Översikt

Opera längs Rhen

Vi är stolta att erbjuda en helt ny resa till operalandet Tyskland med inte mindre än tre förstklassiga föreställningar. Vår musikodyssé utgår från staden Düsseldorf när vi gör nedslag i klassiska tyska städer längs med floden Rhen och njuter av tre kända operor. Verdis ”Falstaff” i Duisburg, Dvořáks ”Rusalka” på Staatenhaus i Köln och Strauss ”Elektra” på Theater Bonn.

Där den idylliska floden Düssel flyter fram till Rhen ligger den tidigare lilla fiskebyn Düsseldorf med 800 år av historia. Idag är det en elegant stad som lockat till sig många internationella företag och har därmed utvecklat ett rikt kulturliv, fina butiker, stora events, utställningar och ett livligt nattliv. Från Königsallee – även kallad ”the kö” är det bara en kort promenad till det historiska Altstadt – gamla stan med sina 260 barer och restauranger, trånga livliga gator och sitt mångfasetterade kulturliv. Under vår vistelse bor vi på fina fyrstjärniga hotellet Steigenberger Parkhotel med bästa läget precis på Königsallee.


Köln är Tysklands äldsta storstad med anor från den romerska tiden. Det finns fragment av stadsmurar, akvedukter och vägar bevarade från den tiden. Stadsbilden pryds av 12 romanska kyrkor och innerstadens medeltida struktur har till stor del bevarats. Förutom Kölnerdomen är staden idag känd för sin konst- och galleriscen liksom för Eau-de-Cologne (vatten från Köln). Staden har en speciell livsglädje som man hittar på de rustika och gemytliga krogarna vid Alten Markt och Heumarkt eller i de stora brygghusen i gamla stan. Kölsch är en uråldrig dialekt från romartiden som idag talas av 25% av invånarna i Köln.

Bonn som ligger vackert vid Rhen har en mer än tvåtusenårig historia och är också en av Tysklands äldsta städer. Fram till slutet av 1700-talet var Bonn residens för Kölns kurfurstar och stadens universitet utvecklades under 1800-talet till ett av Tysklands mest betydande. Bonn var Västtysklands huvudstad från 1949–1990, och huvudstad i det återförenade Tyskland 1990–1991. ”Bonnrepubliken” står än idag för uppsvinget efter kriget, för diplomati, demokrati och konst. Som Beethovens stad vårdar Bonn minnet av stadens världsberömde son med konserter under Beethoven-festen.

Med på resan är vår skickliga operaciceron Roger Wallén som på ett målande sätt förmedlar intressant information om Tyskland som operaland i allmänhet och om de operor vi ska uppleva i synnerhet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm-Düsseldorf-opera ”Falstaff” i Duisburg

  Vi landar i Düsseldorf på förmiddagen där vi möts av vår lokala guide som tar oss till bussen för en orienteringstur kombinerat med stadspromenad. Vi passerar MedienHafen, hamnen med sina varsamt renoverade hamnmagasin, lagerlokaler och järnvägsspår med kranar där idag moderna företag slagit sig ner i vad som kallas den arkitektoniska milen.  På en trevlig lokal restaurang eller på hotellet stannar vi för en tre rätters lunch där vi bekantar oss med varandra och med vår ciceron. Under eftermiddagen checkar vi in på våra rum för att lite senare åka buss fram och tillbaka till Duisburg för vårt första operastopp på pampiga Theater Duisburg och Deutsche Oper am Rhein. Staden ligger 15 km norr om Düsseldorf på båda sidorna om Rhen, där floden Rhur har sitt utflöde i Rhen och här finns världens största inlandshamn.

  ”Falstaff”, baserad på Shakespeares ”Muntra fruarna i Windsor” handlar om skvaller, förkomna kärleksbrev, och förklädningsförvecklingar. Detta var Verdis sista verk vid 80 års ålder och hans enda komiska opera, vars musik skiljer sig markant från hans övriga verk. Melodierna börjar och slutar inte som förr på "kommando". De går in i varandra och skillnaden mellan recitativ och aria är så liten att musiken flyter fram som ett kontinuerligt  arioso. Falstaff blev en överväldigande succé och ett tecken på Verdis storhet. Huvudrollen Falstaff spelas av den italienska baritonen Sergio Vitale och ackompanjeras av Duisburger Philharmoni.

 • Dag 2 Båttur på Rhen till Kaiserwerth

  Rhen är Västeuropas största flod med sina 123 mil och har haft en enorm betydelse för handel med de länder den passerar. Floden utgjorde gränsen mellan det Romerska riket som låg väster om floden och germanska stammar öster om floden. Tillsammans med vår lokala guide promenerar vi från hotellet längs den pittoreska Rheinuferpromenade med sina barer och caféer till kajen för vår båttur. Vi ska färdas till Kaiserwerth – den allra äldsta delen av Düsseldorf beläget norr om centrum. Turen tar 75 minuter och vi serveras en kall dryck ombord. Väl framme promenerar vi genom de charmiga kvarteren runt Klemensplatz med sina eleganta barockbyggnader från 16-1700-talet. De romerska ruinerna vid Kaiserpfalz är en populär plats för besökare och kan också ses från floden. Möjlighet att köpa en lättare lunch på plats innan vi återvänder med buss tillDüsseldorf för en fri kväll.

 • Dag 3 Utflykt till Köln, opera ”Rusalka”

  Bussen tar oss till Köln och ombord berättar vår ciceron om kvällens opera ”Rusalka”. Framme i staden träffar vi vår lokala guide för en stadspromenad genom Altstadt – den berömda gamla stan av Köln. Köln domineras av den pampiga katedralen Kölnerdomen byggd under 600 år med start år 1248. De två tonen är 157 meter höga vilket gjorde katedralen till världens högsta byggnad under 4 år på 1800-talet innan Washingtonmonumentet blev klart. Domen har än idag världens största västfasad och vi tar en titt inne i katedralen. Vi fortsätter vår guidade promenad genom staden och på vägen finns möjlighet till lättare lunch/smörgås eller typisk tysk korv.

  Konstmuseet Wallraf-Richartz låter besökaren komma öga mot öga med europeiska mästerverk från medeltid, barock och impressionism. Stefan Lochner’s “Madonna of the Rose Bower” daterad till år 1440 är den största attraktionen.  Vi ser också fina verk av Rubens och Rembrandt, Murillo och Boucher, tyska romantiska verk och fransk realism. Tack vare målningarna från Corboud-fonden kan museet visa Tysklands största samling av impressionism och neoimpressionism med mästare som Manet, Monet, Renoir, Van Gogh, Cézanne och Gauguin m fl.

  Tidig gemensam tre rätters middag på en trevlig restaurang i gamla stan eller vid Rhenpromenaden innan vi tar buss till den kulturmärkta Staatenhouse Köln för kvällens begivenhet ”Rusalka”. Operan bygger på en sagotext skriven av Jaroslav Kvapil som den tjeckiske tonsättaren Dvořák komponerade år 1900. Dvořák använde sig i operan av hela sin epoks samlade uttrycksrepertoar utan att lämna minsta känsla musikaliskt obeaktad. Han lyckades förmedla berättelsens irrationella värld till publiken och operan fick gott anseende på den internationella scenen. Rusalka som betyder förtrollande kvinnligt väsen spelas här av den tjeckiska sopranen Ivana Rusko. Ivana är utbildad i Brno och i Bratislava och har vunnit flera internationella tävlingar. Hon har varit engagerad på operahuset i Zürich och Lyon och är sedan 2016 medlem i Kölnoperan. Handlingen utspelar sig i en skog där Rusalka, som är osynlig för människor förälskat sig i den unge prinsen men blir dömd till stumhet av häxan. Vi upplever kärlek, dramatik, hopp och sorg genom operans tre akter.

  Åter till Düsseldorf och vårt hotell.

