Översikt

Opera och konst på Drömmarnas kust

Många känner färgstarka Neapel med hjälp av Elena Ferrantes fantastiska böcker om vänskap i en stad vid blånande kust. Staden som bjuder på privata och unika besök i privata kyrkor och ett par av landets främsta museer. Mitt emot strålar öarna i Neapelbukten med sköna Ischia som mål. Resan bjuder även in till en upplevelse på det historiska operahuset Teatro San Carlo. Förtrollas likt talrika poeter av skönheten hos några av världens vackraste vyer – i ett landskap som sjuder av kulturhistoria och kulinarisk njutning!

Resan över det blånande havet till Ischia, vulkanön med thermalbad, inleder vistelsen för att njuta av omgivningarna i den vackra kuststaden Ischia Porto. Vi utforskar en magisk, närmast tropisk trädgård skapad av den engelske kompositören William Waltons fru och här väntar även en klassisk konsert samt en trevlig avrundande kvällssupé.
I Elena Ferrantes Neapel njuter vi av det nyrenoverade konstmuseet Capodimonte samt det arkeologiska museet med världskända konstskatter, bla från Pompeji. Vi besöker Pompejibornas sommarpalats i antikens Herkulaneum. Med vår bas i de eleganta kvarteren mot vattnet i Neapels gamla stadsdelar utforskar vi Neapels konstskatter samt får en visning och njuter av opera på Teatro San Carlo, sätet för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737.

Välkomponerade måltider i trevligt sällskap av likasinnade väntar under resan och vi bor mycket bekvämt på fyrstjärniga hotell på Ischia och på bästa adress i Neapel. Här finns möjligheter till vackra promenader i de historiska kvarteren, shopping och att strosa längs den fina strandpromenaden. Vår svensktalande ciceron är uppskattade, kunnige John Werich, bosatt i Italien sedan över tio år, samt under delar av resan leds vi av licensierade lokalguide, svensk-italienska Flavia Bergman, bosatt i landskapet.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Neapel - Ischia

  Tidigt flyg från Stockholm direkt till Neapel där vår ciceron möter med buss för resan in
  till Neapels hamn för tid till eget bruk, kanske lockar en italiensk glass och en lunchpaus. Färden över blånande hav går ut genom Neapelbukten till ön Ischia, thermalbadens och societetens tummelplats. Vårt mål är den eleganta hamnstaden Ischia Porto. Här installerar vi oss på hotell Continental Terme Ischia med thermalpooler – ren njutning för själ, sinne och lekamen. Hotellet ligger 500 meters promenad från centrum i Ischia Porto med Piazza degli Eroi, där en av öns äldsta och mest uppskattade barer - den berömda Bar Calise och shoppinggatorna Via Roma samt Corso Vittoria Colonna är trevliga att besöka. Gemensam välkomstmiddag inleder vistelsen.

 • Dag 2 Stadspromenad – Giardino La Mortella – Klassisk konsert

  Vi inleder dagen med en härlig förmiddagspromenad genom Ischias gator och gränder
  ut mot den aragonesiska borgen på udden. Då den grekiske tyrannen Hieron I av Syrakusa besegrade etruskerna i slaget vid Cumae år 474 f K, hade han beordrat byggnationen av ett första slott på udden. Borgens höjdpunkt var under Vittoria Colonnas styre i början av 1500-talet då borgen var ett centrum för litteratur och poesi. Utsikten från borgen är spektakulär.
  Efter tid på egen hand samlas vi sen eftermiddag för en rundvandring i den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella.

 • Efter tid på egen hand samlas vi sen eftermiddag för en rundvandring i den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella. La Mortella är en moriskinspirerad trädgård som skapades på 1950-talet av den kände engelske kompositören sir William Walton och hans argentinska fru Susana, efter planritning av landskapsarkitekten Russell Page. Susana fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Vi har tid att njuta av trädgårdens många olika rum och den närmast vilda tropiska växtglädje som
  råder här. Vid sir Waltons egen favoritvy finner du hans monument. I trädgården kunde han få inspiration till sina musikaliska verk liksom lisa från den pockande omvärlden. Walton lät även bygga en liten konserthall för komposition och njutning - idag ger man konserter med unga lovande musiker. Tidig konsert i William Waltons konserthall och efterföljande supé på the Teahouse. Retur till vårt hotell.

 • Dag 3 Elena Ferrantes Neapel

  Efter en färd över havet väntar fantastiska Neapel. Den monumentala, gamla stadskärnan
  är mycket vackert belägen och vi gör en liten stadsvandring genom det gamla Neapel. Vi upplever vissa utvalda platser som vi känner igen från Elena Ferrantes romaner och promenerar genom de kungliga delarna av Neapel där de bästa shoppingstråken är belägna. I de kungliga kvarteren sägs drottning Margherita enligt skrönan skall ha smakat pizza för första gången, något som kungen hade beställt för att hon skulle få omväxling från hovets franska kockars alster.
  Fri tid att strosa runt, äta lunch på egen hand, njuta av prakten vid piazza Plebiscito med det stora kungliga palatset, byggt av arkitekten Fontana i början av 1600-talet och den fina gallerian från slutet av 1800-talet. Vi samlas åter vid Teatro San Carlo för en tur bakom kulisserna på ett av världens mest kända operahus. 

