Översikt

Nina Stemme i Musikens London

Fira nationaldagarna i London med Nina Stemme! I just dessa dagar – de danska och svenska nationaldagarnas tid, lever sommarstaden London upp i skir grönska och fräsch blomning.

Under våra dagar här ska vi gå på en stadspromenad i musikens tecken, njuta av jubilaren Beethovens musik under en konsert på Wigmore Hall och kröner vistelsen med en visning av Royal Opera House.
Här njuter vi även av Richard Strauss opera "Elektra" med vår världssopran Nina Stemme i huvudrollen. Under dagarna väntar även en konstupplevelse på markiserna av Hertfords palats där sir Richard Wallace stora samlingar av njutbar konst som bjuder in till mästare, vackert hängda i praktfulla rum.

På The Royal Academy of Music har ett museum där musikstudenter visar oss de fina samlingarna av gamla instrument och deras sätt att visa samlingarna är mycket charmigt och intressant. Under en busstur genom staden lär vi känna främst dess musikers och litterära personers tillhåll. Avslutningsvis njuter vi av avslappnade middagar i likasinnades sällskap och njuter av doftstråken i stadens finaste rosenträdgård.
Vår ciceron är uppskattade Blue Badge guiden Ulrika Johnson och vi bor trevligt på nyrenoverade, fyrstjärniga hotell The Strand Palace mellan Waterloo Bridge och Covent Garden.

Boka din resa

2020-06-03 2020-06-06 18 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - London, musikens stad

  På förmiddagen går avresan till London dit vi ankommer mitt på dagen. Vi möts av privat buss och vår ciceron Ulrika Johnson som är licensierad Blue Badge guide efter många år i sin stad.
  Under en panoramatur som går i musikens tecken lär vi känna kända musiker och litterära profiler som vistats här.

 • Incheckning på vårt fyrstjärniga hotell The Strand Palace, som öppnade 1909 och ligger mitt i London med gångavstånd till operahuset, Trafalgar Square och Leicester Square. Idag har det nyligen genomgått en omfattande renovering och blir vår bas under vår kortvistelse i en av världens mest spännande städer. Vi äter en gemensam middag.

   

 • Dag 2 Konst - Musikhistoria - Beethovenkonsert på Wigmore Hall

  Idag kommer vi att använda Travelcards för att ta oss runt i stadens inre. Londons många museer gör att den som önskar kan fylla sin vistelse med allsköns världskonst. Vi kommer att besöka det namnkunniga Wallace Collection Museum som är beläget i Hertford Hall, markiserna av Hertfords palats. Konstsamlingen från 1700-, och 1800-talet inleddes med de första markisernas sparsamma samling av Canaletto, Reynolds och Gainsborough men tog verklig fart med de senare markisernas införskaffande av holländska mästare, franska möbler, förgyllda bronsstatyer, och utsökt Sèvres-porslin.

 • Därefter skall vi göra ett väldigt trevligt besök på museisamlingarna på The Royal Academy of Music där en av musikstudenterna visar oss runt på ett mycket inspirerande vis. Du har sedan tid på egen hand för egna upptäcker innan vi träffas igen till kvällen för en tidig pubmiddag.

 • Wigmore Hall anses som en av Europas bästa arenor för klassisk musik, kammarmusik, tidigmusik och sång, på grund av sin utmärkta akustik. Ursprungligen hette konserthuset Bechstein Hall efter den tyske pianotillverkaren C. Bechstein som hade sin pianofortebutik jämte.
  Han uppdrog åt den kände engelska arkitekten Thomas Edward Collcutt att uppföra konserthuset i nyrenässansstil med fasad i alabaster och marmor samt en kupol dekorerad av Gerald Moira som ville avbilda musikens själ i sin muraler. Det färdigställdes 1901. Collcutt designade även flera hotell bland dem även vårt hotel The Strand, som sedan dess modifierats.

 • Tack vare dess ypperliga akustik gör BBC3 sina radiosända lunchkonserter här och intimiteten skapar en fin ram för kammarmusik. Arvet från bl a det långa samarbetet med Benjamin Britten gör att Wigmore satsar stort på modern komposition, utbildning och att föra fram unga, nya musiker.
  Ikväll kommer vi att fokusera på tre av den 250-årsjubilerande Beethovens sonater. Den tid som Beethoven föddes i präglades av politisk oreda och en begynnande medvetenhet om stora sociala orättvisor. Hans musik präglas av en anda av revolt och utforskande. Kl 19.30. Tonerna ljuder i den inledande av tre sonater för en duo, violin och piano. Verken framförs av två kanadensiska etablerade solister, violinisten James Ehles och pianisten Andrew Armstrong.
  Beethoven skrev sin sonat, Sonata no 8 in G op. 30 no 3, till den ryske tsaren Alexander I, år 1801-2. Efterföljande eteriska verk som framförs är Sonata no 10 in G op. 96 från 1812.
  Efter en paus avslutas konserten med den tekniskt krävande sonaten "Kreutzer", Violin Sonata no. 9 i A op. 47, skriven 1803.
  Konserten är ca två timmar inklusive paus. Buss tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Royal Opera House - Nina Stemme i Strauss "Elektra"

