Översikt

Opera och gastronomi i Paris

Paris är utan tvivel den mest betydelsefulla staden för konstnärer, författare och musiker genom tiderna. Men det är även flanörernas och livsnjutarnas stad. Att besöka de sköna konsternas Paris är alltid något utöver det vanliga!

Missa inte chansen att uppleva världsstjärnor under två fantastiska föreställningar i Paris!Förutom den spektakulära stjärntenoren Jonas Kaufmann, bassångare Ildar Abdrazakov och sopranen Sonya Yoncheva i Verdis "Don Carlos" får vi njuta av Verdis "Falstaff". I Falstaff, av många ansedd som hans allra främsta verk, medverkar basbaryton Bryn Terfel och sopranen Aleksandra Kurzak. Båda föreställningarna ges på Opera Bastille.


Vi bor på utmärkta hotell Saint James med hög fyrstjärnig standard som ligger i ett elegant 1800-talshus med privat trädgård och vi äter lunch på en av Paris äldsta och mest anrika restauranger, Le Grand Vefour, med 2 stjärnor i Guide Michelin. Den ligger i Palais Royals arkader där så många av Franska Revolutionens händelser utspelar sig, och vi promenerar dit utmed Paris kanske mest historiska gata, Rue St Honoré, som lever upp med hjälp av Frankrikeexperten Peter Hagwalls sakkunniga kommentarer. En annan dag promenerar vi i de likaledes historiska Maraiskvarteren och besöker det världsberömda Picassomuseet. Kort sagt vår resa kombinerar några av de absoluta höjdpunkterna i Paris kulturliv med gastronomi i världsklass, allt med härliga och spännande historiska miljöer som fond. Bekvämt boende på bra avstånd från sevärdheterna under resan.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Paris

  Vi flyger direkt och landar på eftermiddagen på Charles de Gaulle flygplatsen, där vår ciceron Peter Hagwall väntar med en buss för att föra oss in till centrum. Efter en kortare stadsrundtur utmed några av världsstadens mest berömda perspektiv som Champs Elysées och Seines kajer inkvarterar vi oss på utmärkta hotell Saint James, beläget så centralt det överhuvudtaget är möjligt i Paris mest eleganta kvarter på Rue de Rivoli med Tuilerieträdgården på andra sidan gatan.
  Hotellet har trevliga gemensamma utrymmen med salonger gourmetrestaurang och SPA avdelning i källaren med sauna, bassäng, jacuzzi, gym med mera. Vi inleder Parisvistelsen med en god middag på hotellets utmärkta restaurang.

 • Dag 2 Gastronomilunch – ”Don Carlos”

  Vi inleder dagen genom en gemensam historisk promenad utmed Rue St Honoré, en av Paris allra mest historiska gator. Utmed den färdades bödelskärrorna under skräckväldet, här bodde Robespierre, här inledde Napoleon på allvar sin karriär med en massaker på civila demonstranter, t o m Ivar Krueger hade sitt Parishögkvarter här. Vi kommer så småningom fram till det så kallade Palais Royal som trots sitt namn aldrig varit kungabostad, och idag inrymmer bland annat Comedie Francaise. I anslutning till palatset finns en stor park omgärdad av arkader vars caféer utgjorde en av Franska Revolutionens stora samlingspunkter. Ett av dessa blev sedermera restaurangen Le Grand Vefour, idag med två stjärnor i Guide Michelin, och här ska vi inta vår gastronomiska lunch.