 • Dag 4 Museo di Capodimonte - Teatro San Carlo - Operakväll "L´amour des trois oranges"

  Staden Neapel har en historia som huvudstad alltsedan grekernas tid i Cuma som beslöt sig att bygga en ny stad, Neapolis, 470 f Kr, helt unik fram till Italiens enande 1860.
  Vi njuter idag av det unika konstmuséet Capodimontes utsökta skatter. Naturligtvis det magnifika porslinsrummet, men även utvald konst bland mängderna av kvalitativ kyrkokonst av de stora mästarna Masaccio, Botticelli, Fillipino Lippi och Mantegna, bara för att nämna några få. Men även utsökta porträtt av Rosso Fiorentinos unge man, Parmigianinos Antea, Tizians superba Paolo III med nevöer. Här representeras Pieter Brughel d. ä med "Misantropen" och "När en blind leder en blind". Under dagen äter vi en god napolitansk lunch.
  Du har sedan tid på egen hand för middag och ombyte inför kvällens föreställning på parkett.

 • Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Det är med stor glädje vi kan presentera Sergej Prokofjevs eleganta satir "L´amour des trois oranges".  I den ukrainskfödde ryske kompositören Prokofjevs meritlista finns åtskillig scenkonst av varierande karaktär. Denne mångbegåvade man skrev den färgstarka satiriska operan i fyra akter om fyra grupper av otåliga teaterbesökare som grälar om vilken inriktning pjäsen de skall se skall ha, fars, tragedi, lyrisk drama eller komedi. Librettot baserades på italienaren Carlo Gozzis pjäs i commedia dell´arte-traditition med en stor dos surrealism och operan fick sin premiär i Chicago 1921.

 • På scen rullas historien upp om en förment hypokondrisk prins, omgiven av ett konspirerande mordlystet hov, en välmenande fader och den onda häxan Fata Morgana, som efter en oförrätt förhäxar prinsen så att han blir huvudlöst förälskad i tre apelsiner. Trots kungens böner om att prinsen skall stanna hemma och sköta kungariket så ger sig prinsen av med sin gycklare Truffaldino på jakt efter sina älskade apelsiner.
  Returpromenad till vårt hotell.

   

 • Dag 5 Herkulaneum - Nationalmuseum - privat kyrkokonsert

  Mången resenär har fascinerats av Pompeji, men en annan av romarnas verkliga skatter är den mindre kända, antikens Herkulaneum. I denna lilla romerska stad bodde några av de förmögna patrizierfamiljerna, som flyttade ner från varma Pompeji till Neapelbukten på våren och hösten för att njuta av det behagliga klimatet.
  Vi ser en gatubild, som i mycket skiljer sig från Pompeji. Många av husen är väl bevarade med takbjälkar och fönstergaller, fresker, mosaiker och nymfeer.

 • Vad passar sedan bättre än att se de fynd som man gjort såväl på Pompeji som på Herkulaneum i Neapels fantastiska arkeologiska museum? Här njuter vi av ovärderliga konstskatter som en gång prytt väggar och rum på Pompeji, Herkulaneum och de många andra fyndplatser som grävts ut i regionen.

 • När vi sedan fortsätter genom det historiska Neapel anländer vi till en gammal, privatägd kyrka i barockstil där vi får en fin liten konsert med solister ur San Carlo operans ensemble. Vi återvänder till vårt hotell och samlas sedan för en fin avslutande middag.

 • Dag 6 Neapel - Rom – Sverige

  Under tidig morgon är det dags att ta sig till Roms flygplats för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Trädgården på Ischia med konsert
 • Vistelsen i gamla Neapel med konstmuseer och musik
 • Teatro San Carlo - världens äldsta operahus ännu i bruk

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/5
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 7990 kr
I priset ingår ej

Ev kostnader för badmössa, handduk på thermalbad

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, färja till Ischia. Middag.
Dag 2. Stadspromenad. La Mortella trädgård och konsert.
Dag 3. Färja & stadspromenad Neapel. Visning av operahuset. Incheckning hotell Neapel.
Dag 4. Konstmuseet Capodimonte - Operakväll.
Dag 5. Herkulaneum. Neapels arkeologiska museum. Privat konsert. Middag.
Dag 6. Avresa från Neapel till Rom. Hemresa med flyg.

Boende

Två nätter på fyrstjärniga hotell Continental Terme Ischia samt efterföljande tre nätter på fyrstjärniga hotell Eurostars Excelsior vid Lungomare Caracciolo 

Resesätt

SAS

Deltagarantal

Min 18 personer - max 25 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »