Översikt

Opera i Leeds & herresäten i Yorkshire

Historiska Leeds med omnejd bjuder in till opera och spektakulära herresäten som Brontë Parsonage, Castle Howard, Harewood House och besök till konkurrerande maktstaden York. Yorkshire bjuder in oss i ljuvlig skördetid med kulliga odlingslandskap fläckade av vita får. Njut av två kvällar på intima Leeds Grand Theatre som bjuder in till klassiska ”La Bohème” och ”Giulio Cesare”.

Staden Leeds förmodas få sitt namn av skogen Loidis, i det keltiska kungadömet Elmet. År 1086 fanns här en blomstrande anglosaxisk by med 200 invånare och under den normandiska erövringen av England uppfördes ett herresäte åt Ilbert de Lacy.

Centrum av dagens Leeds bjuder på sina vackra viktorianska byggnader och här finns en uppsjö av shoppingarkader från 1800-talet och med en gedigen historia inom textil- och läderindustrin så finns här säkert ett och annat fynd för den som är intresserad.

Kulturen under resan innebär fina resor i det världsberömt vackra varierade landskapet i Yorkshire. Vi skall utforska systrarna Brontës livsgärning vid Haworth, med deras hem, den bildsköna byn och de mystiska hedarna, ta del av historien i världsarvet i Saltaire samt visas Castle Howard, slottet som figurerade i den stilsäkra filmatiseringen av "En förlorad värld" samt det eleganta och konstfyllda Harewood House i brittisk palladianism. Vår uppskattade och kunniga ciceron är välkända Tina Engström. Bekvämt boende på mellanklasshotell Jury´s Inn med bra läge i det gamla Leeds.

Reseprogram

 • Dag 1 Dag 1. Sverige - Leeds - Henry Moore institutet

  Under morgonen reser vi till Manchester och här möter vår privata buss och vår svensktalande Blue Badge guide. Vi reser in till Leeds, en stad med lång historia, som grundades som en anglosaxisk by på norra stranden av floden Aire, en lokal marknadsplats som sedan växte i betydelse och omfång. 1626 var Leeds en framstående tygproducent för ett vidsträckt område där vävning hemma hade introducerats på 1300-talet av flamländska vävare. På 1500-talet kunde Leeds utmana York och Beverley om den mest betydelsefulla ylleproducenten. Med den industriella revolutionen hamnade yllet i bakvatten till förmån för kolbrytning och ingenjörskap, i en tid då även keramik och linne blev allt betydelsefullare. När Leeds-Liverpool-kanalen färdigställdes 1816 och när järnvägen kom 1848 växte Leeds och linneindustrin blev viktig. Fortfarande i början av 1800-talet blomstrade ylle och linne-industrin i Leeds. När den industrin gick på nedgång i slutet av århundradet ersattes den i hög takt av massproducerade kläder och läderindustrin med tillverkning av skor och stövlar. Tetleys tebryggeri grundades även i Leeds 1822.

 • Här är västra Yorkshires kommersiella centrum med många ofta spektakulära shoppingcenter.
  Leeds Corn Exchange från 1864 är ett mästerverk inom den viktorianska arkitekturstilen och designades av Cuthbert Brodrick – som även ritade Leeds stadshus 1858, från början menad som ett residens åt drottning Victoria, men idag en konsert och föreställningshall. Leeds Grand Theatre där English Naional Opera huserar med sina föreställningar öppnades 1878. City Varieties Music Hall från 1865, blev känd under tv:ns första tidevarv och ståtade med storartade föreställningar med Charlie Chaplin, Lillie Langtry och Harry Houdini i sin glans dagar. År 1884 öppnade Marks and Spencer sin första "penny arcade" i staden och flera nya shoppingarkader följde, som Thorntons Arcade 1878, Queens Arcade 1889, Grand Arcade och Victoria Arcade in 1898. Framväxten av kommersiella byggnader, byggandet av bibliotek, teatrar samt rivning/upprustning av slumområden och elektrisk belysning av gator och torg gjorde att Leeds mottog stadsbrev 1893.
  I mer modern tid är Leedsborna stolta över 2000-talsskapelsen Trinity Leeds – ett shoppingcenter med ett enormt glastak.

