Översikt

Opera i Bayreuth

Markgräfliches Opernhaus i Bayreuth vågar vi säga är Europas vackraste operahus – en juvel med inredning helt byggd i trä och uppsatt på Unescos världsarvslista som Markgrevinnan Wilhelmine av Brandenburg-Bayreuth lät uppföra i senbarockens tid. Här upplever vi operan ”Poppeas Kröning” liksom Bachkonsert med Berlinger & Karamazov.

Den preussiska prinsessan och markgrevinnan Wilhelmine - favoritsyster till Frederick den store och vår svenska drottning Lovisa Ulrika var en begåvad skådespelerska, författare, kompositör, arkitekt, inredare, amatörmålare samt beskyddare av de sköna konsterna. Hon omgav sig med tänkare såsom Voltaire och vid hovet i Bayreuth skapade hon en högst personlig, elegant rokokostil med blommor och girlanger och med en större lätthet än den tidigare tyngre barockstilen. Markgräfliches Opernhaus är en av få bevarade teater- och operabyggnader från 1700-talet och tillsammans med vår musikciceron Dag Celsing njuter vi av Monteverdis ”Poppeas Kröning” – en produktion av Tyl Theaters Pilsen och med dirigent Vojtěch Spurný. Vi upplever också en Bachkonsert för flöjt och luta.


Under vår vistelse går vi en guidad tur i fotspåren av stadens mest kända person Richard Wagner då vi besöker Richard Wagner-museet och får höra om hans livsverk Festspielhaus som han lät bygga för sina egna operor. Med hjälp av Ludwig II av Bayerns generösa finansiering kunde Wagner förverkliga sin vision om ett nytt operahus där hans operor togs till högre höjder.  I Nya Slottet beundrar vi den sk. Bayreuth-rokokon, och i den förnämliga slottsparken Eremitaget i vårprakt besöker vi det Gamla Slottet med det japanska kabinettet.  

Vi bor bekvämt på H4 Hotel Residenzschloss Bayreuth – ett 4-stjärnigt modernt hotell 1 km från Bayreuths centrum.

Boka din resa

2020-05-14 2020-05-17 20 950 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – München – Bayreuth

  Vi landar i München strax före lunch där vi möter vår ciceron Dag som tar oss med buss till Bayreuth, en resa på knappt ca 3 timmar inkl. ett kort stopp. På vägen berättar Dag om dagarna vi har framför oss och även om operan vi ska höra. Vid ankomst till Bayreuth äter vi en sen tre rätters lunch innan vi checkar in på vårt hotell H4 Hotel Residenzschloss Bayreuth. Resten av dagen och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 2 Richard Wagnermuseet – Nya slottet – Opera ”Poppeas Kröning”

  Bayreuth är en av de vackraste städerna i Bayern med charmiga slott och historiska parker. Tillsammans med vår lokala guide går vi i den världsberömda Richard Wagners fotspår och hör om hans livsgärning, och på Richard Wagnermuseet lär vi oss om framkomsten av
  Bayreuthfestivalen som fortfarande drivs av familjen Wagner och som går av
  stapeln varje år i juli. Museet som huserar i Wagners eget hem Wahnfried
  återinvigdes 2015 efter flera år av renovering. Wagner spenderade sina sista år
  i staden och är också begravd här.

  Det Nya Slottet var Markgreven och grevinnans eget residens byggt år 1753 med varsam inredning i rokoko. Grevinnan var högst delaktig i slottets formgivning och designade några av rummen själv med skira blommor, girlanger och sinnliga stuckaturornament.  De finaste rummen är Trädgårds- och Palmrummet med dess utsökta valnötspanel och i Wilhelminas musiksalong finns vackra pastellporträtt av sångare, skådespelare och dansare. Vi får en visning av slottet, lunch på egen hand under dagen.

 • Till kvällen samlas vi på hotellet för en kort busstransfer till Markgräfliches Opernhaus där vi ska se ”Poppeas Kröning” av Monteverdi. Det är en fröjd att stiga in i den rikt smyckade salongen med dess fina dekorationer.

  Claudio Monteverdis sista opera ”Poppeas Kröning” berättar om kärleken mellan kejsaren Nerone och Poppea, den senare kejsarinnan av det romerska imperiet, med gripande musikalisk dramaturgi som var enastående vid dess skapelse. Mitt i mästerverkets centrum är kärlek och hat, svartsjuka och hämnd som är oskiljaktiga, och döden beordras. Kröningen av Poppea passar in i serien med venetiansk karnevalsopera, men detta betyder bara att den utfördes i Venedig under karnevalsäsongen. Denna kategorisering förändrar inte operans allvarliga innehåll. Ändå hittar Nerone och Poppea varandra i slutet, sjunker in i en passionerad kärlek och berättelsen slutar i ett lyckligt slut, vilket kan ses i den magiska kärleksduon Pur ti miro (se dig bara).

 • Dag 3 Eremitaget – Gamla Slottet – Bachkonsert

  Slottsträdgården Eremitaget strax utanför staden lät konstrueras av Markgreve Georg Wilhelm på platsen av ett zoo, och 1715 påbörjades bygget av ett lustslott. När Markgreven Friedrich tog över blev markgrevinnan Wilhelmine så upprymd av platsen och började genast låta förstora slottet med flera rum inklusive det vackra japanska kabinettet och det kinesiska spegelkabinettet där hon sedan skrev sina berömda memoarer. Sedermera byggdes även ett nytt slott på området och Wilhelmine introducerade även häckträdgårdar, pergolor och dammar i en tid då denna typ av trädgårdar inte fanns i Tyskland. Vi besöker slottet och njuter av vårprakt i trädgården med gemensam lunch under dagen.

  På kvällen samlas vi för att åter åka till Markgräfliches opernhaus för Bachkonserten Berlinger & Karamazov där bl a Bachs Suite d-Moll BWV 997 för blockflöjt och Cellosuiten Nr 1 BWV 1007 framförs. Solister är lutspelaren Edin Karamazov och flöjtspelaren Dorothee Oberlinger.

 • Dag 4 Hemresa från München

  Efter frukost checkar vi ut och lämnar Bayreuth för busstransport åter till Münchens
  flygplats och hemresa. Ankomst till Stockholm under sen eftermiddag.

Resans höjdpunkter

 • Juvelen Markgräfliches Opernhaus med opera och konsert
 • Stadspromenaden " I Wagners fotspår" med Wagnermuseet
 • Eleganta slott och parker i ett vårfagert Bayreuth

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 14/5
Pris Från 20 950 kr
Enkelrumstillägg 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – München t/r
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter på 4-stjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Två 3-rättersluncher inkl. drycker
 • En opera i kat 1
 • En konsert i kategori 1
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande musikciceron,
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.

Resplan

Dag 1. Flyg Arlanda - München, busstransfer till Bayreuth
Dag 2. Richard Wagnermuseet – Nya slottet - Opera ”Poppeas Kröning”
Dag 3. Eremitaget – Gamla Slottet – Bachkonsert
Dag 4. Hemresa från München - Arlanda

Boende

H4 Hotel Residenzschloss, Bayreuth
Erlanger Str. 37
95444 Bayreuth
Tyskland
Telefon: +49 921 75850

https://www.h-hotels.com/en/h4/hotels/h4-hotel-residenzschloss-bayreuth/hotel

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.