Översikt

Opera extravaganza i Oslo

Vid Oslofjordens vatten ligger denna snövita pärla i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Oslos operahus med sin fantastiska akustik bjuder på Premiären av Strauss ”Rosenkavaljeren”. Vi bjuds även på Amadeus filmkonsert tillsammans med Oslo Filharmonien.

Då Oslos operahus stod färdigt 2008 stod hela världens operaälskare i kö för att få komma på en föreställning i en av världens mest fascinerande operahus. Det är 10 år och närmare tusen nöjda Favoritresenärer senare. Upplev framväxten av det nya Oslo, där man planerar för ett bilfritt centrum inom några år.
Operahuset ligger i stadsdelen Bjørvika, omdanar hela Oslos och återerövrar strandpromenaden. Bakom Operahuset ligger de futuristiska byggnaderna i Barcode-projektet och här växer det nya Munchmuseet fram. Precis som det enorma nya Nasjonalmuseet planeras det att öppna 2020. Samtidigt har du det klassiska gamla Oslo med Karl Johan, slottet, stoltheten Holmenkollen och den fina Vigelandsparken. Gustav Vigelands mer än 200 skulpturer av människor är en av Norges mest välbesökta turistattraktioner. Resan inkluderar även besök på Frammuseet och Munchmusset samt en visning av operahuset bakom kulisserna. Under några innehållsrika dagar i nalkande vår njuter du av staden och dess musik tillsammans med vår eminente ciceron Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år. Vi bor bekvämt på 4-stjärninga Thon Hotel Opera med promenadavstånd till operahuset, knappt tjugo minuters promenad till Rådhusplassen och en halvtimme till Astrup Fearnleymuseet på Tjuvholmen.

Reseprogram

 • Dag 1 Frammuseet – ”Amadeus Filmkonsert med Oslo-Filharmonien”

  Under morgonen avgår vårt flyg från Stockholm till Oslo där vår ciceron Richard Klingspor möter med privat buss. Vi äter en gemensam lunch innan vi får en guidad visning på Frammuseet. Fridtjof Nansen var en färgstark personlighet och under slutet av sitt liv dedikerade han sitt arbete åt FN och flyktingfrågan. För det fick hans organisation Nobels fredspris 1922. Vi skall dock uppleva perioden i Nansens liv som den forskande zoologen, oceanografen och äventyraren. Hans specialbyggda polarexpeditionsfartyg fick namnet Fram och vi får en visning av detta fartyg som gav Nansen internationell erkännelse. Det tåliga polarfartyg har seglat både till Arktis och till Antarktis.

  Vi checkar in på Thon Hotel Opera, centralt beläget bredvid Operan och äter en tidig gemensam välkomstmiddag på den anrika restaurangen Theatercaféen (cirka 20 min promenad) innan vi promenerar vidare till Oslo konserthus. Oslo Konserthus är Oslo Filharmonins säte som svenske arkitekten Gösta Åbergh har ritat. Byggnaden är täckt av ljusgrå Tolgagranit, en trondhjemit från Tolga i Österdalen och man har bland annat en specialbyggd orgel med 7.092 pipor från Göttingen. Efter invigningen den 22 mars 1977 har över 7 miljoner besökare njutit av musik och dans av alla de slag.


  Vi får en afton med Oslo Filharmonien som spelar live till den mångfaldiga Oscarsbelönade filmen Amadeus från 1984, regisserad av den tjeckiske filmregissören Milos Forman. Även du som redan sett filmen får garanterat en ny upplevelse av Wolfgang Amadeus Mozarts berömda verk.

 • Dag 2 Visning Operahuset – ”Rosenkavaljeren”

  Under förmiddagen väntar en mycket intressant och spännande guidning av operahuset bakom kulisserna. Vi får veta allt från hur huset skyddas från eventuella attacker från havet till de enorma garderoberna med scenkläder. Därefter har vi tid på egen hand och Richard ger gärna tips på vad man kan se och göra. Lunch och middag på egen hand och eftermiddagen är fri för egna strövtåg.

  Kl. 18.00 är vi bänkade i Oslos Operahus för att vara med om premiären av Richard Strauss opera ”Rosenkavaljeren” som är en tysk opera i tre akter. Operan är en av Strauss populäraste och i den finns avsiktliga temperaments- och miljömässiga likheter med Mozarts Figaros bröllop. En av Sveriges främsta barytoner Fredrik Zetterström gör rollen som Herr von Faninal. (4 tim 15 min – 2 pauser).

 • Dag 3 Sightseeing med buss – Vigelandsparken – ”Sour Angelica”

  Efter frukost möter Richard med buss för en stadsrundtur av Oslo. Vi besöker den omtalade Vigelandsparken, där vi kliver av och först får en visning på Vigelandsmuséet innan vi promenerar genom parken för att lära oss mer om Gustav Vigeland och några av hans drygt 200 verk. Lunch och middag intas på egen hand och eftermiddagen är fri för egna strövtåg.

  Kl. 18.00 ser vi Puccinis kortopera ”Sour Angelica” där vår egen Anna Larsson gör rollen som Furstinnan. ”Suor Angelica”, denna tragiska opera av Puccini berättar historien om hur Angelica blir isolerad i ett kloster strax efter att hennes utomäktenskapliga son föds. Hon bär denna skamfyllda hemlighet i många år tills dess att hon får ett oväntat och skräckinjagande besök. Operan skrevs 1918 och tillhör Puccinis serie av korta operor som brukar kallas Triptyken. Den är helt unik då alla roller spelas av kvinnor. Frågor väcks om hedersvåld, maktstrukturer och sorg, allt ställt mot en aldrig sviktande moderskärlek. (1tim)

 • Dag 4 Munchmuseet – Voksenåsen - Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss med buss till Munchmuseet där vi får en visning. Här ståtar man bland annat med en av världens två största samlingar med konst av Edvard Munch.
  Vi avrundar med en gemensam lunch på Voksenåsen där vi får en förtjusande utsikt vid klart väder, innan vi beger oss till flygplatsen för vår hemresa

Resans höjdpunkter

 • Premiären av ”Rosenkavaljeren”
 • Filmkonsert med Oslo-filharmonien
 • Frammuseet
 • Munchmuseet

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 15/3
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 1 390 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Oslo t/r
 • Transporter, entréer och visningar enligt program 
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 •  En middag
 • Två operabiljetter
 •  En konsertbiljett
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Frammuseet – ”Amadeus Filmkonsert med Oslo-Filharmonien
Dag 2. Visning Operahuset – ”Rosenkavaljeren”
Dag 3. Sightseeing med buss  – Vigelandsparken – ”Sour Angelica”
Dag 4. Munchmuseet – Voksenåsen - Hemresa

Resans karaktär

För att kunna njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämt underlag. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-03-15 2019-03-18 12 990 kr 5+ Boka