 • Vi gör en stadspromenad med fokus på historien och vi har fri tid vid The Tetley for lunch på egen hand. Under eftermiddagen väntar ett besök på Henry Moore institutet. Den världsberömde skulptören, tecknaren och konstnären Henry Moore var sjunde barnet till en fattig gruvarbetare i Leeds. Henry Moore blev inspirerad av grekisk, etruskisk, egyptisk konst samt Brancusi och Picasso. Hans verk var abstrakta och Moore blev ett stort namn inom modernismen sedan 1930-talet.
  Leeds har mer än 200 parker och den främsta draperar Temple Newsam House, en byggnad från Tudor-jakobitisk era, uppfört mellan 1500-1520. Här föddes Henry Stewart, lord Darnley, som var en av Maria Stuarts äkta män. Parken ritades av den kände landskapsarkitekten Lancelot Capability Brown på 1700-talet. Gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 2 Systrarna Brontë - Haworth - Operakväll "La Bohème"

  När vi når den bildsköna staden Haworth med sin gammalmodiga lunk sätter vi oss även in i författarhistorien. Här ligger The Brontë Parsonage Museum, familjens före detta hem. Här levde världens kanske mest kända författarfamilj och innanför dess väggar skapade Charlotte, Emily och Anne några av landets finaste romaner. När vi kommer inom hemmet kan vi känna atmosfären från deras tidevarv och en inblick i deras dagliga liv eftersom rummen är i stort sett orörda sedan damerna Brontë bodde här, med en samling möbler, kläder och föremål av världsklass. Vi njuter av den pittoreska staden Haworth och de angränsande mystiska hedarna.

  Saltaire är ett världsarvsutnämnt monument över den tid då Leeds och Yorkshire gick från enkla bönder till kommersiella industrialister. Saltaire är en viktoriansk modellby som textilmagnaten och filantropen sir Titus Salt, lät uppföra 1853 vid floden Aire för sina arbetare, med bostäder och en kvarn. Salts Mill var ett mästerverk då och de 3.000 arbetarna var mycket produktiva. 

 • När vi kommer åter till Leeds så väntar en gemensam lätt middag innan operaföreställningen på Leeds Grand Theatre, med Puccinis "La Bohème". I slutet av 1800-talet drog nya, friska vindar genom operamusiken. Borta var gudar och mytologi, in svepte människor av kött och blod och publiken kunde dela deras sorger och glädjeämnen och kanske känna igen sig i ett och annat. Puccinis fattiga Parisbohemer känns äkta och musiken han omger dem med är starkt skiftande och gör att man inte bör ha näsduken för svårtillgänglig.

  Puccinis fjärde opera i ordningen, "La Bohème", är den hjärtskärande historien om frysande konstnärer i en ruffig vindsvåning i Paris. Den bitterljuva kärlekssagan mellan poeten Rodolphe och den lungsjuka Mimi upphör aldrig att gripa tag om publiken. Här ges Pucchinis mästerverk i en uppskattad uppsättning signerad Phyllida Lloyd, där scenen är de livsbejakande klubbarna och kaféerna i Paris under tidigt 60-tal. Rollbesättningen är: Lauren Fagan/Katie Bird som Mimi, Rodolfo gestaltas av Eleazar Rodriguez /Thomas Atkins, Anush Hovhannisyan / Samantha Clarke är Musetta, och Jurij Jurchuk/Timothy Nelson turas om som Marcello, m fl.
  Promenad tillbaka till vårt hotell.

   

 • Dag 3 Castle Howard - vikingarnas York - operakväll "Giulio Cesare"

  Castle Howard palatsliknande familjeresidens passar alldeles utmärkt som bakgrund när man ska skildra det förfinade livet i den högre engelska aristokratin, en imponerande barockbyggnad med storslaget parklandskap. Därför har slottet varit med i otaliga film och tv-serie-inspelningar med Evelyn Vaughns "En förlorad värld" som stilikon.

