Översikt

Festspelen i Bergen

Staden vid havet – Bergen med sina hansafasader som inspirerade Disney till succésagan “Frost”. Här inleddes en tradition av musikfester under ledning av Edvard Grieg redan år 1898. Vi upplever en bred blandning av musikaliska sommarpärlor och njuter av utvalda restauranger. Här inleddes en tradition av musikfester under ledning av Edvard Grieg redan år 1898 och själva Festspelen firar i år 68 år.

Festspelen i Bergen bjuder på ett fyrverkeri av musik från mäktiga konsertverk till intim kammarmusik. Den gamla Hansastaden, sedan århundraden känd för handel och sjöfart är en kulturstad av rang med världens äldsta symfoniorkester, bildad 1765. Staden har fostrat kompositören Edvard Grieg, violinisten Ole Bull, författaren Ludvig Holberg och landskapsmålaren J.C. Dahl.
Vi får i vacker försommartid uppleva Bergen, som klättrande längs fjället är inkörsporten till det hisnande vackra norska fjordlandskapet. Det är nu i denna årstid som Bergen visar sig från sin allra finaste sida enligt väderstatistiken. Vi bor nära Bryggen, den gamla trähusstaden där en gång Hansan hade sina kontor, och som står på Unescos lista över vårt gemensamma kulturarv.

Under festspelsdagarna skall vi vara med om en tidig eftermiddagskonsert i violinisten Ole Bulls Lysøen, Richard Strauss omtumlande opera Salome i en scenisk konsertversion signerad Festspelen i Bergen - ett koncept som lyckats väldigt väl med andra operor, samt en konsert med de världskända solisterna Vilde Frang och pianisten Vikingur Olafsson.

Bergen har precis kommit med på Unescos lista över kreativa städer, där man alltså får kvalitetsstämpeln för kreativitet inom konst, musik, design och gastronomi. Våra middagar går helt i denna nya norska mattradition med fokus på lokala färska råvaror och vi äter på tre prisade restauranger, bland dem Cornelius, vackert belägen på en ö och ett favoritval för prominenta statsbesök.
Vårt bekväma fyrstjärniga hotell är Bergen Börs med utmärkt belägenhet, nära många av de sevärdheter som väntar under resan. Vår ciceron är Hans Parnefält, erfaren färdledare och bosatt i Bergen, i sällskap av lokala norsktalande licensierade guider.

Boka din resa

2020-05-21 2020-05-25 17 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Bergen – stadspromenad - Ö-restaurangen Cornelius

  Vi flyger in från Stockholm under dagen. Vår ciceron Hans Parnefält väntar med privat buss för turen in till Bergens centrum och vårt hotell Bergen Börs för de kommande fyra nätterna. Vi installerar oss på rummen och samlas sedan för en orienteringstur till fots i de centrala delarna av staden.
  På kvällen skall vi äta på vackert belägna Cornelius Sjømatrestaurant, grundad av den legendariske skaldjursfiskaren Alf Roald Saetre och diplomerade kocken Odd Einar Tufteland på den idylliska ön Holmen utanför Bergen år 2003. Här lägger båten an vid kajen för att leverera färsk fisk och skaldjur – där Cornelius vinnlägger sig om det bästa till deras meteorologiska meny där dagens väder inspirerar kockarna. Restauranten tillhör det kulinariska nätverket Smak av kysten och är omtalad för de många internationella dignitärer som tas hit för att besöka det bästa Bergen kan erbjuda.
  Vi njuter av den ljusa sommarnatten och promenerar tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 2 KODE museum – Lysverket – scenisk konsertversion av Strauss ”Salome”

  Bland Bergens pittoreska trähus och den kända fiskmarknaden sticker även stadens många konstsamlingar ut. Vi skall besöka Rasmus Meyersamlingen med verk från 1750 till 1915, bland dem flera verk av Edvard Munch, på KODE 3. Du har även tid på egen hand att njuta stadens skatter.
  Kvällens gemensamma middag är på Lysverket, vars delägare och grundare har erfarenhet från en trestjärnig Michelinkrog i New York och Lysverket är rekommenderat i Guide Michelin med två bestick. Bergen har precis kommit med på Unescos lista över kreativa städer, där man alltså får kvalitetsstämpeln för kreativitet inom konst, musik, design och gastronomi. Byggnaden är en del av KODE muséerna och byggnaden är ritad av arkitekterna Fredrik Arnesen och Arthur Darre Kaarbø, vilka har ritat ett flertal byggnader i staden, precis i brytningstid mellan klassicism och funktionalism på 1930-talets slut. I byggnaden som även huserar restaurangen finns en konstsamling med äldre konst, bla en samling av J.C. Dahl.

 • Till kvällen samlas vi för den sceniska konsertversionen av Richard Strauss berörande opera "Salome". De sceniska konsertanta operaföreställningarna har blivit en stor framgång och ett signum för Festspelen i Bergen vars version av Peter Grimes går på internationell turné. En scenisk konsert beskrivs som ett mellanting mellan en konsert och en opera där orkestern befinner sig på scenen som på en konsert men sångarna framför operans handling som ett musikdrama iförda kostymer. Här finns regi, ljussättning och rekvisita men inga kulisser.

