Översikt

Opera i Valencia - Calatravas stad

Kom och njut av vår svenska stjärnsopran Iréne Theorin som gör huvudrollen i blodisande Elektra – i en av operavärldens mest krävande huvudroller! Stjärnarkitekten Santiago Calatrava byggde Valencias magnifika nya stadsdel där operahuset svävar som en strandat skepp och ljuset blir alldeles magiskt bland glas och ljusa fasader i kvarteren. Upplev musik och arkitektur av hög klass à la Valenciana, smakrikt kryddat med unik natur, kultur och gastronomi tillsammans med vår uppskattade ciceron Erik Meling.

När vädret är som kallast hemma i Sverige är det milt i Apelsinblomskustens Valencia. Den världsberömde neofuturistiske arkitekten Santiago Calatrava kommer från Valencia och precis liksom Gaudí i Barcelona på sin tid, fick Calatrava fritt spelrum när det gällde att skapa det nya operahuset och Valencias nya vetenskapliga stad, "Ciudad de las Artes y Ciencias", som arkitekturintresserade vallfärdat till allt sedan dess.
Såsom ett strandat fartyg ligger den väldiga operabyggnaden färdig, i det som tidigare var floden Turias fåra och som en fortsättning följer byggnaderna som utgör den nya staden. Calatravas arkitektur blir till futuristiska skulpturer i landskapet omgivna av parker och vattenspel. Det är härligt att spatsera i den 320 meter långa botaniska promenaden L´Umbracle med skuggande spaljéer och omväxlande planteringar.

När Valencia stod för värdskapet under America Cup år 2007 ville man visa upp en dynamisk och attraktiv stadsbild, vilket medförde att även hamnområdet omvandlades drastiskt.

Även i Valencias gamla stadsdel njuter vi av arkitektur och historia, här finns Spaniens mest kända saluhall, vi bokstavligen promenerar genom historien med arvet från romare, västgoter, araber och kristna. Monumenten avlöser varandra och för den trädgårdsintresserade är den Botaniska Parken värt ett besök. De fascinerande våtmarkerna utanför Valencia är skyddade naturområden som härbärgerar Europas och Afrikas flyttfåglar med den skära flamingon som mest iögonenfallande gäst. Såväl fågelintresserade som gourmeter flockas här för att uppleva såväl fågellivet som de världsberömda risrätter som görs allra bäst just här.
I närområdet väntar den historiskt kända familjen Borgias hem i Gandía, vinregionen kring medeltida Requena och vi lär oss om sidenets väg till Europa samt njuter av vällagade gemensamma måltider. Vår mycket omtyckte ciceron är svensktalande Erik Meling. Vi bor alldeles förträffligt på vårt fyrstjärniga hotell Inglés Boutique Hotel, ett extremt smakfullt men eklektiskt hotell mitt i den gamla fina stadsdelen i Valencia.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Valencia

  Avresa under morgonen från Stockholm med flygplansbyte i Amsterdam och ankomst till Valencia under eftermiddagen. Vi möter vår ciceron och privat buss för resan till vårt hotell i centralt läge mitt i det historiska Valencia.

 • Spektakulära stadsdelen Ciudad de Artes y Ciencias skapades av konstnären och ingenjören Santiago Calatrava tillsammans med spanjoren Felix Candela. En helt ny stadsdel i Valencia som idag är Europas största kulturcenter med en hel rad futuristiska och helt remarkabla byggnader, skapade 1998 - 2009.
  De mest kända är, förutom operahuset som färdigställdes 2005, vetenskapsmuséet som ser ut som ett valskelett, Umbracle, ögonformade Hemisfèric med en uppskattad skulpturpark och ett av världens största akvarium. Vi kommer att bo i den gamla stadsdelen.

   

 • Dag 2 Variationernas Valencia – I konstens och historiens spår – Operakväll ”Elektra”

  Vi njuter av skönhetens stad redan när vi kliver ut från hotellet för en fin stadspromenad genom historien. Stadens katedral är byggd på historisk mark där en tidig förkristen kyrka byggdes på 500-talet, på vilken en morisk moské är byggd och 1292 påbörjades dagens gotiska kyrka. Katedralens oavslutade torn, Miguelete, stammar från slutet av 1300-talet och den starke kan ta sig upp för få en oslagbar utsikt över staden.

 • Erik berättar om sidenhandeln och vi besöker Lonja de la Seda är den gamla sidenbörsen som byggdes mellan 1482 och 1548 i sengotik. Lonja består av tre byggnader samt den muromgärdade apelsinträdgården och är idag ett Unesco världsarv. Sala de Contratación, där handelsavtal utarbetades, är rikt dekorerat med vackert vridna pelare. Skönheten på Sankt Luis Bertrans torg är vida känd och här ligger Palacio Escriva från 1400-talet i gotisk stil, liksom köpmannahuset Almudin, byggd ovan ett gammalt muslimskt slott. Arkaderna som färdigställdes på 1500-talet skuggade köpmännen som samlades här för den viktiga vetehandeln. Här fascineras vi av muralen som visar scener ur köpmännens dagliga förvärv samt deras skyddshelgon.

  Stilen på de yngre byggnaderna från 1400-talet inspirerades av arkitekten Guillem Sagreras arbete på börsen i Palma de Mallorca 1448. De senare århundraden användes börsen inte längre till att enbart reglera matoljemarknaden utan främst till sidenimporten därav dagens namn. Valencias berömda marknad är känd som Spaniens bästa och här kan man förlora sig lång tid bland allt från frukt, grönt, delikatesser till allsköns varor. Vi äter en gemensam lunch.
  Under eftermiddagen planeras ett besök på Valencias moderna konstmuseum IVAM, med en rik samling i åtta teman inom måleri, skulpteri, teckning och fotografi. De stora samlingarna av verk från Julio González (1876-1942) och Ignacio Pinazo (1849-1916), är stoltheterna.

 • Vi återvänder till hotellet för att byta om inför kvällens omtumlande föreställning av Richard Strauss spännande operadrama "Elektra" skriven 1908 och med scenografi av Robert Carsen.
  Historien som är baserad på Sofokles klassiska tragedi är en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. Elektras far Kung Agamemnon har blivit mördad av moderns älskare, och Elektra fantiserar om att hämnas mordet på sin far och dansa segerdansen med sin syster och bror. Förvecklingar, ånger, galenskap, hämnd, triumf och död utspelas framför våra ögon. Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. Vi upplever Iréne Theorin i rollen som Elektra. I övriga roller finner vi den tyska mycket efterfrågade mezzosopranen Doris Soffel som Klytämnestra och den hyllade amerikanska dramatiska sopranen Sara Jakubiak gör rollen som Chrysothemis. Den slovakiske tenoren Stefan Margita som framträder på världens största scener gestaltar Aegisth och den spännande unge australiensiske basbaritonen Derek Welton som redan anses som nästa generations mest lovande wagnersångarna, och här gör rollen som Orest.

  Retur till vårt hotell med buss.

 • Dag 3 Ökända Borgias palats och surrealistiska saltlandskap

  Idag skall vi färdas från Valencia för att utforska Albufera – de världskända våtmarkerna med stort fågelliv. Vi gör en promenad tillsammans med en ornitolog som visar och berättar om naturlivet i våtmarkerna som kallas La Albufera. Här övervintrar flamingos och andra flyttfåglar. I angränsande våtmarker odlas fortfarande ris.
  Gemensam lunch på en bra restaurang dit Valenciaborna och inhemska turister åker för de berömda risrätterna. Restaurangerna här är rikskända och bjuder på råvaror av högsta kvalitet.

 • Provinsen Valencias näst största stad är Madridbornas hemliga, älskade semesterort Gandía, ca en timmes färd söder om Valencia. Under 1400- och 1500-tal var detta ett mycket betydelsefullt kommersiellt och kulturellt centrum med sockerrörshandeln som största intäktskälla. Här styrde familjen Borgia, den infamösa adelsfamiljen från Aragonien, vars medlemmar Francis, Cesare och Lucrezia är bland de mest kända, förutom påvarna Callixtus III och Alexander IV. Den sistnämndes styre präglades av misstankar om otrohet, tjuveri, giftmord och incest. Vilket har gett upphov till 2000-talsserien "The Borgias" med Jeremy Irons som den skrupellöse Rodrigo Borgia, alias påve Alexander IV. Palacio Ducal var familjens Borgias högsäte från 1485 till 1832 och var i början ett befäst hem i gotisk stil.