  Men slottet har imponerat på besökare genom över trehundra år. Konstruktionen av det ståtliga herresätet påbörjades 1699 och tog hundra år och tre grevar att färdigställa.
  Den tredje earlen av Carlisle tog hjälp av vännen och dramatikern Vanbrugh. Denne hade aldrig ritat/byggt ett hus förut så han anlitade Nicholas Hawksmoor för att assistera honom. Arbetet påbörjades 1699. Under en tioårsperiod växte huset fram men 1726 avled Vanbrugh och bygget var inte färdigt. Den västra flygeln av huset saknades och herresätet förblev osymmetriskt och ofärdigt till den fjärde earlens kompletteringar hade gjorts.

 • Många tycker dock att herresätet fortfarande är osymmetriskt eftersom den fjärde earlen helt övergav Vanbrughs färgstarka barock och gjorde den västra flygeln i en klassisk engelsk palladisk stil. Allt färdigställdes 1811 men under åren har mindre förändringar gjorts. Resultatet är ett herresäte som berör och imponerar.

 • Vi färdas vidare till York där det finns fritid att äta lunch och utforska staden som är vikingarnas Jorvik. Här finns norra Europas största gotiska katedral och här har man vid utgrävningar funnit en hel vikingastad. Retur till Leeds med middag på egen hand.

 • Opera North har sin bas i Leeds och räknas till en av landets ledande kulturetablissemang. Idag ges Händels barockopera Giulio Cesare, hans mest firade opera med en spänningsfylld berättelse om passion och hämnd med en veritabel skattkista fylld av intensivt dramatiska arior. Historien bygger på Julius Ceasars erövring av Egypten och hans allians samt romans med den mytomspunna skönheten drottning Kleopatra och kampen mot dennas bror Tolomeo.
  I rollerna ser vi Justina Gringyte som Giulio Cesare och Sophie Bevan som Kleopatra. Heather Lowe är Sesto och James Laing gestaltar Tolomeo mfl. Promenad tillbaka till hotellet efter operan.

 • Dag 4 Harewood House med Afternoon Tea - hemresa

  Med bagaget i bussen tar vi oss ut på upptäcktsfärd mot Harrogate och Harewood House, som är ett ståtligt herresäte vilket uppfördes av familjen Lascelles 1759. Familjen Edwin Lascelles anlitade de bästa hantverkarna av den tiden, den Yorkfödde arkitekten John Carr, inredningsarkitekten Robert Adam, Englands störste möbelmakare Thomas Chippendale och den visionäre landskapsarkitekten Lancelot "Capability" Brown. När du promenerar i slottet njuter du av familjens fina konstsamling som räknas bland rikets främsta, med renässansverk, porträtt av Reynolds, Gainsborough, Lawrence och Richmond, liksom fina samlingar av bl a Sèvres porslin. 

 • Familjen har även en fin modern konstsamling. JMW Turner kom till Harewood vid 22 års ålder och har lämnat en rad majestätiska akvareller som finns i husets kollektion än idag.
  De magnifika salarna och rummen är fyllda av Chippendale möbler, tapeter och konst, men "downstairs" är även det intressant med tjänarnas kvarter och köket.

  Det finns inget bättre sätt för oss att avrunda dag såväl som resa med en kvintessentiell engelsk upplevelse, i form av ett Afternoon Tea, med ett urval av delikata småsandwiches, hemmagjorda scones, kakor och andra "sweet treats" tillsammans med en kanna te eller kaffe, innan vi reser ut till flygplatsen för att resa tillbaka österut.

Resans höjdpunkter

 • "La Bohème" och "Giulio Cesare" på Leeds Grand Theatre
 • Systrarna Brontës Haworth och deras hem
 • Herresätena Castle Howard och Harewood House
 • Stiliga och spännande Leeds
 • Värdsarvet Saltaire
 • Yorkshires älskliga böljande landskap - som hämtat ur James Herriot

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/10
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1990 kr

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Leeds - Henry Moore-institutet. Middag.
Dag 2. Brontes Haworth - Saltaire - operakväll La Boheme.
Dag 3. Castle Howard - York - Operakväll "Giulio Cesare"
Dag 4. Harewood House - Afternoon Tea - hemresa  

Boende på hotell Jurys Inn i Leeds.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-10-15 2019-10-18 13 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan