Översikt

Musikodyssé i Flandern med Lille

Vi är stolta att återigen presentera en musikresa till historiska Flandern nu kryddat med ett besök i pittoreska Lille. Kulturstäder längs vackra kanaler och lugnt rinnande floder. Ljuvliga chokladpraliner, flamländska gobelänger, delikata spetsar, konst och maktens högborg... Spendera några dagar i sköna maj i musikens tecken med Flanderns spännande kultur och historia som följeslagare.

Fira vårens ankomst med en veritabel musiksafari i Flandern och franska Lille. Vi njuter av varierade verk – från Schumanns ”Die Rheinische” på Concertgebouw Brugge till Mozarts mest kända opera ”Trollflöjten” på den vackra pärlan Opéra de Lille. Som avslutning besöker vi majestätiska Theatre Royal la Monnaie i Bryssel med Wagners kända operaverk ”Tristan och Isolde”.


Vi njuter av kulturpärlor som Gent, Brygge och Lille. Tiden tycks ha stått stilla i de medeltida stadskärnorna när vi strosar bland pralintillverkarnas butiker i bästa ”chocolate-box” anda eller tar en båttur på kanalerna. Avslutningen i Bryssel bjuder på en fascinerande inblick i stadens arv från Art Nouveau-eran till dagens högsäte för den Europeiska Unionen. Vår kunnige ciceron är svensktalande Stefaan Debrabandere bosatt i Belgien. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell med utmärkt läge för resans innehåll.

Belgiske Stefaan Debrabandere lärde sig svenska som en utmanande del av sin Masterexamen i germansk filologi under sent 70-tal. Hans brinnande intresse för historia ledde honom till en guideexamen och under mitten av 80-talet fick han damma av sin svenska igen då många grupper kom till Bryssel inför Sveriges förberedelser för att ansöka om medlemskap i EU. Stefans största intressen ligger inom arkitektur, belgisk och europeisk historia, konststäderna Brygge, Antwerpen, Bryssel och Gent. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade han som språklärare på högskolenivå samt var en av de tongivande i de som startade upp ERASMUS-projektet 1992. Som aktiv, nyligen pensionerad njuter han av att berätta såväl historien som historier för grupper genom sitt älskade Flandern.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Bryssel – Gent – Brygge – konsert ”Die Rheinische”

  Vid ankomst möts vi av vår ciceron för att ta bussen direkt till Gent. Vackra lilla Gent, vars främsta arkitektoniska kännetecken är ”De tre tornen”; Sint-Baafs katedralen, Sint-Niklaas kyrkan och Klocktornet är en älskad stad där gammalt och nytt går hand i hand. Ingen annan stad i Belgien har så många historiska monument och att promenera i staden är som att resa genom historien. Vi besöker St Baafs-katedralen med den kända altartavlan ”Tillbedjan av Guds lamm” och promenerar längs kanalerna, förbi gilleshusen med genuint medeltida arkitektur. Staden närmast sprudlar av kultur av olika slag men här är även pralinmakande en konstart. Gent ståtar med det belgiska chokladskapandets “crème de la crème”. Från traditionell stil till minimalistisk över till det rent förvånande i smakkombinationer som senap till Ganda-skinka och mycket av det som tillverkas här går på export ända till Japan. Båtkryssning på kanalerna innan vi äter en gemensam lunch och sedan lite fri tid att strosa på egen hand i staden.

  På eftermiddagen fortsätter vi till Brygge där vi checkar in på centrala mellanklasshotellet Martin´s Brugge Hotel. Gemensam middag innan vi promenerar till konserthuset Concertgebouw Brugge för att njuta av artonhundratalsromantikern Robert Schumanns symfoni nr 3”Die Rheinische” med Symfoniorkester Vlaanderen. Stycket komponerade Schumann mot slutet av sin karriär när han bosatte sig i Düsseldorf och arbetade som stadens musikdirektör. Vi får också njuta av mezzosopranen Christianne Stotijn’s framförande av Gustav Mahler’s ”Rückert Lieder”  - en sångcykel baserade på poem skrivna av Friedrich Rückert.

 • Dag 2 Brygge

  Brygge är en av landets allra mest trevliga städer och kallas Lilla Venedig på grund av sina många kanaler. En medeltida stämning vilar över staden och vi får en guidad promenad i de smala gränderna och förbi kanalerna. Hela staden är fylld av romantik och sevärdheter. Här snurrade spinnhjulen, här dunkade vävstolarna och här packades balar som transporterades till hamnen som en gång var mycket aktiv. Men de två tvillingfloderna där hamnen låg, slammade ihop och hamnen som var stadens livsnerv försvann. 500 år senare står staden kvar i sin 1500-tals skrud.

