Översikt

SvD accent: Nyår i musikens Bratislava

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra, huvudstaden håller snabbt på att bli en "innestad" i Europa. Här finns två förnämliga operahus, det äldre i stramt utsmyckad nyrenässans samt det yngre som är lika stramt men modernt, luftigt och upplagt för den mest utsvävande och utrymmeskrävande operakonst.

Bratislava är alltså en av de yngsta huvudstäderna i Europa där få känner till att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern. Idag genomgår Bratislava en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud.
Stadens stadsbild karaktäriseras av såväl medeltidstorn som barockpalats men även modernare arkitektur i 1900-talsbyggnader. Slovakien är också landet med de vackra bergsscenerierna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är det mest föredragna fordonet.

Bratislava ståtar med två operahus och ett konserthus. Gamla operahuset uppfördes 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén - publiken är nyrakad och nyklädd och skiner likaså. Här intar Bratislavaborna sprudlande Hubertusvin mellan akterna.

Nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog nästan ett decennium att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd men dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen.

På den äldre operan ser vi Verdis klassiker ”Nabucco” och på den nya operan njuter vi av den slovakiska filharmoniska orkestern med solister ur den slovakiska nationaloperans ensemble på den klassiska Sylvesterkonserten.

Under vår resa till Slovakiens huvudstad bor vi på fyrstjärnigt hotell, äter gott och njuter av musik. Vår ciceron är Niklas Lindblad och vi leds även under intressanta stadsvandringar av kunnig engelsktalande guide.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava – "Nabucco"

  Tidig avresa från Stockholm till Wien med transport till Bratislava. Väl framme i Bratislava väntar guide med buss för en kort sightseeingtur genom staden och den nya imponerande stadsdelen Eurovea. Vi äter en gemensam lunch innan vi checkar vi in på vårt centralt belägna fyrstjärniga Hotel Devin. Tid till eget förfogande innan vi äter en tidig gemensam middag på vårt hotell. Efter middagen promenerar vi till gamla operahuset för att se Verdis opera ”Nabucco” som börjar kl. 18.00.

  ”Nabucco” betraktade tonsättaren själv som sitt äkta konstnärliga genombrott år1842. ”Nabucco” utspelar sig i Jerusalem samt i Babylons hängande trädgårdar och handlar om den babyloniske härföraren Nebukadnesars krig mot israeliterna, som rövat bort hans dotter Ferena. Därefter inleds ett kärleks- och svartsjukedrama med förvecklingar där alla färgstarka ingredienser för en framgångsrik opera inkluderas. Fångarnas kör med Va´pensiero blev ett av tonsättarens allra mest populära nummer och en symbol för Verdis tidiga operors nationalistiska ton. Efter operan promenerar vi gemensamt tillbaka till hotellet.

   

 • Dag 2 Bratislavas skatter – Wien på egen hand

  Efter frukost möter vår lokala guide upp på vårt hotell för en stadspromenad i de centrala delarna av Bratislava. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet mellan Napoleons Frankrike och Österrike, efter slaget vid Austerlitz år 1805.

  Vi avslutar vid den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd år 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. Efter stadsrundturen avgår privat busstransport från hotellet till/från Wien för de som önskar upptäcka staden på egen hand under en halvdag. Måltider intas på egen hand.

   

 • Dag 3 Nyårskonsert – Sylvestersupé

  Efter frukost finns tid för egna strövtåg innan vi under tidig eftermiddag samlas på hotellet för ett glas mousserande/alkoholfritt och musikstund med Niklas. Därefter beger vi oss med buss till det Nya vackra, moderna operahuset som invigdes 2007 där vi njuter vi av en Nyårskonsert. Buss väntar för transport tillbaka till vårt hotell och tid för ombyte finns innan nyårsfestligheterna startar. På hotellet serveras en fyrarätters nyårsmiddag.

 • Dag 4 Bratislava - Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till Wiens flygplats för vår hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Nyårsaftons konsert med philharmonikerna
 • Bratislava i vinterskrud
 • Verdis "Nabucco" på det gamla operahuset

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/12
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda- Wien t/r, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entéer enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostbufféer
 • En trerätters lunch
 • En trerätters middag
 • En fyrarätters middag
 • Ett glas mousserande/alkoholfritt
 • En musikstund med Niklas
 • En operabiljett i kat 1
 • En nyårskonsert i kat 1
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Information om avresor

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Bratislava – "Nabucco"
Dag 2. Bratislava - Wien på egen hand
Dag 3. Bratislava – Nyårskonsert – Slovakisk Sylvestersupé
Dag 4. Bratislava - Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha hela leder och promenadvana på ojämnt underlag. 

Boka din resa

2018-12-29 2019-01-01 16 990 kr 2 Boka