Översikt

Opera i Helsingfors

I Finland njuter vi av första delen av Esa-Pekka Salonens Ring, Designmuseet och Villa Gyllenberg med dess utsökta konstsamling. Följ med på en tongivande resa!

Under hösten inleder operan satsningen på en ny Ring med idel finska solister. Under vår operakväll ser vi Richard Wagners ”Rhenguldet”. 
Dirigent är Esa-Pekka Salonen,chefsdirigent för Londons Filharmoniska orkestersom nu återvänder hem för att musikaliskt ansvara för de fyra operorna som utgör den imponerande Niebelungens ring.Vi har lyckats få parkettbiljetter till föreställningen som ges endast sex gånger under hösten.

Wagners trollbindande saga om guldets ödesdigra makt inleder en finsk storsatsning på
Niebelungens ring. Helsingforsoperan har alltsedan den invigdes hösten 1993 skaffat sig ett synnerligen gott rykte. Byggnaden är mycket finsk i sin arkitektur och salongen är elegant modern med utmärkt akustik, god sikt och bekväma stolar.

Vi gör ett besök på Desigmuseet, inrymt i den flickskola där mumintrollens författarinna Tove Jansson gått. Museet visar dels en basutställning av finsk konst- och industridesign, dels den nyöppnade separatutställningen "Critical Tide" där man kritiskt granskar design i samband med Helsinki Design Week.
Den konstälskande bankiren Ane Gyllenberg och hans hustru Signe skapade, i sitt vackra hem på Granö nära Helsingfors, en fantastisk konstsamling, inrymt i själva villan samt i den ljusa strama tillbyggnaden. Där finns bland annat en stor samling av Helene Schjerfbecks tidiga och sena konstverk. Vi avslutar vår koncentrerade helg i Helsingfors med att besöka de aktuella utställningarna här. Musikalisk ciceron är Niklas Lindblad.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Helsingfors Designmuseet - Operakväll ”Rhenguldet"

  Vi flyger från Arlanda till Helsingfors på morgonen. Med buss får vi en guidad orienteringstur i Helsingfors förbi bland annat Senatstorget med domkyrkan, järnvägsstationen, riksdagshuset och tempelplatsens kyrka.
  Vi checkar in på vårt hotell som är centralt beläget och äter där en gemensam välkomstlunch, för att sedan promenera tillsammans till Designmuseet där vi får en guidad visning. Vår gemensamma middag äter vi på en restaurang nära operan innan kvällens föreställning som börjar kl 19.00.

 • Jättarna Fafner och Fasolt har byggt Valhalla och kräver som lön för mödan ungdomens gudinna Freja eller en guldskatt som dvärgen Alberich har stulit av Rhendöttrarna. Överguden Wotan lyckas få tag på guldet genom list och dvärgen Mime har smitt guldet till en hjälm och en ring. Den som bär hjälmen kan byta gestalt, och Wotan lockar Alberich till att förvandla sig till en groda och han går i fällan och måste ge guldet till gudarna men han förbannar dessförinnan ringen. Jättarna Fafner och Fasolt får guldet men förbannelsen består och vägen mot gudaskymningen Ragnarök har inletts.
  Retur till vårt hotell med apostlahästarna eller spårvagn (egen bekostnad).  

 • Dag 2 Villa Gyllenberg – Hemresa

  Efter frukost och utcheckning åker vi till Granö för ett besök i Villa Gyllenberg med visning av den förnämliga samlingen, som omfattar höjdpunkterna i finländsk konst under drygt två sekler (1756-1970). Helene Schjerfbeck-samlingen räknas till den största i privat ägo. Här tar vi en kaffe/te med bulle innan vi med buss tar oss ut till flygplatsen varifrån vårt flyg avgår på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Första delen av Esa-Pekka Salonens Niebelungens Ring
 • Designmuseet
 • Villa Gyllenbergs utsökta samlingar

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/9
Pris Från 7 690 kr
Enkelrumstillägg 1790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Helsingfors t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • En natt på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • En frukostbuffe
 • En lunch
 • En middag
 • En kaffepaus på Villa Gyllenberg
 • En operabiljett på parkett
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Helsingfors – Designmuseet - Operakväll ”Rhenguldet”
Dag 2. Villa Gyllenberg – Hemresa

Boende

Hotell: Scandic Simonkentää Simonkatu 9 00100 Helsingfors

Resesätt Finnair

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-09-07 2019-09-08 7 690 kr Finnair Stockholm 1 Boka resa