Översikt

Nyår i glittrande Antwerpen

Flamländska gobelänger, delikata chokladpraliner och spetsar, mästerlig konst, maktens högborg och trappistöl. Alla har vi vår bild av Belgien med sina kulturstäder av rang. Vi njuter av Bizets ”Pärlfiskarna” på Opera Ballet Vlaanderen och på Nyårsafton upplever vi en festlig galamiddag med 7 rätter och tillhörande drycker.

Välkommen på en festlig nyårsresa till chokladmästarnas och de flamländska målarnas rike Flandern, där vi frestar med en odyssé till Antwerpen och Brügge. Tiden tycks ha stått stilla i de medeltida stadskärnorna när vi strosar bland unika konstmuseer och glittrande juldekorationer.

Antwerpen är diamanternas förlovade stad där 85 % av världens rådiamanter och 50% av världens slipade smyckediamanter säljs. Hamnen är bland de största i Europa. Sjöfartshandeln var under 1500-talet oerhört betydelsefull för stadens välstånd som var ett av världens största finansiella centrum. Efter den spanska armadans belägring 1585 tog dock Amsterdam över den ledande taktpinnen som Europas finanscentrum. Detta är Rubens stad så självfallet får vi en visning av hans hem. Under vistelsen reser vi även till Brügge för att njuta av denna lilla pärla. Epokernas blandning i arkitektur har medfört att Antwerpen är en dynamisk stad med många ansikten och en fin mix av det historiska och det moderna.

Vi bor bekvämt med bra läge på Hilton Antwerp Old Town vid Groenplaats i historiska Antwerpen och vår svensktalande ciceron Stefaan Debrabandere är bosatt i Belgien samt licensierad guide.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm-Antwerpen

  Vi anländer till Bryssel på eftermiddagen där vår ciceron möter oss för vidare busstransport till Antwerpen och vårt hotell Hilton Antwerp. Efter incheckning får vi en liten  orienteringspromenad i staden och det finns också tid att passera någon julmarknad. På kvällen intar vi en gemensam middag på en genuin belgisk restaurang i stadens centrum.

 • Dag 2 Konst och operakväll "Pärlfiskarna"

  Vid beger vi oss ut i klädmodets, diamanternas och Rubens stad. Under en  stadspromenad i dess vackra centrum promenerar vi bland historiska hus och Vår Frus katedral. Svindlande tusen år av europeisk konsthistoria väntar under en intressant dag med initierad guidning på Rubens hem, Rubenshuis.  Bland barockens främste konstnärer finner vi Peter Paul Rubens (1577 – 1640) vars palatshem där han levde sina sista 30 år, nu är museum över hans livsgärning. Rubens blev uppskattad och anlitad av konstsamlare såväl som kungligheter och målade mycket för drottningmodern av Frankrike. Vi guidas i två grupper för att möta mannen som i motsats till så många andra konstnärer var en utmärkt, förmögen och socialt begåvad affärsman. Rubens skapade själv en stor och åtråvärd konstsamling under sin levnad med antika skulpturer, sina italienska, flamländska och tyska föregångare som Tintoretto, Tizian, Veronese, Bruegel d ä, Holbein m fl. Tre mästerverk målade av hans främste assistent Anthony van Dyck tillhör den permanenta utställningens finaste, liksom Rubens självporträtt, den ofullbordade Henrik IV vid slaget om Ivry där man ser vilken teknik Rubens använde. Men det finns även flera konstverk som man långtids lånar från privata samlare, såsom den omstridda Rubenstavlan Sankt Sebastian, ett par porträtt av Frans Pourbus, samt en exceptionell tavla av Maerten de Vos ”Apelles förtal”, som aldrig visats offentligt förut. 

  Vi promenerar vidare ca tio minuter till Museum Mayer Van Den Bergh. Här njuter vi av konsten på egen hand. Fritz Mayer van den Bergh levde 1858 – 1901. Han inledde studier i Gent men hoppade av dem och slog sig in i diplomatin. Fritz var självlärd inom antikviteter och blev expert på tyger och mynt. Hans förkärlek för Bruegel d ä och konst från medeltid till renässans, ledde till en gedigen samling. Pärlan är Pieter Bruegel d ä tavla ”Dulle Griet”, som Fritz upptäckte på en auktion i Köln. Under de sista 20 åren i sitt liv samlade han passionerat konst, glas och porslin. Han spenderade hela sin förmögenhet och ett lån på en samling av gotiskt skulpteri, men just i rätt tillfälle då detta blev på modet. Mayer van den Bergh gick tragiskt bort i förtid, i en ridolycka. Hans mor lät uppföra dagens museibyggnad, en patriciervilla i nygotisk stil, som skulle påminna om sonens favoritepok – Antwerpens Gyllene era. Lunch på egen hand.

