Översikt

Opera i Lyon

Följ med till Paul Bocuses stad – den gnistrande kulturstaden Lyon med sitt nyskapande operahus och matmarknader dignande av gastronomiskt överflöd. Vi njuter av en kryssning längs Saône och Rhone i vinernas, trädgårdarnas och sidenets stad. Detta är en flärdfull resa signerad vår Frankrikekännare Peter Hagwall, under ledning av frankofilen Annette Larsson, en livsnjutningsresa med opera, god mat och vin i underbara miljöer.

Historiska Lyon är en av Europas vackraste och kulturellt mest intressanta städer med två stora floder som flyter genom den historiska stadskärnan. Utmed Saônes vackra kajer ligger Gamla Stan, inskriven på Unescos
världsarvslista tack vare sin unikt sammanhållna renässansarkitektur. På halvön mellan floderna ligger stadens nuvarande centrum med 1800-talsarkitektur, där Rhônes nya kajer har prisats som exempel på modern stadsförnyelse. Här är det underbart att flanera i en spirande vår. Vi bor mycket centralt och lyxigt på
ett av stadens bättre hotell med perfekt läge.

Operan i Lyon, ombyggd av Jean Nouvel, är känd för sina nyskapande uppsättningar, och här ska vi njuta av ett av Verdis mästerverk, "Rigoletto", för första gången iscensatt av den hyllade unge tyske scenografen Axel Ranisch. Lyon brukar även kallas Frankrikes mathuvudstad, något vi ska utforska bl a under en minnesvärd lunch på en av världens mest kända restauranger, Paul Bocuse i Collonges, som är den restaurang som allra längst har haft tre stjärnor i Guide Michelin, man firar ett helt unikt 50-års jubileum i år.
Vi utforskar några av den gamla stadsdelens hemligheter tillsammans till fots, och en kväll väntar en mycket god middag på en flodbåt som låter oss upptäcka Lyons upplysta centrala delar från ett helt nytt perspektiv.
Vår ciceron är frankofilen Annette Larsson, som tillsammans med Peter Hagwall lagt upp detta program.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Genève - Annecy - Lyon

  I början av eftermiddagen anländer vi med flyg till den internationellt präglade staden Genève. Härifrån ska vår buss och vår ciceron föra oss på vackra vägar genom det dramatiska alplandskapet. Vårt första stopp blir den fina lilla staden Annecy vid sjön med samma namn, där vi gör en kaffepaus i den oerhört pittoreska gamla stadsdelen.

 • Framåt kvällen kommer vi så fram till Lyon, och checkar in på vårt lyxiga hotell Mcgallery Carlton, så centralt man kan komma i stadens härliga flanörkvarter i ljus 1800-talsarkitektur. Vi äter en gemensam välkomstmiddag på gångavstånd från hotellet, en bra restaurang som drivs av den franska stjärnkocken Georges Blanc.

 • Dag 2 Stadsvandring i Lyon – längs glittrande Saône & Rhône

  Vi inleder dagen med att gå den korta sträckan fram till floden Saône. Här på den andra sidan ligger den gamla stadsdelen med sin, inte bara välbevarade utan också unikt homogena, renässansarkitektur. Vi går omkring på de smala gatorna och beundrar arkitekturen, och vi ska titta lite närmare på "det dolda Lyon", i form av de täckta passager tvärsigenom kvarteren som kallas Les Traboulets, en mycket speciell lyonnaisisk företeelse. Täckta gångvägar som vindlar genom byggnader, innergårdar, uppför och nedför trappor, som viskar om ett gömt och färgstarkt förflutet.
  Ordet stammar från latinets trans-ambulare, att passera genom och de gjordes från 300-talet e Kr. Av de hundratals genomgångar som fanns en gång, är endast ett fyrtiotal öppna för allmänheten. Efter romarna togs gångarna upp av sidenarbetarna, de sk 25.000 canuts, som bodde och arbetade i distriktet Croix-Rousse, då Lyon var sidenhandelns hjärta i Europa under 1800-talet. Sidenarbetarna bar sina tunga bördor från sina sidenväverier till tyghandlarna vid foten av stadens höjd. Under andra världskriget användes Les Traboulets till motståndsrörelsens hemliga möten och förhindrade tyskarna från att ockupera hela staden.

   

 • Vi avsluter stadspromenaden vid den mycket trevliga matmarknaden utmed Saônes kajer som utspelar sig här varje vardagsförmiddag.
  Eftermiddagen är till eget förfogande i den intressanta staden, du kan ex besöka det berömda Sidenmuseet, vars existens berättar om Lyons nobla historia som just sidenvävarstad.
  Framåt kvällen tar en buss oss från hotellet den korta sträckan till den sympatiska båt som ska ta oss ut på en drygt två timmars rundtur på både Rhône och Saône och under tiden serveras vi en överraskande god middag.