  Staden är känd för sina spetsar men även för sin konst och sin choklad. Här kan du alldeles säkert hitta något för just dina smaklökar. På Katelijnestraat finns små, unika och intressanta chokladbutiker där den ljuva doften av choklad möter besökaren. Brygges chokladsvan, “Brugsch Swaentje” är en specialitet vars recept är en väl bevarad topphemlighet. Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 3 Lille - Opera ”Trollflöjten”

  Ledig morgon innan vi mitt på dagen checkar ut och beger oss till franska Lille där vi vid ankomst startar med en trevlig lunch.  Staden som har blivit en knutpunkt för snabbtåget mellan Paris, Bryssel och London hette ursprungligen L'Isle (Ön) och bestod av en borg på en halvö mellan floderna Deûle och Lys, byggd av Balduin I av Flandern på 800-talet. När Flandern tillföll Burgund 1384 blev Lille ett av de burgundiska hertigarnas främsta residens. År 1667 erövrades Lille av fransmännen och hamnade på den franska sidan om gränsen. Men arkitekturen är på flera ställen typiskt flamländsk med sina typiska röda tegelstenshus. Lille utvecklades till en industristad men har på senare tid ställt om till service-näringar och inte minst det populära universitet attraherar ett stort antal utländska studenter som ger staden en internationell, ungdomlig stämning och framtidstro. Vi får en guidad promenad i den pittoreska Le Vieux Lille (gamla stan) innan vi checkar in på fyrstjärniga Mercure Lille Centre Grand-Place nära operan.

  Tidig kväll promenerar vi till den mycket fina Opéra de Lille byggt år 1915. Efter varsam renovering återöppnades operahuset år 2004 med en enda mission; öppenhet. Öppenhet till alla typer av repertoarer, till artister av olika skolor och till ny publik. Kvällens divertissemang är inget mindre än Mozarts ”Trollflöjten”.  Denna uppsättning framförs utan talad text och fokuserar på den beslutsamt feministiska rollen Nattens Drottning som här spelas av den polska sopranen Aleksandra Olczyk. Olczyk har med stor framgång spelat rollen i tidigare uppsättningar på bl a Nationalteatern i Warzsawa och på Komische Oper i Berlin. Historien handlar om den dystre Tamino, här spelad av den finske tenoren Toumas Katajla som förvirrad rör sig genom ett drömlandskap där Nattens drottning, trollkarlen Sarastro,  fågelmutanten Papageno, den brutale översittaren Monostatos och drottningens älskliga dotter Pamina spelar huvudrollerna. Flera förvirrande dimensioner och mycket kända arior bygger på spänningen i den mångbottnade historien. Ensam i mörkret med sin vanmakt prövar Tamino trollflöjtens magi vilket leder till hans och Papagenos tillfångatagande och vidare äventyr. Trollflöjtens libretto influerades av österländsk mysticism och frimurarritualer då såväl Mozart som librettisten och skådespelaren Schikaneder var frimurare. Mottagandet av Trollflöjten vid urpremiären 30 september var kyligt, men blev snabbt omåttligt populär. Mozart själv avled avsjukdom bara ett par månader senare.
 • Dag 4 Tournai – Bryssel – Opera ”Tristan och Isolde”

  Vi tar farväl av Lille för att återvända till Belgien. Vårt första stopp blir staden Tournai där vi tar en promenad i den pittoreska stadskärnan som domineras av den romanska Katedralen som stod färdig år 1325 och finns med på Unescos världsarvslista. Vi fortsätter till metropolen Bryssel som blir vår slutdestination på denna musik- och kulturresa. Efter ett kort uppehåll vid hotellet Sandton Brussels Centre äter vi en trevlig lunch innan vi beger oss till imponerande Theatre Royal de la Monnaie.

  Vi ska under denna eftermiddag njuta av Wagners ”Tristan och Isolde”. Huvudrollerna spelas här av prisbelönta amerikanska tenoren Bryan Register som har fått strålande recensioner för sin starkt dramatiska sångsätt och förmåga att tolka Wagner. Danska sopranen Ann Petersen, flitigt anlitad på de stora operascenernara gestaltar säkert sin Isolde. ” Ann Petersen är enastående som Isolde och kommunicerar en intensiv känsla genom hela föreställningen med en betydande styrka i rösten som förs fram med lätthet”  är en recension av Petersens tidigare tolkning av Isolde.

