Översikt

Opera & konst i Barcelona

Vi har fått ett väldigt begränsat antal platser på premiären av La Gioconda - där Iréne Theorin gör sin rolldebut som La Gioconda! Vi är glada att återigen kunna presentera en operaupplevelse utöver det ordinära i havets stad, under spirande vår!

Det förväntansfulla sorlet under premiären av La Gioconda och Iréne Theorins rolldebut upplevs bäst på parkett. Iréne som nyligen fick göra bejublat inhopp som "Turandot" på Kungliga operan i Madrid istället för självaste Nina Stemme!! Ja, vi är glada över att kunna presentera ytterligare en operaupplevelse utöver det ordinära i havets stad! Vi komponerar resan i den ljuva våren kring operan samt Barcelonas surrealistiska mästare Gaudí och Dalí med utflykter till Girona och Figueres. Bachs Johannespassion med Oxford Voices under ledning av den världsberömde kördirigenten Edward Higginbottom på Palau Musica förgyller även vistelsen.

I den ljuvliga vårens ankomst besöker vi Spaniens medelhavskust för att uppleva musik, arkitektur och konst. Uppe i bergen ovan städerna blommar enstaka mandelträd och längs kustvägen begynner mimosa och ginst sin gyllene blomning då våren varit som normal. Salta vårvindar smeker en magnifik stad.

Barcelona – Kataloniens stolta huvudstad och Spaniens andra stad – har en speciell framtoning som avviker från det gängse spanska. Läget vid Medelhavet har medfört att impulserna utifrån varit många och inflytandet från olika kulturer är påtagligt. Här frodas egenheterna som skapat katalanernas
egna språk, traditioner och öppna sinne för influenser utifrån – så länge de inte kommer från Madrid...

Regionens öppenhet har varit grogrund för nyskapande konstnärer som Picasso, Miró och Tàpies. Dalí, surrealismens kanske mest spektakuläre konstnär, verkade i närbelägna Figueres. I Barcelonas stadsbild möter vi Gaudí, stadens store arkitekt, surrealisten som skapade byggnader som saknar sin like och i mångt och mycket kommit att symbolisera det fria, kreativa klimatet i Barcelona. Naturligtvis förundras vi av Gaudís Sagrada Familia och Park Güell. La Sagrada Familia kan sägas vara den sista av de stora katedralerna i gotikens anda. Vi upplever ett Barcelona fyllt med Gaudí, visning och konsert på det vackra Unesco världsarvet Palau de la Musica och klassiska operahuset Teatre del Liceu med en operapremiär!

Liksom alltid på en resa i Spanien har vi noggrant utvalda måltider och vår ciceron är erfarna och kunniga Victoria Hedlund som visar sin spännande hemstad. Bekvämt boende på nyrenoverade fyrstjärniga hotell Colon, utmärkt beläget i historiens Barcelona.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Barcelona

  Avresa tidig morgon från Stockholm med ankomst till Barcelona. Här möter oss Victoria Hedlund med privat buss för en kort bussfärd in till centrum. Här installerar vi oss på bekväma och omtyckta, fyrstjärniga hotell Colón, med helt nyrenoverade rum. Från takterrassen njuter man av Santa Eulaliakatedralen, "La Seu", och hotellet har gångavstånd från operahuset. Vi befinner oss i Barri Gòtic, vars plats haft en basilika sedan 300-talet efter Kristi födelse och katedralens gotiska konstruktion inleddes 1298 men slutfördes 1460 och den gotiska fasaden så sent som 1889. Klostret är från 1300-talet och på innergården skall det alltid finnas 13 gäss, där varje gås representerar ett år i stadens skyddshelgon, martyren Sankta Eulalias liv. Välkomstmiddag på en bra restaurang på gångavstånd från hotellet.

 • Dag 2 Diagonal del Mar - Antoni Gaudi

  Guidad busstur inleder dagen med Barcelonas nya och spännande stadsdel Diagonal del Mar. Men i Barcelonas stadsbild möter vi förstås främst Gaudí, stadens store arkitekt, surrealisten som skapade byggnader som saknar sin like och i mångt och mycket kommit att symbolisera det fria, kreativa klimatet i Barcelona. Vi förundras av hans två klenoder Park Güell och Sagrada Familia, som verkligen kan sägas vara den sista av de stora katedralerna i gotikens anda. Med byggstart år 1882 är den över 130 år senare ännu inte helt färdigställd, exempelvis är endast åtta av de sjutton planerade tornen uppförda. Gaudí ägnade en stor del av sitt liv åt denna byggnad och arbetet har fortsatt efter hans död. Entreprenören Eusebio Güell gav i uppdrag till Gaudí att skapa en egendom som i mångt och mycket liknade en engelsk park med bostäder. Gaudí respekterade karobträden och oliverna som redan växte här och designade även system för att samla vatten i denna torra miljö. Vi fascineras av Park Güells fantastiska byggnader i en grön spansk parkmiljö. Här har Gaudí skapat fantastiska organiskt formade torn och parkbänkar som ringlar i form av drakar nedför sluttningarna, allt klätt med mosaik av oregelbundna kakelbitar. Resten av eftermiddagen och kvällen är till eget bruk.

 • Dag 3 Picassomuseet – Palau Musica – Operakväll ”La Gioconda” på Liceu

  De gotiska kvarteren är härliga för promenader och vi skall njuta av de fina kvarterens höjdpunkter – såsom Picassos museum i staden. Den Malagafödde konstnärssonen bodde i Barcelona under sina formbara yngre år från 14 års ålder till dryga 20. Här studerade han konst på Llotja Fine Arts under en händelserik och fantastisk era i stadens historia, precis då staden med industrialismen tog rejäl fart. Det öppna och progressiva klimatet gav även en skjuts åt konstens i en anda av gränslöshet, som skapade nya sätt att måla på. Under Barcelonatiden skapade Picasso i sin melankoliska Blå period och hans museum innehåller över 3.000 alster med många av dennes motiv ur stadens gatuliv i blå färger men även sviten Las Meninas från 1958. Man kan se Barcelonas Picassomuseum som presenterande den unge konstnären i vardande – innan han blev den störste av 1900-talets konstnärer. För Picasso var Barcelona platsen där allt började – platsen där han förstod hur långt han kunde gå och han skänkte själv många av de tusentals konstverk som finns här. Han gav sin vän och personlige sekreterare Jaume Sabartés i uppdrag att öppna ett Picassomuseum här – men då det öppnade 1963 fick det inte bära konstnärens namn på grund av dennes motsättningar mot Franco och hette följaktligen Sabartés Collection.

 • Härifrån promenerar vi för att få en guidad tur av den sagolika jugendbyggnaden Palau de la Musica Catalana, som är ett av de vackraste exemplen på den katalanska modernismen från början av 1900-talet. Både exteriören och interiören är rikt dekorerade och det blåskimrande glastaket i konsertsalen är oerhört vackert. Vi får en kunnig guidning på engelska.

 • Under kvällen promenerar vi från vårt hotell till Barcelonas stolthet Gran Teatre del Liceu för att bänka oss på premiären av Amilcare Ponchiellis grand opera "La Gioconda" med kärleksintriger, maktspel, tragedi och passion. Vår egen stolthet Iréne Theorin debuterar som huvudrollsinnehavaren på Liceu. Librettot baseras på en pjäs av Victor Hugo och då operan spelades för två år sedan på Malmö opera beskrev de "La Gioconda" som en svårsjungen sångarfest av högsta kvalitet med vackra arior och storslagna körpartier. Mycket riktigt har även titelrollen gestaltats av verkliga världsstjärnor som Maria Callas och Montserrat Caballé! Cornelis Vreeswijk lånade melodin från arian "Timmarnas dans" till sin Brevet från Kolonien.
  När den postromantiskt känsliga La Gioconda, vilket är det italienska namnet på Mona Lisa, uruppfördes på Teatro alla Scala i Milano den 8 april 1876, blev det Ponchiellis stora internationella genombrott i en tid precis mellan Verdis absoluta storhetstid och verismooperans gryningstimma.

