Översikt

Opera i Karpaterna med SvD accent

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra, huvudstaden håller snabbt på att bli en ”innestad” i Europa. I det inre av landet ligger den natursköna Gyllene triangeln - de lägre Karpaternas medeltida byar med världsarvsstatus. Kosice bjuder på en eklektisk historia med det vackra operahuset i nybarock i centrum.

Karpaternas lägre utlöpare in i Slovakien är en historisk plats med tinnar och torn i en magisk natur. Upplev Slovakiens världsarv i kombination med tre operaföreställningar i Bratislava, Banská Bystrica och Košice. Den gyllene triangelns små medeltida byar med för länge sedan sinade silver- och guldgruvor, världens äldsta ännu aktiva myntprägling och rikt hantverk är en upplevelse. Här besöker vi gyllene Kremnica och världsarvet Banská Štiavnica samt njuter av operan Eugen Onegin på Banská Bystricas operahus.

Slovakien är en smältdegel mitt mellan öst och väst. Sedan kelterna, antikens romare, slaviska folk till den ungerska noblessens herresäten och befästa slott samt medeltidens gruvstäder har detta varit en tummelplats för de rika, mäktiga och bemedlade.
Gotik, renässans, barock och ortodoxt samsas med judiskt arv och efterkrigstidens dramatik. Bratislava är, trots sin långa historia, i stort en modern stad i ett av Europas yngsta land. Under 1700-talet var detta kejsarinnan Maria Theresia av Habsburgs huvudstad Pressburg och de vackra historiska stadsdelarna kröns av Ärkebiskoparnas ljust skära palats där fredsavtalet efter slaget vid Austerlitz år 1805 undertecknades. Här njuter vi av Mozarts "Trollflöjten".

Väna Košice var Europas kulturhuvudstad för fem år sedan och har lång historia med såväl Transsylvanien, det Ottomanska riket och Österrike-Ungern som herrar! Operahuset i nybarock bjuder in till "Otello” av Giuseppe Verdi.
Vi bor bekvämt på fyrstjärniga stadshotell och bra mellanklasspensionat i Karpaterna. Ciceron är uppskattade svensktalande slovakiskan Monika Kustarova.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava vid Donau

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Budapest. Vid ankomst väntar buss för avresa till Bratislava delvis längs Donau, ca 2,5 timmes färd. Under resan serveras en lättare lunchbox på bussen. Väl framme i Bratislava checkar vi in på vårt fyrstjärniga hotell Austria Trend Bratislava. Bratislava, en av de yngsta huvudstäderna i Europa, genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och besökaren blir positivt överraskad över dess livlighet och stadsbilden med medeltida torn, stora 1900-talsbyggnader och många barockpalats.

  Efter incheckning går vi därför på en kort stadspromenad i de centrala delarna av Bratislava för att njuta av de vackra historiska stadsdelarna med praktpjäsen Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. Här undertecknades en gång fredsavtalet mellan Napoleons Frankrike och Österrike, efter slaget vid Austerlitz år 1805.

 • Den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd år 1452 dominerar annars stadsbilden med en spira som svävar 85 meter ovan jord. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. På kvällen äter vi gemensam middag.

 • Dag 2 De mindre Karpaternas viner – Operakväll ”Trollflöjten”

  Idag reser vi längs de mindre Karpaternas vinrutt, i en region som varit känd för sina viner sedan romersk tid. I regionen Casta ligger ett vackert slott överblickandes staden Pila. Detta kungliga slott Cerveny Kamen går under benämningen Red Rock och uppfördes som befästning på 1200-talet. Dagens 1500-talsbyggnad är en filial för det slovakiska nationalmuseet, en klenod med stuckaturer och vackert dekorerad interiör, fullt möblerad. Här kan man tillfullo uppskatta hur adeln och borgerskapet framlevde sina dagar under medeltid och renässans. Vidarefärd till en uppskattad vinmakare för en vinprovning av fem olika viner från Karpaterna. Vi äter en typisk slovakisk tre-rätterslunch innan återvänder till Bratislava. Resten av eftermiddagen är fri och vi samlas igen för att ta oss till det nya operahuset. 

