Översikt

Världsarv och Verdi i Bulgarien

Välkommen till Kulturskatternas och Kontrasternas Bulgarien. Musikens Sofia med "Aida" och konsert. Lång historia, vacker natur och ett gediget musikarv. Gammalt och nytt kombineras på ett ibland förvånande sätt - Bulgarien är troligen det enda landet i världen där kungen drevs i landsflykt, för att sedan återvända 50 år senare och bli en folkvald premiärminister.

Vår resa tar oss till flera platser med gedigen kultur, trakernas Kazanlak, Sofia med musiken, Boyanakyrkan och Alexander Nevsky-katedralen, den åldriga skönheten Plovdiv grundad av hellenernas kung Filip av Makedonien samt Unesco världsarvet Rila, klostret som grundades på 900-talet och återuppbyggdes efter ottomanernas härjningar.
Under vistelsen i Plovdiv väntar även den magnifika och väldoftande Rosornas dal där merparten av världens produktion av rosenolja för parfymtillverkning framställs genom destillering.
Vinprovning och två spännande kvällar med landets stolta musikarv, en konsert med Sofia Filharmonikerna och en operaföreställning på den prisade bulgariska statsoperan med Giuseppe Verdis klassiker "Aida".

Sofia blir mer och mer attraktivt att besöka, inte minst tack vare det stora utbudet av restauranger och butiker, där priserna gör dig glatt överraskad. Vår kunnige engelsktalande bulgariske ciceron leder oss genom historien och vi bor bekvämt fem nätter på fyrstjärniga mellanklasshotell i Plovdiv och Sofia.

Reseprogram

 • Dag 1 Plovdiv - äldre än Bulgarien självt

  Tidig avresa via München till Sofia med ankomst mitt på dagen samt en bussresa drygt 1,5 timme till antika Plovdiv där vi skall bo de första två nätterna på resan till vårt fyrstjärniga hotell The Landmark i utkanten av Plovdiv för incheckning.
  Buss till vår gemensamma middag i Gamla stan.

 • Dag 2 Kung Filips stad - vinprovning i vackra Ustina

  Plovdiv byggdes ursprungligen på sju kullar och räknas till en av Europas äldsta städer. Under 2019 är staden utvald som en av Europas kulturhuvudstäder och vi skall utforska staden till fots under promenader på kullerstensgator genom den kulturskyddade gamla stan. Den gamla romerska amfiteatern från 100-talet används ännu idag för konserter och ännu är romerskt forum samt fort bevarat ovan den hellenistiska staden som grundlades av kung Filip av Makedonien. Vi njuter av amfiteatern och gör även ett besök på det etnografiska museet under en stadspromenad genom den vackra gamla delen av Plovdiv.
  Lunch på egen hand.

 • Under eftermiddagen reser vi ut till foten av de undersköna Rodopibergen. Här ligger byn Ustina, mitt i ett av vinområdena som prisats internationellt för sina viners smak. Vi strosar runt bland vinrankorna, avsmaka ett par viner och äta en trevlig middag.
  Retur till Plovdiv och vårt hotell.

 • Dag 3 Rosornas dal – Trakerna i Kazanlak - Sofia

  De berömda blommande dalgångarna kring staden Kazanlak är en historisk plats där damascener-rosor, med anor från Mellanöstern, har odlats sedan sent 1500-tal. Här framställs 40% av världens rosenolja, även kallat flytande guld på grund av sitt höga pris och fina kvalité. Om vädret varit normalt pågår plockningen av rosor för hand under en månads tid mellan mitten av maj till mitten av juni. Doften beskrivs som varm och frisk med honungsnoter och oljan framställs genom destillation. Vi lär oss mer om behandlingsprocessen av rosenvatten och rosenolja på ett destilleri i en av dalens byar och därefter njuter vi av fälten där den som vill kan pröva det krävande yrket att plocka rosor.

 • Vid Kazanlak finns även de trakiska kungarnas viloplats. Här ser vi muralmålningar i taket på en bikupegrav från 300 före Kristus. Målningarna är landets bäst bevarade konstnärliga mästerverk från den hellenistiska eran. I närheten låg en gång trakernas huvudstad Seuthopolis. Grekerna kallade allt land norr om Grekland och det Egeiska havet för Thrakien, Nordanvindens hemvist. Nordväst om Makedonien bodde trakerna, en indoeuropeisk folkgrupp som dyrkade Dionysos och skapade viktig religiös skaldekonst. Thrakien lydde under Philip II av Makedonien, blev sedermera en del av det romerska riket och efter år 395 tillhörde Thrakien det bysantinska riket.
  På kvällen ankommer vi Sofia där vi checkar in på vårt femstjärniga hotell Anel med swimmingpool för resans avslutande tre nätter. Mer än 800 sevärda konstverk av berömda bulgariska konstnärer finns i hotellets allmänna utrymmen. Gemensam middag.

