Översikt

Opera i Verona med Gardasjön

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och omges av ljuvliga stämmor innanför antika murar. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna. Att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor. Välkommen till en Veronaresa utöver det vanliga!

Varje operaälskares dröm är att vara med om en operaföreställning på den klassiska arenan i Verona och helst också att få uppleva paradnumret "Aida". Förutom "Aida" kan vi på denna resa erbjuda en nästan lika stor klassiker – exotiska "Turandot". Båda operornas dekor på den stora Arenans scen är synnerligen storslagna och vi kan lyssna till magnifika arior som förgyller sommarnatten!
"Aida" uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona. Uppsättningen är skapad av Franco Zefirelli som har gett denna klassiker en grandios scenografi. Arenan ger en perfekt inramning för denna mäktiga produktion!

Giacomo Puccinis sista operaverk "Turandot" kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel. En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland det kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken. Även här är uppsättningen gjord av Franco Zefirelli och dräkterna är skapade av Oscarsbelönade Emi Wada.

Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga klimat lockat många besökare i flera sekel. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter.

Charmerande Desenzano del Garda är en liten stad vid den vackra sjöns södra strand. Våra dagar i Desenzano är mycket varierande där vi beundrar sjölandskapet genom en båttur genom en skiftande natur samt besöket på en vacker botanisk trädgård och naturligtvis njuter du av ledig tid vid sjön. Utöver operorna på Arenan lär vi känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans, under en promenad.

Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.
Vår kunniga och mycket uppskattade ciceron är Helen de Barros som har bott i regionen sedan många år.

Boka din resa

2020-06-24 2020-06-28 22 990 kr LH Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Verona - Gardasjön

  Flyg från Stockholm till Verona med mellanlandning i Tyskland. På flygplatsen möter vår ciceron Helen med buss för färd mot det idylliska Desenzano del Garda vid Gardasjöns strand. Vid ankomst till Desenzano del Garda installerar vi oss på vårt uppskattade hotell Bonotto. Du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att promenera till en närliggande bar. Vi tar ett glas prosecco med tilltugg och lite senare väntar en gemensam middag.

 • Dag 2 Desenzano – Världsarvsstaden Verona - Operakväll ”Aida”

  Under förmiddagen gör vi en lättsam orienterande promenad då vi bekantar oss med Desenzano. Här finns bland annat resterna av en villa från romartiden med mosaiker, Villa Romana, och under ett besök i katedralen kan vi beundra altartavlan av Giovanni Battista Tiepolo. Efter promenaden finns tid för lunch på egen hand innan avresan till Verona, ca fem mil från Desenzano.

   

 • Verona ligger vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets och har genom historien varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona. Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.
  Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Aida" vid niotiden på kvällen.Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner. Sen återresa till Gardasjön.

 • Dag 3 Franciacortas viner vid Iseosjön och Gardasjöns skiftande ansikten

  I vindistriktet Franciacorta produceras några av Italiens bästa mousserande viner som enligt många är oförskämt okända och i klass med fransk Champagnen, om inte bättre. År 1995 blev Franciacorta Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden.Vi inleder dagen med att njuta av panoramat i Franciacorta, ett gudabenådat vindistrikt, förbi byn Erbusco där en av Italiens mest kända kockar, Gualtiero Marchesi under många år hade en restaurang. Vi når Iseosjön, märkligt okänd men precis lika storslagen i landskapet som mer kända sjöar i alpsjöregionen. I de gynnsamt belägna vinfälten mellan Iseosjön och Gardasjön skapas högkvalitativa mousserande viner gjorda av samma druvor som skapar fransk Champagne, - Chardonnay, Pinot blanc och Pinot noir som alltså används under produktionen av Franciacortas DOCG-märkta mousserande viner. Men i området odlas även knappt 10% Erbamat, en antik vit druva som kommer från provinsen Brescia. Vi besöker en välrenommerad vingård som ligger en bit inåt land vid den lilla staden Capriolo. Här residerar familjen Lantieri, vinskapare av rött, vitt, rosé och mousserande Franciacorta DOC/DOCG. Vi besöker vinkällaren, och äter en lunch bestående av lokala specialiteter och till det gårdens egna viner.