 • Bratislava ståtar med två operahus och ett konserthus. Det gamla operahuset uppfördes år 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén. Här intar Bratislavaborna sprudlande Hubertusvin mellan akterna.

  Nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog nästan ett decennium att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan, ca 20 minuters promenadväg. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd men dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen.

 • Kvällens föreställning är Mozarts älskade "Trollflöjten". En scenisk-musikalisk underhållningshistoria om den dystre Tamino som förvirrad rör sig genom ett drömlandskap där Nattens drottning, trollkarlen Sarastro, fågelmutanten Papageno, den brutale översittaren Monostatos och drottningens älskliga dotter Pamina spelar huvudrollerna. Flera förvirrande dimensioner och mycket kända arior bygger på spänningen i den mångbottnade historien. Ensam i mörkret med sin vanmakt prövar Tamino trollflöjtens magi vilket leder till hans och Papagenos tillfångatagande och vidare äventyr. Trollflöjtens libretto influerades av österländsk mysticism och frimurarritualer då såväl Mozart som librettisten och skådespelaren Schikaneder var frimurare. Schikaneder spenderade en förmögenhet motsvarande närmare en miljon kronor i dagens penningvärde för att kunna använda ett avancerat teatermaskineri, illusioner och exotiska djur. Mottagandet av Trollflöjten vid urpremiären 30 september var kyligt, men blev snabbt omåttligt populär. Mozart själv avled av sjukdom bara ett par månader senare. Retur till vårt hotell efter föreställningen

 • Dag 3 Den gyllene triangeln

  Efter frukostbuffé på hotellet reser vi från huvudstaden för att ta oss upp i inlandet med sina förtjusande medeltida byar och historiska brukssamhällen där en gång riket Ungerns och Europas rikaste gruvor med silver och guld låg. Den första av de gyllene städerna som vi besöker är Kremnica med stadsnycklar sedan 1328. Idag är gruvorna sinade men ända fram till 1998 höll man myntpräglingen i bruk, världens längsta, här i Kremnica. Metallerna bröts i staden Banská Štiavnica och fördes med häst och vagn mot Kremnica.

 • På vägen stannade man i Zvolen, en stad med två slott. Stadslottet samt det tomma slottet, beläget på en hög kulle ovan staden. I detta tomma slott förvarades de dyrbara metallerna innan de fördes vidare till Kremnica för bearbetning. I Kremnica besöker vi myntfabriken och lär oss mer om produktionen samt äter en trerätterslunch. Efter lite fri tid i staden tar vi oss vidare genom den Gyllene triangeln av de tre guldstäderna.

 • Vi anländer Banska Bystrica med anor sedan 1255 och en av de tre gyllene städerna. Här installerar vi oss för två nätter på det utmärkt belägna mellanklasshotellet Narodny dom, vid operahuset. Kvällen är på egen hand och det är trevligt att strosa i staden för att utforska de centrala delarnas trevliga restauranger.

 • Dag 4 Banská Štiavnica – Unesco världsarvsstaden – Operakväll ” Eugen Onegin”

  Efter frukost väntar den främsta av de tre gyllene städerna – Banská Štiavnica för en trevlig stadspromenad om en dryg timme i denna kejsarinnan Maria Theresa av Habsburgs viktigaste gyllene stad. Förutom de rika gruvorna var detta även platsen för världens första tekniska universitet. Vi njuter av dess historia och kulturarv samt har lite egen tid för en kopp kaffe eller lite shopping.

 • Utanför Banská Štiavnica ligger den typiskt slovakiska landsortsbyn Svati Antol där vi äter en tre-rätterslunch på ett charmigt pensionat med underhållning av slovakiska folkdanser och musik. Retur till Banska Bystrica för fritid och middag på egen hand innan vi promenerar till operahuset.