  Förmiddagen är fri till eget förfogande.
  Tidig eftermiddag möts vi upp för att promenera till Royal Opera House med den magnifika entrén i strålande vit marmor, den tredje teatern på platsen och allmänt kallad Covent Garden. Den första teatern invigdes 1734 under namnet Theatre Royal. Det nuvarande operahuset uppfördes efter förödande bränder 1808 och 1856. Fasaden, foajén och auditoriet är från 1858 men nästan alla andra delar är bytta eller rekonstruerade under 1990-talet.
  Idag framförs många av världens finaste operauppsättningar här och nu skall vi få en visning bakom kulisserna på denna världsscen. Vi får höra om dess historia och pånyttfödelse, om pågående uppsättningar och den imponerande tekniken som möjliggör oförglömliga operaupplevelser.

 • Det är sedan dags för en tidig pubmiddag innan vi åter tar oss till operahuset men nu för att njuta av en högkvalitativ uppsättning av Richard Strauss "Elektra" med libretto av Hugo von Hofmannsthal, här i ny regi av prisbelönte Christof Loy och under ledning av Antonio Pappano. Det spännande operadramat "Elektra" skrevs 1908 efter den omstörtande "Salome" och som återigen chockade dåtiden.
  Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. Ett konststycke som kräver de allra främsta sopranerna – vilket vi verkligen kan säga om vår egen stjärna Nina Stemme som gör rollen.
  Finska sopranen Karita Mattila gjorde debut på Royal Opera House för nästan 35 år sedan och idag gör den erfarna och prisbelönta sopranen rollen som Elektras faders mörderska Klytämnestra.

 • Kl 20.00. Historien som är baserad på Sofokles klassiska tragedi är en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. Elektras far Kung Agamemnon har blivit mördad av moderns älskare, och Elektra fantiserar om att hämnas mordet på sin far och dansa segerdansen med sin syster och bror. Förvecklingar, ånger, galenskap, hämnd, triumf och död utspelas framför våra ögon. Retur till fots från operahuset till vårt hotell.

 • Dag 4 Engelsk rosenfrossa och hemresa

  Med bagaget i bussen skall vi ta en sista förmiddagstur för denna gång i London. Under de två första veckorna i juni står Londons främsta trädgård i sitt finaste flor. Vi skall därför styra vår buss till Regents Park för att där njuta till fullo av alla de rosor som utgör hjärtat av parken, i underbara Queen Mary's Garden.
  Rosenträdgården har stadens största samling rosor och påbörjades 1934. Idag finns här upp mot 12.000 rosor, allt från de klassiska rosorna till de moderna engelska rosorna.
  Men rosorna är inte allt – här finns mängder av planteringar liksom rosens bästa kavaljer, den ståtliga riddarsporren, och trädgården har så många olika sorter av denna ståtliga växt att den har National Collection status.
  Vi ankommer Londons flygplats Heathrow för hemresan tidig eftermiddag.

   

Resans höjdpunkter

 • Royal Opera House och musikala upplevelser i London tillsammans med vår Blue Badgeguide Ulrika
 • Sopranerna Nina Stemme och Karita Mattila i "Elektra", med ny regi av Christof Loy
 • Sommarstadens rosor och trevliga kvarter kring Covent Garden

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/6
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Busstransporter, entréer och visningar enligt program
 • Travelcard
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Del i dubbelrum
 • Tre frukostbufféer
 • Tre pubmiddagar
 • En operabiljett (level 2, Grand Tier 2B)
 • En konsertbiljett
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande specialguide
 • Skatt
I priset ingår ej

Måltidsdrycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Musiksightseeing - middag.
Dag 2. Wallace Collection - The Royal Academy of Music Museum - Beethoven konsert Wigmore Hall
Dag 3. Royal Opera House - visning bakom kulisserna - middag - operakväll "Elektra"
Dag 4. Queen Marys Rose Gardens - hemresa 

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga The Strand Palace i London.

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Hela leder och en normal promenadkondition borgar för en fin reseupplevelse i en stad med mycket ojämna underlag och en del promenader.
Det är 5 - 10 min promenad från vårt hotell till Royal Opera House och till våra pubmiddagar.