  "Salome" är en samproduktion av Bergen Filharmoniske Orkester och Bergen Nasjonale Opera och dirigeras av Edward Gardner. Den dekadenta operan Salome har beskrivits av Gustav Mahler som ett av de viktigaste musikaliska verken av vår tid, och baseras på Oscar Wildes skådespel med samma namn från 1891. Efter premiären i Bergen kommer även denna produktion gå på internationell turné.

 • Dag 3 Lysøen med Lidia Baich & Tanja Zapolski från Opus X

  Efter frukosten beger vi oss söderut till Lysekloster, där vi hämtas av båt för en vacker färd på 10 minuter ut till Lysøen. Här väntar en konsert med den österrikiska violinisten Lidia Baich och den danska pianisten Tanja Zapolski, som är två delar av den internationellt kända kvartetten Opus X. Prisbelönta och internationellt kända Lidia Baich är ansedd som en av de mest mångsidiga och talangfulla violinisterna i den yngre generationen och hon vann sin första internationella tävling som åttaåring. Hon framträder här med Tanja Zapolski som föddes i Ryssland men som växt upp i Danmark. En modern klassisk pianist med en lysande framtid vars pianospel beskrivs som full av intensiv energi i explosiv teknik och vibrerande av färg. Tanja har vunnit många inhemska och internationella utmärkelser och har arbetat med flera av världens stora musiker och dirigenter. Program är ännu ej fastställt.

  Efter konserten på får vi en visning av den världsberömde norske violinisten Ole Bull sommarvilla, byggd 1872-73, som han ömsint kallade sitt "lilla Alhambra" i norsk tall, med lökkupoler och en säregen blandning av schweizisk alpstil och moriskinspirerade dekorationer. Han förvandlade den 175 tunnland stora ön till ett sagolandskap med grottor, lusthus, utsiktstorn och snäckskalsbelagda gångar.

 • Vi återvänder till Bergen och vårt hotell för att senare på kvällen äta en fin middag på Enhjørningen Bryggen. På den aktningsvärda adressen Sjøstue nr 1 huserar Enhjørningen Fiskerestaurant, mitt i det traditionsrika Bryggen-kvarteret från stadens Hansatid. Namnet Enhörningen nämndes i källskrifter år 1304 och tros ha hetat så redan innan år 1260. Efter den förödande branden 1702 återuppbyggdes huset och idag härbärgerar den Bergens äldsta fiskerestaurant.

 • Dag 4 Edvard Griegs Troldhaugen - Oseana – Vilde Frang & Víkingur Ólafsson

  Efter norsk frukost tar vi buss till Edvard Griegs hem på Troldhaugen. Griegs hem är beläget på en udde i Nordåsvannet med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet. Här ser vi hans "komponisthytte", ett museum, gravplatsen samt villan.
  Därefter väntar en guided tur av Oseana kulturcenter i Os, som invigdes 2011 med Per Grieg Sr konstsamling. Samlingen består i huvudsak av tavlor från den norska guldåldern under mitten av 1800-talet men även en del verk från svenska samtida konstnärer och Skagen-målarna. Här äter vi även en gemensam lunch.
  Retur till vårt hotell med ett par timmar till eget förfogande innan det är dags att ta sig till Griegsalen för en mäktig final på vår resa.

 • Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson har under de senaste tio åren tagit världen med storm och spelar på de stora scenerna. Han har vunnit en mängd priser såväl hemma som internationellt och har ett exklusivt skivkontrakt med Deutsche Grammophon. Ólafssons talang beskrivs som en sällsynt kombination av lidelsefull musikalitet, explosiv virtuositet och intellektuell nyfikenhet. Víkingur Ólafsson har fått äran att framföra det traditionella, mycket kära inslaget under Festspelen - Edvard Griegs a-mollkonsert.

 • Norska violinisten Vilde Frang debuterade redan som 10-åring i den norska radions Kringkastingsorkestret och med Bergens Filharmoniske Orkester året därpå. Sedan dess har talangen utöver det vanliga utvecklats till ett världsvant, fullfjädrat musikaliskt proffs med världen framför sina fötter. Hon uppträder idag med de bästa orkestrarna på världens främsta musikfestivaler. Hit kommer hon med den fransk-tyske cellisten Nicolas Altstaedt för att framföra duetter skrivna av Jörg Widmann och dubbelkonserten av Johannes Brahms tillsammans med Bergens Filharmoniske Orkester, dirigerad av Edward Gardner.
  Resten av kvällen till eget bruk.

 • Dag 5 Bergen - Stockholm

  Hemresa under morgonen från vackra Bergen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Salome i scenisk konsertversion samt de två konserterna med internationellt kända artister
 • De noggrant utvalda måltiderna
 • Konsten, båtturer och stadspromenader i trästaden Bergen

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/5
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bergen, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell i del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • En lunch
 • Tre middagar
 • Tre biljetter till Festspelen i Bergen inklusive konserten på Lysöen (totalt värde ca 2.000:- inkl bokningsavgifter)
 • Svensktalande ciceron
 • Lokala licensierade guider
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Bergen – stadspromenad - ö-restaurangen Cornelius
Dag 2. KODE museum - restaurang Lysverket - "Salome"
Dag 3. Lysøen – konsert med Lidia Baich & Tilde Zapolski - restaurant Enhjörningen Bryggen
Dag 4. Edvard Griegs Troldhaugen - Oseana konst - Vilde Frang & Vikingur Olafsson
Dag 5. Bergen - Sverige

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotel Bergen Börs

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »