Översikt

Opera i Ljubljana och historiska Zagreb

Följ med på ett musikaliskt äventyr som flörtar med spännande historia, en rik kultur och vacker natur i sköna Slovenien och Kroatien.

Slovenien – det lilla landet med stor skönhet bjuder på en vacker natur med högresta alper, fina stränder och gemytliga städer. Det är fascinerande att ett så litet land kan rymma en sådan mångfald av kontraster. Närheten till Italien och Kroatien samt en lång gemensam historia med Venedig och Österrike har satt sin prägel på slovenerna. Resultatet är Medelhavets livsglädje parad med kultiverad charm. I den charmerande huvudstaden Ljubljana, en historisk stad som varit  omnämnd sedan före 1100-talet, upplever vi den klassiska operan ”Rigoletto” på Opera Balet Ljubljana.


Vår resa fortsätter till närbelägna Zagreb, huvudstad i Kroatien. Staden som är byggd på två kullar blomstrade under 1000-talet. Stukad av mongoler och ottomaner fick staden sin storhetstid under det Österrikisk-ungerska riket Habsburg och mycket av stadens vackra centrum är uppfört under den tiden såsom operahuset som tillhör Europas historiska teatrar. I gamla stan finns öppna små torg, trånga kullerstensgränder och barockpalats. Kafékulturen blomstrar och bland de trånga kaféborden samlas gärna de stolta Zagrebborna för att dryfta livet i stort och smått. I Zagreb njuter vi av Verdis ”Trubaduren” på det anrika operahuset.

Vi bor på mellanklasshotell och ciceron på resan är omtyckta skandinavisktalande Sonja Kotur Lovrekovic som flyttade till Istrien år 1994 efter att hon tagit sin masterexamen på Köpenhamns Handelshögskola.

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst till Zagreb – Ljubljana

  Ankomst till Zagrebs flygplats på eftermiddagen. Vår guide möter med buss och färden går direkt till Ljubljana dit vi ankommer tidig kväll och checkar in på vårt hotell Hotel City. Vi tar en kort promenad i staden och sedan äter vi en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Stadsvandring i Ljubjlana – Operakväll ”Rigoletto”

  Efter frukosten gör vi en stadsvandring. Legenden talar såväl om Jason och Argonauternas kamp mot en drake i träskområdet som idag är staden, som att staden sedan medeltiden varit tillägnad Sankt Göran, därav stadsvapnet med en drake. Såsom varandes en av Europas minsta huvudstäder kan staden liknas vid ett Prag i miniatyr.  Namnet på  Sloveniens huvudstad betyder nästan som det låter på svenska: ”den ljuva, den älskliga” och är en lagom liten metropol med borgen uppe på sitt berg, ån med sitt grönskimrande vatten och ett charmerande centrum med byggnader i sirlig barock och renässans som sprider ut sig på vardera kanten av ån. Här strosar vi runt under ledning av vår kunniga ciceron. Lunch på egen hand och fri tid att under eftermiddagen upptäcka denna pärla på egen hand.

  På kvällen äter vi en gemensam middag innan vi beger oss till operan för att uppleva Verdis mästerverk ”Rigoletto”. Operan skrevs under den tid då Verdi redan firade stora triumfer i Europa och verket baserades på Victor Hugos förbjudna verk ”Le roi s´amuse”. Den österrikiska överhögheten tillät verket först då den frivola huvudpersonen bytte identitet från fransk kung till hertigen av Mantua. Rigoletto innehåller en av operakonstens största schlagers, La donna è mobile där hertigen visar sitt förakt för kvinnorna som han säger sig älska. Ett lysande exempel på vacker musik som döljer ett ganska mörkt budskap.

 • Dag 3 Ljubljana – stadsvandring i Zagreb

  Efter frukost beger vi oss med buss mot Kroatiens huvudstad Zagreb och vid ankomst startar vi direkt med en stadsrundtur. På en höjd i de centrala delarna av staden ligger den historiska stadskärnan Gornji Grad – Övre staden, bestående av de två stadsdelarna Gradec och Kaptol. Under medeltiden var Gradec en separat stad med både ringmur, torn och vallgravar men kom sedan att expandera utanför murarna. Här ligger Lotrščaktornet som uppfördes på 1200-talet och utgör en del av stadsdelens forna befästningsverk. Varje dag sedan 1 januari 1877 avfyras här en kanonsalut vid klockan 12.00.

