Översikt

Opera & konst i Toscana med SvD accent

Lilla juvelen Teatro del Giglio i Lucca är en neoklassisk skapelse från 1818 – kontrasten är Florens moderna svarta kub från 2012. Vi njuter av dessa två konstraster under en resa i Toscanas hjärta. I Puccinis födelsestad Lucca ser vi Donizettis älskade Lucia di Lammermoor och passande nog ser vi Puccinis Madama Butterfly i Florens. Våra ciceroner är Toscanabosatta Bodil Jacobsson och musikexpert Måns Tengnér.

Florens och Lucca måste vara musernas favoritplatser i Italien. Renässansens Florens är konstens stad med världskända museum och denna välbesökta stad är älskad av många för sitt lilla vackra renässansformat och stora kulturskatter. Medeltida muromgärdade Lucca bjuder in till historiens Toscana i staden där Puccini föddes. Sienas charmerande torg och domkyrka är smycken för älskare av skönhet. Vi njuter av unika konstsamlingar och stadspromenader i Renässansens vagga. Inget besök i Florens kan vara komplett utan något eller några av de fina museer som stan smyckas av – vi besöker Uffizierna och Palazzo Pitti, ett par av maktfamiljen Medicis skapelser och vi fängslas av grevinnans palats i hjärtat av Siena.
Florens är även operans vagga, där Jacopo Peri i övergången mot barock under slutet av 1590-talet, samarbetade med stadens då ledande musikmecenat Jacopo Corsi för att skapa världens första opera. Operan som konstform spreds över världen från just Florens, vilket är lite av det vår musikciceron Måns Tengnér från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm kommer att delge oss under resan.

En av resans höjdpunkter är därför besöket på nya operahuset Opera di Firenze, som invigdes i slutet av 2012 – som samtidigt blir en närmast utomvärldslig kulturkrock med en ultramodern och imponerande anläggning mitt i renässansens stad. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze är den outtröttlige legendaren Zubin Mehta.
Vi leds av vår kunniga och licensierade guide Bodil Jacobsson, som bor i Chianti sedan över 30 år. Tack vare henne får vi en unik inblick i regionen och dess städers illustra historia med unika besök. Bekvämt boende på mellanklasshotell mitt i Florens på Hotel Perseo.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Florens

  Vid ankomst till Bologna möter vi vår ciceron Bodil Jacobsson och privat buss för att omgående ta oss till Florens. Vi stannar längs vägen för att sträcka på benen. Vid ankomst checkar vi in på hotell Perseo som är ett enkelt men familjärt skött mellanklasshotell i Florens absoluta centrum.

 • Dag 2 Florens skatter - Lucca - operakväll "Lucia di Lammermoor"

  Bodil och Måns lotsar oss bland dagligt liv, konstskatter, imposanta palats och musikhistoria under en mycket intressant stadspromenad. Våra historiska strövtåg kryddas med toskanska matinslag där vi bland annat besöker en av stadens matmarknader där florentinarna kräset väljer ut delikatesser och färska råvaror för dagens måltider. Den som inte nöjer sig med provsmakningarna under dagen kan lätt handla något trevligt innan vi färdas vidare till Lucca.

  Den etruskiska staden Lucca är idag en bildskön om än mindre besökt toskansk stad med rik historia. Lucca blev en romersk koloni år 180 f Kr och dess historiska stadsplanering är ett arv från den tiden, vid piazza San Michele låg det antika forumet, idag står den vackra kyrkan San Michele in Foro här med vridna marmorkolonner och mosaiker i Pisa-romansk stil. Den fyra kilometer långa och intakta renässansmuren som omgärdar stadens historiska hjärta är unik som en av Europas bäst bevarade medeltida murar. Längs murens topp finns en trädallé med en väl använd promenadväg. Under lombarderna präglade staden sina egna mynt och kring 1000-talet gjorde handeln med siden staden förmögen och mäktig vilket
  ledde till femhundra år som oberoende republik.

