Översikt

Nyår i Mährens pärla Brno

Brno bjuder in till nutid och dåtid i en vacker men okänd pärla i det Centrala Europa. Följ med till Mährens huvudstad för ett nyår utöver det vanliga. Medeltid, barock och kultur där floderna Svratka och Svitava möts. Njut av Tjeckiens nationalopera ”Brudköpet” av Bedrich Smetana.

Bland Tjeckiens städer är det industri- och studentstaden Brno som de senaste åren blommat upp och fått liv med nya butiker, upputsade fasader och ett mycket rikt kulturliv. Staden är kanske mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet, men staden har anor längre bak än så. Den grundades år 1030 och blomstrade då den var en del av Österrike-Ungern. Mycket av den gamla stadens kärna är uppbyggd under andra halvan av 1800-talet. Stadens närmare 90.000 studenter gör den ung, levnadsglad och kosmopolitisk med mängder av kaféer, pubar och restauranger. Som den okända kusinen på landet framstår Brno som en blandning av Wien och Prag, förbisedd av världsresenärerna. Men nu finns det en möjlighet att uppleva landskapet Mährens huvudstad under kunnig och säker ledning av vår Tjeckien-expert Carl Rüster. Vi njuter av fina måltider, musik och feststämning! 

Under Trettioåriga kriget belägrade kung Gustav den II Adolfs trupper, under ledning av general Lennart Torstenson, stadens starka fäste Spilberk och vi får höra mer om historien kring det. Den berömde kompositören Leoš Janáček föddes i Brno och är en del av det tjeckiska musikarvet liksom hans vän Antonín Dvořák och Bedrich Smetana. Under det kalla krigets hysteri kring ett totalt kärnvapenkrig byggdes 10–Z bunkern som vi besöker och vi ser även Unesco världsarvet Villa Tugendhat utifrån. Vi strosar i staden och njuter av dess avslappnade kaféliv under mellandagarna. Bekvämt och centralt boende på fyrstjärniga hotell Best Western Premier som ligger vid foten av klippan med borgen Spilberk.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Prag – Brno

  Vid ankomst tidig förmiddag tar vi oss in till den leende pärlan Prag för en inledande stadspromenad och en gemensam lunch på en uppskattad restaurang. Efter lunch går vi på en ca två timmars promenad där vi ser Nya och Gamla staden. Det medeltida Prag är den del som idag benämns som Gamla stan. Här finner vi ikoniska byggnader som stadshuset med sin undersköna astronomiska klocka, den gotiska kyrkan, Ständernas teater där Mozart premiärdirigerade sin opera Don Giovanni 1787 och Karlsbrons gestalt över flodvattnet. När vi sedan promenerar genom historien in i Nya stan, så upplever vi en stadsdel som stammar från kung Karl IVs planer om Prags utvidgning 1348. Här vid ståtliga Wencelastorget ligger den imposanta Nationalmuseet och Nationalteatern i nyrenässans från slutet av 1800-talet. Den ikoniska byggnaden som avdelar Nya och Gamla stan är det unika iskubsformade danshuset Laterna Magika från 1958, medan en annan byggnad som drar blickarna till sig är det storsvulstiga minnet från kommunisteran i det fd parlamentshuset.  
  Efter mötet med Tjeckiens huvudstad Prag väntar en transport genom landsbygden till Mährens huvudstad Brno. Här installerar vi oss på hotell Best Western Premier International. Under kvällen väntar sedan en promenad på ca femton minuter till en av stadens mest uppskattade restauranger där vi får en vinprovning tillsammans med en trerättersmiddag. Promenad tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 2 Brnos skatter – Opera ”Brudköpet” – Nyårsaftonsgalamiddag

