Översikt

Opera och hjulångare i Australien

Sensommar i Sydney med operaföreställningarna Bizets klassiska ”Carmen” och Verdis smycke ”La Traviata”, både i det ikoniska operahuset och på den flytande scenen i hamnen. I Adelaide njuter vi av cantatan ”Carmina Burana”. Under fyra nätter ombord på hjulångaren Murray Princess upplever vi The Outback kring den ikoniska Murrayfloden.

Den röda kontinenten är en sägenomspunnen och säregen plats på vår jord. Australien rymmer flera biotoper, klimatzoner och upplevelser. Många har njutit av landets kända sevärdheter och denna resa är något för dig som gärna kombinerar historiska platser, barsk natur och stilfull opera Down Under. En resa utöver det vanliga med fyra nätter vid charmerande Sydneys glittrande vatten, musiken, visslande fåglar, grönska och världsberömd arkitektur. Under våra dagar i södra Australiens huvudstad Adelaide väntar givetvis vindalen Barossa med besök på ett par vingårdar och ett High Tea på Chateau Barossa, samt att det finns tid att utforska Adelaides omtalade design och konst.

Från Adelaide väntar en bekväm femdagarsresa med hjulångare genom The Outback på mäktiga Murray River med bushwalks, BBQ och berättelser från förr. I Cairns stannar vi tre nätter för att utforska regnskogens Daintree River och Mossman Gorge på spaning efter dess vilda djur och upplever en stark aboriginalkultur. En dag tar vi katamaran över Barriärrevet. På vägen ned och hem utforskar vi det gamla såväl som det nya Singapore med stadsdelen Marina Bay och Gardens by the Bay, liksom gör en picknick i den botaniska trädgården, Singapores världsarv. Din ciceron på resan är den omtyckte och mycket kunnige kulturguiden Magnus Pihl, som bott närmare 30 år i Sydostasien och som kört flertalet rundresor i Oceanien.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Singapore

  Färden går under morgonen från Stockholm med mellanlandning i Moskva för att därifrån färdas vidare mot Singapore. Under flygresan serveras måltider och dryck.

 • Dag 2 Singapores många skepnader

  Önationen Singapore består till stora delar av mark återerövrad av havet. En fascinerande stad som ständigt måste förnya sig för att vara steget före andra mer resursstarka länder. Det senaste tillskottet är de imponerande gröna domerna och de närmast hallucinatoriskt blågröna jättesvamparna - avatarträden, som lyser upp kvällen, vid Gardens by the Bay, ofta till klassisk musik.

 • Vid vår tidiga morgonankomst beger vi oss direkt ut på en stadsrundtur för att få en överblick av den gröna staden och dess olika delar, som oftast är indelade i de folkgrupper som utgör nationen. Vår färd tar oss förbi de historiska delarna med neoklassisk arkitektur, Högsta domstolen och stadshuset, stadens symbol Merlion vid stadens hjärta Singapore River, skyskraporna i brutalist-stil vid Marina Bay samt ett besök på ett traditionellt apotek i Chinatown. Innan vi äter en gemensam lunch ska vi naturligtvis slappna av på eleganta Raffles Hotel och dess Tea room för att avsmaka en Singapore Sling.

 • Du har egen tid att vila eller utforska närområdet på egen hand under eftermiddagen innan vi samlas för en kvällskryssning med de låga traditionella båtar som importerades från södra Indien. Med dem kunde handelsmännen transportera lasten från större lastfartyg till Boat Quay som 1823 var Singapores första kaj med kontor, varulager och bryggor för att underlätta godshanteringen. Kvällen avrundas med en klassisk middag med flera smårätter på Singaporeanskt vis.

 • Dag 3 Det nya Singapore - grönskande Världsarv

  Under 2000-talet har Singapore satsat alltmer på en arkitektur som skall integrera det gröna I staden. Ett led i detta är Gardens by the Bay och avatarträden, men även projekt med att tillföra grönska på vertikalen, men den första ikoniska byggnaden är Marina Bay Sands – lyxhotellet som ritades av Moshe Safdie som fick inspiration till byggnadens design av kortlekar. De tre tornen planeras att bli fyra i framtiden. Många arkitekturprojekt idag kombinerar en spektakulär skyline med grönska och vatten. Vi besöker Gardens of the Bay vars två grönskande domer härbärgerar en blomsterfylld del, men framförallt en vertikal vägg av molnregnskogens växtliv.