 • Dag 3 Restaurant Paul Bocuse *** - Operakväll "Rigoletto"

  År 1935 utropades Lyon av matkritikern Curnonsky såsom världens gastronomi-huvudstad och idag får vi mer insikt i regionens och stadens speciella kök.
  Förmiddagen till fritt förfogande innan vi mitt på dagen samlas för en vacker bussfärd en bit uppströms Saône, där vi i Collonges hittar den märkligt dekorerade byggnaden Auberge Paul Bocuse. Som utgör en märklig företeelse, den alldeles nyligen avlidne mästerkocken lyckades under sin långa livstid skapa en alldeles unik position inom matvärlden, högt över alla trender och moden.
  Alla som vet något om gastronomi är överens om att Bocuse lyckades förena nyskapande med det bästa av den franska kulinariska traditionen på ett unikt sätt. Hans engagemang för att höja matkonstens status och för att utbilda nya unga kockar har varit en starkt bidragande orsak till det renommé som fin gastronomi och stjärnkockar åtnjuter idag, något som inte existerade för femtio år sedan. En måltid här är en upplevelse, en rit i ett kulinariskt tempel.

 • Efter måltiden återvänder vi till hotellet för en stunds vila innan det är tid för resans operaföreställning, som utspelar sig på gångavstånd från vårt hotell. Lyons operahus byggdes 1831 och när staden beslöt att bygga om, den inte helt speciella, teatern så anlitades landets store arkitekt Jean Nouvel. Hans ombyggnation som stod klar 1993 skapade något alldeles extraordinärt. Nouvel hade fått order om att bibehålla exteriören. Fram växte ett helt nytt inre – där Nouvel behåll foajén och exteriören men grävde ut extra utrymmen under byggnaden för repetitioner och dubblade höjden genom en tunnformad påbyggnad av stål och glas - en helt ny modern teaterbyggnad. Kontrasten är slående och en upplevelse i sig. Det är dessutom ett faktum att denna teater på senare år skapat sig ett solitt rykte för sina många nyskapande uppsättningar och Favoritresors gäster har här deltagit i helt oförglömliga uppsättningar av ex Carmen samt Tristan och Isolde.
  När nu scenografen Axel Ranisch möter Verdis Rigoletto i en nyproduktion, väntar sig alla naturligtvis nya storverk!

   

 • Operan "Rigoletto" skrevs under den tid då Verdi redan firade stora triumfer i Europa och verket baserades på Victor Hugos förbjudna verk "Le roi s´amuse". Den österrikiska överhögheten tillät verket först då Verdi lät den frivola huvudpersonen byta identitet från fransk kung till hertig av Mantua. Det ursprungliga namnet på verket - "Förbannelsen", syftar på den vanskapte narren Rigolettos vackra dotter Gildas olycksaliga förälskelse i kvinnokarlen hertigen av Mantua. I rollerna hör och ser vi den ukrainske tenoren Mikhailo Malafii som hertigen, Malafii som bl a belönats med Anders Walls stipendium av Kungliga operan i Stockholm. Armeniska sopranen Nina Minasyan som Gilda och erfarne italienske baritonen Roberto Frontali som Rigoletto, Frontali slog igenom på La Scala och Metropolitan tidigt 90-tal och är ansedd som en av sin generations ledande Verdibaritoner. Retur till vårt hotell till fots.

 • Mitt på förmiddagen avgår bussen mot Genèves flygplats för vidare hemflygning till Sverige via Zürich.

Resans höjdpunkter

 • Uppsättningen av Verdis "Rigoletto" i Jean Nouvels berömda operahus
 • Lyons gamla stadsdelar från renässans och 1800-tal med Les Traboulets
 • Minnesvärda måltider med bla Paul Bocuses trestjärniga Guide Michelinkrog utanför Lyon och middagskryssningen.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 19 980 kr
Enkelrumstillägg 3350 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Genève via Zürich, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärniga boutiquehotellet McGallery Carlton, del i dubbelrum
 • Tre buffetfrukostar
 • En tre-rättersmiddag på utmärkt restaurang i centrala Lyon
 • En middagskryssning med trerätters gourmetmeny och vin
 • En fyrarätters lunch hos trestjärniga Paul Bocuse i Collonges
 • En operabiljett (parkett)
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst via Zürich - Besök i Annecy - incheckning i Lyon. Middag.
Dag 2. Stadsvandring i Lyon - egen tid - båtkryssning med fin middag på Saone & Rhone
Dag 3. Fritid - sen lunch på Guide Michelin krog Paul Bocuse - Operakväll "Rigoletto"
Dag 4. Hemresa på förmiddagen från Genève via Zürich.

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga klassiska McGallery Hotel Carlton i Lyon

Resesätt Swiss

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse med stadspromenader på kullersten.