Översikt

Opera i Verona med Anna Netrebko

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och lyssna till Anna Netrebkos magnifika stämma i samspelet med Yusif Eyvazov i Verdis ”Trubaduren”. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna. Att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor.

Varje operaälskares dröm är att vara med om en operaföreställning på den klassiska arenan i Verona och helst också att få uppleva paradnumret ”Aida”. Förutom ”Aida” kan vi också på denna resa erbjuda en efterlängtad premiär på Arenan i Verona - världsstjärnan Anna Netrebko, vars magnifika röst förgyller sommarnatten i tre av föreställningarna av Trubaduren under sommaren. Vi har säkrat biljetter till en av föreställningarna med en av operavärldens oförglömliga röster! ”Trubaduren” hade premiär i Rom på Teatro Apollo den 19 januari 1853 och blev en av Verdis stora triumfer, bara inom några år hade operan gjort sitt segertåg över hela världen.
Hans ”Aida” uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona.

Trakten kring Gardasjön har alltid varit känd för sin skönhet och sitt behagliga sommarklimat. Vi gör en resa över sjön med båt för att uppleva dess skiftande natur och ser en vacker trädgård med konst vid Gardone. Under en promenad i Veronas gränder ser vi välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans. Desenzano del Garda är en liten stad vid Gardasjöns södra strand. Mellanklasshotellet Alessi ligger mitt i det historiska centrumet, på en liten gata med gott om restauranger, barer och affärer i närheten, bara ett par hundra meter från sjön. Hotellet har en trevlig takterras som alla våra gäster kan njuta av.
Vår kunniga och uppskattade ciceron är Helen de Barros som har bott i regionen sedan många år. 

 Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Milano - Gardasjön

  Flyg från Stockholm till Milano. På flygplatsen möter vår ciceron Helen med buss för färd mot det idylliska Desenzano del Garda, en vacker by vid Gardasjöns strand. Vi avnjuter en gemensam lätt lunch på en trevlig agriturismo med gårdens specialiteter. När vi ankommer Desenzano del Garda installerar vi oss på vårt hotell Alessi. Du har lite tid på egen hand att installera dig innan vi möts för att promenera till en närliggande bar. Vi tar ett glas prosecco med tilltugg och lite senare väntar en gemensam middag.

   

 • Dag 2 Desenzano – Operakväll ”Aida”

  Under förmiddagen gör vi en lättsam orienterande promenad då vi bekantar oss med Desenzano. Här finns bland annat resterna av en villa från romartiden och under ett besök i katedralen kan vi beundra altartavlan av Giovanni Battista Tiepolo. Efter promenaden finns tid till eget förfogande för lunch på egen hand innan avresan till Verona, ca fem mil från Desenzano. Verona ligger vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets och har genom historien varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom historien om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Aida" vid niotiden på kvällen.Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner. Sen återresa till Gardasjön.

 • Dag 3 Gardasjöns skiftande ansikten

  Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga klimat i alla tider lockat många besökare. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter. 

 • I dag tar vi båten till charmerande Gardone där vi besöker den botaniska trädgården "Fondation André Heller". Den sista tsarens tandläkare Arthur Hruska skapade ett botaniskt paradis på sluttningen av Monte Lavino ned mot sjön. Under åren 1910 – 1970 samlade han in 500 växtarter från varje kontinent och från olika klimat. I det speciella klimatet frodas magnolia, gräs, iris och ormbunkar samt suckulenter och subtropiska växter. Här njuter du även av den nye ägarens, den kände österrikiske multimediekonstnären André Heller, konstsamling av modernt och etniskt slag bland färgstarka blomster, stenträdgårdar, frodiga höga bambusnår och vackra små dammar av japanskt snitt med koikarpar. Lunch på egen hand i Gardone och under tidig eftermiddag tar vi båten tillbaka till Desenzano, gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Världsarvsstaden Verona – Operakväll ”Trubaduren”

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Desenzano åker vi åter till Verona och går en stadspromenad i den gamla stadskärnan med sina vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden. Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.
  Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenen inför kvällens föreställning med Anna Netrebko och Yusif Eyvazov i Verdis klassiker "Trubaduren".
  Verdis opera "Trubaduren" bygger på en spansk pjäs av den unge Antonio Garcia Gutiérrez
  "El Trovador" som hade premiär i den spanska huvudstaden 1836. Handlingen bygger på en verklig händelse i Aragonien under 1400-talet då regionen var ett eget konungarike i dagens Spanien.

   

 • Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenen inför kvällens föreställning med Anna Netrebko och Yusif Eyvazov i Verdis klassiker “Trubaduren”.Verdis opera “Trubaduren” bygger på en spansk pjäs av den unge Antonio Garcia Gutiérrez ”El Trovador” som hade premiär i den spanska huvudstaden 1836. Handlingen bygger på en verklig händelse i Aragonien under 1400-talet då regionen var ett eget konungarike i dagens Spanien.

   

 • Den invecklade kärlekshistorien mellan två män och en adelsdam är en tragisk och invecklad berättelse om två bröder som kommit ifrån varandra och blivit fiender, en uppfostrad av romer och en i sitt trygga adelshem. För tonsättaren erbjöd händelserna inspirerande vändningar och starka personligheter. Verdi stod på höjden av sin skaparkraft och slösade frikostigt av sin strålande musik på några av operavärldens vackraste arior, duetter, terzetter som solonummer och framförallt kända körverk. Anna Netrebko gör rollen som Leonora, som älskas av två män greve Luna och trubaduren Manrico som spelas av Yusif Eyvazov. Retur till Gardasjön.

 • Dag 5 Desenzano – Stockholm

  Under morgonen är det dags att lämna Desenzano. Buss hämtar vid hotellet och vi beger oss till flygplatsen Linate, Milano.

Resans höjdpunkter

 • "Aida" & "Trubaduren" på Arena di Verona
 • Bekvämt boende vid Gardasjöns södra strand
 • Stadspromenader i Verona och Andre Hellers botaniska trädgård vid Gardasjön

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/7
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Milano Linate t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på trestjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra bufféfrukostar
 • En lätt lunch
 • Fyra middagar
 • Två operor (kostnad ca sek 3.100)
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande ciceron
 • Flygavgifter och skatt
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 3 euro

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Milano - Gardasjön
Dag 2. Stadstur Desenzano - Operakväll "Aida"
Dag 3. Gardasjöns skiftande ansikten
Dag 4. Världsarvsstaden Verona – Operakväll ”Trubaduren” 
Dag 5. Desenzano – Stockholm

Resesätt SAS
Klimat

Medeltemperaturer i Desenzano del Garda månadsskiftet juni/juli:
Lägst dygnstemperatur mellan 16-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 26 - 29 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 22 - 24 grader.  

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-07-04 2019-07-08 18 990 kr SAS Stockholm 1 Boka resa