Översikt

Opera i Llandudno

Kelternas land bjuder in oss i ljuvlig vårtid med mäktiga borgar, vackra slott och kulliga odlingslandskap fläckade av vita får. Cymru, denna minsta del av Storbritannien, är Tudordynastins vagga. Vallfärdas likt viktorianerna hit till havets Llandudno och njut av två kvällar på intima Venue Cymru som bjuder in till ”Don Giovanni” och ”Tosca”.

Välkommen till Wales - Croeso i Gymru! En femtedel av befolkningen talar walesiska – kymriska, ett keltiskt språk och man är mycket stolt över sitt arv av barder, myterna om Merlin, kung Arthur och riddarna kring hans runda bord. Furstendömet Wales är även sångens och poesins ofta töckenbeslöjade rike. Ståtliga slott och herresäten, minutiöst skötta trädgårdar väntar.

Den vilda kustens brusande hav och resan i mäktiga Snowdons skugga vid Djävulsbron, kontrasterande mot romantiska dalgångar, udden the Great Orme som vi ser med gammaldags buss och Brecon Beacons nationalpark. År 1849 lades stadsplanen ut vid Llandudnos perfekta bukt av lord Mostyn. Nordvästra Englands vackra och rika vallfärdade hit för att njuta av havet och den omkringliggande naturens storslagenhet. Vi åker tillbaka i tiden med gammaldags buss och t ångtåg och the Great Orme, besöker världsarvet Pontcysyllte, akvedukten från 1805 konstruerad av Telford och njuter av ett par eleganta herresäten med vårträdgårdar. På det mycket intima operahuset Venue Cymru ges Mozarts ”Don Giovanni” och Puccinis ”Tosca”, två produktioner som kommer från välrenommerade Welsh National opera.

Vi leds av mycket omtyckta och kunniga Tina Engström, Blue Badge guide bosatt i England sedan många år. Vårt boende är på ett trevligt walesiskt mellanklasshotell St Georges Hotel i grandiosa viktorianska badorten Llandudno, bra beläget för våra fina utflykter i närområdet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - ingenjörskonst - Llandudno

  Flyget tar oss till Manchester där vi möter ciceron och privat buss för transporten söderut till norra Wales vackra kustpärla Llandudno. 1700-tals herresätet Erddig Hall är ett country house som verkligen ger oss en inblick i 250 år av "upstairs – downstairs" hos en välbärgad överklassfamilj. Vi tar ett kaffe/testopp i herresätets ståndsmässiga Tea room för att inleda resan på ett passande vis. Därefter skall vi utforska ett av Wales Unesco världsarv, den berömde brittiske ingenjören Thomas Telfords akvedukt Pontcysyllte som färdigställdes 1805.

  I vackra Llangollen ligger det lilla herrskapshuset Plas Newydd där lady Eleanor Butler och Sarah Ponsonby bodde från 1780 till 1826. De fångade dåtidens societets uppmärksamhet och gunst och underhöll en strid ström besökare i sitt lilla hus, som de över åren förvandlade till en gotisk fantasi i färgat glas och snidad ek. Strosa genom trädgården och det lilla husets samlingar och föreställ dig tiden då Wordsworth, sir Walter Scott och hertigen Wellington umgicks över en kopp te. Deras hem Plas Newydd betyder nytt hem på kymriska och båda flydde hit från Irland, den ena för att undvika ett öde på kloster och den andra undan ovälkomna närmanden från hennes förmyndare.

 • Vid ankomst checkar vi in på fyrstjärniga St Georges Hotel för fyra
  nätter vid strandpromenaden och äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Llandudno - Great Orme - Operakväll "Don Giovanni"

  Llandudnos första invånare levde under stenåldern och kalkstensudden Great Ormes koppargruvor utvanns från bronsålder till 1840-talet. De var den främsta källan till inkomst för områdets befolkning, fram tills dess att drottning Victorias följe drogs som bin till en syltburk till Llandudnos fina bukt. Friska salta havsbrisar och långsträckta stränder lockade stadsborna och aristokratin drog man ur huse från hela nordvästra England för att ta sig till Tudors rike Wales. Entreprenören lord Edward Mostyn arbetade tillsammans med lokala byggherrar för att utveckla staden till en äkta strand resort, ett epitet som Llandudno har behållit än idag. Vi njuter av den fina strandpromenaden med Wales längsta viktorianska pir, idag skyddsklassad.

  The Great Orme, "den storslagna ormen" är ett namn med skandinaviskt ursprung. Vid denna kalkstensudde, med en väldigt intressant historia, har man från toppen en fantastisk utsikt över Llandudno, Snowdonias nationalpark, ön Anglesey och det irländska havet, helt klart värt ett besök. Vi reser kustvägen upp med en gammaldags buss för att skåda ut över hav och berg. Längs vår väg njuter vi av vyer över St Tudnos kyrka från 1100-talet byggt på en plats där det fanns en kyrka så långt tillbaka som 500-talet. Fantastiska målade glasfönster och ett ovanligt nordvänt fönster, som agerade fyr åt fiskemännen från förr. Högt ovan havet ligger Great Ormes fyr konstruerad 1862.
  Den som önskar kan göra en tur med spårvagn upp för vyer över Conwyflodens delta och Llandudnobukten. Spårvagnen färdigställdes 1902 för att roa strandortens sommargäster.

