Översikt

Opera Deluxe i München och Bregenz

Bayerische Staatsoper bjuder in till opera i världsklass i juli med Jonas Kaufmann i Wagners ”Mästersångarna i Nürnberg” och vi har lyckats få biljetter med bra platser. På den spektakulära sjöscenen i Bregenz ska vi under bar himmel njuta av Verdis ”Rigoletto” tillsammans med andra operaentusiaster från hela världen.

Jonas Kaufmann nämns ofta som nutidens främsta tenor med ett register som klarar djupa barytontoner upp till höga C. Här i sin födelsestad München gestaltar han i Wagners enda komiska opera den unge riddaren Walther von Stolzing som förälskat sig i guldsmedens dotter Eva. Eva spelas av den hyllade sopranen Sara Jakubiak känd för sin rika, mångsidiga röst och engagerade föreställningar. I denna omtalande och polariserade föreställning utspelar sig dramat under 1950-talet som speglas i dekor och klädsel. 


Bayerns huvudstad München kallas ibland ”Tysklands hemliga huvudstad”. Med sitt centrala läge i Europa kunde staden snart ställa sina förut så mäktiga grannstäder, däribland Ingolstadt, Augsburg och Nürnberg, i skuggan och bli södra Tysklands främsta metropol. Med sin livfulla kosmopolitiska atmosfär, fina arkitektur och affärer är staden ett av landets mest attraktiva turistmål. Invånarna i München har länge utmärkt sig för sitt konstintresse och under vår vistelse får vi en guidning på konstmuseet Lenbachhaus och på barockslottet Nymphenburg.

Vår resa tar oss vidare söderut via pittoreska ön Lindau i Bodensjön till shopping- och caféstaden Dornbirn i Österrike som blir vår utgångspunkt för de omåttligt populära Festspelen i Bregenz med den unika flytande sjöscenen och amfiteatern med sina 7000 platser. Festspelen har under mer än sjuttio år etablerat sig som en stor händelse i Österrike som lockar över 200.000 besökare under den dryga månad det pågår. Att få sätta upp en opera på sjöscenen har varit en länge närd dröm för regissören och formgivaren Philipp Stölzl och i operadramat "Rigoletto" ger han prov på kontrasterna mellan det spektakulära och det intima i sin produktion av kammardramat.

Vi ska även uppleva sagoslottet Neuschwanstein innan vi avslutar resan med en rundtur i Zürich innan flyget hem. Boendet på vår resa är förstaklasshotellen Maritim Hotel München och på Four Points by Sheraton Panoramahaus Dornbirn i Österrike och vår eminente musikciceron är Richard Klingspor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – München – panoramatur - slottsbesök

  Vi anländer till München på förmiddagen där vi möter vår lokalguide för en panoramatur. München har stil och staden präglas av praktfulla byggnader, historiska kvarter och eleganta boulevarder. Vi besöker slottet Nymphenburg – ett av Europas vackraste barockslott beläget i västra delen av staden och som byggdes upp runt en villa i italiensk stil. Slottet uppfördes i mitten på 1600-talet för kurfurstinnan Henrietta Adelaide av Savojen. Flera byggnader tillkom med tiden, däribland fyra paviljonger. En av höjdpunkterna är Kung Ludwig II's sovrum och bankettsalen med sina takfresker av Johann Baptist Zimmermann. 

  Gemensam sen lunch innan vi checkar in på vårt hotell Maritim Hotel München. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 2 Konstmuseum – opera ”Mästersångarna i Nürnberg"

  När Lenbachhaus återöppnades 2013 efter fyra år av renovering möttes besökarna av ett museum helt nytt både på in- och utsidan. Lenbachhaus har världens största samling av konst från ”Der Blaue Reiter” – en beteckning på de expressionistiska konstnärerna i kretsen kring skriften med samma namn som utgav essäer mellan åren 1911-1914 före första världskrigets utbrott.

  Hjärtat av dessa samlingar är de generösa donationer från målaren Gabriele Münter som var konstnären Kandinskys kompanjon till 1914. På Münters 80-årsdag 1957 donerade hon över tusen verk, bl. a. 90 oljemålningar av Kandinsky och 300 akvareller och teckningar till museet, liksom 25 målningar av henne själv samt verk från Franz Marc, August Macke och Paul Klee m fl. Vi får en intressant visning i museet innan vi intar en lunch på trevlig restaraung.

  På sen eftermiddag är det dags att bege oss till Nationaltheater München för kvällens stora begivenhet ”Mästersångarna i Nürnberg”. Operan skiljer sig från Wagners andra operaverk som den enda komiska operan och för att den handlar om vanliga människor och inte gudar och hjältar. Uruppförandet som blev en triumf skedde här i München år 1868 och var den då längsta operan som hade komponerats med drygt 4,5 timmars speltid exklusive pauser. Vår uppsättning uppförs under ledning av Bayerische Staatsopers skicklige musikchef Kirill Petrenko och regissör David Bösch. Handlingen utspelar sig i det medeltida Tyskland där hantverkare i de olika gillena skrev och utförde ”Mästersånger” som följde en föreskriven verslära men har i detta uppförande förflyttats till mitten av 1900-talet med Kaufmann's von Stolzing i läderjacka. Den unga Eva har utlovats som brud åt den som segrar i sångartävlingen och "riddaren" von Stolzing ställer upp för att vinnas sitt hjärtas kärlek.