  Många av karaktärerna i Divina Commedia inspirerades av maktfamiljerna i Lucca då Dante spenderade en del av sin exil här. Vi gör en kort stadspromenad som inkluderar ett besök vid Puccinimuseet, stadens store musikson. Sedan väntar en tidig middag innan det är dags att äntra Teatro Giglio, Luccas lilla operascen, byggd i neoklassisk stil av arkitekt Giovanni Lazzarini år 1819. Här visas ofta Puccinistycken men idag skall vi njuta av Donizettis "Lucia di Lammermoor" med en planerad rollbesättning där den erfarne italienske baritonen Alessandro Luongo gör rollen som Lord Ashton, rivalen Sir Edgardo Ravenswood gestaltas av efterfrågade tenoren Alessandro Luciano och italienska sopranen Sarah Baratta
  är den olyckliga Lucia di Lammermoor.

  Kl 20.30. Lucia di Lammermoor är en av Donizettis mest kända och uppskattade operor, vars libretto baseras på en roman av Walter Scott om adelsdamen Lucia. Men Donizetti inspirerades även av de historiska intrigerna i det engelska hovet mellan skottar och engelsmän, olika kristna läror och de konkurrerande drottningarna Maria Stuart och  Elizabeth. Den olyckliga Lucia ska tvingas ingå ett äktenskap baserad på makt och politik av hennes bror. Hon älskar sin framtida makes värsta fiende och hatet mellan familjerna Ravenswood och Ashton utmynnar i tragedi. Premiären skedde i Neapel på Teatro San Carlo år 1835. Lucias berömda vansinnesaria beskrivs ofta som en av operavärldens mest kända och tekniskt mest krävande. Retur till Florens och vårt hotell..

 • Dag 3 Chiantis landsbygd - Sienas torg och palats

  Efter en lugn inledning på dagen väntar Chiantis landsbygd och Bodils hemstad på kullarna, San Casciano, där den observante känner igen omgivningarna där Ernst Kirchsteiger spelade in sin uppskattade serie om Toscana.

  I gyllene röda Siena gör vi en fin stadspromenad tillsammans med Bodil och besöker Piazza del Campo. Vi går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmorinläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt. Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett av Italiens vackraste torg. Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. Och här ligger också rådhuset – Palazzo Pubblico. Vi besöker en Contessina i hennes palats där hon bjuder på en liten aperetivo i sin vackra loggia med en fantastisk 360 graders utsikt över Siena. Gemensam middag på en trevlig Trattoria. Retur till vårt hotell i Florens.

   

 • Dag 4 Uffizierna - Domkyrkomuseet - Operakväll "Madama Butterfly"

  Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på Uffizierna. Konstmuseet var från början maktfamiljen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen, men omvandlades sedermera till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis ”Våren” och ”Venus födelse”, Tizians ”Venus från Urbino”, Rafaels porträtt av den fete Medici-påven Leo X för att bara nämna några. Vi får en visning av det ständigt fascinerande konstmuseet. Därefter gör vi ett besök på det relativt nyöppnade Domkyrkomuseet. Här har du kyrkans ovärderliga samlingar av medeltida och  renässansskulpteri samt reliefer i marmor, brons och silver av dåtidens verkliga mästare Arnolfo di Cambio, Andrea Pisano, Lorenzo Ghiberti med flera.
  Du har tid för lunch och strövtåg på egen hand innan det är dags att samlas för att njuta av det nya operahuset i Florens.

  Florensborna har under många år lidit av att det tagit längre tid att färdigställa kulturkomplexet med ett nytt, fantastiskt operahus än planerat. Inte minst sedan operan ju föddes i Florens. Sedan  2012 har dock ett helt modernt operahus slagit upp portarna. Här har man lagt sig vinn om att kombinera de klassiska grekiska idealen kring en teater som ett stort kulturcenter för alla de sköna konsterna. Till och med de sparsmakade och kräsna renässansdyrkande florentinarna har tagit den nya operan till sina hjärtan.

