Översikt

Musik och konst i Berlin och Dresden

Placido Domingo i "MacBeth" på Staatsoper Unter den Linden, Dresdner Musikfestspiele och "Don Giovanni" på Semperoperan.

Åter igen bjuder vi in till succéföreställningen Macbeth på Staatsoper Unter den Linden i fagra maj med världsstjärnan Placido Domingo. I kulturstaden Dresden njuter vi av en unik konsert av Jordi Savall dedikerad till Syrien i vackra Frauenkirche, och vi avslutar resan med välkända Don Giovanni på anrika Semperoperan.

Placido Domingo trollbinder fortfarande sin publik med sin klara och briljanta röst, sitt vibrato och sin resonans och intonation. I rollen som den hjärtlösa Lady Macbeth ser vi den karismatiska Ekaterina Semenchuk som med säker och cool stämma visar sin styrka och listighet. Jordi Savall – fredsmusikern – har spridit klassisk musik för miljoner musikälskare världen över och får i sin konsert i Frauenkirche visa prov på sitt engagemang för Syriens folk med hyllningskonserten ”Hommage an Syrien”. Populära Ildebrando D´Arcangelo är djärv, charmig och full av lust i sin tolkning av Don Giovanni.

Vi är stolta att erbjuda två av Europas allra förnämsta kulturstäder i en och samma resa i ett vårfagert Tyskland. Musiken och konsten blir våra följeslagare på denna innehållsrika vistelse fullmatad med dramatisk opera, mångkulturell konsert, klassiskt och modernt europeiskt måleri, intressanta stadspromenader, slottsbesök och båtutflykt på Elbe och mycket mera.

Som kulturstad är Berlin rikt lottad. Här finns en mängd museer, tre stora operahus och flera berömda orkestrar. Under senare år har Berlin byggts ut en hel del. Framstående internationella arkitekter har anlitats och resultatet har blivit en rad spektakulära byggnader, främst bland dem är Riksdagshuset med sin nya spännande kupol. Efter återöppnandet av Staatsoper Unter den Linden finns en påtaglig stolthet över att Europas kanske förnämsta operahus åter öppnat och lyser med stjärnglans bland mångmiljonstadens stora och varierade kulturutbud.

Dresden är en av de vackraste barockstäderna i Europa, en modern stad fylld med konst och musik. Under århundradena har staden haft en växlande historia: storhetsperioden under kurfursten av Sachsen och kungen av Polen, Fredrik August I den Starke, de stora europeiska krigen och DDR-tiden. Dess stadskärna förstördes totalt under andra världskrigets slutskede men de historiska byggnaderna såsom Zwinger, Hofkirche, Frauenkirche och Staatsoper - mera känd som Semperoperan, är varsamt återuppbyggda. Dresdens Musikfestspel – en över 40 år gammal etablerad kulturinstitution lockar en stor publik långt utanför Tysklands gränser varje vår med välrenommerade orkestrar och solister i toppklass. Dresdens Semperopera byggdes redan 1841 för att stå i harmoni med den närliggande hovkyrkans barockstil. Operahuset har drabbats av svåra skador genom historien men alltid återuppbyggts. Den är känd för sin goda akustik och fick stå som modell när operahuset i Göteborg skulle byggas.

Vår musikciceron är kunnige Roger Wallén och våra lokala Tysklandsexperter är uppskattade svensktalande guiderna Eva Jaehnert i Berlin och och Liane Richter i Dresden.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Berlin

  Vi flyger från Arlanda mitt på dagen och vid ankomst till Berlin Tegel möter vår lokalguide Eva Jaehnert med buss för en panoramatur över staden. Under rundturen stannar vi för att njuta av en typisk Berliner Currywurst och en lokal öl. Under färden passerar vi Kurfürstendamm med Gedächniskirche i gamla Västberlins centrum. Därefter fortsätter vi mot Brandenburger Tor och Tysklands nya politiska centrum med det gamla Riksdagshuset. Nästintill befinner sig det mycket speciella förintelsemonumentet och därefter ligger Potsdamer Platz. Vi passerar även muren och Checkpoint Charlie under turen. Den historiska kärnan i gamla Östberlin är naturligtvis också med under rundturen med Unter den Linden och Gendarmen Markt. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell Amano och en stund senare intar vi en god middag på en restaurang i närheten för att prata om de kommande dagarnas program.

