Översikt

Opera och stulen konst i Berlin

Nyöppnade Staatsoper Unter den Linden bjuder in till Barockdagar av världsklass. Vi har biljetter med bra platser till två Barockoperor; Monteverdis ”Poppeas kröning” och Rameaus ”Hippolyte et aricie” med stjärnor som Max Emanuel Cencic, Katharina Kammeloher, trion Magdalena Kozená, Elsa Dresig & Anna Prohaska med fl., under musikalisk ledning av Diego Fasolis respektive sir Simon Rattle.

Barockopera på högsta möjliga konstnärliga nivå är en sällsam upplevelse jämförbart med ett exklusivt och gott vin som är allt annat än tråkigt. På Staatsoper i Berlin ska du få provsmaka både tidig italiensk barock av Monteverdis sista opera ”Poppeas kröning” och fransk barock med Rameaus ”Hippolyte et Aricie” med Sir Simon Rattle vid dirigentpulten. Båda kvällarna spelar en av världens bästa barockorkestrar, Akademie für Alte Musik Berlin. En barockfest utan motstycke väntar oss i Berlin. 

Staatsoper Unter den Linden har nyligen öppnats sedan sju år av renovering, påbörjad 2010. Det finns en påtaglig stolthet över att Europas kanske förnämsta operahus åter öppnat och lyser med stjärnglans bland mångmiljonstadens stora och varierade kulturutbud. Njut av en kreativ kulturstad som sjuder av liv mot en dramatisk, historisk fond. 

Förutom fantastiska operaföreställningar gör vi utflykter och besöker konstmuseet Boros Bunker samt får en unik visning av de ökända fynden på den tillfälliga Gurlitt utställningen, Gurlitt Status Report, på Gropius Bau. För att komma staden Berlin nära utforskar vi den till fots, buss eller med utmärkta allmänna kommunikationer.
Vår musikciceron är kunnige Richard Klingspor och vår lokala Berlinexpert är uppskattade Eva Jaehnert.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Berlin

  Vid ankomst möter vår ciceron oss med buss för en orienteringstur där vi bland annat passerar Olympiastadion, slottet Charlottenburg, Gedächtniskirche på Kurfürstendamm, de nordiska ambassaderna, den historiska kärnan (Unter den Linden, Gendarmenmarkt, Haeckesche Markt) Gemensam lunch. Rundturen avslutas och vi checkar in på centralt belägna Park Inn Hotel Berlin Alexanderplatz. Resten av kvällen är på egen hand.

 • Dag 2 Boros Bunker – ”Poppeas kröning”

  Boros Bunker är en gammal luftskyddsbunker från andra världskriget som var en del i Albert Speers Germaniaplanering. Den byggdes år 1942 av tvångsarbetare och har genom åren använts till en rad olika ändamål. Från början menad som ett skyddsrum för civilbefolkningen till att år 1945 börja användas för att fängsla krigsfångar. På 50-talet omvandlades den till ett lager för importerad frukt från Kuba och på 90-talet, när Tyskland återförenades, kom den i regeringens ägo. Sedan dess har den använts till att hålla vilda fester och mässor men köptes 2003 upp av Christian Boros och idag är det ett privatägt galleri. Här upplever man dels byggnadens historia och mycket intressant samtida konst på en yta om 3000 kvadratmeter uppdelade i 80 olika rum. Paret Christian och Karin Boros samling består av ca. 700 konstverk av internationella konstnärer från 1990 till idag. Efter en gemensam lunch finns tid för egna strövtåg över Museiön, de judiska kvarteren, en båtfärd eller bara insupa atmosfären på något kafé.

  Kl. 19.00 intar vi Staatsoper Unter den Linden och ser Claudio Monteverdis ”Poppeas kröning”. Vi ser Max Emanuel Cencic i rollen som Nerone och Katharina Kammerloher gestaltar Ottavia. Dirigent är Diego Fasoli. 
  Privat buss till och från föreställningen.

 • Dag 3 Gurlitt Status Report - Kreuzburg - ”Hippolyte et Aricie”

  På morgonen väntar den mycket omskrivna och ryktesomspunna Gurlitt utställningen på Gropius Bau organiserad av Kunstmuseum Bern. Historien bakom konstverken i utställningen är spektakulär och går tillbaka till judeförföljelserna under Andra världskriget. 250 konstverk presenteras under den stora utställningen Gurlitt: Status Report som förtäljer den komplexa historien om dessa verks historia och ödet för de samlare, konsthandlare och artister, många av dem av judisk härkomst, som föll offer för nazisternas systematiska förföljelse.

