Översikt

Operafestival i Riga

Tre operahöjdpunkter framförs av toppmusiker i vackra och historiska Riga. "I played, I danced", "Don Giovanni" och "The Queen of Spades”

Under den Internationella Operafestivalen i Riga får vi vara med om tre operakvällar. Resan ger möjlighet att även uppleva en del av Baltikum som har starka band med Sverige. Operahuset ligger i en av de stora parkerna som vindlar sig genom Riga invigdes 1863. Det var också en av de första byggnaderna som restaurerades efter Sovjets ockupation, vilket visar att man sätter stort värde på operakonsten i Lettland.


Rigas gamla stadsdel påminner om medeltida nordtyska städer och besökaren faller direkt för dess charm. Sedan självständigheten 1991 har de fantastiska jugendkvarteren till stor del renoverats. Vackrast är det överdådiga huset på Albertagatan nummer 13 – missa inte det! En annan höjdpunkt på resan är utflykten till det imponerande slottet Rundale, ett av landets främsta monument i rokoko- och barockarkitektur. Ciceron är Niklas Lindblad.

Boka din resa

2020-06-10 2020-06-13 15 950 kr Air Baltic Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Riga - ”I played, I danced”

  Färden går under förmiddagen till Riga med flyg. Buss möter för färd till vårt centralt belägna hotell. Efter en gemensam lunch på hotellet går vi på en stadsvandring med engelsktalande lokalguide. Därefter finns tid för egna strövtåg. Kanske lockar stadens många museer, såsom museet för utländsk konst med konst från det gamla Egypten, Grekland och Rom, liksom verk av de tyska, holländska och franska gamla mästarna. Motormuseet visar allt från Rolls Royce till ryska mekaniska under, bland annat Stalins pansarfordon Tchaika och Brezjnevs krockade Lincoln.

  Under operans sommarfestival får vi i år tillsammans med välkända verk som Mozarts ”Don Giovanni” och Tjajkovskis ”Spader Dam” också ett sällsynt tillfälle att se och höra den lettiska operan ”I played, I danced” från 1916. Stycket började som en teaterpjäs av Lettlands store diktare Rainis, som står staty i en av Rigas parker nära operahuset. Rainis tar i sin diktning ställning för den lilla människans kamp i en svår och omvälvande tid men förlorar aldrig hoppet om en bättre framtid.

  Den lettiske tonsättaren Imants Kalnins fångades av det dramatiska i Rainins pjäs och tonsatte den 1977. Kalnins rör sig ledigt mellan klassisk och lättare musik och i operan finns inslag av lettisk folkmusik som blandas med tonsättarens eget dramatiska och rikt utsmyckade tonspråk.

  I operan möter vi den kringvandrande och slagfärdige poeten Tots, som beger sig till underjorden för att hämta hem sin älskade Lelde, som rövats bort av en gamling som styr folket med skräck och terror. Tots gjuter hopp i underjordens folk och här blandas Lettlands folksagor med krigets verklighet till en färgrikt klingande väv om hopp och ljus.

   

   

   

 • Dag 2 Art Nouveau - Etnografiska museet - ”Don Giovanni”

  Efter frukost åker vi med engelsktalande lokalguide först till konstmuseet Riga Art Nouveau som är inhyst i den prominente lettiske arkitekten Konstantīns Pēkšēns (1859 – 1928) bostad. Byggnaden uppfördes 1903 med kraftfulla proportioner och en uttrycksfull siluett med dekorativa reliefer i naturmotiv. Den imponerande spiraltrappan i Art Nouveau-stil med ornamentala takmålningar baserade på Janis Rozentāls sketcher, tillhör en av de mest kända i Europa. Efter att ha lyssnat på en kortare konsert i Domkyrkan äter vi gemensam lunch i Gamla stan.
  Nu väntar en en utflykt till Etnografiska museet strax utanför Riga. Här ligger ett av Europas största friluftsmuseum med 118 byggnader som har flyttats hit från Lettlands alla historiska distrikt – Kurzeme, Vidzeme, Zemgale och Latgale. Husen byggdes från slutet av 1600-talet till och med 1930-talet. Retur till vårt hotell.

  På kvällen väntar operahuset på oss med den andra tre föreställningar som vi ser under resan. ”Don Giovanni”, ofta även benämnd Don Juan är en opera i två akter av Wolfgang Amadeus Mozart. Den komponerades 1787 på italienska. Librettot av Lorenzo Da Ponte bygger på den spanska sägnen om den spanska kvinnotjusaren Don Juans äventyr.  Operans karaktär innehåller flera bottnar av komik och tragik med inslag av melodram och övernaturlighet.

 • Dag 3 Rundale – ” The Queen of Spades"

  Uner förmiddagen gör vi en utflykt till Europas vackraste 1700-talsslott, Rundale, beläget söder om Riga mitt bland Zemgaleslättens åkrar. Rundale byggdes av hovarkitekten Francesco Rastrelli, som även arbetade med Vinterpalatset, Peterhof och Smolnyklostret i Sankt Petersburg. Efter lunch ges en visning på engelska av den vackra byggnaden. Åter till Riga på eftermiddagen, vi får ett par timmars egen tid innan kvällens operaföreställning.

  Vi får ett par timmars egen tid innan kvällens besök i det vackert restaurerade operahuset låter oss möta Pjotr Tjajkovskijs ”Spader dam”, som är en tonsättning av Pusjkins novell som utspelar sig i början av 1820-talet. Tjajkovskij blev föreslagen att förlägga handlingen tidigare, runt slutet av 1700-talet vilket han nappade på. Operan uruppfördes på Mariinskijteatern i S:t Petersburg 19 december 1890. Spader dam utspelar sig i S.t Petersburg. Lisa, adoptivdotter till en rik grevinna älskar i hemlighet Herman. Herman som är fattig, älskar Lisa men inser att hans kärlek är hopplös. Lisa och Herman möts och Lisa bekänner att hon älskar honom. Kärlek, spel, plötslig död och galenskap präglar resten av operans två akter.

 • Dag 4 Jurmala - Hemresa

  På morgonen hämtar buss vid hotellet, vi reser via kuststaden Jurmala, som med sin 30 km långa sandstrand sedan 1800-talet varit ett sommarparadis för Rigaborna och den ryska överklassen. Vi äter en gemensam lunch i staden innan vi fortsätter till Rigas flygplats för hemresa till Stockholm Arlanda.

Resans höjdpunkter

 • Rundale Palats & Art Nouveau
 • Tre operor
 • Kurorten Jurmala

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/6
Pris Från 15 950 kr
Enkelrumstillägg 1.690 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Riga t/r, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Fyra luncher
 • Tre operaföreställningar
 • Engelsktalande lokalguide
 • Ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker
Turistskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Riga - Operkväll "Iplayed, I danced"
Dag 2. Riga - Operakväll "DonGiovanni"
Dag 3. Riga - Art Noueau - Etnografiska museet - Operakväll "The Queen of Spades"
Dag 4. Riga - Jurmala - Hemresa

Boende

AC Hotel by Mariott Riga
Dzirnavu iela 33, Centra rajons
Rīga
LV-1010, Latvia
Tel: +371 67 331 717

Resesätt Air Baltic
Klimat

I Riga ligger temperaturen  mellan 11-20 grader i juni månad.

Valuta

Lettland har Euro.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »