Översikt

Festspelen i Bergen

Sagostaden vid havet – Bergen med sina hansafasader som inspirerade Disney till sin senaste megasuccé “Frost”. Här inleddes en tradition av musikfester under ledning av Edvard Grieg redan år 1898 och Festspelen firar i år 67 år.

Festspelen i Bergen bjuder på ett fyrverkeri av musik från mäktiga konsertverk till intim kammarmusik sedan 1953. Den gamla Hansastaden, sedan århundraden känd för handel och sjöfart är en kulturstad av rang med världens äldsta symfoniorkester, bildad 1765. Staden har fostrat kompositören Edvard Grieg, violinisten Ole Bull, författaren Ludvig Holberg och landskapsmålaren J.C. Dahl.

Vi får i vackraste försommartid uppleva Bergen, som klättrande längs fjället är inkörsporten till det hisnande vackra norska fjordlandskapet. Det är nu i denna årstid som Bergen visar sig från sin allra finaste sida enligt väderstatistiken. På 1800-talet var Bergen Europas största trästad, tätbebyggd med små vindlande kullerstensgator, torg och gränder. Medeltida Bryggen var centrum i den gamla trähusstaden där en gång Hansan hade sina kontor. Idag står det på Unescos lista över vårt gemensamma kulturarv och dess museum är byggt över resterna av Bergens äldsta bebyggelse från början av 1100-talet.


Bergen har precis kommit med på Unescos lista över kreativa städer, där man alltså får kvalitetsstämpeln för kreativitet inom konst, musik, design och gastronomi.
Under festspelsdagarna skall vi vara med om en pianokonsert vid Edvard Griegs hem Troldhaugen, en spännande världspremiär av verket "Venter" i välrenommerade Griegsalen och ytterligare en konsert ute på Ole Bulls Lysøyen.
Vårt bekväma och traditionsrika, familjedrivna mellanklasshotell är Augustin Hotel, precis vid hamnen och som nu drivs av fjärde generationen. Här bor du ett stenkast från Fisketorget, Bryggen och Fløibanen. Hotellets atmosfär präglas av norsk samtida konst och blandningen av modern design och en traditionell stil. Vår ciceron är Hans Parnefält, erfaren färdledare och bosatt i Bergen.

Reseprogram

 • Dag 1 Bergen – Lysverket

  Vi flyger in från Stockholm under dagen. Ciceron väntar med privat buss för turen in till Bergens centrum och vårt hotell för de kommande tre nätterna. Vi installerar oss på rummen och samlas sedan för en orienteringstur till fots i de centrala delarna av staden. Efterföljande gemensam middag på Lysverket, vars delägare och grundare har erfarenhet från en trestjärnig Michelinkrog i New York och Lysverket är rekommenderat i Guide Michelin med två bestick. Byggnaden är en del av KODE muséerna och byggnaden är ritad av arkitekterna Fredrik Arnesen och Arthur Darre Kaarbø, vilka har ritat ett flertal byggnader i staden, precis i brytningstid mellan klassicism och funktionalism på 1930-talets slut. I byggnaden som även huserar restaurangen finns en konstsamling med äldre konst, bl a en samling av J.C. Dahl.

 • Solveigs Peer Gynt ”Venter”

  Efter denna tidiga middag promenerar vi sedan till Grieghallen för kvällens föreställning av det nyskrivna verket och den andra öppningskonserten på festivalen "Venter". Den danske arkitekten Munk ritade Grieghallen som stod klar 1978 och som huserar världens äldsta symfoniorkester, Bergenfilharmonikerna, grundade 1765.

  Festspelens inledningskonsert och teater är en skapelse som förväntas turnera över Europa. Det är den omsusade katalanska regissören Calixto Bieito och norske Karl Ove Knausgårds skapelse, som de beskriver som ett verk utifrån hur Solveig skulle ha sett på Norges nationalepos Peer Gynt. Calixto Bieito är tillbaka efter tidigare spännande omdaningar av både Peer Gynt och Brand i Bergenfestivalens historia. De två premiärföreställningarna beskrivs som en symfonisk passionshistoria med musik av Edvard Grieg till vilken romanförfattaren Knausgård har skrivit en poetisk novell med en modern Solveig. Temat i ”Venter” är människans ensamhet med de små detaljerna och historierna som utgör vår existens. I rollen som Solveig ser Norges internationellt erfarna sopran Mari Eriksmoen som tillsammans med Bergens Filharmoniska orkester och den 16 man starka Edvard Grieg-kören. Sarah Derendinger med fina meriter från arbetet med invigningsceremonin för OS i London ansvarar för videodesignen i verket.

