Översikt

Opera i Milano och Turin - med SvD accent

Mondäna Milanos mest glittrande juvel är utan tvekan det ärevördiga operahuset La Scala, nu med vår stjärnsopran, hovsångerskan Malin Byström som debuterar på La Scala i den krävande rollen som Salome! Turin bjuder på familjen Agnellis privata konstgalleri och en opera. Vid den lilla sjön Alserio ligger markis Bosetti Carcanos hem, där vi njuter av en privat konsert.

 

Norra Italiens maktcentrum Milano är staden som engagerar alla italienare, belägen i en av landets rikaste regioner Lombardiet. Mode, mat, fotboll och konst berikar såväl stadens invånare som entusiastiska besökare vars magnifika katedral är landets största och allra förnämsta exempel på italiensk gotik.

Milano stoltserar med ett av världens mest kända operahus, även det kanske allra striktaste och mest skandalomsusade. Teatro alla Scala byggdes ovanpå ett nerbrunnet operahus och invigdes 1778. De välbeställda Milanoborna hade abonnemang på parkett och i loger, men för att även icke välbeställda stadsbor skulle kunna njuta av opera så byggdes de s k Loggione, ståplatserna längst upp ovan logerna. I alla tider har denna ståplatspublik skapat stjärnor eller orsakat fiaskon efter sina högljudda reaktioner på operaföreställningarna. I tider då de flesta operahus undviker klädkod så går La Scala mot strömmen och kräver kavaj med slips.

Maktkonkurrenten Turin var Italiens första huvudstad och kungafamiljen Savojens residens. Idag säte för FIAT-familjen Agnelli som engagerar sig såväl i fotbollens värld, som konstens värld. Eleganta Turin är starkt präglat av hovarkitekten Filippo Juvarra som även uppförde dess kungliga teater på 1700-talet. Här hade just Puccinis mästerverk La Bohème premiär 1896.
Dagens operahus Teatro Regio byggdes på 1970-talet efter det att den gamla totalförstördes på 30-talet, med en utmärkt akustik och som en av landets största teatrar. En trevlig lunch och en privat konsert i ett markispalats förgyller vistelsen.
Under ett besök på Museo Teatrale alla Scala får vi se en unik samling föremål från operans och teaterns historia med spännande kuriosa som ryktbara brev och partitur, taktpinnar i trä, kork och ben, fotografier och antika musikinstrument. Under resan försöker vi även få ett besök för att se Leonardo da Vincis "Nattvarden".
Vårt utmärkta boende är två nätter på femstjärniga Grand Hotel Sitea i Turin samt två nätter på fyrstjärniga Grand Hotel Cavour i Milano. Vår ciceron på resan är kunniga och omtyckta Ki Månsson, bosatt sedan över 30 år i landet.

Boka din resa

2020-03-11 2020-03-15 27 590 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Milano - Turin

  När vi ankommer Milano vid lunchtid möts vi av vår ciceron och privat buss. Under färden mot Turin gör vi ett litet stopp längs vägen för att den som önskar skall kunna köpa en lätt lunch på egen hand. Väl framme i Turin så installerar vi oss på vårt femstjärniga hotell som ligger på bekvämt gångavstånd från operahuset.

 • Dag 2 Turins skatter - operakväll "La Bohème"

  Dagen inleds med en stadspromenad i historiska centrum som präglas av furstehuset Savojen, vars maktcentrum var just i Turin från 1500-talet fram till Italiens första år som republik. Viktor Amadeus II av Savojen anlitade Filippo Juvarra i början av 1700-talet som hovarkitekt och mycket av hans alster i senbarock kan vi se i stadens äldre delar.

  Därefter beger vi oss med buss till familjen Agnellis privata galleri med en ansenlig samling av konstverk, från Canaletto till Matisse. Familjen Agnelli är kanske Italiens mäktigaste familj sedan drygt ett sekel och i slutet av 1800-talet grundade man bilmärket Fiat. Efter det andra världskriget då landet långsamt hämtade sig efter krigsåren så blev det en symbol att äga en Fiat, små bilar som fullastades till bristningsgränsen då familjerna oftast var stora. Men vilken glädje att få svischa omkring och visa "sin statuspryl" även om den var obekvämt liten!

 • Familjen Agnelli jämförs ibland med familjen Kennedy, på grund av sina egenskaper att nå de mål som man har stakat ut. Vissa går så långt att de kallar dem Italiens nya kungafamilj eftersom flera medlemmar i familjen genom åren har gift sig med adliga personer och genom detta finns ett släktskap med ett flertal europeiska kungahus.
  Väl tillbaka till Turins centrum väntar tid på egen hand innan vi åter sammanstrålar under kvällen för att äta en tidig middag samt inta våra platser på parketten på Teatro Regio.

 • Kl 20.00. Operahusets orkester, kör och barnkör stämmer upp för Puccinis älskade "La Bohème" under ledning av dirigent Daniel Oren. Som Mimi ser vi sopranen Maria Teresa Leva och som Rodolfo tenoren Valentin Dytiuk. I slutet av 1800-talet drog nya, friska vindar genom operamusiken. Borta var gudar och mytologi, in svepte människor av kött och blod och publiken kunde dela deras sorger och glädjeämnen och kanske känna igen sig i ett och annat. Puccinis fattiga Parisbohemer känns äkta och musiken han omger dem med är starkt skiftande och gör att man inte bör ha näsduken för svårtillgänglig. Puccinis fjärde opera i ordningen, "La Bohème", är en hjärtskärande historia om frysande konstnärer i en ruffig vindsvåning i Paris. Den bitterljuva kärlekssagan mellan poeten Rodolphe och den lungsjuka Mimi upphör aldrig att gripa tag om publiken och att stoppa ner några rena näsdukar är en rekommendation inför aftonen!