 • Den botaniska trädgården i Singapore fyller 161 år i år och deklarerades Unesco världsarv 2015, som den första i Asien och den tredje i världen i samma förnäma sällskap som Kew Gardens och Orto Botanico di Padova. Landets första botaniska trädgård grundlades av dess grundare, sir Stamford Raffles år 1822 vid Fort Canning för att introducera nya kommersiellt gångbara grödor.

 • Den mest kända delen av Singapores botaniska trädgård är orkidéträdgården, vars odlingsprogram startades 1928. Idag är orkidéträdgården en upplevelse för själen med över 1.000 arter och 2.000 hybrider arrangerade i fantastiska trädgårdsrum. Vi äter en picknicklunch i den botaniska trädgården som Singaporeanerna själva älskar att göra.

  Under kvällen har vi ledig tid inför flygavgången mot den röda kontinenten sen kväll.

 • Dag 4 Singapore - Sydney

  Välkommen till Australien! Draperad kring Stilla havets stränder vid foten av de blå bergen, ligger ett av världens mest kända hamnområden med det ikoniska operahuset. Vi checkar in på Radisson Blu Plaza i Sydney som blir vår bas de närmaste fyra nätterna. Gemensam middag.

 • Dag 5 Sydneys skatter vid ett glittrande hamnområde

  Förmiddagen inleds med en panoramisk tur genom stadens sevärdheter, vi reser genom historien från The Rocks, den landremsa där de första europeiska nybyggarna satte sin fot 1788, vidare till mer moderna landmärken som Bondi Beach. Vi reser ut på halvön där
  guvernörsfrun Elizabeth Macquarie satt och njöt av vyerna i begynnelsen av 1800-talet. Härifrån skådar vi ut över Sydney operahus, Fort Denison och Sydney Harbour Bridge från 1932, ett nationellt kulturarv med smeknamnet "klädhängaren".

 • Under panoramaturen ser vi även Bondi Beach – en av Sydneys mest berömda platser och vi kommer även att få en visning av Sydneys ikoniska operahus.
  Vi befinner oss nära den kungliga botaniska trädgården från 1816 och gör ett besök i den 200-åriga trädgården som bjuder på en spännande flora och många av den nya kontinentens fåglar besöker den frekvent. Vyerna mot hamnen är fantastiska.

 • Pite-, och prästsonen Daniel Solander deltog, tillsammans med British Museums starke man Joseph Banks, i kapten James Cooks världsomsegling med HMB Endeavour 1770 och landsteg som förste svensk i Australien. Botany Bay och Cape Solander fick sina namn efter de botaniska fynd den världsberömde svensken gjorde här och så även den botaniska trädgårdens bibliotek. På kvällen väntar en hamnkryssning med Sydneys alla kända, upplysta byggnader. Ombord äter vi en middagsbuffé.

 • Dag 6 Världsarvet Sydney Opera House - Operakväll "Carmen"

  En stor del av dagen är till ditt eget förfogande, innan vi samlas för att gemensamt få uppleva Sydney Opera House bättre. Detta världsarv beskrevs av FN som en av de mest kända byggnaderna från 1900-talet, synonymt med inspiration och fantasi. Frank Gehry ansåg det vara en byggnad långt före såväl sin tid som före sin tids teknologiska begränsningar och en byggnad som förändrade världens syn på ett helt land. Den danske arkitekten Jörn Utzon påbörjade byggnationen 1959 med inspiration från naturen - fågelvingar, valnötens vindlingar, moln och snäckor. Operahusets berömda 10 vita segel/skal gjordes av över en miljon vitglaserade kakelplattor från Höganäs byggkeramik i Ekeby. Det effektfulla mönstret med varierande blanka och matta klinkers har en självrengörande funktion. Ifjol var det 46 år sedan operahuset färdigställdes.

 • Regissören John Bell är en av landets mest hyllade teaterpersonligheter och hans karriär som skådespelare och regissör sedan 60-talets inledning har kraftfullt påverkat landets teatertradition. Bells produktion av Carmen fokuserar på det intensivt, starka relationsdramat i hjärtat av operans handling. Han zoomar in den vilda kärleken som djärvt utlovar frihet men i själva verket binder de älskande i en ödesmättad spindelväv. Carmen vet att hon dansar med döden medan don Josés värld brinner med en flyktig låga. Produktionen från 2018 blev en älskad och omskriven Carmen. 

