Översikt

Operafestival i Riga

Tre operahöjdpunkter framförs av toppmusiker i vackra och historiska Riga. "Den Flygande Holländaren" "Don Pasquale" "L'incantesimo / Pagliacci”

Under den Internationella Operafestivalen i Riga får vi vara med om tre operakvällar. Resan ger möjlighet att även uppleva en del av Baltikum som har starka band med Sverige. Operahuset ligger i en av de stora parkerna som vindlar sig genom Riga invigdes 1863. Det var också en av de första byggnaderna som restaurerades efter Sovjets ockupation, vilket visar att man sätter stort värde på operakonsten i Lettland.


Rigas gamla stadsdel påminner om medeltida nordtyska städer och besökaren faller direkt för dess charm. Sedan självständigheten 1991 har de fantastiska jugendkvarteren till stor del renoverats. Vackrast är det överdådiga huset på Albertagatan nummer 13 – missa inte det! En annan höjdpunkt på resan är utflykten till det imponerande slottet Rundale, ett av landets främsta monument i rokoko- och barockarkitektur. Ciceron är Mats Sandberg.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Riga - ”Den flygande holländaren”

  Färden går under förmiddagen till Riga med flyg. Buss möter för färd till vårt centralt belägna hotell. Efter en gemensam lunch på hotellet går vi på en stadsvandring med engelsktalande lokalguide. Därefter finns tid för egna strövtåg. Kanske lockar stadens många museer, såsom museet för utländsk konst med konst från det gamla Egypten, Grekland och Rom, liksom verk av de tyska, holländska och franska gamla mästarna. Motormuseet visar allt från Rolls Royce till ryska mekaniska under, bland annat Stalins pansarfordon Tchaika och Brezjnevs krockade Lincoln. På kvällen väntar operahuset på oss med den första av de tre föreställningar som vi ser under resan. Vi möter husets egna sångare, av vilka många har uppmärksammats runt om i operavärlden. 

  Richard Wagners opera "Den flygande holländaren" bjuder på stormiga känslor och oemotståndligt gripande musik! En holländsk sjökapten har förbannat Gud under en storm, och som straff får han segla i sitt skepp  i evig tid. Hans enda räddning är att hitta en kvinna som är honom trogen in i döden. Vart sjunde år får han gå iland för att söka henne.

   

   

 • Dag 2 Art Nouveau - Etnografiska museet - ”Don Pasquale”

  Efter frukost åker vi med engelsktalande lokalguide först till konstmuseet Riga Art Nouveau som är inhyst i den prominente lettiske arkitekten Konstantīns Pēkšēns (1859 – 1928) bostad. Byggnaden uppfördes 1903 med kraftfulla proportioner och en uttrycksfull siluett med dekorativa reliefer i naturmotiv. Den imponerande spiraltrappan i Art Nouveau-stil med ornamentala takmålningar baserade på Janis Rozentāls sketcher, tillhör en av de mest kända i Europa. Efter att ha lyssnat på en kortare konsert i Domkyrkan äter vi gemensam lunch i Gamla stan.
  Nu väntar en en utflykt till Etnografiska museet strax utanför Riga. Här ligger ett av Europas största friluftsmuseum med 118 byggnader som har flyttats hit från Lettlands alla historiska distrikt – Kurzeme, Vidzeme, Zemgale och Latgale. Husen byggdes från slutet av 1600-talet till och med 1930-talet. Retur till vårt hotell.

  Kvällens besök i det vackert restaurerade operahuset låter oss möta Gaetano Donizettis "Don Pasquale" som är den italienska 1800-talskomedin i ett nötskal med tydliga rötter i commedia dell’arte-karaktärerna med anor från romartiden. Man möter den tjocka pompösa herren, den listiga flickan, hennes sentimentala älskare och den odugliga notarien. Här överlistar det unga kärleksparet gubben som vill gifta sig ungt med hjälp av den dubbelspelande doktorn.

  Den rike, gamle ungkarlen Don Pasquale har beslutat att gifta sig och därmed göra sin brorson Ernesto arvlös. Detta är en hämnd för att Ernesto, som har vuxit upp som barn i Don Pasquales hus, har vägrat gifta sig med den förmögna kvinna som Don Pasquale har valt åt honom. Ernesto vill inte avstå från sin stora kärlek, den fattiga änkan Norina. Doktor Malatesta föreslår sin vän Don Pasquale att gifta sig med Malatestas unga syster, Sofronia, som bor i ett kloster. Don Pasquale blir eld och lågor över förslaget. Men vad han inte vet är att alltihop är lögn och bedrägeri.  

 • Dag 3 Rundale – ” L'incantesimo & Il pagliacci"

  Under förmiddagen gör vi en utflykt till Europas vackraste 1700-talsslott, Rundale, beläget söder om Riga mitt bland Zemgaleslättens åkrar. Rundale byggdes av hovarkitekten Francesco Rastrelli, som även arbetade med Vinterpalatset, Peterhof och Smolnyklostret i Sankt Petersburg. Efter lunch ges en visning på engelska av den vackra byggnaden. Åter till Riga på eftermiddagen, vi får ett par timmars egen tid innan kvällens operaföreställning.

   Ikväll bjuds vi en mycket ovanlig kombination av två starka enaktsoperor från de italienska tonsättarna Italo Montemezzi och Ruggiero Leoncavallo. Den nya stilen kom att kallas "verismo", borta var gudaväsen och forntida kungasagor, nu skildrade man samtidens människor och passionsdramer. "L´incantesimo", från 1943, är en av de sista italienska senromantiska operorna där huvudpersonerna drivs av svartsjuka och hämndbegär, medan Leoncavallos clown i   "I Pagliacci”, löser alla problem med hjälp av kniven, allt till musik med starkast möjliga effekter i sann wagner-anda.
  ”I Pagliacci” utspelar sig i Montalto i Kalabrien år 1865. Under en marknadsdag spelar ett resande teaterfolk upp det traditionella dramat ”Pagliacci”. Bakom uppträdandet och clownen Canios skratt utspelar sig en verklighet med förbjuden kärlek, svartsjukedrama och Canios unga hustru Neddas längtan efter frihet tillsammans med sin riktiga kärlek, den unge bonden Silvio.

   

 • Dag 4 Jurmala - Hemresa

  På morgonen hämtar buss vid hotellet, vi reser via kuststaden Jurmala, som med sin 30 km långa sandstrand sedan 1800-talet varit ett sommarparadis för Rigaborna och den ryska överklassen. Vi äter en gemensam lunch i staden innan vi fortsätter till Rigas flygplats för hemresa till Stockholm Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Rundale Palats & Art Nouveau
 • Tre operor
 • Kurorten Jurmala

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 12/6
Pris Från 12 590 kr
Enkelrumstillägg 2190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Riga t/r, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Fyra luncher
 • Tre operaföreställningar
 • Engelsktalande lokalguide
 • Ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-06-12 2019-06-15 12 590 kr 5+ Boka resa