  Nyårsaftonen inleds med en stadspromenad genom Brnos gamla stadsdelar. Vi ser en glimt av stadens förflutna med jugendbyggnaderna i Gamla stan, tvillingspirorna på den nygotiska Peter och Paul-katedralen samt njuter av ett av de äldsta torgen i staden där Parnassen står fontän. Redan på 1000-talet blev Brno residens i ett av de fyra furstendömen som utgjorde regionen Mähren och under 1300-talet fram till 1411 residerade de mähriska markgrevarna på borgen Spielberg, dagens Špilberk. År 1642 blev Brno Mährens huvudstad och efter en lång tids tillbakagång fick staden en ny blomstring då mycket av Österrike-Ungerns förvaltningsapparat flyttades hit liksom mycket textilindustri. Under Andra världskriget förstördes stora delar av stadens gamla stadsdelar genom allierad bombning. 

  En spännande anekdot om Peter & Paul-katedralen är att dess klockor inte ringer kl 12.00 på dagarna utan kl 11.00. En sedvänja som stammar från det Trettioåriga krigets dagar då general Lennart Torstensons gamla vapendragare och sedermera motståndare Jean-Louis Raduit de Souches lurade de svenska styrkorna att klockan var tolv. Enligt legenden skulle nämligen Torstenson ge upp belägringen av staden om hans styrkor inte hade lyckats erövra staden innan kyrkklockorna ringde mitt på dagen. Vi går till fots tillbaka till gamla staden. Det gamla operahuset Reduta, idag balettscen, uppfördes under 1700-talet och en bit längre bort finner du Mahenteatern där stadens son Leoš Janáčeks operor hade världspremiärer, idag är det stadens teaterscen.  Grönsaksmarknaden eller den övre marknaden Horní trh, har genom alla tider varit en plats där folk handlade med varor och färska råvaror. På 1200-talet började källarutrymmen byggas under torgets hus för att skapa förvaring och de fungerade även som skyddsrum i krigstid. Här finner vi Parnassen-fontänen och stadshuset med den sägenomspunna Draken från Brno. Lunch på egen hand innan det är dags att byta om inför den tidiga Nyårsversionen av Bedrich Smetanas ”Brudköpet”. Vi klär upp oss i kostym och finkläder för att avnjuta välkomstdrink och fyrverkerier innan den tjeckiske nationalkompositören Smetanas mest kända opera på Janáček Theatre. Då detta Brnos nya operahus invigdes år 1965, var den Tjeckoslovakiens mest moderna och tekniskt bäst utrustade. Vi promenerar hit ca 800 meter och efter operan även därifrån.

  Kl 17.00. ”Brudköpet” av Bedřich Smetana. Smetana var en förgrundsgestalt för den tjeckiska nationalromantiken. Hans mest kända verk är ”Moldau” ur det symfoniska diktverket Mitt fosterland”, Má vlast. Smetana fick kämpa för sitt musikintresse eftersom fadern drog in sonens underhåll då Bedřich valde att inte bli bryggare. Han fick anställning som informator och fick även tid att studera musik. Smetana blev dirigent för det harmoniska sällskapet i Göteborg 1856, där han verkade i sex år, blev omtyckt pianolärare och förgyllde stadens musikliv genom att uppföra kammarmusiksoaréer. Smetana blev en av grundarna till den nationella böhmiska operan och hans kompositoner kännetecknas av ett sprudlande humör och hetsigt tempo. Hans mest framgångsrika opera är just ”Brudköpet” med klanger från såväl tjeckiska folkvisor som folkdanserna polka och furiant. Den internationella succén gjorde att operan betraktas som Tjeckiens nationalopera. Vi njuter av en komisk opera från 1866 i tre akter och Brudköpet har inte bara blivit en nationalopera utan är också den utan jämförelse mest spelade tjeckiska operan i utlandet. En opera med kärleksförvecklingar mellan den unga sköna Marenka, profithungrande äktenskapsmäklare, den sedermera lurade, förmögne storbondens son och unge levnadsglade men girige Jenik.    