  Vi intar en gemensam tidig middag på gastropub innan kvällens stora begivenhet den romantiska och gripande operan ”Pärlfiskarma” på Opera Ballet Vlaanderen. Pärlfiskarna utspelar sig bland fiskare på Ceylon i antik tid. Med sång och dans ber pärlfiskarna om gudarnas välsignelse i deras farliga arbete och väljer den nya hövdingen Zurga. Vännen Nadir återvänder efter en lång tids bortavaro och fiskarna enas om att vara trogna sitt gemensamma löfte om att avstå kärleken, eftersom de en gång förälskat sig i samma kvinna. En prästinna utses som i slöja avlägger kyskhetslöftet men Nadir känner igen sin älskade Leilas röst. I konflikten mellan plikten och kärleken segrar den senare men de älskande blir tagna på bar gärning. Zurga befaller att de båda älskande skall brännas på bål men slits samtidigt mellan svartsjuka och den tidigare vänskapen.

 • Dag 3 Brügge

  Brügge är en av landets allra mest trevliga städer och kallas Lilla Venedig på grund av sina många kanaler. En medeltida stämning vilar över staden och att ströva omkring i de smala gränderna är en mycket speciell upplevelse. Staden är känd för sina spetsar men även för sin konst och sin choklad. Vi gör en fin stadspromenad för att se de antika gilleshusen, klocktorn, katedraler och marknadsplatser. För den som gillar choklad finns små, unika och intressanta butiker på Katelijnestraat där man bl a ståtar med Brügges chokladsvan, “Brugsch Swaentje” specialiteten vars recept är en väl bevarad topphemlighet, men där mandelpralin, kryddblandningen gruut, som ingår i öltillverkning, samt Brügges fina kex trots allt är kända ingredienser. Vi äter gemensam lunch på en restaurang i ett historiskt gillehus från 1450. Tid på egen hand med möjlighet till egna strövtåg – kanske lockar Memling-museet tillägnat Hans Memling, en av konstnärerna från andra halvan av fjortonhundratalet som kallades ”Vlaamse Primitieven”. Det ligger inne i ett litet gammalt kapell som tillhör Sankt Johns sjukhus. Memlings mest kända verk är Ursulaskrinet där Memling berättar historien om helgonet Ursula på relikskrinets sex paneler. Retur till Antwerpen med kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 DIVA Diamantmuseet – Galamiddag

  Är glimmande diamanter något för dig? Eller är glittrande silverbestick något som fångar ditt öga? Idag ska vi besöka DIVA – det splitternya Diamantmuseet i Antwerpen fyllt med diamanter, juveler och matsilver. DIVA bjuder in dig att utforska denna värld av lyx i din egen takt. Du kommer att bli guidad runt av DIVAS egen butler Jérome med audioguide. En unik upplevelse väntar på museet som speglar en viktig del av Antwerpens rika historia. Lunch på egen hand under dagen. På kvällen upplever vi en festlig Nyårsmiddag med 7 rätter och tillhörande dryck på vårt hotell. Musik och dans inramar kvällen och fyrverkerier kan ses från floden Scheldt som ligger på gångavstånd.

 • Dag 5 Lunch - hemresa

  Fri förmiddag att uppleva det sista av staden. Under nyårsdagen är de flesta butiker stängda men idag går familjer till skridskorinken, pariserhjulet och den belysta helgmarknaden så det finns fina möjligheter till trevliga promenader i staden. Gemensam lunch på en traditionell flamländsk restaurang innan hemresa på eftermiddagen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Operan "Pärlfiskarna" på Opera Vlaanderen
 • Konstmuseet Rubenshuis
 • Pittoreska Brügge

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Bromma
Avresor 28/12
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 5 850 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm–Bryssel t/r, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt programmet
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • 7-rätters Nyårsmiddag med ett glas mousserande och tillhörande dryckespaket
 • En biljett på operan i Antwerpen i kategori 1
 • Svensktalande licensierad lokalguide del av programmet
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Antwerpen
Dag 2. Konst och operakväll "Pärlfiskarna"
Dag 3. Brügge
Dag 4. Unesco världsarv – Galamiddag
Dag 5. Lunch - hemresa

Klimat

Antwerpens medeltemperatur under nyåret de senaste tre åren ligger på 4-7 grader som högst på dygnet och på 1-3 grader som lägst på dygnet.  

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2018-12-28 2019-01-01 19 990 kr Väntelista Boka