 • Uruppförandet av "Carmen" i Paris 1875 blev närmast ett fiasko. Librettot bygger på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för den dåtida publiken. Bizet anklagades också för "wagnerism". Motståndet mot verket blev inte långvarigt och Carmen är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick dock Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären.
  I huvudrollerna ser vi rumänska Carmen Topciu som Carmen. Efter sin utbildning i Cluj Napoca vidareutbildade sig Carmen i Italien där hon är en firad mezzosopran med flera framträdanden som Carmen på sin meritlista. Den unge, prisbelönte, georgiske tenoren Otar Jorjikia tar sig an rollen som den förblindade don José, liksom han gjorde 2018. Övriga sångare är den välanlitade australiensiske baritonen Luke Gabbedy som omsvärmade tjurfäktaren Escamillo, och den erfarna och eftertraktade rumänsk-brittiska sopranen Simona Mihai gör rollen som don Josés försmådda käresta Micaela. Retur till fots till vårt hotell.

 • Dag 7 Sydneys förflutna - operakväll "La Traviata", Handa Opera on Sydney Harbour

  Tillsammans med en engelsktalande specialistguide och Magnus gör vi en tidsresa tillbaka i tiden till Sydneys färgstarka förflutna. Bland annat gör vi en promenad på en av stadens då mest ökända gator som formade stadsutvecklingen till det Sydney är idag.
  Efter tid för lunch på egen hand besöker vi regionmuseet NSW Art Gallery där vi får guidning om aboriginalkonst igår och idag.

 • Kvällen fortsätter sedan med en av Sydneys mest uppskattade upplevelser – nämligen operaföreställningen ute på vattnet i Sydney Harbour. På programmet står älskade "La Traviata". Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet. Retur till hotellet.

 • Dag 8 Sydney - Adelaide - Operakonsert "Carmina Burana"

  Tidig morgon beger vi oss till flygplatsen för att flyga till delstaten South Australia. Vid ankomst upptäcker vi dess huvudstad Adelaide genom en orienteringstur av staden som grundades av nybyggare 1837. Det är den första staden i Australien som inte beboddes av straffångar och arkitekten bakom detta var en radikal brittisk politiker Edward Gibbon Wakefield, som övertygade parlamentet att stifta South Australian Act som medförde att hantverksskickliga och driftiga nybyggare kunde etablera sig på ett förmånligt sätt i Adelaide. Kanske är det just därför som staden är känd för landets mest avslappnade livsstil. Vi checkar in för två nätter på Mercure Grosvenor, med utmärkt läge på North Terrace, nära bland annat Art Gallery of South Australia, samt har resten av eftermiddagen till eget förfogande. På kvällen tar vi oss till den nyrenoverade och ikoniska tennisstadion Memorial Drive Park för kvällens musikupplevelse.

 • Utomhusföreställningen är en uppsättning av ett av 1900-talets mest uppskattade verk. Carl Orffs "Carmina Burana", uruppfördes 1937 och är ett mäktigt hedniskt musikoffer som jublar över naturens krafter, tursamhet, kärlek, lust och dryckeskonst. Orff baserade sitt kantat, en icke-scenisk opera, på medeltida texter och det är ett episkt verk med stora körer, full orkester och solister. Medverkar gör inhemska operastjärnor som den hyllade unge baritonen Samuel Dale Johnson, som genomgått utbildning på ROH i London och till vardags tillhör ensemblen på Deutsche Oper i Berlin. Unga sopranen Desirée Frahn, stammandes från South Australia och spådd en lysande framtid. Erfarne tenoren och fil dr Paul McMahon är en av landets mest erfarna sångare med barock och kammarmusik som specialitet. Retur till hotellet.

 • Dag 9 Vindalen Barossa

  Efter frukost tar vi oss ut i det bördiga och levande landskapet som de brittiska upptäckarna uppmärksammade i början av 1800-talet. Barossa är ett av världens mest kända vindistrikt med ett gynnsamt klimat likt det kring Medelhavet och här stiftar vi bekantskap med de vinsorter som finns samt prövar vin på ett par egendomar. Barossa regionen har en lång tradition men värnar ändå om sitt nyskapande sinne. Vinmakandets konst är ca 200 år och 1842 planterade europeiska invandrare de första vinrankorna. Druvorna som trivs här är Chardonnay, Riesling, Semillon, Grenache, Cabernet Sauvignon och Shiraz.

 • Här finns mer än 70 vingårdar, stenhus, kyrkor och andra ålderdomliga byggnader i ett typiskt australiensiskt landskap med eukalyptus och vinfält bland 160 år gamla småstäder. Några av världens äldsta Shirazodlingar finns här. Vi inleder med vingården Wolf Blass, som är en av Barossas största vingårdar, aktiva sedan 1973. Här får vi veta mer om regionens olika druvsorter och varför Cabernet Sauvignon och Shiraz kallas kvintessensen av
  australiensiska rödviner, "Cabernet Shiraz". Deras berömda viner exporteras till mer än femtio länder.

 • Nu väntar ett modernt barockslott, byggt 2001 och omgivet av en omfattande trädgård. Slottet är fyllt av samlarföremål som Hermann Thumms 35 år gamla imponerande, samling av porslin från Sèvres, Meissen, Worcester och Stinton, men även antika möbler, gobelänger och tavlor. Vi får en guidad visning av gallerierna och njuter av en High Tea som kall lunch med kaffe/te och mousserande vin. Du har även tid att strosa runt på ägorna som är kända för sina fantastiska rosenplanteringar, som blommar som bäst i november/december.

 • Vårt sista stopp för dagen blir på legendariska Seppeltsfield Winery som är den enda vingården i världen som kan erbjuda en 100 års kollektion av portvinet Tawny. Här slog Joseph Ernest Seppelt sig ned efter att ha lämnat sin tobaks- och spritbutik i Schlesien tillsammans med flera andra familjer som arbetat för honom. År 1850 köpte han land för att odla tobak men beslöt sig istället för att plantera vinstockar.

 • Hans vin såldes till närliggande städer samt hjulångarna som trafikerade floderna. Framgången med de höga kvalitetskraven lät inte vänta på sig och på i 1900 talets början var man störst i landet och exporterade vin till finare kretsar i Storbritannien samt medicinsk brandy till sjukhusen i landet. Under depressionen planterades den fem km lång allén med kanariska dadelpalmer som gav lön och föda till gårdens hundratal arbetare. Omtanken om områdets arbetare känns fortfarande idag i designbutikerna som specialiserar sig på lokalt hantverk. Retur till Adelaide och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 10 Adelaide - Hjulångare på ikoniska vattenvägar, Murray River

  Vi checkar ut från vårt hotell och går ombord vår buss för att resa mot nybyggarland längs Murrayfloden. Vid flodstaden Mannum ligger hjulångaren PS Murray Princess som skall bli vårt hem de följande fyra nätterna.

 • För fyrtio miljoner år sedan skapades dalgången där Australiens största flod rinner, av kraften hos flödande vatten och jordskorpans resning. Livet längs Murray präglas av unik och karg natur, rikt fågel och djurliv samt nybyggarhistoria och stort kulturarv. En naturlig gräns mellan delstaterna New South Wales och Victoria. Såsom världens sextonde längsta flod om 2 520 km matas den av flera tillflöden som Murrumbidgee, Lachlan och Darling. Under tusentals år har aboriginerna använt flodens rikedomar av fisk och sötvattensreserv och Ngarrindjeri folket är delstatens största aboriginska folkgrupp.

  Australiens förnämste upptäckare, pionjären Charles Sturt navigerade längs Murrumbidgee och fann Murrayfloden under åren 1828-30. Han namngav floden efter sir George Murray, en av landets mest meriterade soldater efter hertigen av Wellington, i synnerhet efter Napoleonkrigen. Hjulångare förde med sig ull, vete och förnödenheter upp och ned flodsystemen Murray, Darling och Murrumbidgee.

 • Eftersom flodmynningens städer fick järnvägsförbindelse väldigt snabbt, förblev mycket av det inre av Murray orört länge. Bosättningarna dröjde och det var först när flodsystemet nyttjades för bevattning 1887 av vinfält och andra grödor som städerna växte upp. 1918 reglerades vattnet och dess nivå genom bl a slussar för att minimera effekterna vid torka eller översvämning. Idag är en miljon människor direkt beroende av Murrays vatten.

  Gemensam middag ombord.

 • Dag 11 - 13 Cruising the Outback

  Kapten Keith Veenstra lät konstruera Murray Princess 1986 i Goolwa, i stål och hardwood med skorstenar och spetsdekorationer efter inspiration av de historiska hjulångare som trafikerar Mississippi. Murray Princess är den södra hemisfärens största hjulångare och du kan se det stora hjulet, nio meter högt med en diameter på närmare sex meter, från det höga utsiktsfönstret i fartygets lounge. Med bröllopstårteliknande fem våningar och plats för 120 personer är detta ett av de mest ståndsmässiga sätt att uppleva den ikoniska floden. Passagerarna kommer från alla världens hörn och den internationella stämningen ombord gör det enkelt och trevligt att umgås. Marschfarten är sex knop och under nätterna stannar fartyget till på lugna förtöjningsplatser.

  En kryssning på Murrayfloden är verkligen en upplevelse för dig som älskar "the Great outdoors" och det varierade landskapet som floden rinner genom har såväl våtmarker som branta höga kalkstensklippor. Små historiska bosättningar sedan början av 1900-talet ligger längs floden, liksom en vild och vacker natur. I eukalyptusträden vilar fåglar som kookaburran, flockar av kakaduor eller australiensk skata med sitt exotiska läte och omkring oss på vattnet märks svan och pelikan.

 • Soldäcket högst upp är ett uppskattat vattenhål för de som njuter av naturen och fågellivet. Ombord arrangeras sällskapslekar, videos, föreläsningar och musikunderhållning. Som passagerare kan du besöka kaptenen på bryggan eller rättare sagt "the wheel room". Vid ombordstigning får du tilldelat ett bordsnummer för måltiderna, vilka är mycket uppskattade och oftast består av två olika val av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Drycker skrivs upp på hyttkontot och betalas vid resans slut. Våra hytter är utsides hytter med fönster, två separata sängar en bit från varandra. De är utrustade med privat dusch/toalett, luftkonditionering/elektriska filtar beroende på säsong, vattenkokare för kaffe/te och minibar. Fartyget har genomgått två renoveringar, 2012 i torrdocka samt byte av hyttinredning år 2015.

 • I soluppgången innan frukostbuffé är det en upplevelse att skåda ut över vattenmassorna där olika arter tätting hoppar i lignumbuskagen - kanske får du tom se australiensarnas älskade Superb fairy-wren, pelikaner, svarta svanar, skrattande kookaburror, skränande kakaduor, visslande glador och överseglande havsörnar som gör sina morgonbestyr. Under dagarna gör vi landstigningar för att utforska nybyggar-, såväl som aboriginalkultur, vingårdsbesök, och tar oss genom en av de tretton slussar som håller vattennivåerna i Blanchetown. Vidare färd till fina Swan Reach, en nybyggarstad som befolkades på 1850-talet av fårfarmare och boskapsskötare. Idag odlas australiensiska snittblommor och frukt. Den äldsta byggnaden är dagens Swan Reach Hotel vid floden. Du har lite tid att utforska Swan Reach efter den gemensamma stadspromenaden. Den som önskar skänker en guldpeng för att besöka Swan Reach guldmuseum. I Sunnydale dukas en äkta australiensisk BBQ upp och vi gör en nattexkursion där vi hoppas få syn på de nattaktiva djur som letar föda, som känguru, wombats, rävar och ugglor, om vi har stor tur kanske vi får en skymt av den mycket hotade Southern hairy-nosed wombat. Vid Younghusband ska vi besöka Ngaut Ngaut, ett arkeologiskt område med fler äldre fynd av aboriginalbosättningar. I slutet av resan bjuds det in till Captains Dinner, en fin buffé med överraskningar.

 • Dag 14 Murray River - tropiska Cairns

  Kryssningen når sitt slut då Murray Princess åter ankrar i Mannum under förmiddagen. Vi tar vårt flyg till Cairns med flygplansbyte i Brisbane. Vid ankomst tar vi oss in till vårt fyrstjärniga hotell Novotel Cairns Oasis resort för tre nätter här. Nu byter vi den torra "outback"-miljön till frodig regnskog och tropiska hav med ytterligare ett av landets världsarv, det stora Barriärrevets ekosystem.
  Vårt hotell har promenadavstånd till flera av Cairns sevärdheter samt ett mycket uppskattat pool- och trädgårdsområde. Gemensam middag.

 • Dag 15 Där regnskogen möter Barriärrevet

  Nästan åtta mil norr om Cairns ligger Kuku Yalanjifolkets traditionella land, en del av Daintree National Park som är en del av det världsarv som omfattar norra Australiens regnskog. För närmare 15 år sedan erkändes ursprungsfolkets rätt till landet och idag är de en aktiv part i bevarandet och administrationen av Daintree National Park. Mossman Gorge utgör södra delen av nationalparken och består av klippiga, otillgängliga bergsregnskogsklädda sluttningar. Sedan miljoner år har Mossmanfloden eroderat bergssidorna allt brantare. De branta bergssidorna fångar upp fukten som blåser in från havet och garanterar ständiga regnfall, en förutsättning för regnskogen, samt föder Mossmanfloden och Daintreeflodens flöden där kristallklart vatten rusar över rundade, gigantiska granitblock. Bland de många spektakulära djur, fåglar och insekter som har sitt hem här, finner vi de stora färggranna fågelfjärilarna och Daintree anses vara vaggan för evolutionen av många av Australiens växt-, och djurarter. Eftersom skogarna överlevt i över 135 miljoner år, så tillhör de jordklotets äldsta skogar, viktiga för studier av världens äldsta blommande arter, förfäderna till dagens artrikedom av blommande växter.

 • Vi inleder vår vistelse här med en båttur på Daintreefloden för att lära känna dess flora och fauna, håll ögonen öppna för fåglar, unika växter, trädormar och krokodiler. När vi sedan tar oss vidare på land slingrar vägarna upp till en utkikspunkt varifrån vi har vyer över flodmynningen, Snapper Island och ut över Korallhavet. Gemensam lunch och besök på den världsberömda regnskogsstranden vid Cape Tribulation.

  Mötet med Kuku Yalanjifolket innebär enklare vandringar med dess guider som visar sin skog, dess läkande örter, natur och historia under ett par timmar. Retur till Cairns och kvällen på egen hand.

 • Dag 16 Michaelmas Cay vid Barriärrevet

  Stora Barriärrevet sträcker sig över en så vidsträckt yta att det är svårt att greppa. Världens största och mest komplexa område av levande koraller. Under en dag på havet från Cairns möter vi dess undervattenvärld, sandrev och stora bestånd fisk, marina däggdjur, havssköldpaddor och havsfågel.

 • Vi seglar med en katamaran till sandön Michaelmas Cay som omges av koraller, jättemusslor och andra levande varelser. Men det är även ett fågelskyddsområde för över 20.000 havsfåglar där många är flyttfåglar. Det omgärdande yttre revet är en exotisk och färgstark värld under ytan och du kan antingen snorkla från stranden eller se den från en glasbottnad halvubåt. Gemensam lunchbuffé. Retur till Cairns under eftermiddagen och kvällen på egen hand.

 • Dag 17 Cairns - Singapore

  Under morgonen beger vi oss till flygplatsen för att åter ta oss till Singapore. Vid ankomsten sen eftermiddag möts vi av privat buss för att ta oss till Rendezvous Hotel i Singapore där vi äter gemensam middag.

 • Dag 18 Singapore - Köpenhamn

  Idag har du möjlighet att utforska shopping och sevärdheter på egen hand. Vi checkar ut från vårt hotell på kvällen för att ta oss till Changi flygplats, varifrån vi lämnar ö-nationen för Europa strax innan midnatt. Här tar vi även farväl av vår ciceron Magnus Pihl.

 • Dag 19 Hemkomst

  På morgonen ankommer vi Köpenhamn och här byter vi flyg till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Opera "Carmen" på Sydneys ikoniska operahus samt "La Traviata" på utomhusscenen Handa.
 • Fyra dagar in the Outback längs Murray River på klassisk hjulångare
 • Barossa valleys viner - historiska vingårdar och nybyggda Chateaux
 • Cairns - mellan regnskogen och korallreven
 • Adelaide - cantata "Carmina Burana" i Södra Australiens huvudstad
 • Blomsterfägring och grönska i det nya Singapore

Karta

Resfakta

Reslängd 19 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/3
Pris Från 84 950 kr
Enkelrumstillägg 21 950 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Singapore, Singapore – Stockholm via Köpenhamn, flyg Singapore – Sydney, Sydney – Adelaide, Adelaide – Cairns via Brisbane samt Cairns - Singapore
 • Flygavgifter
 • Två nätter ombord på flygsträckorna
 • Nio nätter på fyrstjärniga hotell
 • Fyra nätter på bra mellanklassfartyg i Australien
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell i Singapore
 • Busstransporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Operabiljetter på bra platser
 • Flygmåltider på de interkontinentala sträckorna
 • Sexton frukostar
 • Sju luncher
 • Nio middagar
 • Två vinprovningar
 • Svensktalande historieciceron
 • Auktoriserade engelsktalande guider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se 

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar, tecknas via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm - Köpenhamn - Singapore
Dag 2. Singapore - stadsrundtur - Raffles
Dag 3. Singapore - Gardens by the Bay - Botaniska trädgården - Sydney
Dag 4. Sydney
Dag 5. Sydney stadsrundtur - visning av operahuset - hamnkryssning
Dag 6. Egen tid - operakväll på Sydney Opera House "Carmen"
Dag 7. Stadsrundtur - NSW konstgalleri - utomhusopera "La Traviata"
Dag 8. Adelaide - orienteringstur - operakonsert "Carmina Burana"
Dag 9. Vindalen Barossa med tre vingårdar.
Dag 10. Adelaide - Mannum - ombord på hjulångare PS Murray Princess
Dag 11 - 13. Kryssning på Murray River - The Outback
Dag 14. Murray River - Adelaide - Cairns
Dag 15. Daintree National Park - Cape Tribulation - Mossman Gorge
Dag 16. Michaelmas Cay i stora Barriärrevet
Dag 17. Cairns - Singapore
Dag 18. Singapore på egen hand - avresa kväll mot Europa.
Dag 19 Ankomst till Köpenhamn och vidareresa till Stockholm.    

Boende

En natt ombord Singapore Airlines
En och en halv natt Rendezvous Hotel, Singapore
Fyra nätter på Radisson Blu Plaza Sydney, Sydney
Två nätter på Mercure Grosvenor hotel, Adelaide
Fyra nätter på PS Murray Princess, Murray River
Tre nätter på Novotel Cairns Oasis Resort, Cairns
En natt på Rendezvous Hotel, Singapore
En natt ombord Singapore Airlines

Resesätt Singapore Airlines
Klimat

Sydney har subtropiskt klimat och medeltemperaturen är som lägst 13-15 grader och som högst 23 - 25 grader under mars/april.
Adelaide och Murray River har i medeltal ca 12-15 grader som lägst under månaderna mars/april och som varmast i medeltal 21- 24 grader
Tropiska Cairns har en medeltemperatur som lägst 22 grader och som högst 28 grader.
Singapore har ett tropiskt klimat där medeltemperaturen under stor del av året ligger som lägst 24 grader och som högst 31 grader.

Valuta

Singapore Dollars (SGD)
Australian Dollars (AUD)

Visum

Du måste ha ett visum för att få resa in till Australien och andra regler kan gälla för den som inte är svensk medborgare. Det är din egen skyldighet att kontrollera ev visumtvång med Singapores och Australiens migrationsverk.

Svenska medborgare kan ansöka om ett turistvisum, ett sk eVisitor-visum på det australiska migrationsverkets hemsida (immi.homeaffairs. gov.au). Hanteringen går relativt snabbt och knyts till ditt pass - så se till att det har erforderlig giltighetstid. Du ansöker online och när du får det beviljat så får du en epost med dina visumdetaljer. Myndigheterna registrerar sedan ditt namn och passnummer och visum i sitt register. Vid inresa till Australien scannas ditt pass och där ser de att det finns ett visum kopplat till ditt pass. Visumet är kostnadsfritt. Kom ihåg att det är absolut förbjudet att föra in något som kan ätas till Australien.

För svenska medborgare behövs för tillfället inget visum till Singapore. Du fyller i ett inresekort vid ankomst till Singapore och registreras i Immigrations innan du kommer till bagagebandet.

Vaccination

Vi rekommenderar att du kontaktar din vaccinationscentral för senaste uppdaterade information rörande vaccinationer.

Resans karaktär

Hela leder och normal grundkondition rekommenderas för en behaglig upplevelse. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2020-03-21 2020-04-08 84 950 kr Singapore Airlines Stockholm 5+ Boka resa