 • Dag 2 Stadsrundtur Berlin – Operakväll ”Macbeth”

  Vår lokala guide möter oss på hotellet för en intressant dag med stadspromenad till fots och museibesök. Vi startar med en historisk vandring genom de judiska kvarteren. Berlins judiska arv är unikt: i början av 1900-talet, bodde en tredjedel av alla tyska judar här, inklusive högt respekterade personligheter som bidrog till det konst- och kulturcentrum som Berlin är ännu idag. Vi får veta mer om hur det judiska samhället har återuppbyggts efter andra världskriget, innan vi promenerar vidare till Gamla Nationalgalleriet för en visning.

  På Gamla Nationalgalleriet visas mästerligt 1800-talsmåleri av tyska romantiker och fransk impressionism. Dessutom verk av Adolph Menzel. Konsten är en gåva från bankmannen Wagener till den Preussiska staten år 1861 och några av de mest kända målningarna är Friedrichs ”Einsamen Baum” (Ensamma Trädet, fritt översatt) och Schinkel´s "Gotische Kirche auf einem Felsen am Meer" (Den Gotiska Kyrkan på en Klippa i Havet, fritt översatt).  

  Gemensam lunch innan vi fortsätter promenaden till me Collectors room Berlin. Konsthallen me Collectors room visar spännande privata samlingar av konst och filosofin är att besökaren ska hitta sin väg till konsten genom inredningens sällsynta, utsökta och märkliga detaljer. På bottenvåningen visas just nu ”The Olbricht Collection” – en av världens mest omfattande privata samlingar, men konstsamlingarna byts ut regelbundet varför det blir en spännande upptäckt vad som visas.

  Retur till hotellet på eftermiddagen för lite tid på egen hand innan vi åker till Staatsoper Unter den Linden för kvällens stora föreställning ”MacBeth”. Under Daniel Barenboims säkra dirigentpinne spelas Verdis drama ”Macbeth” upp, baserad på Shakespeares drama om makthunger och blodiga illdåd. Här finns ingen hjältetenor, sopranen är en ytterst osympatisk person och kärlekshistorien saknas helt. Istället skapar Verdi en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare i en högdramatisk musik som pekar mot den väg hans komponerande skulle ta i fortsättningen. Redan under sin livstid hörde Giuseppe Verdi till de verkligt stora kompositörerna i Europa där många av de operor han komponerade hade ett mycket tydligt politiskt motiv, vilket ofta censurerades av makthavarna. Väldstenoren Placido Domingo innehar huvudrollen som Macbeth och den karismatiska Ekaterina Semenchuk gestaltar Lady Macbeth. Den italienske tenoren Fabio Sartori, flitigt anlitad på världensoperascener är Macduff med flera ur rollistan.

 • Dag 3 Berlin – Dresden - Jordi Savalls ”Hommage an Syrien”

  Idag lämnar vi Berlin för bussresa söderut mot Dresden. Under resan håller ciceron Roger Wallén ett intressant föredrag i musik. Vi gör ett stopp i den världsberömda porslinsfabriken i Meissen. I Meissen, en liten pittoresk stad längs med Elbe, mer än 1000 år gammal grundades år 1710 den första europeiska porslinsmanufakturen, efter att kemisten Johann Friedrich Böttger i kungligt fängelse kommit på hur man kunde tillverka porslin. Vi lyssnar också till ”Kaffe, te, choklad – de tre lustdryckerna” – ett intressant föredrag om meissenporslinet och underhållande historier om de på 1700-talet nya lyxdryckerna kaffe, te och choklad under tiden vi bjuds på egen fika. Vi kan se hur de vackra porslinsföremålen tillverkas. Därefter kan vi, i porslinsutställningen som finns i Schauhalle, beundra ca. 3000 olika Meissenföremål. Ankomst till Dresden på eftermiddagen för incheckning på vårt fyrstjärniga hotell Innside Dresden.

  Vi äter en tidig gemensam middag innan vi tar oss till Frauenkirche för Jordi Savalls ”Hommage an Syrian”. Den karismatiske dirigenten och gambaspelaren - katalanen Jordi Savall är utnämnd till ”Artist for Peace” av UNESCO. I sitt skapande letar han efter gemensamma musikrötter som förenar människor och i sin ensemble Hespèrion XXI förenas musik och musiker från kristna, muslimska och judiska regioner runt Medelhavet.

