Översikt

Musik i Väst - En resa för SvD accent

Vi upprepar vår succéresa! På GöteborgsOperan har vi glädjen att få uppleva "Phantom of the opera". Oslos operahus med sin fantastiska akustik bjuder på Rossinis "Barberaren i Sevilla".

På kort tid har GöteborgsOperan fått rykte som ett av Europas vassaste operahus med fantasifulla uppsättningar och duktiga sångare. Phantom of the opera är en stor berättelse om konstens kraft och längtan efter kärlek. Andrew Lloyd Webbers skakande och effektfulla musik har gjort att Fantomen på Operan i dag är världens populäraste musikal. Den hade premiär i London 1986 och har sedan dess setts av över 140 miljoner människor i 30 olika länder. Och succén bara fortsätter.

Foto Göteborgsoperan: Ingmar Jernberg


Nu har GöteborgsOperan gått samman med Finlands Nationalopera om en ny extravagant uppsättning för första gången skapad för och med de fantastiska möjligheter som finns i ett riktigt operahus. Föreställningen fick lysande recensioner efter premiären i Helsingfors. Tillsammans med operasolister och en stor orkester berör den på djupet. Sjungs på engelska med svensk text på textmaskin. I handlingens centrum står den mystiske fantomen på operan i Paris och hans besatthet av balettflickan Christine Daaé. I rollen som The Phantom ser vi operasångaren Joa Helgesson som arbetar främst i Tyskland. När han gästade GöteborgsOperan i Billy Budd 2013 fick han hoppa in för Peter Mattei i titelrollen i P2:s direktsändning. Åländska sopranen Sofie Asplund har tidigare gjort bejublade rolltolkningar på bland annat GöteborgsOperan.

Vid Oslofjordens vatten ligger den snövita pärlan i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Det fascinerande Operahuset är en av Norges största kultursatsningar på flera hundra år och den nydanande arkitekturen står Snøhetta för, arkitektbyrån som även skapade det nya biblioteket i Alexandria. Resans andra föreställning är Rossinis älskade "Barberaren i Sevilla". Rossinis glada opera om den slipade barberaren Figaro som hjälper staden Sevillas kärleksöden på traven har tjusat publiken sedan premiären i Rom 1816. Medkänsla med de komiska personerna insvept i medryckande melodier brukar få leendet att stanna på läpparna länge efter ridåfallet.

Det är en opera melodramma buffo i två akter baserad på en komedi av Beaumarchais. Trots en konkurrerande operaversion gjord av Paisiello och motsättningar mellan lägren under premiären 1816 i Rom, så gick Rossinis version segrande ur striden. Che bella vita – ett sådant underbart liv sjunger Figaro. Handlingen kretsar kring den finurlige barberaren Figaro, som hjälper sin trånsjuke vän greve Almaviva att få sin älskade Rosina, trots att hennes gamle förmyndare doktor Bartolo gör allt för att lägga beslag på henne för egen del. Handlingen drivs framåt i ett rasande tempo med listiga upptåg, falska förklädnader och sprittande musik. I denna version berättas historien ur Rosinas synvinkel.

Rosina sjungs av amerikanska mezzosopranen Samantha Hankey. I rollen som greve Almaviva ser vi tenor Levy Strauss Sekgapane.

Ett besök på den legendariska restaurangen Sjömagasinet väntar och här njuter vi av en välkomponerad måltid. Ulf Wagner som tagit över Sjömagasinet och med Gustav Trägårdh, Årets kock 2010, serverar de vällagad mat, med omsorg in i minsta detalj. Ulf Wagner har tidigare erfarenhet från fantastiska restauranger som Grythyttan, Park Avenue, Göstas, Fiskekrogen, The Place, Basement med flera. De två sistnämnda har fått stjärna i Guide Michelin.

Resan inkluderar även besök på Akvarellmuseet i Skärhamn och Nasjonalmuseet i Oslo. Vår ciceron är Niklas Lindblad, känd musikkonnässör från radio och TV.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll.

Reseprogram

 • Dag 1 Sjömagasinet – ”Phantom of the opera”

  På morgonen finns vår färdledare vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att dela ut färdhandlingar. Frukost serveras på tåget. Vid lunchtid är vi framme i Göteborg och går den korta sträckan till vårt hotell, Clarion hotell Post. Det anrika posthuset har nyligen förvandlats till ett förstklassigt hotell. På hotellet vill man förmedla en känsla av den gamla industristaden som möter det moderna samhället.

  Vi njuter av en välkomponerad lunch på Sjömagasinet. En klassisk meny med smaker som både känns igen och överraskar. På kvällen är det dags för "Phantom of the opera".

 • Dag 2 Akvarellmuseet – ”Barberaren i Sevilla”

  Efter frukost på hotellet hämtar buss för avfärd mot Oslo. I ett fantastiskt landskap, mitt i den Bohuslänska skärgården ligger Akvarellmuseet. Museet har vanligtvis stängt vid denna tidpunkt men de öppnar upp exklusivt för vår grupp. Vi får en guidad visning och har sedan lite tid att ströva runt på museet. På restaurang Vatten serveras vällagad mat med ett stort mått passion. Havets fångst står på menyn, naturligt eftersom restaurangen är belägen mitt i den Bohuslänska skärgården. Vi ankommer till Oslo och checkar in på Thon Hotel Opera, ett modernt hotell med gångavstånd till Operan. Efter kvällens föreställning samlas vi för en tvårätters middag med ett glas vin i operans trevliga restaurang.

  Foto Akvarellmuseet: Christer Hallgren

 • Dag 3 Nasjonalmuseet – Hemresa

  Förmiddagen till fritt förfogande och kl 13.30 hämtar buss och tar oss till Nasjonalmuseet där vi får en visning. Bussen tar oss sedan till flygplatsen för återresa till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • "Phantom of the opera" i Göteborg
 • "Barberaren i Sevilla" på Oslooperan
 • Lunchen på Sjömagasinet

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm Central
Avresor 26/10 och 2/11
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår

-Resa med tåg Stockholm-Göteborg i första klass
-Flygresa Oslo-Arlanda
-Bussresor enligt program
-Två övernattningar på hotell, del i dubbelrum
-Tre frukostar
-Två luncher
-En middag
-Två biljetter
-Visning och entréer enligt programmet
-Ciceron
-Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Tågresa till Göteborg - Sjömagasinet – ”Phantom of the opera” på Göteborgsoperan
Dag 2. Akvarellmuseet i Skärhamn – ”Barberaren i Sevilla” på Oslooperan
Dag 3. Nasjonalmuseet – hemresa

Boka din resa

2017-10-26 2017-10-28 10 990 kr Väntelista Boka
2017-11-02 2017-11-04 10 990 kr Väntelista Boka