 • Eftermiddag och middag på egen hand innan vi skall njuta av kvällens operaföreställning på lilla intima Venue Cymru, Llandudnos kulturhus. Ikväll ges en av Welsh National Operas fina gamla produktioner av Mozarts, Don Giovanni.

 • Dag 3 Slott och herresäten vid havet - Operakväll "Tosca"

  Efter en frukost på vårt hotell väntar en tur bland herresäten och slott med spektakulär belägenhet. Penrhyn Castle ligger mellan Snowdonia nationalpark och Menaisundet och är fyllt av historia, konst och möblemang. Byggnationen av slottet mellan 1820 – 1833 gjordes av den berömde och oortodoxe arkitekten Thomas Hopper i nynormandisk stil åt George Hay Dawkins Pennant. Dess fina konstsamlingar samlades in av såväl honom som av svärsonen och samlingen blev så imponerande med holländskt, venetianskt och spanskt måleri att den kallades "Gallery of North Wales". I början av 1950-talet övergick slottet till National Trust.

 • Vi får en egen visning av slottet innan vi tar lunch på Chateau Rhianfa, ett historiskt slott som ligger på Angleseyön, Storbritanniens sjätte största och ett område av skönhet utöver det vanliga. Längs milslånga stränder finns vandringsstigar och sköna små badorter såsom Beaumaris och segelklubben. Vi tar oss över på Pont Britannia, tågbron som 1826 byggdes av Robert Stephenson, men som efter en brand byggdes om på 70-talet. Chateau Rhianfa är ett romantiskt "Loire-slott" beläget i Wales. Uppfört 1849 av sir John Hay Williams, baronet av Bodelwyddan, i gåva till sin fru, då båda var mycket förtjusta i franske kung Francois Is 1500-talsarkitektur.

 • Plas Newydd heter byggnaden som ligger vackert längs Menaisundets stränder. Detta herresäte ritades av James Wyatt på 1700-talet och 1930-talets inredning är berömd för sin association med konstnären Rex Whistler. I trädgården kanske du får skymten av den röda ekorren, så vanlig hos oss men ack så ovanlig i Storbritannien där den grå större ekorren konkurrerar ut den. Här blommar rhododendronträdgården sena april och maj.

 • Retur till Llandudno med tid för middag på egen hand innan det är dags för ännu en operakväll på Venue Cymru. Vi lyssnar till Puccinis örhänge "Tosca". Ytterligare en omtyckt produktion av Welsh National Opera.

 • Dag 4 Trädgård och tåg

  Bodnant Gardens är kanske Wales mest kända trädgård. Merparten av den omfattande trädgården lades ut av Henry Davis Pochin från 1874 till 1895. Bodnant Hall från slutet av 1700-talet bebos än idag av lord Aberconway vars familj har en mycket aktiv roll i trädgårdsskötseln på uppdrag av National Trust. Den tudelade trädgården ståtar med ravinplanteringar, vackra rhododendron och azalearabatter som precis börjar sin blomning i april medan den berömda gullregnsarkaden ännu bara knappt står i knopp och Snowdonia ståtar i bakgrunden. Vi reser sedan med Ffestiniog Railway, den walesiska höglandstågbanan som passerar genom det natursköna Aberglaslynpasset och stannar till vid Betws y Coed. Vi tar en avskedsdrink och äter en fin middag på Dylans restaurang i Llandudno.

 • Dag 5 Llandudno - Port Sunlight modellby - Speke Hall - Stockholm

  Efter frukost skall vi utforska den viktorianska/edvardianska modellbyn Port Sunlight som ligger på Wirralhalvön. Dess museum berättar historien om hur modellbyn utvecklades av industrialisten William Lever som hade en vision for sin by och influerade många ur Art & Crafts-rörelsen med sina idéer och tankar. Här ser vi hur fritid och arbete i vardagen såg ut för många av dess invånare. Det finns möjlighet att äta lunch på egen hand innan vi beger oss mot Speke Hall är en halvtimrad Tudordröm från 1500-talet då i ägo av sir William Norris och dennes sonson och som gavs sitt nuvarande utseende 1606. Dekorationen är mer geometrisk än vanligt och man tror att detta berodde på att familjen var influerad av sina handelskontakter i Nederländerna. James Watt med familj rustade upp egendomen under mitten av 1800-talet och idag är den under National Trust omsorg. Härifrån reser vi till Manchester för att flyga tillbaka till Sverige på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna på turné från Welch National Opera
 • Herresätenas och slottens Wales
 • Den storslagna naturen och viktorianska Llandudno vid havet

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Stockholm, Arlanda
Avresor 16/4
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1 530 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm - Manchester t/r
- Flygavgifter
- Transpoert, entreer och visningar enligt program
- Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
- Fyra frukostar
- En lunch
- Två middagar
- Svensktalande Blue Bagde guide och ciceron

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Flyg till Manchester, besök på Erddig Hall, Pontcysyllte, Plas Newydd i Llangollen.
Dag 2. Kalkstensudden Great Orme. Operakväll Mozarts "Don Giovanni" på Venue Cymru.
Dag 3. Besök på Penrhyn Castle, Chateau Rhianfa och Plas Newydd vid Menai strait, Operakväll Puccinis "Tosca".
Dag 4. Bodnant Gardens och tur med Ffestiniog höglandstågbanan.
Dag 5. Port Sunlight Arts & Crafts modellby. Tudorherresätet Speke Hall - Manchester hemresa.

Boka din resa

2018-04-16 2018-04-20 13 990 kr 2 Boka