  Framåt slutet av eftermiddagen avgår bussen från hotellet till kvällens föreställning på Opera Bastille. Under sin storhetstid komponerade Verdi "Don Carlos" – en typisk fransk Grand opéra, som representerar en genre där allt skulle vara grandiost – allt från orkester- och körstorlek till dyrbar dekor, storslagna scenerier och många solistroller. Intrigen mellan den spanske kungen Filip II, hans son Don Carlos och den sköna franska adelsdamen Elisabeth av Valois, är ett klassiskt och älskat drama. Ett stormaktspel där två unga älskande kommer i kläm mellan en maktfullkomlig kung i 1560-talets inkvisitionstider och en orolig tid av uppror, svält och spökerier. De unga tu är föga hjälpta av Elisabeths avundsjuka och intrigerande hovdam prinsessan av Éboli.
  Operan regisseras av Krzysztof Warlikowski, under musikalisk ledning av Philippe Jordan och startar kl.18.00. Efter föreställningens slut retur med buss till hotellet.

 • Dag 3 Promenad i Maraiskvarteren – Picassomuseet – ”Falstaff”

  Idag ska vi inleda med att ta tunnelbanan några stationer bort till de så kallade Maraiskvarteren, ett område med både arkitektur och gatunät från 15- och 1600-talet som närmast mirakulöst klarat sig undan både 17- och 1800-talens stora parisiska stadsförnyelser. Här guidas vi runt av Peter Hagwall och en svensk Parisguide, och promenaden avslutas på en trevlig liten kvartersrestaurang där vi intar gemensam lunch. Efter lunch är det så dags för ett guidat besök på Picassomuseet, som utgör världens förnämsta samling av konstnärens verk, och som uppkommit genom en överenskommelse mellan franska staten och konstnärens arvingar som på detta sätt reglerade arvsskatten. Även denna kväll avgår bussen från hotellet till Opera Bastille, denna gång för att avnjuta Verdis Falstaff, baserad på Shakespeares "Muntra fruarna i Windsor", med skvaller, förkomna kärleksbrev, och förklädningsförvecklingar. Detta var Verdis sista verk vid 80 års ålder och hans enda komiska opera, vars musik skiljer sig markant från hans övriga verk. Falstaff blev en överväldigande succé och ett tecken på Verdis storhet. Operan regisseras av Christophe Pitoiset, under musikalisk ledning av Fabio Luisi. Retur med buss till hotellet.

 • Dag 4 Egna strövtåg i Paris

  Hela dagen är till fritt förfogande för att njuta av världsstadens alla begivenheter. Peter finns tillgänglig på hotellet under förmiddagen för att bistå med råd och tips. Det är få saker som slår att flanera på Paris boulevarder och Seinekajer, var gång man återvänder visar staden upp en ny sida. Kanske lockar ett besök på Louvren, besök i de stora varuhusen eller kulinarisk shopping i mattemplet Fauchon vid Madeleinekyrkan? Vi kan även rekommendera ett besök i Montmartre eller Montparnasse, där många författare bott och suttit på barer och caféer. I Paris är lockelserna många och det finns alltid något trevligt att göra och det är alltid härligt att bara sitta på caféerna och njuta av folklivet.

 • Dag 5 Ledig förmiddag - hemresa

  Efter en ledig förmiddag avgår bussen vid 12-tiden mot Charles de Gaulle flygplatsen för vidare flygning hem till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Stjärnsolister på Opera Bastille
 • Fyra nätter på utmärkta hotell Saint James
 • Guide Michelin-krogen Le Grand Vefour

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Egen transport
Avresor 24/10
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 5 990 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Paris t/r inkl flygavgifter
- Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga Saint James hotell
- Två luncher, varav en på Guide Michelin krogen Le Grand Vefour
- En middag
- Två operabiljetter; Don Carlos kat 2 och Falstaff kat 2
- Entréer och visningar enligt programmet
- Transfer enligt program
- Svensk ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Paris
Dag 2. Historiepromenad – gastronomilunch – "Don Carlos"
Dag 3. Maraiskvarteren – Picassomuseet – "Falstaff"
Dag 4. Egna strövtåg i Paris
Dag 5. Förmiddagen till fritt förfogande - hemresa

Boka din resa

2017-10-24 2017-10-28 22 990 kr Väntelista Boka