 • Dag 3 Bodensjön – Lindau – Dornbirn – opera ”Rigoletto” i Bregenz

  Med bagaget i bussen fortsätter vår resa till pittoreska Lindau i Bodensjön. Bodensjön mellan gröna bergssluttningar och alptoppar delas mellan Schweiz, Tyskland och Österrike och är den tredje största sjön i Centraleuropa. I Bayerns sydöstligaste hörn ligger den lilla staden på en halvö med lejonet och fyren som främsta kännetecken i hamnen. Vi går en guidad tur på ön följt av en gemensam lunch.

  Dornbirn i Österrike, delstaten Voralbergs stösta stad, är känt för sin shopping, liv och rörelse runt marknadstorget. Med många små butiker och kaféer är det en mycket populär turistdestination i regionen. Vi anländer hit på eftermiddagen och checkar in på Four Points by Sheraton Panoramahaus Dornbirn. Lite egen tid på eftermiddagen.

 • På kvällen beger vid oss så till Festspelen i Bregenz för att uppleva något utöver det vanliga under en kväll med bar himmel. Denna musikfest har satt Bregenz på kartan som en kulturell mittpunkt under sommaren med världens största sjöscen ”Seebühne” med okonventionella uppsättningar, en genomtänkt profil och spektakulär scenografi. Verdis ”Rigoletto” är en opera från vad som brukar kallas Verdis mellanperiod, alltså efter ungdomsverken och före de sena storverken Aida, Maskeradbalen, Othello och Falstaff.

  Den hjärtskärande historien handlar om den hunsade hovnarren Rigoletto, vars dotter Gilda blir förförd av den cyniske Hertigen, allt till musik som nått långt utanför operascenen. ”Rigoletto” skrevs under den tid då Verdi redan firade stora triumfer i Europa och verket baserades på Victor Hugos förbjudna verk ”Le roi s'amuse”. Den österrikiska överhögheten tillät verket först då den frivola huvudpersonen bytte identitet från fransk kung till hertigen av Mantua. Det ursprungliga namnet på verket - ”Förbannelsen” syftar på den vanskapte narren Rigolettos vackra dotter Gildas olycksaliga förälskelse i kvinnokarlen hertigen av Mantua.

 • Dag 4 Slottet Neuschwanstein

  Sagoslottet Neuschwanstein är ett fantastiskt byggnadsverk som stod som förebild till Disneys Askungeslott och för Tjajkovskijs Svansjön. Slottet uppfördes i senromantisk stil mellan 1869 och 1892 och ligger högt över sjön Alpsee med bergen som effektfull bakgrund. Rummen är praktfullt inredda och målningarna på slottet föreställer teman från Wagners olika operor. Vi gör en bussutflykt hit och går en guidad tur genom detta fantastiska fantasislott. Från bussparkeringen finns det möjlighet till minibusstransfer eller häst och vagn upp till entrén, men räkna med mycket gående i trappor på anläggningen. Sen lunch på en lokal restaurang innan vi återvänder till Dornbirn för en kväll på egen hand.

 • Dag 5 Zürich - hemresa

  Med bagage och lunchpaket i bussen lämnar vi Dornbirn  och beger oss mot schweiziska Zürich. Staden  förenar storstadsliv med idylliska vyer vid foten av alperna och den pittoreska gamla stan står i stark kontrast till de moderna urbana storstadskvarteren. Vi går en guidad stadspromenad och intar vårt lunchpaket innan vår musikaliska resa är slut och vi åker mot flygplatsen för flyget hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Jonas Kaufmann i "Mästersångarna i Nürnberg"
 • "Rigoletto" på spektakulära sjöscenen under Festspelen i Bregenz
 • Besök i romantiska tyska slott
 • Vår omtyckta musikciceron Richard Klingspor

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/7
Pris Från 28 990 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
Detaljerade priser

Grundpris per person med del i dubbelrum och operabiljett i kat 1 i München: 28.990 kr
Vi har 15 biljetter i operakategori 1 i München.

Pris per person med del i dubbelrum och operabiljett i kat 2 i München: 28.540 kr
Vi har 1o biljetter i operakategori 2 i München.

I priset ingår
 • Flyg Stockholm – München och Zürich-Stockholm inkl. flygavgifter
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på förstaklasshotell i München med del i dubbelrum
 • Två nätter på förstaklasshotell i Dornbirn med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra luncher exkl. dryck
 • Ett lunchpaket inkl smörgås, frukt och dryck på avresedagen
 • En opera i kat 1 eller 2 i München
 • En opera i kat 2 i Bregenz
 • Engelsktalande lokalguider
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Stockholm-München – panoramatur och slottsbesök
Dag 2. Konstmuseum – opera ”Mästersångarna i Nürnberg”
Dag 3. Bodensjön – Lindau – Dornbirn – opera ”Rigoletto” i Bregenz
Dag 4. Slottet Neuschwanstein
Dag 5. Zürich – hemresa

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha god promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag samt hela leder och knän. Vid slottet Neuschwanstein är det mycket gående i salar och i trappor och det finns inte hiss på slottet.  

Vid dåligt väder i Bregenz kommer operan Rigoletto att flyttas från sjöscenen till en inomhusscen i Festspielhaus på samma område.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-07-26 2019-07-30 28 990 kr Väntelista Förfrågan