 • Därefter väntar charmerande Gardone vid Gardasjön för att strosa i den botaniska trädgården "Fondation André Heller". Den sista tsarens tandläkare Arthur Hruska skapade ett botaniskt paradis på sluttningen av Monte Lavino ned mot sjön. Under åren 1910 – 1970 samlade han in 500 växtarter från varje kontinent och från olika klimat. I det speciella klimatet frodas magnolia, gräs, iris och ormbunkar samt suckulenter och subtropiska växter. Här njuter du även av den nye ägarens, den kände österrikiske multimediekonstnären André Heller, konstsamling av modernt och etniskt slag bland färgstarka blomster, stenträdgårdar, frodiga höga bambusnår och vackra små dammar av japanskt snitt med koi-karpar. Vi promenerar härifrån ned till hamnen och stiger ombord på en linjebåt som tar oss tillbaka till Desenzano för en lugn kväll till eget bruk.

 • Dag 4 Ledig tid vid Gardasjön – Operakväll ”Trubaduren”

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Desenzano åker vi åter till Verona. Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenen inför kvällens föreställning med i en av Puccinis och operavärldens verkliga praktverk "Turandot".
  Giacomo Puccinis sista verk blev operan "Turandot". Puccini hann inte fullborda tredje akten före sin död 1924. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, om den grymma, men andlöst vackra prinsessan Turandot. Puccini förlade handlingen i Peking. Puccinis arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926.


 • Turandot kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel. En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken. Retur till Gardasjön.

 • Dag 5 Desenzano – Castello di San Pelagio - Stockholm

  Efter en lugn morgon är det dags att uppleva platsen där en av Italiens mest älskade poeter Gabriele D´Annunzio och hans flygskvader startade sin flygresa över Wien med propagandabrev år 1918. Castello di San Pelagio ägs av grevarna av Zaborra som har residerat här sedan 1700-talet. I centrum tronar ett imponerande 1300-talstorn som byggdes till slottets försvar. Den underbara parken är skådeplats för bröllop och festligheter under senare delen av sommaren och är nu i sitt blommande esse med historiska engelska rosor, en hemlig trädgård, labyrint, fiskdamm och ett ishus.

 • Här fann man även ett senromerskt termalbad under renoveringar och här finns ett mycket trevligt flygmuseum med över 300 modeller av flygplan, varmluftsballonger och zeppelinare bland övrig krigsmemorabilia. Vi har tid här på egen hand för att utforska området. Gemensam lunch serveras även under dagen innan vi rör oss mot Venedig varifrån vår hemresa startar på kvällen via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • "Aida" & "Turandot" på Arena di Verona på numrerade platser i Primo Settore Verdi
 • Boendet med balkong och sjöutsikt vid härligt svalkande Gardasjöns södra strand
 • Franciacortas vindistrikt vid Lago d´Iseo och Andre Hellers botaniska trädgård vid Gardasjön samt trevliga stadsrundturer i Desenzano del Garda och Verona

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/6
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Verona via München/Venedig – Stockholm via Frankfurt
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbuffeer
 • En prosecco med tilltugg
 • En lunch med vin/vatten
 • En lunch med vinprovning i Franciacorta
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Två operor (kostnad ca 3.100:-)
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Verona - Gardasjön
Dag 2. Stadstur Desenzano - Verona - Operakväll "Aida"
Dag 3.Franciacortas viner - Gardone och Gardasjöns skiftande ansikten
Dag 4. Ledig tid vid Gardasjön - Operakväll ”Turandot” 
Dag 5. Desenzano – Castello di San Pelagio - Stockholm

Boende

Fyrstjärniga Hotel Bonotto vid Gardasjöns södra kant, i Desenzano del Garda

Resesätt LH
Klimat

Medeltemperaturer i Desenzano del Garda månadsskiftet juni/juli:
Lägst dygnstemperatur mellan 16-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 26 - 29 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 22 - 24 grader.  

Deltagarantal

20 - 25 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Efter 25 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori ”Primo Settore Verdi”, numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 5 euro.