  Operahusbyggnaden är en modern jättelik, elegant lutad kub med terrasser och inneslutna, privata utrymmen. Den släta fasaden används för att projicera bilder eller belysas på ett dramatiskt vis mot en sammetsmörk natthimmel. Hjärtat i byggnaden är den stora opera- och konsertsalen med plats för 1.800 personer. Operasalens högklassiska akustik har övervakats av den tyska firman Müller-BBM och hela byggnadskomplexet har skapats av arkitektfirman ABDR under ledning av Paolo Desideri. I tillägg har en gigantisk amfiteater skapats med plats för 2.000 åskådare för uppträdanden utomhus. Operahusets interiöra material och utsmyckning har valts utifrån Florens historiska tradition att bygga i marmor, terrakotta och guld men med en modern tillämpning. Operans planerade invigning var november 2012 men hela kulturkomplexet har färdigställts så sent som maj 2014.  Konstnärlig ledare för Opera di Firenze och Maggio Musicale Fiorentino är legendaren Zubin Mehta.  Här ser vi passande nog Puccinis mästerverk ”Madame Butterfly”.

  KL 15.30. I rollen som den vackra och självuppoffrande madame Butterfly njuter vi av den armeniska stjärnsopranen Liana Aleksanyan som gjorde dundersuccé i rollen vid debuten för fyra säsonger sedan. Pinkerton gestaltas av tenoren Matteo Lippi som framträtt på Europas scener i såväl Verdi som Puccinioperor med framgång. I rollen som Suzuki ser vi italienska mezzosopranen Annunziata Vestri som faktiskt debuterade i denna paradroll för 15 år sedan.
  Efter föreställningens slut väntar en trevlig avskedsmiddag på en av Bodils favoritrestauranger.

 • Dag 5 Palatsens Florens - Bologna - Stockholm

  Efter frukost besöker vi Palazzo Pitti, från slutet av 1500-talet residens för storhertigarna Medici fram tills familjen utslocknade 1737. Med sina fantastiska samlingar konst av allt från Rafael, Michelangelo och Rubens samt praktsalar från den tid då Florens var italiensk huvudstad på 1860-talet är detta ett besök utöver det vanliga.  Vi vandrar också i de vackra Boboli-trädgårdarna bakom palatset, som anses vare en av förebilderna för Stockholms slott.
  På eftermiddagen väntar avresa från Florens över kullarna mot tegelstaden Bologna och dess flygplats för hemresan till Stockholm via Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Operorna på två helt olika operahus
 • Kulturskatterna i Florens, Lucca och Siena
 • Ciceronerna Måns Tengnér och Bodil Jacobsson

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 18 490 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kronor
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bologna, via Köpenhamn, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på enkelt centralt beläget mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En aperitivo
 • En matvandring med provsmakningar
 • Tre middagar
 • Biljetter till Opera di Firenze (andra kat) och Teatro del Giglio (första kat)
 • Svenska ciceroner
 • Svensktalande licensierade stadsguider
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
 • Skatt.
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bologna - Florens
Dag 2. Stadsrundtur Florens & Lucca - Operakväll Lucca.
Dag 3. Chiantis landsbygd - Siena
Dag 4. Uffizierna - Domkyrkomuseet - Operakväll Florens
Dag 5. Palazzo Pitti - Bologna - Stockholm

Klimat

Våren kan komma tidigt till Italien och lägsta medeltemperatur i mitten av februari ligger kring 5 grader och högsta medeltemperatur i slutet av februari ligger kring 15 grader.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För bästa möjliga upplevelse för promenader i historiska stadskärnor med ojämnt kullerstensunderlag och trottoarkanter rekommenderas hela knän och leder.