 • Dag 4 Zwingerslottet - Gröna valvet - Elbflorens

  På morgonen börjar vi dagen med en promenad genom det gamla Dresden med de berömda barockbyggnaderna. Vi besöker Zwingeranläggningen - världsberömt för sin vackra arkitektur, valv, pelare och skulpturer. Vidare till hovkyrkan, Semperoperan, det nyrenoverade renässansslottet och den så kallade Fursteprocessionen, världens största väggmålning av meissenporslin. Vi får en visning på ”Historisches Grünes Gewölbe” – Gröna valvet i Dresdens renässansslott med audioguide. I denna berömda sachsiska skattkammare finns drygt 1.000 konstföremål av guld, silver, ädelstenar och elfenben från renässans till klassicism. Namnet på denna Europas mest omfattande samling av juveler, kommer från de tidigare malakitgrönt målade kolumnerna. 

  Därefter har vi en stadsrundtur med buss i ca. 1,5 timme genom det vackra ”Elbflorens”. Turen går längs med Elbe och de tre vackra Elbeslotten. Vi gör ett besök på den unika och vackra mjölkaffären ”Pfunds Molkerei”. Lunch på egen hand och fri tid på eftermiddagen för att upptäcka mer av Dresden. Middag på egen hand.

 • Dag 5 Pillnitz Slott & park - Graupa - ”Don Giovanni”

  På morgonen beger vi oss med båt till Pillnitz slott och trädgård, vackert inbäddat mellan Elbfloden, vindistriktet och den saxiska huvudstaden Dresden. Pillnitz anses vara ett av de viktigaste chinoisepalatsen i Europa. Det har varit ett sommarhem för de sachsiska kungligheterna och platsen för många bröllop och festligheter ända tillbaka till Augustus Den Starkes tid på 1700-talet. Museer flyttade in i palatset på 20-talet och slottet är stadens vackraste rekreationsort för både kultur- och trädgårdsälskare. Vi får en guidad tur i parken, som är känd för dess överflöd av botaniska skatter, med sitt mer än 230 år gamla kameliaträd, ca 400 krukväxter och dyrbara gamla träd.

  Vi äter en gemensam tre rätters lunch innan färden går vidare till Graupa och besök på Richard Wagners Stätten. Wagner spenderade sommaren 1846 här och det orörda och idylliska landskapet gav honom inspiration till sin berömda opera Lohengrin. Vi får en guidad visning i Lohengrin House och Jaktslottet om Wagners liv. Wagner hittade lugn och harmoni i omgivningarna och skickade många glödande brev till vänner från platsen samtidigt som han sammanställde sitt operaverk. Vi återvänder till hotellet sen eftermiddag och middag på egen hand.

  Klockan 19 startar kvällens drama - operaföreställning ”Don Giovanni” på Semperoperan. Huvudrollen som Don Giovanni spelas av glamorösa basbarytonen Ildebrando D'Arcangelo med en lång karriär på de största operahusen i Europa. ”Don Giovanni”, ofta även benämnd Don Juan är en opera i två akter av Wolfgang Amadeus Mozart. Den komponerades 1787 på italienska. Librettot av Lorenzo Da Ponte bygger på den spanska sägnen om den spanska kvinnotjusaren Don Juans äventyr.  Operans karaktär innehåller flera bottnar av komik och tragik med inslag av melodram och övernaturlighet.

 • Dag 6 Hemresa

  Vår musikaliska resa går mot sitt slut och vi checkar ut på morgonen för
  bussresa tillbaka till Berlin och flygplatsen för flyg hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Operakväll "MacBeth" med Placido Domingo
 • Gamla Nationalgalleriet och me Collectors room i Berlin
 • "Hommage an Syrien" i Frauenkirche i Dresden
 • Zwingerslottet och Gröna valvet i Dresden
 • Opera "Don Giovanni" på Semperoperan

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 22/5
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 4 790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Berlin, t/r och flygavgifter
 • Busstransporter, entréer och visningar enligt program
 • Två nätter på mellanklasshotell i Berlin med del i dubbelrum
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell i Dresden med del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Två luncher
 • En lättlunch med currywurst
 • Två middagar
 • Kaffe och kaka i Meissen
 • En opera i kat 2, en opera i kat 1 och en konsert i kat 1
 • Svensktalande lokalguider
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Hotell:

Berlin: Amano Hotel Berlin
Dresden: Innside Dresden Hotel

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Berlin
Dag 2. Stadsrundtur. Opera "Macbeth"
Dag 3. Berlin till Dresden. Konsert "Hommage and Syrien"
Dag 4. Zwingerslottet, Gröna Valvet och Elbflorens
Dag 5. Pillnitz Slott och park. Graupa och opera "Don Giovanni"
Dag 6. Hemresa

Valuta

Euro

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-05-22 2019-05-27 27 990 kr Väntelista Förfrågan