 • Därför är det svindlande att tänka sig att detta hem varit ett betydelsefullt huvudsäte under historiens gång, den som såg såväl spanska kungar ena landet, brutalt avhysa judar och sedan morer, som upplevde tiden från upptäckten av Amerika till dess att dess länder frigjorde sig från spanskt herravälde. Från den humanistiska eran till motreformationen, från sengotik till barock, från den Gyllene eran i katalansk litteratur till dess att katalanska språket bannlystes. Tyvärr länsades palatsets innehåll av dess efterföljande ägare i familjen Osuna, men vi njuter av de vackra salarna och känner historiens vingslag. Höjdpunkterna är hertiginnans salar där sankt Francis Borgia föddes, hans privata kapell, det Gyllene galleriet, i valenciansk barock med bladguldbelagda dekorationer, trompe l´oueil-effekter och ett magnifikt kakelgolv i fem olika salar. Retur till vårt hotell för kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Requena och Valencias trendiga vindistrikt

  Medeltida strategiskt placerade inlandsstaden Requena ligger sju mil från Valencia. Vi reser genom jordbrukslandskapet för att utforska den kulturminnesmärkta spansk-moriska stadens historia.
  De äldre kvarterens vindlande gator med charmerande torg skyddas under den moriska borgen där vinskördefestivalens museum ligger beläget. Här finns många fina kyrkor där bl a Santa María-kyrkan från 1300-talet har imponerande fasader i spansk gotik.

  Inom internationella vinkretsar anses det valencianska vindistriktet Utiel-Requena, en D.O. etablerad på 1930-talet, som ett av världens mest spännande. Utvecklingen de senaste 20 åren med nya innovativa vingårdar och den lokala druvan bobals renässans som lagringsvänligt vin, har skapat ett rejält uppsving för vinregionen. Områdets högplatå, inramat av berg på ena sidan och Cabrielfloden på den andra, åtnjuter korta heta somrar och långa kalla vintrar. Men Utiel-Requena-området, som faktiskt odlat vin sedan 2000 år tillbaka, får även in medelhavsregionens El Poniente, de varma torra vindarna från öst, som förbättrar förhållandena. Vi lär oss mer om historien och hur man gör vin i denna trendiga region, som nu gör sitt avtryck hos världens vinkonnässörer.

  Besöket hos vingården inleds med en tur till ägorna med litet tåg samt avrundas med en provning av ett par viner. En enkel lunch med regionens charkuterier och ostar avrundar besöket. Vi återvänder till Valencia och vårt hotell för en kväll till eget bruk.

   

 • Dag 5 San Nicolaskyrkans skatter - hemresa till Sverige

  Efter frukost är det besök på en av Valencias mycket fina kyrkor San Nicolas med fina samlingar av religiös konst samt målningar. Vi har audio-guide och kan promenera runt i vår egen takt. Den som önskar kan promenera runt i staden – kanske köpa med sig några av de godsaker som saluhallen bjuder på eller njuta av omgivningarna. Avresa till flygplatsen efter lunchtid på egen hand. Flygning via Amsterdam till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Operan med vår stjärnsopran Irène Theorin på Les Arts Reina Sofia
 • Besöken i våtmarkerna Albufera och historiska Gandía samt i Requena
 • Kontrasterna mellan gammalt och nytt i Valencias historiska stadsdelar och Santiago Calatravas nya stadsdel

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 29/1
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Valencia, via Amsterdam, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Två luncher med måltidsdrycker
 • En enklare lunch med kallskuret med måltidsdrycker
 • En middag med måltidsdrycker
 • En vinprovning
 • En operabiljett på parkett (kostnad ca 1500 kr)
 • Lokala licensierade engelsktalande guider
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga SH Inglés Boutique Hotel

Resesätt KLM

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Boka din resa

2020-01-29 2020-02-02 18 990 kr KLM Stockholm 5+ Boka resa