Översikt

Opera i Ljubljana och historiska Zagreb med Svd accent

Följ med på ett musikaliskt äventyr som flörtar med spännande historia, en rik kultur och vacker natur i sköna Slovenien och Kroatien.

Slovenien – det lilla landet med stor skönhet bjuder på en vacker natur med högresta alper, fina stränder och gemytliga städer. Det är fascinerande att ett så litet land kan rymma en sådan mångfald av kontraster. Närheten till Italien och Kroatien samt en lång gemensam historia med Venedig och Österrike har satt sin prägel på slovenerna. Resultatet är Medelhavets livsglädje parad med kultiverad charm. I den charmerande huvudstaden Ljubljana, en historisk stad som varit omnämnd sedan före 1100-talet och med ett pittoreskt bilfritt centrum går vi en guidad stadspromenad bland de utsökta barockhusen och på Opera Balet Ljubljana njuter vi av Donizettis klassiska opera ”Lucia di Lammermoor”.


Vår resa fortsätter till närbelägna Zagreb, huvudstad i Kroatien. Staden som är byggd på två kullar blomstrade under 1000-talet. Stukad av mongoler och ottomaner fick staden sin storhetstid under det Österrikisk-ungerska riket Habsburg och mycket av stadens vackra centrum är uppfört under den tiden såsom operahuset som tillhör Europas historiska teatrar. I gamla stan finns öppna små torg, trånga kullerstensgränder och barockpalats. Kafékulturen blomstrar och bland de trånga kaféborden samlas gärna de stolta Zagrebborna för att dryfta livet i stort och smått. I Zagreb njuter vi av Puccinis ”Madama Butterfly” på det anrika operahuset där vi också får en rundvandring. I den övre och nedre staden ser vi arkitektur från spridda epoker och besöker den mäktiga Katedralen med anor ända från 1200-talet. Resan avslutas med utflykten till pittoreska Samobor med provsmakning av vin.

Vi bor på mellanklasshotell och ciceron på resan är omtyckta skandinavisktalande Sonja Kotur Lovrekovic som flyttade till Istrien år 1994 efter att hon tagit sin masterexamen på Köpenhamns Handelshögskola.

Boka din resa

2020-03-16 2020-03-21 16 990 kr Lufthansa/Austrian Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst till Zagreb – buss till Ljubljana

  Ankomst till Zagrebs flygplats på eftermiddagen. Vår guide möter med buss och färden går direkt till Ljubljana dit vi ankommer tidig kväll och checkar in på vårt hotell Hotel City. Vi tar en kort promenad i staden och sedan äter vi en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Stadsvandring i Ljubjlana – Operakväll ”Lucia di Lammermoor”

  Efter frukosten gör vi en stadsvandring. Legenden talar såväl om Jason och Argonauternas kamp mot en drake i träskområdet som idag är staden, som att staden sedan medeltiden varit tillägnad Sankt Göran, därav stadsvapnet med en drake. Såsom varandes en av Europas minsta huvudstäder kan staden liknas vid ett Prag i miniatyr.  Namnet på  Sloveniens huvudstad betyder nästan som det låter på svenska: ”den ljuva, den älskliga” och är en lagom liten metropol med borgen uppe på sitt berg, ån med sitt grönskimrande vatten och ett charmerande centrum med byggnader i sirlig barock och renässans som sprider ut sig på vardera kanten av ån. Här strosar vi runt under ledning av vår kunniga ciceron. Lunch på egen hand och fri tid att under eftermiddagen upptäcka denna pärla på egen hand.

  På kvällen beger vi oss till operan för att uppleva Donizettis ”Lucia di Lammermoor”. Det är ett av kompositörens mest kända och uppskattade verk och baseras på en roman av Walter Scott om adelsdamen Lucia, men Donizetti inspirerades även av de historiska intrigerna i det engelska hovet mellan skottar och engelsmän, olika kristna läror och de konkurrerande drottningarna Maria Stuart och Elizabeth. Den olyckliga Lucia ska tvingas ingå ett äktenskap baserad på makt och politik av hennes bror. Hon älskar sin framtida makes värsta fiende och hatet mellan familjerna Ravenswood och Ashton utmynnar i tragedi. Premiären skedde i Neapel på Teatro San Carlo år 1835. Lucias berömda vansinnesaria beskrivs ofta som en av operavärldens mest kända och tekniskt mest krävande. Lucia spelas av den slovenska operasångernskan Urška Arlič Gololičič.

 • Dag 3 Buss till Zagreb och stadsvandring

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss med buss mot Kroatiens huvudstad Zagreb och vid ankomst startar vi direkt med en stadsrundtur. På en höjd i de centrala delarna av staden ligger den historiska stadskärnan Gornji Grad – Övre staden, bestående av de två stadsdelarna Gradec och Kaptol. Under medeltiden var Gradec en separat stad med både ringmur, torn och vallgravar men kom sedan att expandera utanför murarna. Här ligger Lotrščaktornet som uppfördes på 1200-talet och utgör en del av stadsdelens forna befästningsverk. Varje dag sedan 1 januari 1877 avfyras här en kanonsalut vid klockan 12.00.