  Konstkännaren Hildebrand Gurlitt var enligt Nürnberglagarna delvis av judisk härkomst och blev uppsagd från sitt arbete som museichef. Trots detta lyckades han på något vis bli utvald av Joseph Goebbels som en av få konsthandlare som fick sälja mycket av den konst som nazisterna konfiskerade. På så vis samlade Gurlitt på sig tavlor, litografier och tryck som han behöll för egen del, av framstående konstnärer som Max Beckmann, Otto Dix, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Cézanne, Claude Monet mfl. 

  Efter kriget anhöll amerikanska konststöldsspecialister Gurlitt, för att fråga ut honom om försvunna konstverk. Gurlitt påstod då att alla konstverk hade förstörts när hans hem i Dresden brann under februaribombningarna 1945. Lögnen tog han med sig i sin grav och konsten gick till sonen Cornelius som gömde den i sina hem i München och Salzburg. Han visade inte konsten för någon utom då han behövde pengar och han sålde ett konstverk då och då. Cornelius blev arresterad av bayerska tullofficerare med stora mängder kontanter på tåget mellan Schweiz och München år 2010. De misstänkte skattesmitning, vilket så småningom ledde fram till en husrannsakan 2012. Närmare 1500 verk stod gömda prydligt förpackade i hyllor vilka tog tre dagar att förflytta. Man hyrde in en konsthistoriker för att katalogisera alla verk. 
  Här fanns såväl kopparstick av 1500-talskonstnären Albrecht Dürer, som den - av nazisterna föraktade, moderna konsten i en konsthistorisk odyssé som nu värderas till 1,32 miljarder dollar. Angela Merkels regering underrättades men höll till en början tyst om fyndet för att inleda ett gediget arbete för att reda ut verkens proveniens, är det Gurlittfamiljens rättmätiga egendom, finns stöldgods från judiska familjer och vilket var konfiskerat från olika konstmuseum av nazisterna? Har verken köpts i god tro eller ej? 

  Strax innan sin död 2014 testamenterade Cornelius Gurlitt hela konstsamlingen till Kunstmuseum Bern. Advokater kommer att vara upptagna med att reda ut ägandeförhållandena under många år, fem verk har redan återbördats till sina ursprungliga ägares familjer och utställningen har dessutom blivit senarelagd på grund av att Gurlittfamiljen ville ogiltigförklara testamentet. En historia som minner om återbördandet av Gustav Klimts tavla ”Kvinna i guld”, till familjen, en kamp som blev film 2006. 

 • Därefter äter vi gemensam lunch innan turen går vidare till stadsdelen Kreuzburg, som mot slutet av 1800-talet var ett av Berlins fattigaste och mest tätbefolkade områden. Efter Berlinmurens fall 1989 började trakten dra till sig konstnärer, journalister och studenter, och är i dag en färgstark och livfull stadsdel. Vi passerar den kände polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskinds Judiska museum. Vi avslutar med en gemensam lunch.

  Kl. 19.00 är vi åter bänkade på Staatsoper för att se Jean-Philippe Rameaus ”Hippolyte et Aricie” under ledning av sir Simon Rattle. Triss i damer när Anna Prohaska innehar rollen som Aricie, Magdalena Kozená gör rollen som Phèdre och Elsa Dreisig gestaltar Diane.
  Privat buss till och från föreställningen.

 • Dag 4 Hemresa

  På förmiddagen avgår buss från hotellet till Berlin Tegel för resa till Stockholm Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Barockoperor med världsstjärnor
 • Nyöppnade Staatsoper Unter den Linden
 • Boros Bunker
 • Den ökända Gurlitt utställningen
 • Eva Jaehnert & Richard Klingspor
 • Guidade utflykter i Berlin

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 27/11
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 890 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Berlin t/r, flygavgifter 
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar & tre luncher
 • Två operor (kat 2)
 • Svensktalande licensierad guide
 • Visning av engelsktalande guide
 • Musikciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Tillägg
extra hotellnatt Berlin 30/11-1/12 1 250 kr
Resplan

Dag 1. Ankomst och orienteringstur
Dag 2. Konstbesök Boros Bunker och operakväll "Poppeas kröning"
Dag 3. Gurlittutställningen och sightseeing, operakväll "Hippolyte et Aricie"
Dag 4.  Hemresa på förmiddagen

Vi bor på: Park Inn Hotel Berlin Alexanderplatz

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För en fin reseupplevelse krävs normal grundkondition och friska leder för stadspromenader på ojämnt underlag. 

Boka din resa

2018-11-27 2018-11-30 14 990 kr Väntelista Boka