Översikt

Opera i Llandudno

Kelternas land bjuder in oss i ljuvlig vårtid med mäktiga borgar, vackra slott och kulliga odlingslandskap fläckade av vita får. Cymru, denna minsta del av Storbritannien, är Tudordynastins vagga. Vallfärdas likt viktorianerna hit till havets Llandudno och njut av två kvällar på intima Venue Cymru som bjuder in till ”Maskeradbalen” och ”Roberto Devereux”.

Välkommen till Wales - Croeso i Gymru! En femtedel av befolkningen talar walesiska – kymriska, ett keltiskt språk och man är mycket stolt över sitt arv av barder, myterna om Merlin, kung Arthur och riddarna kring hans runda bord. Furstendömet Wales är även sångens och poesins ofta töckenbeslöjade rike. Ståtliga slott och herresäten, minutiöst skötta trädgårdar väntar.

Den vilda kustens brusande hav och resan i mäktiga Snowdons skugga vid Djävulsbron, kontrasterande mot romantiska dalgångar, udden the Great Orme som vi ser med gammaldags buss och Brecon Beacons nationalpark. År 1849 lades stadsplanen ut vid Llandudnos perfekta bukt av lord Mostyn. Nordvästra Englands vackra och rika vallfärdade hit för att njuta av havet och den omkringliggande naturens storslagenhet. Vi åker tillbaka i tiden med gammaldags buss och ångtåg över udden the Great Orme, besöker världsarvet Pontcysyllte, akvedukten från 1805 konstruerad av Telford och njuter av ett par eleganta herresäten med vårträdgårdar. På det mycket intima operahuset Venue Cymru ges två produktioner som kommer från välrenommerade Welsh National opera.

Vi leds av mycket omtyckta och kunnig engelsk svensktalande Blue Badge guide. Vårt boende är på ett trevligt walesiskt mellanklasshotell Imperial Park Hotel i grandiosa viktorianska badorten Llandudno, bra beläget för våra fina utflykter i närområdet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Lyme Hall - ingenjörskonst - Llandudno

  Flyget tar oss till Manchester där vi möter ciceron och privat buss för transporten söderut till norra Wales vackra kustpärla Llandudno.
  Resans första besök är på regionen Cheshires största egendom, familjen Leghs Lyme Hall. Familjen ägde huset från 1388 till 1946, då National Trust tog över den. Huset vi ser idag stammar från sent 1500-tal med ändringar gjorda under 1720-talet av Giacomo Leoni, som behöll den elisabetanska stilen men adderade andra delar i barock och i renässansarkitekten Andrea Palladios stil. Den edwardianska rosenträdgården och vackra rabattplanteringar ramar in gräsmattan med mot sjön – där Mr Darcy mötte Miss Bennett i BBC filmatiseringen av Jane Austens "Stolthet och Fördom". Egendomens hjortbestånd stammar ända från medeltiden.

  Därefter skall vi utforska ett av Wales Unesco världsarv, den berömde brittiske ingenjören Thomas Telfords akvedukt Pontcysyllte som färdigställdes 1805. Denna vackra konstruktion I sten och gjutjärn har 18 arkader och är den äldsta och längsta navigerbara akvedukten I Storbritannien med som mest en höjd på 40 meter ovan floden Dee.

  Vid ankomst checkar vi in på fyrstjärniga Imperial Hotel för fyra nätter vid strandpromenaden och äter en gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 2 Llandudno - Great Orme - Operakväll "Maskeradbalen"

  Llandudnos första invånare levde under stenåldern och kalkstensudden Great Ormes koppargruvor utvanns från bronsålder till 1840-talet. De var den främsta källan till inkomst för områdets befolkning, fram tills dess att drottning Victorias följe drogs som bin till en syltburk till Llandudnos fina bukt. Friska salta havsbrisar och långsträckta stränder lockade stadsborna och aristokratin drog man ur huse från hela nordvästra England för att ta sig till Tudors rike Wales. Entreprenören lord Edward Mostyn arbetade tillsammans med lokala byggherrar för att utveckla staden till en äkta strand resort, ett epitet som Llandudno har behållit än idag. Vi njuter av den fina strandpromenaden med Wales längsta viktorianska pir, idag skyddsklassad.