  Katedralen i Kaptol är den största romersk katolska kyrkan i Kroatien såväl som ärkebiskopssätet för hela Kroatien. Den stod klar år 1217 och är en av Zagrebs mest kända byggnader, dess torn kan skådas från många delar av staden.

  Vi promenerar även i Donji Grad – Nedre staden, vars byggnader till största del är uppförda under 1800 – 1900-talet. Här finns flera av stadens tongivande byggnader till exempel Nationalteatern, Nationalbanken, Mimaramuseet, Universitetet och Centralstationen. Här finns även stadens huvudtorg; Ban Jelačićs torg. Incheckning på Hotel Palace Zagreb under dagen. Lunch på egen hand och fri eftermiddagen. Vi samlas åter på kvällen för en gemensam middag.

 • Dag 4 Visning av Kroatiska Nationalteatern – Operakväll ”Madama Butterfly”

  Den kroatiska nationalteatern i Zagreb, vanligen kallad HNK Zagreb, är ett mycket vackert teater-, opera- och baletthus. Byggnaden ägs och drivs av det kroatiska kulturdepartementet. Den invigdes den 14 oktober 1895 av den österrikisk ungerska kejsaren Frans Josef 1. Hit promenerar vi tillsammans och väl framme får vi en visning av huset och operan. Lunch på egen hand och resten av dagen till eget förfogande

  På kvällen samlas vi för en gemensam promenad tillbaka till HNK Zagreb där vi ikväll njuter av operan ”Madama Butterfly” av Puccini. Operan är en samproduktion med Fondazione Arena di Verona. Boken om Madame Butterfly skrevs av John Luther Long och handlar om den tragiska kärleken mellan geishan Cio-Cio-San, ”Madame Butterfly” och löjtnanten Pinkerton. Giacomo Puccini inspirerades att musiksätta Madame Butterfly som en udda, intim opera efter att ha sett en teateruppsättning i London. Handlingen utspelas i ett hus och en trädgård i Nagasaki. Puccini ansåg att detta var hans mest avancerade opera inte minst för sina stora ansträngningar att den skulle vara trogen japanskt tonspråk och uttryck. Urpremiären på La Scala 1904 följdes snabbt upp med Stockholmspremiär 1908.

 • Dag 5 Samobor och provsmakning av vin

  Den mysiga lilla staden Samobor är för många Zagreb-bor ett populärt utflyktsmål. Här råder lugnet i fint kuperat landskap som kontrast till storstaden Zagreb. Samobor har en lång tradition av handel och hantverk som sträcker sig tillbaka till 1200-talet då staden blev frihandelsstad. Från 1500-talet var koppar och järnmalmsbrytning viktiga näringar och senare blev produktion av kristallglas vanligt.  Ett hantverk som idag är populärt är produktion av kakan honungshjärta, Licitar – en tradition som härstammar från de medeltida munkarna som tillverkade dessa kakor med lång hållbarhet. Vi besöker ett familjeägt bageri av dessa kakor och får snacks och en informell vinprovning av lokalt vin. Retur
  till Zagreb för avskedsmiddag.

 • Dag 6 Hemresa

  Utcheckning och hemresa mitt på dagen.

Resans höjdpunkter

 • Ljubljanas pittoreska stadskärna och opera "Lucia di Lammermoor"
 • Visningen av den vackra Nationalteatern i Zagreb och opera "Madama Butterfly"
 • Vår uppskattade ciceron Sonja Kotur Lovrekovic

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/3
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Zagreb t/r med mellanlandning inkl. flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Tre middagar
 • Informell vinprovning med tilltugg
 • Två operabiljetter
 • Skandinavisktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker
Turistskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm-Ljubljana
Dag 2. Stadsvandring i Ljubljana  - opera "Lucia di Lammermoor"
Dag 3. Zagreb med stadsvandring
Dag 4. Zagreb med visning av Nationalteatern och opera "Madama Buterfly"
Dag 5. Utflykt till Samobor
Dag 6. Hemresa

Boende

City Hotel Ljubljana ***(3)
Dalmatinova Street 15
Ljubljana 1000
Tel: 386 20 10 93 78

Hotel Palace Zagreb ****(4)
Trg Josipa Jurja Strossmayera 10
10000, Zagreb
Tel: 385 1 4899 600

Resesätt Lufthansa/Austrian
Klimat

Ljubljana i mars: Det är i medeltal 1-10 grader och 13 regndagar.
Zagreb i mars: Det är i medeltal 2-11 grader och 13 regndagar.

Valuta

Slovenien har Euro och Kroatien Kuna

Resans karaktär

Resan innebär många stadspromenader på ojämnt underlag varför goda leder och normal grundkondition borgar för en fin upplevelse.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.