  Katedralen i Kaptol är den största romersk katolska kyrkan i Kroatien såväl som ärkebiskopssätet för hela Kroatien. Den stod klar år 1217 och är en av Zagrebs mest kända byggnader, dess torn kan skådas från många delar av staden.

  Vi promenerar även i Donji Grad – Nedre staden, vars byggnader till största del är uppförda under 1800 – 1900-talet. Här finns flera av stadens tongivande byggnader till exempel Nationalteatern, Nationalbanken, Mimaramuseet, Universitetet och Centralstationen. Här finns även stadens huvudtorg; Ban Jelačićs torg. Gemensam lunch och resten av eftermiddagen  på egen hand. På kvällen samlas vi åter för en gemensam middag.

 • Dag 4 Visning av Kroatiska Nationalteatern – Operakväll ”Trubaduren”

  Den kroatiska nationalteatern i Zagreb, vanligen kallad HNK Zagreb, är ett mycket vackert teater-, opera- och baletthus. Byggnaden ägs och drivs av det kroatiska kulturdepartementet. Den invigdes den 14 oktober 1895 av den österrikisk ungerska kejsaren Frans Josef 1. Hit promenerar vi tillsammans och väl framme får vi en visning av huset och operan. Lunch på egen hand och resten av dagen till eget förfogande

  På kvällen samlas vi för gemensam middag innan vi promenerar tillbaka till HNK Zagreb där vi ikväll njuter av operan ”Trubaduren” av Verdi. Operan i fyra akter är baserad på det spanska dramat El Trovador av Antonio García Gutiérrez.Azucena, som är en av Verdis mest gåtfulla och motsägelsefulla gestalter, har det mest betydande mezzopartiet i hela hans samlade operaskapande. Hon blir redan genom sin röstkategori till en markant ny uppenbarelse i Verdis kvinnogalleri. Azucena är besatt. Hon tyngs av de fruktansvärda upplevelserna och handlingarna i sitt förflutna. Hennes söndertrasade själ behärskas av motstridiga känslor och hon lever under tvånget av en fix idé: att hämnas moderns martyrdöd. Hon har även uppfostrat sin förmente son Manrico i den här avsikten, men omger honom samtidigt med en ängslig mors fulla kärlek.

 • Dag 5 Samobor och vinprovning

  Den mysiga lilla staden Samobor är för många Zagreb-bor ett populärt utflyktsmål. Här råder lugnet i fint kuperat landskap som kontrast till storstaden Zagreb. Samobor har en lång tradition av handel och hantverk som sträcker sig tillbaka till 1200-talet då staden blev frihandelsstad. Från 1500-talet var koppar och järnmalmsbrytning viktiga näringar och senare blev produktion av kristallglas vanligt.  Ett hantverk som idag är populärt är produktion av kakan honungshjärta, Licitar – en tradition som härstammar från de medeltida munkarna som tillverkade dessa kakor med lång hållbarhet. Vi besöker ett familjeägt bageri av dessa kakor och får också en vinprovning av lokalt vin. Lunch ingår under dagen liksom middag i Zagreb.

 • Dag 6 Hemresa

  Utcheckning och fri dag innan bussen tar oss till flygplatsen på eftermiddagen för flyg hem på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • "Ljubljanas pittoreska stadskärna och opera "Rigoletto"
 • Visningen av den vackra Nationalteatern i Zagreb och opera "Trubaduren"
 • Vår ciceron Sonja Kotur Lovrekovic

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 1/3
Pris Från 13 790 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Zagreb via Wien inkl flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Två luncher
 • Fem middagar
 • Två operabiljetter, kategori 1-2
 • Vinprovning
 • Skandinavisktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt
Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm-Ljubljana
Dag 2. Stadsvandring i Ljubljana  - opera "Rigoletto"
Dag 3. Zagreb med stadsvandring
Dag 4. Zagreb med visning av Nationalteatern och opera "Trubaduren"
Dag 5. Utflykt till Samobor
Dag 6. Hemresa

Klimat

Ljubljana i mars: Det är i medeltal 1-10 grader och 13 regndagar.
Zagreb i mars: Det är i medeltal 2-11 grader och 13 regndagar.

Valuta

Slovenien har Euro och Kroatien Kuna

Resans karaktär

Resan innebär många stadspromenader på ojämnt underlag varför goda leder och normal grundkondition borgar för en fin upplevelse.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-01 2019-03-06 13 790 kr Väntelista Förfrågan