 • Dag 4 Utflykt till Bonn, opera ”Elektra”

  Fri morgon innan vi tar bussen till Bonn. Bussresan tar ca en timme och vi får en fin föreläsning ombord om kvällens opera ”Elektra”. I Bonn kan man fortfarande se autentiska platser som hade stor betydelse för den västtyska politiken, som Palais Schaumburg, Kanzlerbungalow eller det som en gång var förbundsrådets sal. I det offentliga rummet stoltserar staden med enastående konst såsom Victor Vasarelys fasadkonstverk på Juridicum, Henry Moores ”Large Two Forms” framför det gamla förbundskansliet, Eduardo Chillidas ”De Musica IV” framför katedralen och ”Die Wolkenschale” av Hans Arp framför universitetsbiblioteket, för att nämna några av många unika verk. Vår lokala guide ger oss en bra inblick i Bonns historia från bussen under vår orienteringstur och på vår stadspromenad.

  Möjlighet till lättare förtäring innan vi fortsätter till Beethoven-haus. I det hus på Bonngasse 20 där Ludwig van Beethovens såg dagens ljus år 1770 ligger museet till hans ära. Beethoven som studerade under Joseph Haydn blev en exceptionell pianovirtuos vars hörsel gradvis försämrades och han blev sedermera helt döv. Det stoppade honom dock inte från att komponera ända fram till sin död. Museet presenterar den störta Beethovensamlingen i världen med imponerande originaldokument kombinerat med ny media om hans liv och kompositioner. Den historiska atmosfären känns påtaglig när man kliver in på gårdsplanen till huset med sin barockfasad, och i de 12 rummen får vi en djupare insikt om Beethovens unika arbete. Över 150 utställningsobjekt i original speglar hans tankar, känslor och inflytande. Som komplement öppnades 2004 en digital utställning där besökaren får en interaktiv tur genom Beethovens liv genom en spännande audiovisuell värld.

  Vi äter en tidig middag innan vi beger oss till Theater Bonn för att njuta av Strauss spännande operadrama ”Elektra” skriven 1908. Historien som är baserad på Sofokles klassiska tragedi är en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. Elektras far Kung Agamemnon har blivit mördad av moderns älskare, och Elektra fantiserar om att hämnas mordet på sin far och dansa segerdansen med sin syster och bror. Förvecklingar, ånger, galenskap, hämnd, triumf och död utspelas framför våra ögon. Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. I vår uppsättning gör den estniska sopranen Aile Asszonyi sin rolldebut som Elektra. ”Aile är ett monument av dramatisk operakraft och extremt övertygande”. ”Flammande scennärvaro och totalt vokalt engagemang” är två recensioner av Ailes tidigare uppträdanden. Åter till Düsseldorf med buss

 • Dag 5 Slottet Benrath och hemresa

  Vi tar farväl av Düsseldorf och checkar ut med vårt bagage för att bege oss till det vackra trädgårdsslottet Benrath. Slottet ligger söder om Düsseldorf och byggdes mellan åren 1756 och 1773 av Nicolas Pigage som ett nöjesslott tillkurfursten Carl Theodor. Byggnaden är ett mästerverk i senbarock som kombinerarkonst, landskap och natur. Det är hem för museerna Museum Corps de Logis, Museum för landskapsmåleri och Naturvetenskapliga museet. Vi får en guidad visning av en av slottsguiderna innan vi samlar resans intryck med en 3 rätters lunch på en lokal restaurang och därefter beger oss till flygplatsen för resan hem till Sverige

Resans höjdpunkter

 • Operaföreläsningarna med Roger Wallén tillammans med de fina operaföreställningarna
 • Stadsliv i tre kända tyska kulturstäder
 • Konstmuseet Wallraf-Richartz och Beethoven-haus

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 3/4
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Düsseldorf t/r inkl. flygavgifter
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på förstaklasshotell i Düsseldorf med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar,
 • Två luncher exkl. dryck
 • Två middagar exkl. dryck
 • En båtutflykt på Rhen inkl. dryck
 • Två operor i kat 1 och en opera i kat 2
 • Svensktalande och engelsktalande lokalguider
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Stockholm-Düsseldorf, stadsrundtur, opera "Falstaff" i Duisburg
Dag 2. Båttur på Rhen
Dag 3. Utflykt Köln med konstmuseet Wallraff-Richartz, opera "Rusalka"
Dag 4. Utflykt Bonn med Beethoven-haus, opera "Elektra"
Dag 5. Slottet Benrath och hemresa

Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-03 2019-04-07 21 990 kr 5+ Boka