  Tristan, som åtrår Isolde, har beordrats att föra henne som gemål till Cornwalls kung Marke och kan därför inte agera på sina brinnande känslor. Tristans känslor är besvarade; Isolde älskar honom men såras av hans motvilliga avvisande. Hennes kärlek är så stark att hon bestämmer att de ska dö tillsammans genom att tömma en bägare med gift.  Vad de inte vet är att Isoldes kammarjungfru har bytt ut bägarens dödliga innehåll till en dryck som istället påverkar den som dricker med en oemotståndlig kärlek. Tristan och Isolde ser nu inget annat än varandra och oförsiktigt låter de känslorna ta över. Denna oförsiktighet leder dock till konsekvenser som gör att deras kärlek kan bli verklighet först i döden.

  Middag på egen hand och fri kväll.

 • Dag 5 Bryssel stadspromenad - Magrittemuseet

  Idag väntar en guidad stadspromenad i denna mångfacetterade stad där gammalt och nytt, tradition och internationalism råder. Vi passerar Grand Place – detta världsberömda torg i hjärtat av Bryssel anlagd på senmedeltid med stadshuset från 1400-talet och flera pampiga gilles- och patricierhus från 1600-talet. Under flera hundra år var torget matmarknad dit hela staden kom för att köpa och sälja matvaror och knyta affärskontakter. Idag ligger här många traditionella fina belgiska restauranger och ölbarer. Att vandra över torget ger en speciell och mäktig känsla där man känner historiens närvaro.

  Vi fortsätter till Magrittemuseet som uppfördes så sent som 2009 till surrealisten René Magrittes ära. Den surrealistiska konströrelsen var emot den borgerliga smaken, kyrkan och samtidens konservativa konventioner. Museet visar inte mindre än ca 150 konstverk av Magritte i tre våningsplan. Han var mycket produktiv och började måla kubism på 20-talet för att sedan övergå till surrealism. Vardagsföremål som ett paraply eller ett grönt äpple återkommer i målningar och har blivit hans signum. På senare år provar Magritte på att måla impressionistiskt för att till slut återvända till surrealismen. Lunch på egen hand och fri eftermiddag för att upptäcka stadens stora utbud.

  På kvällen samlas vi för att äta en gemensam avskedsmiddag på en trevlig sekelskiftesrestaurang där vi summerar dagarna som varit.

 • Dag 6 Bussrundtur- Hortamuseet - hemresa

  Utcheckning och panoramatur med buss för att skåda EU-byggnaderna, parlamentet, Atomium, Kinesiska paviljongen och Japanska pagodan mm. Vi besöker Horta House och får höra den historiska kontexten kring framväxandet av Art Nouveau. Idag finns femhundratalet byggnader kvar i denna fantasifulla och karaktärsstarka stil. Vid förra sekelskiftet förskönades Bryssel av kung Leopold II och nya kvarter uppfördes där den välmående medelklassen lät bygga sina hus i den moderna nya arkitekturen som lanserats av belgarna Victor Horta och Paul Hankar. En ny estetik slog igenom och Bryssel blev precis som Wien och Barcelona, berömda Art Nouveau-städer. Metallkonstruktioner gjorde att arkitekterna kunde låta ljuset strömma in i öppna fasader med nya former. Inredning à la arabesque, med geometriska former, kvinnliga siluetter eller i blom- och djurmönster firade triumfer. Art Nouveau blomstrade under ett dussintal år och följdes sedan av Art deco-stilen.

  Lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen beger oss till flygplatsen för resan hem till Sverige.Resans höjdpunkter

 • Att färdas till flera av Flanderns många charmiga medeltida städer
 • Det variationsrika musikutbudet med konsert och operor
 • Vår ciceron Stefan Debrabandere

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 9/5
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 4490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bryssel t/r inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Tre luncher
 • Två middagar med dryck
 • En konsert i kat 1, två operabiljetter i kategori 1
 • Svensktalande licensierad guide
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Bryssel – Gent – Brygge – konsert  ”Die Rheinische”
Dag 2. Stadsrundtur Brygge
Dag 3. Lille­ – Opera ”Trollflöjten”
Dag 4. Tournai – Bryssel – Opera ”Tristan och Isolde”
Dag 5. Bryssel stadspromenad med Magrittemuseet
Dag 6. Bussrundtur, Hortamuseet och hemresa

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-05-09 2019-05-14 19 990 kr Väntelista Förfrågan