   

 • Dag 4 Sofias skatter - Boyana-kyrkan - Klassisk konsert

  Vi inleder vår vistelse i landets huvudstad med Alexander Nevsky katedralen vars gyllene kupol glimmar i solljuset. Under promenaden ser vi även en av Europas äldsta kyrkor som ännu är i bruk, Santa Sofia, och den historiska moskén Banya Baschi med sin täckta marknad.

 • Lunchpaus på egen hand innan vi samlas igen för att ta oss ut till världsarvskyrkan Boyana som ligger i utkanten av Sofia. Här finns ett av landets mest betydelsefulla minnen från landets medeltid. Det vi ser idag uppfördes mellan sent 900-tal till 1200-tal under det andra bulgariska imperiet och har en mängd vackra fresker.

 • Vi skall nu njuta av den välrenommerade Filharmoniska orkestern i Sofia.
  Kl 19.00. Mendelssohn-konsert för violin samt Karl Jenkins körverk “A Mass for Peace”.  
  Retur till vårt hotell.

 • Dag 6 Sofia - Sverige

  Efter frukost väntar avresa mitt på dagen från Sofia med flygning via München hem till Sverige.

 • Dag 5 Unesco världsarvet Rila - Operakväll "Aida"

  Landets mest magnifika och omfattande klosterkomplex ligger vackert beläget på små slingrande bergsvägar ca två timmars väg från Sofia. Rilaklostret klassas som Unesco världsarv och grundlades på 900-talet av John av Rila även känd som Ivan Rislki, en bulgarisk helare och eremit som idag är Bulgariens folks landshelgon. Beläget på nästan 1150 meters höjd har det uppförts, ombyggts, övergivits och lagts i aska. Ändå har det övervunnit tidens tand och återuppstått likt en fågel Fenix och är idag en symbol för landets rika kulturarv. Rila är landets mest heliga plats för Bulgariens ortodoxa och vi ser dess kyrka och medeltida försvarstorn från 1300-talet.

  Efter en gemensam lunch återvänder vi till Sofia för en stunds vila och middagspaus på egen hand innan kvällens begivenhet.

 • Vi samlas för att promenera ca en kvart till Sofias opera och baletthus som invigdes under dramatiska former 1953. Efter föreställningen får vi en presentation av landets stolta operahistoria och artisterna bakom scenen med ett glas vin och kanapéer.
  Kl 19.00. Verdis klassiker "Aida" väntar på operahuset, som uppskattas för sin fina akustik och historiska betydelse.

   

Resans höjdpunkter

 • Världsarvspärlorna Kazanlak, Boyanakyrkan och Rilaklostret
 • Verdi på Sofias operahus och konserten med Filharmonikerna
 • Plovdivs antika arv och väldoftande Rosendalen

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 4/6
Pris Från 13 590 kr
Enkelrumstillägg 2 150 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Sofia t/r via München
- Flygavgifter
- Transporter, visningar och entréer enligt program
- Fem nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
- Fem frukostbufféer
- Två luncher
- En vinprovning
- Ett glas vin med kanapéer
- Fyra middagar 
- En operabiljett och en konsertbiljett i bästa kategori
- Engelsktalande lokal ciceron
- Svensk miljöskatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Sofia - Plovdiv  
Dag 2. Antika Plovdiv – Rodopibergens vinlandskap
Dag 3. Rosornas dal - Trakernas gravar - Sofia
Dag 4. Sofia stadsrundtur - Boyanakyrkan - Konsert
Dag 5. Världsarvet Rila - Operahuset - "Aida"
Dag 6. Sofia - Sverige

Bra att veta

För bästa reseupplevelse krävs vana vid promenader på ojämnt underlag under stadspromenader på kullersten, höga trottoarer och liknande. Under promenaderna från/till hotell och musikscener behövs bekväma skor då det rör sig om ca femton minuter enkel väg.

Boka din resa

2018-06-04 2018-06-09 13 590 kr 5+ Boka