  Kl 20.00. Handlingen utspelar sig i Venedig under 1600-talet där den sköne Enzo, gestaltad av det unga stjärnskottet – den amerikanske lyriske tenoren Brian Jagde, avspisar den olyckliga gatusångerskan Gioconda eftersom han är vanvettigt förälskad i Laura, gestaltad av den erfarna amerikanska mezzosopranen Dolora Zajik som beskrivits som en naturkraft och begåvad med en unik stämma som gjord för Verdis, Wagners och Strauss mest krävande verk. Men Laura är gift med Alvise, spelad av den världsberömde italienske basbaritonen Ildebrando d´Arcangelo, som får reda på att de båda planerar att träffas. Vi promenerar tillbaka till vårt hotell efter operan.

 • Dag 4 Dalís Figueres - historiska Girona - Oxford Voices på Palau Musica

  Idag väntar en tur till Figueres där Salvador Dalí föddes 1904 och där han 1974 skapade sitt Teatro Museo Dalí i en gammal teater som delvis förstördes under inbördeskriget. Dalís teatermuseum beskrivs som hans sista och världens största surrealistiska konstverk. Här rör vi oss i Dalís värld från hans första konstnärliga erfarenheter till surrealism och hans passion för vetenskapen, från ungdom till ålderdom. Hans främsta konstverk, installationer och juveler möter besökaren liksom verk av de konstnärer, som Dalí själv uppskattade, såsom Antoni Pitxot, Evarist Vallès, El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Gerard Dou och Bouguereau. Gemensam lunch. Härifrån vänder vi tillbaka till det vackra lilla smycket Girona för en intressant stadspromenad med katedralen och de fina historiska, judiska kvarteren. Kanske lockar stadens berömda glass?

 • Vid tillbakakomst till Barcelona finns tid på egen hand innan vi skall promenera till Palau Musica för kvällens konsert, en eftertraktad och beställd körfest med föregående års succé - relativt nystartade Instruments of Time & Truth Orchestra och Oxford Voices under ledning av den världsberömde professor Edward Higginbottom.
  Kl 20.30 framför de J.S. Bach Johannespassionen och fortsätter därmed Oxfords tradition av framstående kyrkomusik alltsedan renässansens dagar. Vi promenerar därefter tillbaka till vårt hotell, ca 15 minuters promenad.

 • Dag 5 Barcelona - Stockholm

  Efter en lugn förmiddag är dags att styra kosan mot Barcelonas flygplats
  för hemresa mot Stockholm med ankomst under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Iréne Theorin i ”La Gioconda” på Liceu
 • Bachs "Johannespassionen" på och visning av Palau Musica
 • Besöken i Girona och Dalís Figueres under ledning av Victoria

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 30/3
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 4 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Barcelona, t/r, inkl flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Två luncher med vin/vatten
 • En middag med vin/vatten
 • En operabiljett i kategori 1(kostnad 175€) samt en konsertbiljett i kategori 4
 • Lokala, licensierade, engelsktalande guider
 • Svensk ciceron
 • Skatt
 • Vissa muséer har fribiljett eller reducerat pris för den som har fyllt 65. Ta med ditt pass/körkort
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Barcelona
Dag 2. Diagonal del Mar - Antoni Gaudi
Dag 3. Picassomuseet – visning Palau Musica – Operakväll ”La Gioconda” på Liceu
Dag 4. Dalís Figueres - Girona - Körkonsert Palau Musica
Dag 5. Barcelona - Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-30 2019-04-03 17 990 kr Väntelista Förfrågan