfulla Bergendottern Eldbjørg Hemsing är violinisten som har egen festival, spelar på världens scener och som tillsammans med sin syster gjorde en prisbelönt dokumentär om Ole Bull för NRK. Eldbjørg har spelat för Bergenfilharmonikerna sedan 11 års ålder, framträtt för kungaparet som femåring, spelat under Nobels fredspriskonsert och hennes stil betecknas som såväl wienklassisk som kontemporär vilket hennes samarbete med Tan Dun vittnar om. Under 2018 kommer hennes arbete med stora historiska norska kompositörer att få premiär där hon bland annat uppmärksammar den glömde norske kompositören Hjalmar Borgstrøm.

  Eldbjørg Hemsing framträder tillsammans med den ukrainska, prisbelönta pianisten Anna Fedorova, efterfrågad och aktiv på de stora musikscenerna i Holland, Tyskland, Frankrike, Italien och USA. Tillsammans tolkar de Grieg, Schubert, Tjajkovskij och Ole Bull.

  Visning av Ole Bulls villa och lite tid att strosa innan vi med båten skall fara ut till en av Norges finaste och mest kända fiskrestauranger.

 • Vi skall äta på vackert belägna Cornelius Sjømatrestaurant, grundad av den legendariske skaldjursfiskaren Alf Roald Saetre och diplomerade kocken Odd Einar Tufteland på den idylliska ön Holmen utanför Bergen år 2003. Här lägger båten an vid kajen för att leverera färsk fisk och skaldjur – där Cornelius vinnlägger sig om det bästa till deras meteorologiska meny där dagens väder inspirerar kockarna. Restauranten tillhör det kulinariska nätverket Smak av kysten och är omtalad för de många internationella dignitärer som tas hit för att besöka det bästa Bergen kan erbjuda.

  Vid kvällen är vi tillbaka vid Bryggen i Bergen för att njuta av den ljusa sommarnatten och promenerar tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Ledig dag

  Idag finns gott om tid att njuta av Bergen på egen hand.
  Kanske tar du Fløibanen eller Ulriksbanen upp till fjällvärlden? Eller njuter av småpromenader bland stadens pittoreska trähus, den kända fiskmarknaden och stadens många små fina konstgallerier?

  Här finns även museer med så varierade teman som Hansatiden, sjöfarts eller fiskehistoria, spetälska, som Gamla Bergens friluftsmuseum och Bryggens museum med arkeologiska fynd från detta världsarvs medelålder.

 • Dag 4 KODE - Lysverket - Konsert med Joseph Calleja

  Mitt på dagen skall vi njuta av en guidad visning av konstmuseet KODE 3. Det är en av KODE muséerna belägen i en byggnad ritad av arkitekterna Fredrik Arnesen och Arthur Darre Kaarbø, precis i brytningstid mellan klassicism och funktionalism på 1930-talets slut.

  I byggnaden som även huserar restaurangen finns en konstsamling med äldre konst från guldåldern, med en samling av J.C. Dahl. Museet är mest känt för Rasmus Meyers ypperliga konstsamling av den norska guldåldern 1880 – 1905. År 1916 donerades samlingen till staden Bergen och här njuter vi bland mycket av Edvard Munchs verk "Inger på stranden", "Aften på Karl Johan", "Sjalusi" och "Kvinnen i tre stadier". I tillägg till den fina konsten njuter vi av det spektakulära vägg- och tak-dekorerade rummet signerat Mathias Blumental.

 • Vår avskedsmiddag äger rum på Lysverket, vars delägare och grundare har erfarenhet från en trestjärnig Michelinkrog i New York och Lysverket är rekommenderat i Guide Michelin med två bestick.

  Den danske arkitekten Munk ritade Grieghallen som stod klar 1978 och som huserar världens äldsta symfoniorkester, Bergenfilharmonikerna, grundade 1765. Efter en tidig middag promenerar vi hit för kvällens konsert med Joseph Calleja och pianist Vincenzo Scalera, understödda av Bergenfilharmonikerna.

 • Den maltesiske tenoren Joseph Calleja började sjunga opera vid 16 års ålder och debuterade på Malta som Macduff i Verdis Macbeth. Callejas karriär har haft en  imponerande utveckling och han är eftertraktad såväl för operaroller som för konsertframträdanden på båda sidor Atlanten. Hans röstkvalitet och stil har jämförts med Jussi Björling, Gigli och Caruso. Vi kommer att få njuta av pärlor ur operor som Werther, Tosca, Rigoletto men även kompositioner av Tjajkovskij, Leoncavallo och Francesco Paolo Tosti.

 • Dag 5 Bergen - Stockholm

  Hemresa under morgonen från vackra Bergen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Fyra konserter i olika miljöer
 • De noggrant utvalda måltiderna
 • Båtturer, konst, stadspromenader i trästaden Bergen

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 2/6
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 4 390 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bergen, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på nybyggt fyrstjärnigt hotell - del i dubbelrum
 • Fyra norska frukostbufféer
 • Tre middagar
 • Fyra konsertbiljetter (totalt värde ca 2.600:- inkl bokningsavgifter)
 • Svensk ciceron
 • Lokala licensierade guider
 • Svensk miljöskatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bergen. Middag. Konsert på Troldsalen med Leif Ove Andsnes.
Midnattskonsert med Ingrid Andsnes i Troldhaugen.
Dag 2. Båttur till Lysekloster. Konsert i Ole Bulls sommarvilla med Eldbjørg Hemsing. Båt vidare till Cornelius Sjømatsrestaurant för middag.
Dag 3. Ledig dag.
Dag 4. Konsten i KODE 3. Middag på Lysverket. Konsert med Joseph Calleja i Griegsalen.
Dag 5. Hemresa.

Boka din resa

2018-06-02 2018-06-06 17 990 kr Väntelista Boka