Översikt

Nyår i Oslo

En upplevelse utöver det vanliga är att fira in det nya året på Oslos operahus avspeglandes i Oslofjordens vatten. Välkommen till denna snövita pärla i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Med fantastisk akustik ska vi njuta av inte mindre än två föreställningar, nämligen Verdis ”Rigoletto” och sagooperan ”Hans & Greta” med musik av Humperdinck. Vi får visning på Munchmuseet och i Vigelandsparken samt tid att spatsera i det Nya Oslo.

Godt Nyttår!  Då Oslos operahus stod färdigt 2008 stod hela världens operaälskare i kö för att få komma på en föreställning i en av världens mest fascinerande operahus. Det är 11 år, och närmare tusen nöjda Favoritresenärer, senare. Upplev framväxten av det nya Oslo, där man planerar för ett bilfritt centrum inom några år. Operahuset som ligger i stadsdelen Bjørvika, omdanade hela Oslos relief och återerövrade strandpromenaden när det färdigställdes. Bakom Operahuset ligger de futuristiska byggnaderna i Barcode-projektet och här växer det nya Munchmuseet fram. Precis som det enorma nya Nasjonalmuseet planeras det att öppna 2020. Den nya bron över till Tjuvholmen öppnar upp för Oslos egen Sjöstad.

Samtidigt har du det klassiska Oslo med Karl Johan, slottet, stoltheten Holmenkollen och Rådhuset. Vår nyårsresa inkluderar besök på Munchmuseet och Vigelansparken. Nyårssupén serveras på Festningen med utsikt över staden. Under några innehållsrika dagar njuter du av staden och dess musik tillsammans med vår eminente ciceron Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år. Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Thon Hotel Opera med promenadavstånd till operahuset och knappt tjugo minuters promenad till Rådhusplassen.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Oslo – Munchmuseet – ”Rigoletto”

  Flyg till Oslo på morgonen och vid ankomst en timme senare möter Richard Klingspor med buss. Vi åker till Munchmuseet beläget i Tøyen i utkanten av Oslo och tittar på den världsberömda tavlan ”Skriet” som faktiskt har stulits men hittats och lämnats åter. Museet innehåller över hälften av Munchs målningar och de flesta av hans tryck.

  Vi fortstätter med bussen för en lunch i moderna Østbanehallen på restaurang Fjøla som erbjuder stilfulla lokaler med norska råvaror i fokus. Därefter åker vi till vårt hotell Thon Hotel Opera. Incheckning och lite tid på egen hand innan vi samlas igen för kvällen föreställning. Vi beger vi oss till Operan för att uppleva ”Rigoletto”. Operan skrevs under den tid då Verdi redan firade stora triumfer i Europa och verket baserades på Victor Hugos förbjudna verk ”Le roi s´amuse”. Den österrikiska överhögheten tillät verket först då den frivola huvudpersonen bytte identitet från fransk kung till hertigen av Mantua. Det ursprungliga namnet på verket - ”Förbannelsen” syftar på den vanskapte narren Rigolettos vackra dotter Gildas olycksaliga förälskelse i kvinnokarlen hertigen av Mantua.

 • Dag 2 Operamatiné ”Hans & Greta” - Nyårsfirande

  Fri tid att upptäcka staden på egen hand. Kl. 14.00 är vi åter bänkade på operan för att uppleva ”Hans & Greta”. Hans & Greta är historien om de två barnen som möter häxan i skogen och som finns i många länder och utgåvor. Bara i Norge finns 12 olika varianter av berättad historia. Humperdincks opera är en mildare version av bröderna Grimms ganska brutala äventyr. Bakom äventyren fanns en verklighet - vilka människor faktiskt var rädda för och när Grimms sagor skrevs ned år 1812 kunde familjer med svåra förhållanden lämna ett barn i skogen för att dö. Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för sin uppsättning av Trollflöjten på Norska operan, och gör nu en ny version av den klassiska tyska operan. I rollerna ser vi danska sopranen Dénise Beck som Grete och norske Adrian Angelico som Hans.

  Efter föreställningen är det fri tid innan vi ska njuta av en festlig nyårsmiddag med tillhörande viner på Festningen restaurang på Akershus fästning. Byggnaden uppfördes redan 1836 och fungerade från början som ett fängelse innan det 2013 restaurerades till ett brasseri med en av Oslos bästa panoramautsikter över Oslofjorden och vid tolv-slaget kan vi se nyårsraketerna över staden.

 • Dag 3 Stadsrundtur – Vigelandsparken – Hemresa

  Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Panoramatur med buss i staden och därefter besöker vi den omtalade Vigelandsparken. På promenad genom parken lär vi oss mer om Gustav Vigeland och några av hans drygt 200 verk gjorda i granit, brons och smidesjärn. De flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet. Vi fortsätter till Holmenkollen – det fina naturområdet med backhoppning och skidstadion berömt inte minst för den klassiska femmilen varje vår.

  Vi äter gemensam lunch med italienska smaker och därefter är det dags för hemresa. Bussfärd till flygplatsen för hemresa till Stockholm, Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Fina Oslooperan med "Rigoletto" och "Hans & Greta"
 • Nyårssupén med utsikt över Oslofjorden
 • Munchmuseet och Vigelandsparken

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/12
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 690 kr
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm-Oslo t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två övernattningar på angivet hotell med del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • Två luncher
 • Nyårssupé inklusive vinpaket
 • Två operabiljetter (kat 1, parkett)
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Dryck till luncherna

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst med flyg på morgonen, visning av Munchmuseet och lunch – opera "Rigoletto"
Dag 2. Matiné av operan "Hans och Greta" -  Nyårsfirande
Dag 3. Stadsrundtur – Vigelandsparken - lunch och hemresa med flyg.

Boende

Thon Hotel Opera

Resesätt SAS
Valuta

NOK

Resans karaktär

För att njuta av resan ska du ha vana vid stadspromenader

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Boka din resa

2019-12-30 2020-01-01 14 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan