Översikt

Opera & konst i Toscana med Florens och Siena

Följ med uppskattade duon Måns Tengnér och Bodil Jakobsson för att njuta av musik och konstbesök utöver det vanliga. Här i kontrasternas Florens krockar renässansens arkitektur-skatter med operahusets moderna svarta kub från 2012, på ett särdeles njutbart vis. Vi hälsar på en grevinna i Siena samt ser dess konstskatter. Under resan njuter vi av Toscanas två största kompositörfavoriter – Giuseppe Verdi och Gaetano Donizetti – med tårar av sorg och skratt. Våra ciceroner är Toscanabosatta Bodil Jacobsson och uppskattade musikexpert Måns Tengnér.

Florens och Siena måste vara musernas favoritplatser i Italien. Renässansens Florens är konstens stad med världskända museum och denna välbesökta stad är älskad av många för sitt lilla vackra renässansformat och stora kulturskatter. Sienas charmerande torg och domkyrka är smycken för älskare av skönhet. Vi njuter av unika konstsamlingar och stadspromenader i Renässansens vagga. Inget besök i Florens kan vara komplett utan något eller några av de fina museer som stan smyckas av – vi besöker Uffizierna och Palazzo Pitti, ett par av maktfamiljen Medicis skapelser samt det ninvigda Domkyrkomuséet. Vi fängslas av grevinnans palats i hjärtat av Siena.
Florens är även operans vagga, där Jacopo Peri i övergången mot barock under slutet av 1590-talet, samarbetade med stadens då ledande musikmecenat Jacopo Corsi för att skapa världens första opera.

En av resans höjdpunkter är därför besöken på nya operahuset Opera di Firenze, som invigdes i slutet av 2012 – som samtidigt blir en närmast utomvärldslig kulturkrock med en ultramodern och imponerande anläggning mitt i renässansens stad. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze är den outtröttlige legendaren Zubin Mehta.
Vi leds av vår kunniga och licensierade guide Bodil Jacobsson, som bor i Chianti sedan över 30 år. Tack vare henne får vi en unik inblick i regionen och dess städers illustra historia med unika besök. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell Pendini, mitt i Florens.

Boka din resa

2020-03-01 2020-03-05 18 990 kr Lufthansa Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Florens

  Vid ankomst till Bologna möter vi vår ciceron Bodil Jacobsson och privat buss för att omgående ta oss till Florens. Vi stannar längs vägen för att sträcka på benen. Vid ankomst checkar vi in på hotell Pendini som är ett fyrstjärnigt hotell beläget mellan Arno-floden och Florens katedral Santa Maria del Fiore i Florens absoluta centrum. Vi gör en liten orienteringsrunda med guidning av såväl Bodil som Måns och äter en fin gemensam middag på närbelägen restaurang.

 • Dag 2 San Lorenzokyrkan – Sienas torg och palats

  Underbara Florens konstskatter innebär såväl arkitektur som musikminnen. Vi tar vid där vi avslutade gårdagen med en stadspromenad till bla San Lorenzokyrkan för insikter i stadens historia, anekdoter och konst. Vi tar oss därefter med buss till gyllene röda Siena. En av Toscanas verkliga kulturskatter där vi inleder med en fin stadspromenad tillsammans med Bodil och Måns. Vi ser Piazza del Campo och går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmorinläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt. Här finns tid för lunch på egen hand. Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett av Italiens vackraste torg. Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. Och här ligger också rådhuset – Palazzo Pubblico. Vi besöker en Contessina i hennes palats där hon bjuder på en liten aperetivo i sin vackra loggia med en fantastisk 360 graders utsikt över Siena. Gemensam middag på en trevlig Trattoria. Retur till vårt hotell i Florens.

 • Dag 3 Uffizierna - Teatro della Pergola - Operakväll "La Traviata"

  Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på Uffizierna. Konstmuseet var från början maktfamiljen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen, men omvandlades sedermera till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis "Våren" och "Venus födelse", Tizians "Venus från Urbino" för att bara nämna några. Vi får en visning av det ständigt fascinerande konstmuseet.
  Teatro della Pergola är ett av Florens många historiska operahus och ligger i stadens centrum på gatan som gett teatern dess namn. Under välsignelse av kardinal Gian Carlo de Medici byggdes operahuset år 1656 av Ferdinando Tacca och den första operan som framfördes här var en opera buffa av Jacopo Melani, "Il potestà di Colognole". Teatro della Pergola var det första operahus som byggdes med rader av loger ovan varandra istället för den romerska stilen med säten i en halvcirkel och användes till en början helt privat för storhertigarna av Toscana och deras sällskap och öppnades till den välsituerade allmänheten 1718. Det räknas som Italiens äldsta som stått på samma plats i mer än 350 år och idag används den till dramaföreställningar. Vi gör ett besök här för att insupa operahistorien.
  Vi äter en sen lunch eller tidig middag gemensamt innan det är dags att samlas för att njuta av det nya operahuset i Florens.

 • Florensborna har under många år lidit av att det tagit längre tid att färdigställa kulturkomplexet med ett nytt, fantastiskt operahus än planerat. Inte minst sedan operan ju föddes i Florens. Sedan 2012 har dock ett helt modernt operahus slagit upp portarna. Här har man lagt sig vinn om att kombinera de klassiska grekiska idealen kring en teater som ett stort kulturcenter för alla de sköna konsterna. Till och med de sparsmakade och kräsna renässansdyrkande florentinarna har tagit den nya operan till sina hjärtan. Operahusbyggnaden är en modern jättelik, elegant lutad kub med terrasser och inneslutna, privata utrymmen. Den släta fasaden används för att projicera bilder eller belysas på ett dramatiskt vis mot en sammetsmörk natthimmel. Hjärtat i byggnaden är den stora opera- och konsertsalen med plats för 1.800 personer. Operasalens högklassiska akustik har övervakats av den tyska firman Müller-BBM och hela byggnadskomplexet har skapats av arkitektfirman ABDR under ledning av Paolo Desideri. I tillägg har en gigantisk amfiteater skapats med plats för 2.000 åskådare för uppträdanden utomhus. Operahusets interiöra material och utsmyckning har valts utifrån Florens historiska tradition att bygga i marmor,
  terrakotta och guld men med en modern tillämpning. Operans planerade invigning var november 2012 men hela kulturkomplexet har färdigställts så sent som maj 2014. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze och Maggio Musicale Fiorentino är legendaren Zubin Mehta.

 • Det är med stor glädje vi kan presentera Verdis klassiker "La Traviata". Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet. Retur till vårt hotell med buss.

 • Dag 4 Palazzo Pitti - Boboli - Operakväll "Don Pasquale"

  Bodil och Måns lotsar oss bland dagligt liv, konstskatter, imposanta palats och musikhistoria under en mycket intressant stadspromenad. Palazzo Pitti, från slutet av 1500-talet, var residens för storhertigarna Medici fram tills familjens maktutslocknande 1737. Med sina fantastiska samlingar konst av allt från Rafael, Michelangelo och Rubens samt praktsalar från den tid då Florens var italiensk huvudstad på 1860-talet är detta ett besök utöver det
  vanliga. Vi vandrar också i de vackra Boboli-trädgårdarna bakom palatset, som anses vare en av förebilderna för Stockholms slott. I början av mars blommar tulpaner och iris bland evigt grön buxbom. Vi äter en gemensam sen lunch och har lite tid på vårt hotell innan vi får en presentation av Måns inför kvällens operaföreställning. Efter gårdagskvällens tårdrypande drama tar vi nu fram näsduken för skrattets tårar istället under Gaetano Donizettis opera buffa "Don Pasquale". Då Donizetti skrev denna under sin tid i Frankrike var opera buffa en bedagad genre. Men efter blott elva dagars komponerande fick operans libretto och musik sin form. Denna lustiga belcanto-förveckling utspelar sig i Rom någon gång i mitten av 1800-talet, där den knarrige gamle ungkarlen don Pasquale hotar att göra sin brorson Ernesto arvlös eftersom denne önskar gifta sig med en ung änka, Norina. Ernesto, Norina och den medkännande doktorn Malatesta spinner en väv av lister för att få gamlingen att ändra sig. Retur till hotellet med buss.

 • Dag 5 Domkyrkomuseet - Santa Maria Novella - Bologna - Sverige

  Dagen inleds med ett besök på det relativt nyöppnade Domkyrkomuseet. Här har du kyrkans ovärderliga samlingar av medeltida och renässansskulpteri samt reliefer i marmor, brons och silver av dåtidens verkliga mästare Arnolfo di Cambio, Andrea Pisano, Lorenzo Ghiberti med flera. Vi strosar vidare för ett besök på undersköna Santa Maria Novella i gotisk stil och dess apotek som grundades av dominikanermunkar 1279, ansett som världens äldsta. År 1381 uppfanns rosenvatten för att bekämpa de många pestepidemierna då. Här utfördes såväl alkemiska experiment, som framställdes kurer för stadens sjuka såsom en berömd antihysterisk örtdekokt. Du kan än idag köpa en flaska av den bergamottbaserade kungliga parfymen ”Acqua della regina” som skapades av munkarna 1533 åt Katarina av Medici. Här ligger saluhallen nära och vi njuter av dess många färger, former och dofter samt intar en lunch här. På eftermiddagen väntar avresa från Florens över kullarna mot tegelstaden Bologna och dess flygplats för hemresan till Stockholm via Frankfurt.

Resans höjdpunkter

 • Två vitt skilda operor på det moderna Opera di Firenze
 • Musikföreläsningarna och kunskaperna hos Måns Tengnér
 • Konst och arkitekturskatterna delgivna av kunniga Bodil Jacobsson

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/3
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2 690 kronor
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bologna, via Frankfurt, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Tre luncher med vin/vatten/espresso
 • Två middagar med vin/vatten/espresso
 • Två biljetter till Opera di Firenze (bakre parkett)
 • Svensktalande ciceroner
 • Svensktalande licensierad stadsguide
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bologna - Florens
Dag 2. San Lorenzokyrkan - Siena - Grevinnans palats - middag - Florens.
Dag 3. Uffizierna - Teatro della Pergola - Operakväll "La Traviata"
Dag 4. Palazzo Pitti - Boboli - Operakväll "Don Pasquale"
Dag 5. Domkyrkomuseet - Santa Maria Novella - Bologna - Stockholm

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotell Pendini, centralt beläget i Florens

Resesätt Lufthansa
Klimat

Våren kan komma tidigt till Italien och lägsta medeltemperatur i början av mars ligger kring 5-7 grader och högsta medeltemperatur runt 15 grader.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För bästa möjliga upplevelse för promenader i historiska stadskärnor med ojämnt kullerstensunderlag och trottoarkanter rekommenderas hela knän och leder.