  «Over meg kom noen åkerkråker flygende innover. Flere fulgte, og snart var luften svart av fugl. Det var som et teppe av kjøtt, tenkte jeg, med vakre, foranderlige mønstre i svart og blått, som i neste øyeblikk oppløste seg (…)»   – KARL OVE KNAUSGÅRD

 • Dag 2 Ledig förmiddag i vackra Bergen

  Idag har du möjlighet att njuta av Bergen på egen hand under större del av dagen. Kanske tar du Fløibanen eller Ulriksbanen upp till fjällvärlden? Eller njuter av småpromenader bland stadens pittoreska trähus, den kända fiskmarknaden och stadens många konstsamlingar som Rasmus Meyersamlingen med verk från 1750 till 1915, flera verk av Edvard Munch, på KODE 3 samt utställningen “Bergen och världen 1400-1900” med samlingarna av 1700-talskonstnären JC Dahl på KODE 4?

 • Cornelius ö-restaurant - Paul Lewis framför Beethoven

  Kvällens middag blir på den vackert belägna Cornelius Sjømatrestaurant, grundad av den legendariske skaldjursfiskaren Alf Roald Saetre och diplomerade kocken Odd Einar Tufteland på den idylliska ön Holmen utanför Bergen år 2003. Här lägger båten an vid kajen för att leverera färsk fisk och skaldjur och Cornelius vinnlägger sig om att köpa det bästa till deras meteorologiska meny -  där dagens väder inspirerar kockarna. Restauranten tillhör det kulinariska nätverket Smak av kysten och är omtalad för de många internationella dignitärer som tas hit för att besöka det bästa Bergen kan erbjuda. Efter middagen tar vi oss vidare till Edvard Griegs hem på Troldhaugen, beläget på en udde i Nordåsvannet med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet. Här ser vi hans ”komponisthytte”, ett museum, gravplatsen samt villan och Troldsalen där vi skall njuta av den brittiske pianisten Paul Lewis under en konsert. Paul Lewis anses vara en av sin generations främsta musiker och han har bland många priser vunnit Royal Philharmonic Society’s pris som ”Instrumentalist of the Year”. Lewis uppträder på världens alla scener och på många framstående musikfestivaler. Här framför han Beethovens verk “Diabelli variations”.

 • Dag 3 Lysøen – konsert med Noah Bendrix Balgley

  Förmiddagen är fri och du kan utforska museer med så varierade teman som Hansatiden, sjöfarts-, eller fiskehistoria, spetälska, eller Gamla Bergens friluftsmuseum och Bryggens museum med arkeologiska fynd från detta världsarvs medeltidsera. Efter lunch på egen hand beger vi oss söderut till Lysekloster, där vi hämtas av båt för färd på 10 minuter ut till Lysøen. Här får vi en visning av den världsberömde norske violinisten Ole Bull sommarvilla, byggd 1872-73, som han ömsint kallade sitt “lilla Alhambra” i norsk tall, med lökkupoler och en säregen blandning av schweizisk alpstil och moriskinspirerade dekorationer. Han förvandlade den 175 tunnland stora ön till ett sagolandskap med grottor, lusthus, utsiktstorn och snäckskals-belagda gångar. Här njuter vi av eftermiddagskonserten med den världskände och hårt uppvaktade amerikanske violinisten Noah Bendix-Balgley, som är ”First Concertmaster” hos Berlinfilharmonikerna. Den passionerade och erfarne musikern turnerar såväl de europeiska som de nordamerikanska musikscenerna. 

 • Konsert i Håkonshallen med Charlie Albright

  Retur till Bergen för att njuta av en middag. Sjøstue nr 1 som idag huserar Enhjørningen Fiskerestaurant ligger i det traditionsrika Bryggen-kvarteret från stadens Hansatid. Namnet Enhörningen nämndes i källskrifter år 1304 och tros ha hetat så redan innan år 1260. Efter den förödande branden 1702 återuppbyggdes huset och idag härbärgerar den Bergens äldsta fiskerestaurant.

  Efter middagen är det dags för resans sista musikupplevelse i Håkonshallen, nämligen den amerikanske pianisten, kompositören och improvisatören Charlie Albright som gjorde bejublad premiär på den norska musikscenen förrförra året. Albright är en framgångsrik artist som beskrivs som en av sin generations mest begåvade artister med en bländande teknik och virtuositet.

 • Dag 4 Bergen - Stockholm

  Hemresa under morgonen från vackra Bergen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Fyra konserter i olika miljöer
 • De noggrant utvalda måltiderna
 • Båtturer, konst, stadspromenader i trästaden Bergen

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 23/5
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 2 290 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bergen t/r
 • Skatter och flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på mellanklasshotell - del i dubbelrum
 • Tre frukostbufféer
 • En lunch
 • Två middagar
 • Fyra biljetter till Festspelen i Bergen enligt ovan (totalt värde ca 2.000:- inkl bokningsavgifter)
 • Svensk ciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Bergen – Lysverket – Solveigs Peer Gynt ”Venter”
Dag 2. Ledig dag – Cornelius ö-restaurant - Paul Lewis framför Beethoven.
Dag 3. Lysøen – konsert med Noah Bendrix Balgley – konsert Charlie Albright
Dag 4. Bergen – Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-05-23 2019-05-26 14 990 kr 5+ Boka resa