 • Dag 3 Villa Carcano med privat konsert

  Efter frukost sitter vi upp i bussen och beger oss till Alzano del Parco i Comoprovisen. På den vackra egendomen Villa Carcano i neoklassisk stil residerar markis Giorgio Bosetti Carcano och han tar själv emot oss, om han befinner sig i hemmet dessa dagar, för att berätta om sin familj samt tar med oss på en avkopplande promenad i parken om vädret tillåter.
  Hans förfader markis Alessandro Carcano engagerade den kände arkitekten Leopoldo Pollack för att låta bygga sitt imponerande residens 1794-95. Pollack designade även den omkringliggande engelska parken med stilfullt placerade dekorativa träd i underbara panoraman över gröna dalgångar och vidsträckta fält vari han även lät uppföra en liten sjö med öar, näckrosor och en navigerbar tunnel. Vi blir serverade en god lunch i en av villans salonger och får därefter en privat konsert. Efter en strålande dag i Villa Carcano styr vi kosan till Milano och efter incheckning på vårt fyrstjärniga hotell, bra beläget med gångavstånd till Teatro alla Scala, så bjuds vi på en drink i hotellets bar.
  Kvällen till egen disposition.

 • Dag 4 Milanos sevärdheter - Operakväll "Salome"

  Ki möter upp i receptionen för att tillsammans med en licensierad stadsguide visa oss runt i konst- och modestaden Milano. Under en sightseeing till fots besöker vi Scalamuséet och en fascineras av stadens historiska centrum med Domkyrkan, Galleria Vittorio Emmanuele II samt Palazzo Reale, som vi ser utifrån. Lunch på egen hand och eftermiddagen kan ägnas åt egna promenader, besök och shopping.
  Vi ses igen tidig kväll för att äta  tidig middag tillsammans i det trevliga kvarteret Brera, innan vi i  god tid beger oss till Teatro alla Scala. Den svenska hovsångerskan Malin Byström vann pris som bästa kvinnliga sångerska i International Opera Awards i London 2018, samtidigt som Teatro alla Scalas orkester vann pris i sin genre.

 • Kl 20.00. Malin Byström gör debut på La Scala med den krävande titelrollen i Richard Strauss starka opera "Salome". Hon omges av Michael Volle som Johannes Döparen, Roberto Saccà som Herodes och Anna Maria Chiuri som Herodias. Dirigent är Riccardo Chailly. Richard Strauss mästerverk väckte starka känslor vid premiären 1905. Librettot baseras på Oscar Wildes pjäs om maktlystenhet, lust och besatthet i den romerske kung Herodes hov i Judeen. Scenen där Salome avkrävt asketen Johannes döparens huvud på ett fat är en av operavärldens mest krävande. Promenad tillbaka till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 5 Söndagsflanerande med gårdslunch - hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell men kan lämna huvudbagaget på hotellet. Det finns gott om tid att strosa runt och känna den avkopplade söndagsatmosfären då invånarna drar ner på det hektiska vardagslivet och Milanobon tar sig tid att gå till baren för en kaffe, köpa bakelser inför söndagsmiddagen eller bara flanera och njuta av sin stad.

  Sen förmiddag skall vi packa in oss i bussen för att resa till den trevliga lantgården La Camilla för att göra som italienarna – äta en gedigen söndagslunch kombinerad med traktens viner.
  Vi hinner även med ett kort besök i staden Monza i området Brianza. Staden är mest känt för sitt ståtliga slott - La Villa Reale di Monza, som vi ser utifrån. Här residerade kungafamiljen Savojen då landet var en monarki – men slottet uppfördes redan i slutet av 1700-talet på uppdrag av Ferdinand av Habsburgarna, gift med Beatrice d' Este. Vi gör en promenad i Monzas historiska centrum samt har tid för den som vill sätta sig ned med en kopp kaffe, innan vi beger oss till flygplatsen för den stundande hemresan.

  OBS! Under en av dagarna i Milano försöker vi att boka in ett besök för att se Leonardo da Vincis "Nattvarden". Besöket är svårbokat och kan först göras tre månader i förväg. De som är inbokade får besked om vi lyckas med bokningen.

Resans höjdpunkter

 • Malin Byström i "Salome" på La Scala samt operan i Turin
 • Konsten i Turin och Milano
 • Konserten och besöket på markisens palats

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 11/3
Pris Från 27 590 kr
Enkelrumstillägg 4 480 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Milano Linate, t/r
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyr- och femstjärniga hotell
 • Fyra frukostar, två luncher med vin/vatten, en aperitivo, tre middagar med vin/vatten
 • Ttransporter, visningar och entréer enligt program
 • En opera på Teatro alla Scala på parkett eller i främsta raden i centrala loger
 • En opera på Teatro Regio Turin på parkett zon A
 • En konsert på Villa Carcano
 • Lokala licensierade guider
 • Svensk ciceron
 • Hotellskatt och kommunal turistskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Incheckning på vårt hotell i Turin.
Dag 2. Stadsrundtur i Turin - Agnellis privata konstsamling - operakväll "La Bohème" i Turin.
Dag 3. Villa Carcano med privat konsert - resa till Milano och incheckning här.
Dag 4. Stadsrundtur Milano - Operakväll "Salome" på La Scala.
Dag 5. Vingårdslunch - Hemresa

Boende

Två nätter på femstjärniga Grand Hotel Sitea,  Turin.
Två nätter på fyrstjärniga Grand Hotel Cavour, Milano 

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Observera att för bästa behållning av resan krävs normal grundkondition för promenader på ojämnt underlag och trappor i historiska städer.