 • Kvällens operaföreställning är Pjotr Tjajkovskijs kanske mest uppskattade opera Eugen Onegin, baserad på Aleksandr Pusjkins roman med samma namn. En mycket känslosam rysk opera med sju lyriska scener i tre akter om den iskalle dandyn Eugen Onegin som snärjer den unga Tatjana under ett besök på ett lantgods. Onegin avvisar den unga flickan men flera år senare får han ångra sin avvisande hållning då Tatjana är firad och mogen skönhet. Det sägs att kompositören själv satt ensam och olycklig på sin frus gods en kall rysk vår 1878 och lyssnade igenom sin nykomponerade opera. Han skall i efterhand ha sagt "tonsättaren var den ende åhöraren. Jag skäms över att erkänna att åhöraren var rörd till tårar och gav tonsättaren tusen komplimanger". Operan hade premiär ett år senare, då hade den inte någon större succé utan ansågs att den uppmuntrade omoraliskt leverne – men nu är den mycket romantiska, vackra och rörande historien Rysslands mest älskade opera och den mest spelade ryska operan utomlands. Promenad till hotellet.

 • Dag 5 Östra Slovakiens smycke Košice – Operakväll ”Otello”

  Vi styr kosan österut genom det kulliga landskapet för att anlända Košice och det fyrstjärniga hotellet Yasmin där vi bor en natt. Vi deponerar vårt bagage och går omgående ut på en stadspromenad genom Europas kulturhuvudstad 2013. Här befinner vi oss i hjärtat av de Östra Karpaterna och den medeltida staden grundades 1230. Den historiska stadskärnan har en överväldigande mängd vackra historiska byggnader där den östligast belägna västgotiska katedralen Sankt Elisabeth, Sankt Michaels kapell och stadstornet sticker ut lite extra som en gotisk enhet. Men även det vackert vita operahuset. Den som hinner och har lust kilar in på egen hand till Východoslovenské múzeum för att se "den gyllene horden" – en unik, 11 kilo tung samling guldmynt från 81 myntpräglare i 1400-1600-talets Europa.

 • Vi äter dock tidig middag för att sedan njuta av Giuseppe Verdis mästerverk "Otello" på Statsoperan i nybarock. Verdi skrev Otello vid 74 års ålder som sin näst sista opera efter en tragedi av Shakespeares Othello. Mognad och avancerad instrumentering karaktäriserar det musikaliska hantverket och Verdi, som hade ett mycket stort intresse för den engelske mästaren, blev Shakespeares verk troget. 

 • I mästerverket tar Verdi tragiken och dramatiken i 1800-talets opera till en höjdpunkt, i en historia om svek, förblindande grönögd svartsjuka och tragiska förvecklingar mellan moren Otello och hans älskade fru Desdemona. Handlingen utspelar sig på Cypern i en venetiansk maktelit, där moren Otello som ledare för den venetianska flottan kämpar mot den ottomanska makten på 1400-talet. Promenad tillbaka till vårt hotell och en sista övernattning.

 • Dag 6 Kosice - Budapest - Stockholm

  Efter tidig frukost är det dags att checka ut från vårt hotell för transporten till Budapest och flygningen hem till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Tre operor på tre olika operahus
 • Karpaternas natur och kultur
 • Unescos världsarv i Banská Stiavnica

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Budapest t/r, flygavgifter
 • Entréer, visningar och transporter enligt program
 • Fem nätter på tre-, och fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher
 • En picknicklunch
 • Två middagar
 • Tre operabiljetter på bra platser
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Budapest - Bratislava- stadspromenad
Dag 2. Vingård - Bratislavas skatter – "Trollflöjten"
Dag 3. Karpaternas Gyllene Triangel - Banska Bystrica  
Dag 4. Banska Stiavnica - operakväll ”Eugen Onegin"
Dag 5. Kosice stadsrundtur - Operakväll "Otello" 
Dag 6. Kosice - Budapest - Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »