Översikt

Nyår i musikens Bratislava

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra, huvudstaden håller snabbt på att bli en "innestad" i Europa. Här finns två förnämliga operahus, det äldre i stramt utsmyckad nyrenässans samt det yngre som är lika stramt men modernt, luftigt och upplagt för den mest utsvävande och utrymmeskrävande operakonst.

Bratislava är alltså en av de yngsta huvudstäderna i Europa där få känner till att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern. Idag genomgår Bratislava en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud.
Stadens stadsbild karaktäriseras av såväl medeltidstorn som barockpalats men även modernare arkitektur i 1900-talsbyggnader. Slovakien är också landet med de vackra bergsscenerierna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är det mest föredragna fordonet.

Bratislava ståtar med två operahus och ett konserthus. Gamla operahuset uppfördes 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén - publiken är nyrakad och nyklädd och skiner likaså. Här intar Bratislavaborna sprudlande Hubertusvin mellan akterna.

Nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog nästan ett decennium att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd men dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen.

På den äldre operan får vi njuta av Verdis klassiker "Nabucco" och på den nya operan njuter vi av solister ur den slovakiska nationaloperans ensemble på den klassiska Sylvesterkonserten. Traditionsenlig nyårsdagskonsert med Vienna Hofburg orkester på Lichtenstein Palace i Wien.

Under vår resa till Slovakiens huvudstad bor vi på fyrstjärnigt hotell, äter gott och njuter av musik. Vår ciceron är Niklas Lindblad och vi leds även under intressanta stadsvandringar av kunnig engelsktalande guide.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava – "Nabucco"

  Avresa från Stockholm till Wien. Väl framme i Bratislava gör vi en kort sightseeingtur med buss genom staden och den nya imponerande stadsdelen Eurovea. Därefter checkar vi in på vårt centralt belägna fyrstjärniga Hotel Devin och har lite tid till eget förfogande innan vi äter en tidig gemensam middag på hotellet. Efter middagen promenerar vi till gamla operahuset för kvällens föreställning av ”Nabucco” som börjar kl. 18.00.

  ”Nabucco” betraktade tonsättaren själv som sitt äkta konstnärliga genombrott 1842. ”Nabucco” utspelar sig i Jerusalem samt i Babylons hängande trädgårdar och handlar om den babyloniske härföraren Nebukadnesars krig mot israeliterna, som rövat bort hans dotter Ferena. Därefter inleds ett kärleks- och svartsjukedrama med förvecklingar där alla färgstarka ingredienser för en framgångsrik opera inkluderas. Fångarnas kör med Va´pensiero blev ett av tonsättarens allra mest populära nummer och en symbol för Verdis tidiga operors nationalistiska ton. Efter operan promenerar vi till vårt hotell.

 • Dag 2 Bratislavas skatter – Nyårskonsert – Slovakisk Sylvestersupé

  Efter frukost gör vi tillsammans med en lokal guide en stadspromenad i de centrala delarna av Bratislava. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet mellan Napoleons Frankrike och Österrike, efter slaget vid Austerlitz år 1805. 

  Vi avslutar vid den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. Lunch på egen hand innan vi samlas under tidig eftermiddag för att ta buss till det Nya operahuset, en vacker modern byggnad i vit cement och färgat glas invigt i april 2007. Kl 16.00 – 18.00. Nyårskonsert.

  Vi tar buss hem och här byter de som önskar om till nyårsfestligheterna. På hotellet serveras en festlig fyrarätters nyårsmiddag.

 • Dag 3 Ledig tid – Nyårsdagskonsert på Lichtenstein Palace i Wien

  Idag är det söndag i ordets rätta bemärkelse. Du har tid att i egen takt strosa genom den vackra staden för att njuta av de olika stadskvarteren. På kvällen njuter vi av en traditionsenlig, klassisk Nyårsdagskonsert med Vienna Hofburg orkester på Lichtenstein Palace i Wien. Gemensam middag.

 • Dag 4 Bratislava - Wien - Stockholm

  Efter frukost och utcheckning beger vi oss till Wiens flygplats för att checka in på vårt flyg som beräknas avgå mitt på dagen.

Resans höjdpunkter

 • Nyårsdagens, samt Nyårsaftonens konserter
 • Bratislava i vinterskrud
 • Verdis "Nabucco" på det gamla operahuset

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 30/12
Pris Från 13 490 kr
Enkelrumstillägg 1 290 kr
I priset ingår

- Direktflyg Arlanda- Wien t/r, flygavgifter
- Transporter
- Visningar och entreer i det gemensamma programmet
- Tre nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
- Tre frukostbufféer
- Två middagar
- En sylvestersupé inkl viss mängd vin
- En operabiljett i kat II
- Två konsertbiljetter i kat. I resp II
- Lokal engelsktalande guide
- Svensktalande ciceron
- Skatt

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Information om avresor

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Bratislava – "Nabucco"
Dag 2. Bratislava – Nyårskonsert – Slovakisk Sylvestersupé
Dag 3. Ledig tid – Nyårsdagskonsert, Lichtenstein Palace i Wien
Dag 4. Bratislava - Wien - Stockholm

Boka din resa

2017-12-30 2018-01-02 13 490 kr Väntelista Boka