  The Great Orme, "den storslagna ormen" är ett namn med skandinaviskt ursprung. Vid denna kalkstensudde, med en väldigt intressant historia, har man från toppen en fantastisk utsikt över Llandudno, Snowdonias nationalpark, ön Anglesey och det irländska havet, helt klart värt ett besök. Vi reser kustvägen upp med en gammaldags buss för att skåda ut över hav och berg. Längs vår väg njuter vi av vyer över St Tudnos kyrka från 1100-talet byggt på en plats där det fanns en kyrka så långt tillbaka som 500-talet. Fantastiska målade glasfönster och ett ovanligt nordvänt fönster, som agerade fyr åt fiskemännen från förr. Högt ovan havet ligger Great Ormes fyr konstruerad 1862.
  Den som önskar kan göra en tur med spårvagn upp för vyer över Conwyflodens delta och Llandudnobukten. Spårvagnen färdigställdes 1902 för att roa strandortens sommargäster.

 • Eftermiddag och middag på egen hand innan vi skall njuta av kvällens operaföreställning på lilla intima Venue Cymru, Llandudnos kulturhus. Ikväll ges en av Welsh National Operas fina nyproduktioner, Verdis "Maskeradbalen".
  Verdis klassiska verk "Un ballo in maschera" är en opera i tre akter. Redan under sin livstid hörde Giuseppe Verdi till de verkligt stora kompositörerna i Europa. Många av de operor han komponerade hade ett mycket tydligt politiskt motiv, vilket ofta censurerades av makthavarna. Detta märktes tydligt då Verdi skrev sin opera om mordet på Gustav III år 1792 – men som då Napoleon III utsattes för attentat, tvingades ändra sin handling och där kungamordet ersattes med ett attentat på en guvernör i Boston och dess närmaste omgivning i slutet av 1600-talet. Genom nya forskningsrön och nyligen öppnade arkiv med Verdis anteckningar uppdagades den ursprungliga handlingen varför operan nu ibland framförs som den menades med mordet på den svenske kungen i fokus. Det är precis vad som väntar oss i afton i denna nyproduktion signerad David Pountney och Carlo Rizzi. Under två timmar och fyrtio minuter får vi oss till livs den starka berättelsen om när kärlek, makt och politik kolliderar, Riccardo (Gustav III) älskar Amelia men när hennes man upptäcker deras kärleksaffär konspirerar den försmådde och hämndlystne äkta mannen mot sin konung, vilket leder till ett mord på dansgolvet. Walesaren Gwyn Hughes Jones leder ensemblen i sin roll som Riccardo.

 • Dag 3 Slott och herresäten vid havet

  Efter en frukost på vårt hotell väntar en tur bland herresäten och slott med spektakulär belägenhet.
  Plas Newydd heter byggnaden som ligger vackert längs Menaisundets stränder. Detta herresäte ritades av James Wyatt på 1700-talet och 1930-talets inredning är berömd för sin association med konstnären Rex Whistler. I trädgården kanske du får skymten av den röda ekorren, så vanlig hos oss men ack så ovanlig i Storbritannien där den grå större ekorren konkurrerar ut den. Här blommar rhododendronträdgården sena april och maj.

 • Vi får en egen visning av slottet innan vi tar lunch på Chateau Rhianfa, ett historiskt slott som ligger på Angleseyön, Storbritanniens sjätte största och ett område av skönhet utöver det vanliga. Längs milslånga stränder finns vandringsstigar och sköna små badorter såsom Beaumaris och segelklubben. Vi tar oss över på Pont Britannia, tågbron som 1826 byggdes av Robert Stephenson, men som efter en brand byggdes om på 70-talet. Chateau Rhianfa är ett romantiskt "Loire-slott" beläget i Wales. Uppfört 1849 av sir John Hay Williams, baronet av Bodelwyddan, i gåva till sin fru, då båda var mycket förtjusta i franske kung Francois Is 1500-talsarkitektur.