  Då vi spatserar tillbaka till vårt hotell avrundar man just förberedelserna för en festlig Galamiddag. En kall och varm buffet dukas upp tillsammans med en välkomstdrink. I tre salar kommer orkester, musikunderhållning och dans äga rum när vi firar in det nya året. 

 • Dag 3 I Špilberks skugga & Arvet från Kalla krigets dagar

  Efter en lugn morgon väntar oss en trevlig brunchbuffé med välkomstdrink och pianounderhållning.
  Därefter är det dags för oss att utforska vår svarta förtid i samband med borgen Špilberk. Under trettioåriga kriget fick Brno utstå en svår belägring 1643 av svenska trupper under general Lennart Torstenson, som dock tvingades avbryta belägringen för att tåga mot Danmark. Han företog sedan en ny belägring, som varade från 3 maj till 15 augusti 1645, men staden försvarades tappert av kommendanten Jean-Louis Raduit de Souches och svenskarna fick till slut avtåga. Minnet av detta firades högtidligt 1845 och 1865, och sedan dess har minnesfesten blivit en årligen återkommande nationalhögtidsdag. 10-Z-bunkern är ett arv från det Kalla krigets dagar då rädslan för ett totalt kärnvapenkrig alltid låg nära till hands. Bunkern var militär topphemlighet ända fram till 1993 och byggdes under nazistockupationen som ett civilt skyddsrum undan de allierades bombningar men justerades och förstärktes 1959. Vi strosar genom 500 meter tunnlar och får en audiovisuell upplevelse av en tid som känns avlägsen men ändå så nära. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 4 Villa Tugendhats exteriör – hemresa

  Efter frukost väntar avresa mot Prag via Villa Tugendhat. Byggnader från funkis-eran är vanliga i Brno, ingen kan dock mäta sig med arkitekten Ludwig Mies van der Rohes mästerverk Villa Tugendhat som vi endast ser från utsidan. I närheten ligger även den hypermoderna astronomiska klockan vid Svobody, Frihetstorget, en sex meter hög obelisk i svart polerad granit från 2010. Älskad och hatad står den som ett monument över Brnos olika historiska epoker – i synnerhet stadens heroiska motstånd mot den svenska armén på 1600-talet. Strax innan kl elva rullar en liten marmorkula rullar ned i ett av de fyra hålen och ned till de väntande souvenirjägarna. 
  När arkitekten Ludwig Mies van der Rohe gav nycklarna till den judiska Tugendhatfamiljens nya hem 1930 var det begynnelsen av en fantastisk arkitekturhistoria. En byggnad där man skalat bort dekorationer och fokuserat på funktionerna. Tagit bort all onödig utsmyckning och istället vänt sig till rena linjer. När Nazityskland spred sitt mörker tog den judiska familjen emot flyktingar i sitt hem tills det inte gick längre. 1938 var familjen tvungna att lämna sitt hem som då började förfalla. Efter en upprustning förklarades huset ett Unesco-världsarv och denna klenod är det finaste exemplet på funktionalism i Europa.  
  Under vår återresa till Prag hinner vi även äta en lunch innan det är dags för oss att lämna Centraleuropas pärla Tjeckien för Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Nyårsgalamiddag i Brno
 • Operan "Brudköpet" i kategori 1
 • Den magiska staden Prag

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 30/12
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg 1 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Prag t/r
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 • En brunchbuffé med välkomstdrink o pianounderhållning
 • En middag med vinprovning 
 • En galamiddag
 • Operabiljett i första kategori
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt 
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Prag - Brno
Dag 2. Brnos skatter –
Opera ”Brudköpet” – Nyårsaftonsgalamiddag
Dag 3. I Špilberks skugga & Arvet från Kalla krigets dagar
Dag 4. Villa Tugendhats exteriör – hemresa.

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Observera att vår ciceron ej är delaktig på musikföreställningen.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2018-12-30 2019-01-02 10 990 kr Väntelista Boka