Översikt

Opera i Helsingfors

I Finland njuter vi av två operor, konstgallerian Ateneum, Designmuseet och Villa Gyllenberg med dess utsökta konstsamling. Följ med på en tongivande resa!

Helsingforsoperan har alltsedan den invigdes hösten 1993 skaffat sig ett synnerligen gott rykte. Byggnaden är mycket finsk i sin arkitektur och salongen är elegant modern med utmärkt akustik, god sikt och bekväma stolar. Under vår första operakväll möter vi ”Aida”.

"Aida” uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner.

Wozzeck” är en modern klassiker som tar upp svåra mänskliga problem.
Den fattige soldaten Wozzeck hetsas av sina överordnade. För att få ihop pengar till sin familj – flickvännen Marie och deras gemensamma son – deltar han också i tveksamma medicinska experiment som doktorn bedriver. Han plågas dessutom av apokalyptiska syner och har börjat höra röster i sitt huvud. När Marie är otrogen med en stilig tamburmajor, förlorar Wozzeck allt mer kontakten med verkligheten...

Programmet i Helsingfors i övrigt bjuder på guidade besök på konstgallerian Ateneum och Designmuseet samt ett besök på Villa Gyllenberg med dess utsökta konstsamling. Ciceron är Niklas Lindblad.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Helsingfors Designmuseet - Operakväll, ”Aida”

  Vi flyger från Arlanda till Helsingfors på morgonen. Med buss får vi en guidad orienteringstur i Helsingfors förbi bland annat Senatstorget med domkyrkan, järnvägsstationen, riksdagshuset och tempelplatsens kyrka. Vi checkar in på vårt hotell som är centralt beläget och äter där en gemensam välkomstlunch, för att sedan promenera tillsammans till Designmuseet där vi får en guidad visning kl 14.30.  Vår gemensamma middag äter vi på en restaurang nära operan innan kvällens föreställning som börjar kl 19.00.

 • Dag 2 Ateneum - Operamatiné "Wozzeck"

  På förmiddagen tar vi en promenad på ca 10 minuter till konstmuseet Ateneum där vi får en guidad visning kl 10.00, efter visningen har vi lite tid att njuta av utställningarna samt äta lunch på egen hand. Vår operaföreställning börjar kl 14.00. Sen eftermiddag och kväll för att på egen hand utforska vackra Helsingfors.

   

 • Dag 3 Villa Gyllenberg – Hemresa

  Efter frukost och utcheckning åker vi till Granö för ett besök i Villa Gyllenberg med visning av den förnämliga samlingen, som omfattar höjdpunkterna i finländsk konst under drygt två sekler (1756-1970). Helene Schjerfbeck-samlingen räknas till den största i privat ägo. Här tar vi en kaffe/te med bulle innan vi med buss tar oss ut till flygplatsen varifrån vårt flyg avgår på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • "Aida" & "Wozzeck"
 • Konstgallerian Ateneum
 • Designmuseet & Villa Gyllenberg

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/4
Pris Från 9 990 kr
Enkelrumstillägg 1590 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Helsingfors t/r, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • En middag
 • En lunch
 • Kaffe/Te Villa Gyllenberg
 • Två operabiljetter (kategori B) svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Helsingfors – Designmuseet - Operakväll ”Aida”
Dag 2. Ateneum  – Operamatine, ”Wozzecki” 
Dag 3. Villa Gyllenberg – Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-26 2019-04-28 9 990 kr 5 Boka resa