 • Penrhyn Castle ligger mellan Snowdonia nationalpark och Menaisundet och är fyllt av historia, konst och möblemang. Byggnationen av slottet mellan 1820 – 1833 gjordes av den berömde och oortodoxe arkitekten Thomas Hopper i nynormandisk stil åt George Hay Dawkins Pennant. Dess fina konstsamlingar samlades in av såväl honom som av svärsonen och samlingen blev så imponerande med holländskt, venetianskt och spanskt måleri att den kallades "Gallery of North Wales". I början av 1950-talet övergick slottet till National Trust.

 • Dag 4 Trädgård och tåg - Operakväll "Roberto Devereux"

  Bodnant Gardens är kanske Wales mest kända trädgård. Merparten av den omfattande trädgården lades ut av Henry Davis Pochin från 1874 till 1895. Bodnant Hall från slutet av 1700-talet bebos än idag av lord Aberconway vars familj har en mycket aktiv roll i trädgårdsskötseln på uppdrag av National Trust. Den tudelade trädgården ståtar med ravinplanteringar, vackra rhododendron och azalearabatter som precis börjar sin blomning i april medan den berömda gullregnsarkaden ännu bara knappt står i knopp och Snowdonia ståtar i bakgrunden. Vi reser sedan med Ffestiniog Railway, den walesiska höglandstågbanan som passerar genom det natursköna Aberglaslynpasset och stannar till vid Betws y Coed.

 • Vi tar en avskedsdrink och äter en fin middag på Dylans restaurang i Llandudno.
  Efter det väntar promenad till Venue Cymru för Welch National Operas fina uppsättning av Donizettis Tudoropera "Roberto Devereux". Roberto Devereux, earl av Essex, är en opera tragedia lirica i tre akter. Operan hade premiär på Teatro San Carlo i Neapel den 29 oktober 1837. Tragedin Elisabeth d´Angleterre av François Ancelot ligger bakom librettot och historien är upphängd på den andre earlen av Essex liv som inflytelserik medlem av drottning Elisabet Is hov. Historien är till stora delar påhittad men Donizetti skapar ändå spänning och dramatik på ett njutbart sätt under stora känsloyttringar i ett invecklat triangeldrama med olycklig kärlek mellan earlen av Essex, grevinnan av Nottingham och drottning Elisabet I. Operan är en gripande final på de tre Tudoroperorna som föregås av "Anna Bolena" och "Maria Stuarda". Roberto Devereux anklagas för förräderi och för
  att återfå sin frihet behöver han bara presentera ringen som drottning Elizabeth I har gett honom som tecken på sin kärlek. Men earlen älskar i hemlighet grevinnan Sara, gestaltad av omskrivna Justina Gringyte, som han vägrar försmå. Arian där Elizabeth I, gestaltad av Beirutfödda Joyce El Khory, tvingas döma sin älskade till döden, "Vivi, in grato a lei accanto", ger rysningar längs ryggraden.

 • Dag 5 Llandudno - Stockholm

  Efter frukost packar vi bagaget i vår buss för färden till Manchester och flygningen hem till Stockholm tidig förmiddag.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna på turné från Welch National Opera
 • Herresätenas och slottens Wales
 • Den storslagna naturen och viktorianska Llandudno vid havet

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Egen transport, Stockholm, Arlanda
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 2 090 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Manchester t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Två middagar
 • Svensktalande Blue Badge guide och ciceron
Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm –ingenjörskonst i världsarvsklass – Llandudno
Dag 2. Llandudno – Great Orme – Operakväll ”Maskeradbalen”
Dag 3. Slott och herresäten vid havet
Dag 4. Trädgårdar och tåg – operakväll ”Roberto Devereux”
Dag 5. Llandudno – Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »